Pro veskrze pozitivní přístup k veřejnosti se rozhodla Správa NP a CHKO Šumava spojit národní bohatství NP Šumava s národním bohatstvím zlatavého moku. Nic nebylo ponecháno náhodě a tak 11. listopadu 2013 třicítka lesníků z NP vybírala v pivovaru Dudák ve Strakonicích ze čtyř vyráběných ležáků nejlepší chuť pro pivo, které se bude vařit pro restaurace, které provozuje NP Šumava.
Lesníci ze všech územních pracovišť NP Šumava přistoupili k degustaci jako skuteční znalci a potvrdili, že výběr této skupiny byl tou správnou volbou. Před startem hodnocení je sládková pivovaru Dudák, paní Dagmar Vlková, zasvětila do složení a vlastností piv, která budou ochutnávat. Instruktáže k vyplnění formuláře pro hodnocení se ujal sám ředitel NP Šumava Jiří Mánek, který popřál šťastnou volbu a dodal: „Když dobře vyberete, je to pozitivní energie okolo Národního parku, ale když špatně vyberete, tak se to může obrátit proti nám.“ Družná parta lesníků se s chutí pustila do ochutnávky a výsledek ukázal, že chuťovým buňkám šumavských „fajnšmekrů“ nejvíce ladil světlý ležák jedenáctka. Ten se stane základem pro další doladění chuti toho pravého piva pro Šumavu. Bude na čepu již před vánoci a na jeho pojmenování vyhlašuje Správa NP Šumava anketu, do které se může kdokoliv zapojit a zasílat své tipy na e-mail: sumava@npsumava.cz nebo na adresu Jiří Kvapil, 1.máje 260, 385 01
A jak takové pivo vzniká, se degustátoři na vlastní oči přesvědčili v provozních prostorách strakonického pivovaru.
Podívejte se s námi.
Více fotografií najdete ve fotogalerii zde…
Text a foto: František Janout, ŠumavaNet.CZ