Na Březníku byla dokončena rekonstrukce restaurace v Březnické hájence, která je prvním Park restaurantem, který bude provozovat Správa Národního parku Šumava. Slavnostní předání rekonstrukce interiéru proběhlo 6.12.2013, zbývá už doladit jen pár detailů, aby hospůdka a zároveň informační středisko mohlo sloužit veřejnosti.
Pravá klostermannovská zima ukázala svoji podobu hostům, kteří se slavnostního otevření stylové restaurace zúčastnili. Venku zvedal vítr oblaka sněhu z čerstvě napadané bílé peřiny, ale uvnitř panovala příjemná pohoda.
Nádherný interiér věnovaný šesti umělcům - třem z české a třem z německé strany, v jejichž hudebních, literárních a výtvarných dílech byl vyjádřen vztah k Šumavě. Návštěvníci mohou zasednout k šesti stolům různého provedení a velikosti a připomenout si jednotlivé osobnosti (Karla Klostermanna, Josefa Váchala, Bedřicha Smetanu, Reinholda Koeppela, Paula Friedla a Carl Maria Webera).
Bylo toho hodně, co bylo třeba při tomto slavnostním aktu připomenout:
Poděkování všem, kteří se o tuto unikátní a v krátké době zrealizovanou rekonstrukci zasloužili …
Historii a „zmrtvýchvstání“ této, ještě v nedávné minulosti takřka rozbořené stavby …
Stezku Luzenským údolím, která k hájence, jako spojnice lidí na bavorské a české straně hranice, neoddělitelně patří …
Starosta obce Modrava, do jejíhož území Březník spadá, Ing. Antonín Schubert, popřál tomuto domu, aby dobře sloužil všem, komu byl určen - návštěvníkům tohoto překrásného koutu šumavské přírody.
Uznání a poděkování řediteli Jiřímu Mánkovi vyjádřil také, jménem Spolku Karla Klostermanna v bavorské sekci, jeho zakladatel Willi Steger.
Došlo i na čtení návštěvní knihy z Březnické hájenky z let 1935-1936 , v níž se turisté pochvalně vyjadřovali o pohostinnosti.
To všechno bylo doplněno šumavskou muzikou bratří Honesových, rodáků z Horské Kvildy, zvukem kouzelných fléten děvčat ze ZUŠ v Prachaticích a vzpomínkou na staré časy myslivny, kterou ztělesnili v postavách hajného Kořána a adjunkta Svijanského lesníci ze Správy NP Šumava. Pohoštění se pak ujal kolektiv mistra kuchařského umění Vladimíra Tůmy z českobudějovického Gastrofestu.
Pokud se tento projekt osvědčí, budou následovat Park restauranty v dalších lokalitách. Všechny budou mít nejen jednotné logo, ale budou se v nich také podávat stejná jídla a čepovat stejná piva - borůvkový speciál Modrý urogallus a světlý ležák Šumavský fořt, jehož chuť vybrali ve strakonickém pivovaru Dudák sami šumavští lesníci. I obsluha bude mít slušivé ošacení, které v roli modelek předvedly tři šarmantní dámy ze Správy NP Šumava.
Úsměv ve tváři ředitele Jiřího Mánka je pochvalou a poděkováním nejen těmto jeho spolupracovnicím, ale i všem kolegům a kolegyním z Národního parku Šumava, projektantům, výtvarníkům, firmám a řemeslníkům, kteří se na zdárném dokončení podíleli. A pokud se takový úsměv objeví i ve tvářích spokojených návštěvníků, bude tou nejlepší odměnou za jejich čas a úsilí, které tomuto projektu věnovali.
Zastavte se na Březníku i vy...
Více fotografií najdete ve fotogalerii zde …
Text a foto: František Janout, SumavaNet.CZ