Obsah stránky
Obecní pec na chleba, Lenora
Jednou z nejznámějších památek Lenory je veřejná obecní pec na chleba z roku 1837.
Sloužila nemajetným občanům, kteří neměli dost peněz na to, aby si mohli doma vybudovat pec vlastní. Na pečení se většinou domluvilo více rodin najednou, aby ušetřili na palivu. Do správně rozehřáté pece se potom nasázelo připravené vykynuté těsto, které si hospodyně doma připravily, a zpět si odnášely dozlatova upečené chlebové bochníky.
Podobných pecí zde bylo několik. V dochované peci se běžně peklo ještě
několik let po 2. světové válce. Obecní pec na chleba je od roku 1958
zapsaná jako nemovitá kulturní památka.
Na podzim roku 1998 pan Václav Mráz znovu oživil tradici pečení, pec byla opravena a znovu zprovozněna.
Kořeny
novodobého veřejného pečení chleba spočívají především v úctě k tvořivé
lidské práci. Pekař Augustin Sobotovič a jeho pomocníci obětavě
zachovávají tradici pečení chleba, ale také housek, koláčů a výborných
lenorských česnekových placek.
V letní sezóně zde lenorští pořádají každou poslední sobotu v měsíci veřejné pečení chleba, koláčů, housek a lenorských placek.
Den předem pekař připravuje kvásek na
chleba. Brzy ráno pak musí pec roztopit, nejčastěji tvrdým dřevem na
potřebnou teplotu kolem 220 °C. Mezitím si připraví těsto. Následuje
vymetení žhavých dřevěných uhlíků z pece, pak se již sází do pece
placky, housky a nakonec chleba. Atmosféra při pečení je ojedinělá, po
vytažení to kolem pece voní čerstvým pečivem, které se rozdává na
ochutnání. Pečivo z.lenorské pece je zásadně neprodejné a je rozdáno
zdarma všem účastníkům veřejného pečení.
Tyto výrobky jsou také nositeli
regionální značky
„ŠUMAVA originální produkt®“.
Poslední sobota v měsíci červenci již tradičně patří Lenorské slavnosti
chleba, kdy vedle pečení chleba probíhá mnoho dalších doprovodných
lákavých akcí.
Video z pečení naleznete zde ...
Jak se tam dostaneme
Pec stojí hned vedle hlavní silnice v centru Lenory. Parkoviště je u obecního úřadu, odkud se po chodníku dostanete k volně přístupné peci.