Zřícenina hradu Kunžvart

Zřícenina hradu Kunžvart
Zřícenina hradu Kunžvart
Zřícenina hradu Kunžvart

Zřícenina hradu Kunžvart (odvozeno od Königswarte – královská stráž) se tyčí na skalním vrcholu hory Strážný nad obcí Strážný při hranicích ČR s Německem v nadmořské výšce 1115 m asi 2 km severozápadně od obce. Spolehlivě chráněn ze tří stran kolmými skalními stěnami a ze strany čtvrté šíjovým příkopem byl téměř nedobytnou pevností. Hrad sloužil k ochraně pobočky staré obchodní cesty z Vimperka do Pasova. Nejstarší písemná zpráva o hradu pochází z r. 1359, kdy jeho držení potvrdil král Karel IV. Peškovi z Janovic a synům jeho bratra Herbarta spolu s vimperským panstvím. Všichni další majitelé Vimperka, kteří následovali po Janovských (Kaplířové ze Sulevic od r. 1395, Malovcové z Malovic od r. 1494, Jáchym z Hradce od r. 1553, Rožmberkové 1554–1601, novohradští Kolovratové 1601–1630, Eggenberkové 1630–1719 a naposledy Schwarzenberkové), měli pohodlnější ubytování na vimperském zámku. V r. 1547 se hrad Kunžvart uvádí jako pustý. Požár, který na hradě vypukl v r. 1578, jej změnil ve zříceninu.
Jádrem strážného hrádku byla hranolová věž vystavěná z pečlivého řádkového zdiva na žulovém skalním výchozu, který ji ze tří stran svými převislými stěnami spolehlivě chránil. Původní ostění v přízemí věže z tesaných žulových kvádrů s okosenou hranou a s půlkruhovým záklenkem bylo později použito jako vchod do statku čp. 5 v blízké osadě Kořenný. Nálezy zlomků tenkostěnné a tuhované keramiky s hrotem železného hřebu uložené v expozituře AÚ ČAV v Plzni je možno zařadit do doby před polovinou 14. století. Nejlépe dochovanou částí hradu je 15 m vysoká původně třípatrová obytná hranolová věž.

Zřícenina hradu Kunžvart je přístupná po žluté turistické značce ze Strážného (asi 3,5 km) nebo po modré a žluté z Horní Vltavice (asi 9 km). 
 

Mapa

Mapový systém mapy.sumavanet.cz, (c) Planstudio