Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Cyklistický svět zná nové jméno- Jaroslav Snášel


Cyklistický svět zná nové jméno- Jaroslav Snášel

Rudolf Pavel

Když se 18.3.1995 v plzeňské nemocnici narodil manželům Jardovi a Ivaně Snášelovým ze Železné Rudy čiperný klučina,sudičky stály hodně blízko.Věděli že rodiče provozují prodejnu Betasport v Železné Rudě,která je zaměřena v zimě na prodej lyží a v létě na půjčovnu kol. Bylo jasné že nic jiného než sportovní talent nemůžou nadělit.Jarda,tak jako každé dítě v Železné Rudě ,začínal lyžováním Byl nadaný a učenlivý.Běhal,ale více se věnoval sjezdařským disciplinám.Výsledky se záhy dostavili.Pravidelně obsazoval některé z míst na stupních vítězů. Vyhrál i Šumavský pohárek ,kde se započítávají výsledky z celé sezóny.Jak je ale známo,lyžaři neodpočívají ani v létě. Často využívají kolo jako tréninkový prostředek k udržení kondice.Tak tomu bylo i v případě Jardy. Kolo mu ale tak učarovalo ,že se tomu začal věnovat pravidelně. Přesvědčil rodinu a mamka,sestra ba i babička o víkendech vozili Jardu po různých závodech po republice . Výsledky nic moc.Někdy úspěšné,někdy propadák. Vědu z toho nedělali. Věděli ale že to bude ten sport který bude Jardovi vyhovovat. Když byla možnost zapsat Jardu na víceleté gymnázium vyhrála to Plzeň. Bylo to rozhodnutí více než pragmatické a správné. Jarda mohl využít  pohostinnost domácího krbu. Babička s radostí nahradila rodiče. Navíc v Plzni je dráhová cyklistika pojmem. Stadion ZČE se stal druhým domovem pro začínajícího dráhového cyklistu. Pod vedením trenéra Nováka absolvoval začátky své kariéry. Už jako žák získal několik výborných umístění . Stal se i několika násobným mistrem ČR,téměř ve všech disciplinách.Jestli to byl sprint,pevný start,team sprint nebo keirin (závod za motorovým řidičem) .Brzo padl do oka reprezentačním trenérům a hledačům talentů. Jako první a vážný zájemci o jeho služby zareagovali v Brně. Nejznámější cyklistický oddíl v ČR ,Dukla Brno, nabídl talentovanému cyklistovi angažmá .Rodiče se dlouho rozhodovali zda mladého kluka poslat tak daleko od domova.Navíc v Plzni byli podmínky na cyklistiku výborné. Nakonec rozhodl kompromis. Přestup do Dukly Brno,ale škola a tréninky rok v Plzni Dostal tréninkový plán,nový plán vyučování a jednou za čas několikadenní soustředění v Brně.Bylo to rozhodnutí moudré a prospěšné.Další a další medaile se hromadili ve sbírce Jaroslava Snášela.Je jedno jestli v kategorii dorostu,nebo později juniorů.Pravidelné závody v zahraničí (Nizozemsko Belgie,Rakousko,Německo) které absolvoval  s naprostou samozřejmostí ,snad ani nemohli začít bez jeho účasti.To vše směrovalo k jedinému cíli. Letošnímu ME a MS juniorůTam chtěl dokázat celému světu že se v české republice rodí další vynikající cyklista. Dokázal. Vše podřídil červencovým a srpnovým závodům v portugalské Anadii a skotském Glasgow.
Příprava byla dlouhá a někdy i bolestivá.Jarda,rodina,realizační tým v čele s trenérem Zdenkem Noskem nic nepodcenili.Začátkem roku zahájili dvoufázovými tréninky s cílem postupně se zlepšovat a splnit si sen. Dostat se na bednu vítězů při některém z velkých závodů. Laťka byla příliš vysoko,ale věřili že nastoupený směr přípravy přinese kýžené ovoce. Nevynechali ani závody v zahraničí (Belgie,Nizozemsko,Německo) a ani v České republice .V německém Cottbusu dokonce vytvořil český rekord na 200m s letmým startem. Čím více se blížilo ME a MS šla forma nahoru. Zajížděl výborné časy a pocity byli uspokojivé. Výsledky ale pokulhávali.Přemíra snahy byla někdy neúnosná. Zmatkoval,dělal chyby v závodech. Nominace na zmíněné závody jej nakonec uklidnila. Prázdniny tradičně neprožíval na koupališti,nebo někde u moře.Začal vrchol snažení,ME a MS.
Dne 5.července odletěl s týmem do portugalské Anadie ,kde začínalo ME. Jeho disciplína sprint zahajoval 11.7. Aby se dostal mezi evropskou špičku musel absolvovat několik kvalifikačních závodu. Bylo to náročné.Dostal se postupně mezi prvních 8 cyklistů. Tam podlehl závodníkovi ze silného týmu Ruska. Celkové osmé místo bylo pro Jaroslava zklamáním.Ale být osmý v Evropě není pro nováčka tak tragické.14.července se jel závod za motorovým řidiče (keirin),jeho silná stránka. Dostal se až do semifinále,kde skončil na druhém,postupovém místěK překvapení byl ale diskvalifikován za milimetrové podjetí vymezující čáry. Uteklo tak semifinále a skončili naděje na medailové umístění.Zklamaný tak absolvoval pouze závod o 7-12.místo. Dojel na 2.místě a zopakoval umístění ze sprintu.Po pár dnech odpočinku od 23.7 čekalo mistrovství ČR. Tam jednoznačně kraloval . Sbírku medailí rozšířil o další exponáty.Z ískal celkem3 zlaté medaile (sprint, team sprint a keirin)a 1 stříbro v závodě na pevný kilometr.
V dalších dnech trénoval v Rakousku.Ve Vídni ,protože v Čechách stále chybí krytá dřevěná dráha ,která by pomohla v přípravě.Podobná je čekala  ve skotském Glasgow,kde od 6.8. začínalo MS. První závod čekal na Jardu 8.8.,oblíbený keirin. Přes velikou nervozitu byl ale naprosto soustředěný a rozhodnutý napravit výpadek z Anadie. Povedlo se. Už v první rozjížďce  udivil svět a jméno Jaroslav Snášel se začalo vyslovovat nahlas a s respektem.Kdo viděl tento závod nemůže než smeknout. Při zvonění do posledního kola najížděl ze třetí pozice. Jeho obrovské zrychlení nezachytil žádný z jezdců a po pár metrech se rezignovaně dívali na záda jezdce v červeno-modro-bílé trikolóře. Při veslování v momentě kdy závodník uteče soupeřům o několik metrů se používá výraz : "ujel jim o parník". V případě Jardovo vítězství bych musel použít výraz o "lokomotivu". Ten výrazný náskok se hned tak nevidí . Zvlášť na závodech světové úrovně. V další jízdě předvedl náš závodník to samé s dalšími soupeř. Nestačil pouze ve finálové jízdě ruskému závodníkovi Gorlovovi s kterým prohrál těsně na cílové čáře.Dojetí z druhého místa muselo jít brzy stranou. Čekala autogramiáda a vyhlášení vítězů. Fandové a rodina si nenechali ujít tuto příležitost při televizi. Jarda to prožíval na stupni napravo od vítěze a takto okomentoval celý akt...sledovat tu stoupající vlajku bylo něco úžasného. Kdo ale viděl záznam z předávání medailí, nemohl si nepovšimnout Jardovo pohled na vítězného, o dvě hlavy většího soupeře. V tom pohledu bylo možné vyčíst: já ti ti jednou chlapečku ukážu. Já osobně tomu věřím.
V dalších dnech absolvoval sprint. Ten se tolik nevydařil, ale není co litovat Stříbrná medaile z Mistrovství Světa zatím v jeho veliké sbírce chyběla. Teď už je zařazená ,kde má být. Poděkování patří rodině ,oddílu Dukla Brno a oddílu ZČE Plzeň. V neposlední řade Sportovnímu gymnáziu v Plzni ,které Jardovi umožňuje dělat sport na vrcholové úrovni.      







Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku