Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Ze zákupisí okresní fotbalových soutěží _ 26.9.

 

 

ZE ZÁKULISÍ OKRESNÍCH FOTBALOVÝCH SOUTĚŽÍ

 

Miroslav Sedlmaier

 

BRÁT ZODPOVĚDNOST ZA  ZDRAVÍ HRÁČŮ JAKO OKRAJOVOU ZÁLEŽITOST  SE NEVYPLÁCÍ

Sportem ku zdraví . Toto poněkud již zšedivělé heslo používané hlavně v heslech o dobách které tak často označujeme  za totalitní ale měl také své pořádky. Ten kdo chtěl sportovat aktivně v nějakém sportovním odvětví , pak ten se  ani v jediném zaštítěném pod bývalou tělovýchovnou organizací ČSTV  neobešel bez platné zdravotní prohlídky ne starší 12 měsíců. Pokud tomu tak nebylo, považoval se jeho start v soutěžích a nebo v závodech za neoprávněný. V současnosti se řada sportů obejde s formulací uváděných třeba v propozicích , že hráč či závodních startuje na vlastní nebezpečí a tím se pořadatel kryje případným dalším postihům při zranění a nebo trvalé újmě na zdraví a nebo  dokonce úmrtí. 

Nicméně fotbal je nejmasovějším sportem  . Je to kontaktní sport a při něm také ale dochází ke zraněním , ale také úmrtím hráčů . To jsou fakta známá  nejen ze zahraničí ale i u nás.

Proto součástí Soutěžního řádu Fotbalové asociace ČR v čl. 16  LÉKAŘSKÉ PROHLÍDKY kterým se musí řídit jednotlivé svazy při pořádání mistrovských utkání  je uvedeno 

1.Každý hráč je povinen zabezpečit si ve vlastním zájmu a na své náklady informaci o svém zdravotním  způsobilosti ke hraní fotbalu. U hráčů mladších 18 let má tuto povinnost jejich zákonný zástupce.

2.Hráč  proto musí vlastnoručně  podepsat prohlášení následujícího znění : „Prohlašuji na základě lékařského posouzení svého zdravotního stavu, že jsem způsobilý absolvovat fyzickou zátěž fotbalových tréninků a utkání bez nebezpečí poškození  svého zdraví“. Za hráče mladšího 18 let podepíše takové prohlášení jeho zákonný zástupce.

3.Prohlášení musí být opatřeno datem a nesmí být straší než 1 rok. Kluby jsou povinny mít při utkání k dispozici prohlášení všech svých hráčů při utkání a toto na požádání předložit ke kontrole kontrolnímu orgánu OFS který je na utkání přítomen a prokáže se povolením provedení kontroly lékařských prohlídek. Kontrolu prohlášení podle odst. 2 provádějí řídící orgány soutěží, které v případě nedostatků (prohlášení s prošlou lhůtou, chybějící prohlášení hráčů) jsou oprávněny postihnout klub pořádkovou pokutou podle 57 písm.a).“

         Z důvodu ujednocení nařídila řídící soutěží, sportovně technická komise Okresního fotbalového svazu Klatovy ve svém rozpise  termíny předložení prohlášení o zdravotní způsobilosti hráčů  nejpozději  takto: pro kategorie mužů – do 31.8. 2013, kategorie mládeže do 30.9. 2013. Tyto termíny platí i pro kluby, které případně aktualizovaly, nebo zaslaly prohlášení o zdravotní způsobilosti hráčů v průběhu jarní části minulého soutěž. ročníku !!

Vyhodnocení plnění toho nařízení provedla STK na své schůzi  na první schůzi v měsíci září s tím, že  bude tolerovat týdenní prodlení termínu, ke kterému  může z jakýkoliv důvodů stát.

V následujícím termínu schůze STK účet klubů v této záležitosti uzavřela . Prohlášení obdržela od 31 klubů z toho osm po termínu a z další 10 klubů  ještě v té době vůbec neevidovala! Za pozdní zaslání(nedodržení termínu , nutno podotknout o kterém věděly kluby od 9.7.2013!!!) uložila podle Rozpisu soutěží, sazebníku zde uvedených pokut v čl.21/37 pokutu ve výši 2000 Kč. Stejně jako v předcházejících ročnících postupovala a dále bude postupovat dále STK  proti těm klubům které zaslaly, nebo zašlou vyžadované prohlášení hráčů(nebo rodinných zástupců u osob mladších 18 let) , kdy tuto částku navýší o další mimořádnou pokutu za nerespektování nařízení svazu.

Tak se také stalo na za opožděné zaslání  přibyly tento týden osm klubů  (Nezamyslice, Švihov , Týnec, Hradešice, V. Hydčice , Žihobce , Dešenice, Křenice , Nýrsko B a  H. M. Boží) které byly potrestány pokutou ve výši 3000 Kč.   Důvod:  nepředložení  seznamů o zdravotní způsobilosti hráčů viz RS  čl.5/B odst.4 !

Mimo to  STK vrátila  prohlášení o zdravotní způsobilosti TJ Start H.M.Boží a Sokol Neznašovy  z důvodu neúplnosti(chybí ID hráčů , podpis statutárního zástupce klubu). STK znovu upozornila , že doposud nepředložily zdravotní prohlášení   Sokol Soběšice , Sokol Kolinec

VE VYPLNOVÁNÍ ZÁPISŮ JSOU NADÁLE NEDOSTATKY

Ani další stav v oblasti kterou vzhledem k aktuálnosti vyhlásila STK před podzimní části soutěží jako stěžení je správnost údajů uváděných v zápisech o utkání s důrazem na povinnost aktivního členství ve FAČR. I v této oblasti přetrvávají nedostatky  ze strany rozhodčích i klubů. Důkazem toho je další postih klubů (rozhodčí řeší komise rozhodčích).

Pokutou Kč 100 za závady v zápisech byly potrestány  v OP  Bolešiny a FC Švihov, ve III. třídě TJ Bezděkov A, ve IV. třídě sk. A Bezděkov B  a IV. třídě sk. B Sokol Milčice.

V JANOVICÍCH SE BUDE HRÁT E ZA UMĚLÉHO OSVĚTLENÍ

STK schválila změny termínů utkání. Utkání 7. kola OP mužů 7.kola Janovice – Bolešiny bude sehráno 5.10.2013 od 19:00 hodin na hřišti v Janovicích  za umělého osvětlení.

Odložené utkán í 5. kola OPD Nezamyslice – Hrádek  se bude hrát ve středu 2.10. 2013 v 16:30 hodin na hřišti v Nezamyslicích.

NA PŘETÍŽENOST SI DISCIPLINÁRKA NENAŘÍKÁ

V posledních kolech se počet projednávaných přestupků hráčů po obdržení červené karty nepohybuje na výším čísle než pět případů. V tomto posledním kole  to byli čtyři vyloučení hráči a všichni obdrželi nepodmíněné tresty  s tím, že tvrdší tresty dostali hráči za hrubou urážku rozhodčího či  oplácení faulu a  zastavením činnosti nepodmíněně  od   24.9. 2013  takto:   Okresní přebor - Kalčík Jakub  (Malý Bor)   3 utkání; III.  třída  - Tykal  Martin   (Velhartice) 1  utkání; IV. třída sk. A - Zhvakin Konstantin (Bezděkov A) 1 utkání   a IV. třída sk. B - Mataše Martin    (Sušice C) 3 utkání.

 

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku