Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Komentář k utkání Hrádek - Nezamyslice

 

KOMENTÁŘ K FOTBALOVÉMU UTKÁNÍ HRÁDEK

SVATOBOR  - TJ SOKOL NEZAMYSLICE

Havelka Petr

Tuto sobotu jsem se za pěkného fotbalového počasí rozhodl strávit odpoledne sledováním některého ze zajímavých zápasů 3. kola Okresního přeboru. Má volba celkem logicky padla na dnes již klasické derby Okresního přeboru, kde se utkalo mužstvo Hrádek Svatobor proti mužstvu TJ Sokol Nezamyslice. V blažené předtuše výtečného fotbalového zážitku jsem se svým synem a dcerou vyrazil a těšil se na mimořádný zápas plný pěkných fotbalových okamžiků, které jistě budou, jak se dnes s oblibou říká reklamou na fotbal. Utkání bylo zahájeno přesně v 17 h a od prvních minut se hrál atraktivní fotbal plný osobních soubojů. Bohužel jak ubíhaly minuty, čím dál tím více na sebe strhával pozornost hlavní arbitr utkání, který nedbal pravidla, že dobrý rozhodčí není vidět. Jeho kontroverzní výroky bohužel znehodnotily tento zápas o lídra tabulky, který se postupem času změnil v nechutnou bramboračku, plnou zákeřných faulů peprných slov a nadávek, které jak už to tak bývá, byly směřovány hlavně k osobě ve slušivém černém dresu. Jestliže první poločas byl ze strany hlavního rozhodčího tragický. Tak to co přišlo ve druhém poločasu, se nedá nazvat jinak než průšvihem a prohrou fotbalu na všech frontách, neboť rozhodčí se pro mě z nějakého záhadného důvodu rozhodl určit, kdo bude vítěz a kdo poražený.  Například jeden z domácích hráčů RH měl za zákrok, při kterém nemohl ani omylem zasáhnout míč, na pronikajícího hostujícího hráče MB, jenž těsně předtím již ustál jeden, nevybíravý zákrok dostat minimálně žlutou kartu, což by pro něj znamenalo vyloučení, neboť byl již v prvním poločase napomínán. Jenže hlavní arbitr k mému údivu netrestal. Ovšem pomyslná třešnička na dortu měla ještě přijít. Hosté nehodlali prodat svou kůži lacino a rozhodli se bojovat nejenom s nepříznivým vývojem utkání, neboť po prvním poločase prohrávali dva jedna, ale bohužel i s pánem v černém, který řídil utkání tendenčně a ve prospěch domácích. V době největšího náporu hostů uniká po pravé straně hostující VK, který je stažen za dres k zemi. Rozhodčí píská, ale k mému zděšení přeruší hru pro faul hostícího hráče a navíc mu uděluje žlutou kartu, to ovšem není vše, po jeho protestech mu bez skrupulí udělí kartu červenou. Tím se závěr zápasu promění v hádání mezi hráči, lavičky na sebe pokřikují „kolik jste mu dali“ a podobně. Další zajímavá věc se děla s pomezním, kterého nominovali domácí. Odmával první poločas, pak se nechal vystřídat a na závěr druhého poločasu nastoupil za domácí tým, kdo neviděl, neuvěří. Jeden z podzimních vrcholů Okresního přeboru se změnil v jednu z největší podzimních blamáží. Nechápu, opravdu nechápu, jak může rozhodčí Zdeněk Říha vůbec pískat natož tak důležité a vyhrocené utkání jako toto. Za to co předvedl za výkon, by neměl pískat ani utkání v kuličkách natož fotbal. 

Závěrem mi dovolte podotknout, že si v žádném případě nemyslím, že by se domácí snažili nějak hlavního rozhodčího ovlivnit, neboť rozhodčí předváděl nepřesné výroky na obě strany, bohužel víc a po právu se musí cítit poškozeni hosté a rozhodčí může děkovat jen pořadatelů, kteří zvládli vyhrocenou situaci v závěru utkání, kdy rozezlený dav hostujících fanoušků dal jasně najevo, co si za svůj výkon zaslouží. Zbývá jen doufat, že kapitán hostí vše uvedl do zápisu o utkání, aby disciplinární orgán mohl s celé věci vyvodit odpovídající důsledky. Nicméně to, že svoje děti nemohu vzít na prvoligový fotbal kvůli některým rádoby fanouškům, na to už jsem si zvykl, ale že je nebudu moci vzít ani na soutěž, kde se hraje za buřta a pivo, protože neschopnost pánů v černém je do nebe volající, na to si asi nezvyknu, a tak si budu jenom přát, aby se zablýskalo na lepší časy, neboť v sobotu odpoledne to zase jednou fotbal prohrál na celé čáře.

 

K výše uvedenému  článku který jsem obdržel a zveřejnil jeho obsah  v plném znění dodávám následující :

Nemám jediný důvod nevěřit autorovi, že to co v článku uvádí by se nemělo stát. Na druhé straně je faktem, že je to subjektivní názor jednoho z těch, kteří na utkání byli, ale kterým je lhostejné co se na našich hřištích děje, což je dle mého názoru je větší zlo než to, že se někdo odvážil to dát na papír ke zveřejnění. Osobně jsem na tomto zápase nebyl, ale jako autor těchto web. stránek jsem do obdržení tohoto článku získal několik informací, které prakticky to co jsem si ve výše uvedeném pohledu na uvedené soutěžní utkání OP mužů v komentáři  přečetl  jen tyto informace potvrzují. Nicméně právě proto, že jsem na utkání nebyl jsem se o tom nikde nezmiňoval. Vždyť znáte „jedna paní povídala“. Jak se ale na druhé straně říká  „na každém šprochu , pravdy trochu „ a proto tak činím až nyní a to pouze formou obdrženého článku.

Popravdě s nedočkavostí mne vlastní jsem se  domníval (podotýkám že  aniž bych dále  možností zneužití informací ke kterým se dostávám jako sekretář OFS) , že se moje informační prameny se rozšíří  po takové avizované „merendě“  přece jen o nějaká fakta uvedená v zápise o utkání z tohoto duelu. Tam jsem se nedozvěděl vůbec nic!!!!   Nic takového totiž v zápise kromě tradičných údajů včetně popisu přestupku vyloučeného hráče nebylo.

Toto bych ale vůbec zde neuváděl, ale cítím povinnost uvést na správnou míru, že pisatel výše uvedeného komentáře nebyl asi dostatečně dobře informován. V zápise o utkání z inkriminovaného utkání v Hrádku není jediná, byť jen  v náznaku uvedená formulace jakékoliv námitky kapitána hostů.

Uvádím to z toho důvodu, neboť by z toho vyplývalo, že po projednání zápisu  na schůzi řídící sportovně technické komis OFS Klatovy  na které se schvalovaly výsledky z posledního kola okresních  soutěží nevyplynuly žádné důsledky z námitky kapitána hostů. Nebylo důvodu, v zápise nic takového nebylo. Zkrátka a  jinými slovy. V Hrádku podle zápisu o utkání proběhlo vše bez závad . Chování diváků, funkcionářů  domácích i hostů stejně jako pořadatelské služba vše bez závad. Zbývá si tedy jen povzdechnout , BOHUŽEL“.

Takže  by z toho všeho  vyplynulo, že  zklamaný pisatel komentáře  asi byl na jiném zápase. Já mu ale věřím, on byl skutečně na zápase kde se sice podle zápisu nic mimořádného nestalo , ale věřím pisateli, že ve skutečnosti to nebyl vrchol podzimní sezóny co se týče výkonů soupeřů, ale prachobyčejná BRAMBORAČKA.

Kdo se na ní podílel více a kdo méně, to ví jen očití diváci a těch bylo podle nahlášených údajů 200(!!)  a to je nějaká masa, dále hráči, funkcionáři obou týmů, pořadatelé ale hlavně jediný vyslanec OFS prostřednictvím delegace jako hlavní arbitr.

Zkrátka pravda asi nikoho již nezajímá a nebo nechce zajímat. Obě soupeřící  strany mlčí. Sami asi ví proč,(to ale na druhé straně nechápu když je třeba někdo mydlený hlava nehlava ) takže máslo na hlavě mají ony . Pokud nebude ze strany řídícího orgánu jakékoliv podněty se průběhem zápasu zabývat a ty nebyly, takže z pohledu schválení výsledku i průběhu zápasu jako bezproblémového je vše v naprostém pořádku.

Já osobně jako sekretář OFS i jako autor webových stránek nemám proti žádnému z klubů Svatoboru Hrádek ani Sokolu Nezamyslice  naprosto nic. S oběma kluby mám dobré vztahy. S oběma kluby se mi velmi dobře spolupracuje, potud je to zcela OK.

Ale co se týče fotbalové etiky , pak  s tím mám nejen po přečtení komentáře který jsem následně  zveřejnil  velký problém. Zároveň pokud by se podobným způsobem odehrávala další část  soutěžních utkání v průběhu podzimu 2013 mám osobně velké obavy, že to půjde s důvěrou diváků a s jejich návštěvností na utkání hodně z kopce . Může z toho být pořádný průšvih  a na to nejsme v soutěžích organizovaných v Pošumaví již dlouhé léta zvyklí .  Soutěže od OP do IV. třídu jsou velice vyrovnané, to by mohl být dobrý signál pro diváka, ale unesou toto břemeno také rozhodčí ? Těch signálů o tom, že to tak vždy není je již soudě podle reakcí klubů za prvních pět kol podzimní části ročníku 2013/2015 poměrně dost!

V tom případě bude asi míček ke hře na jiné straně , ale to již není moje věc, to je záležitostí pouze kompetentních, já jsem jen zprostředkovatelem rozhodnutí a aktivním informátorem o fotbalovém dění v Pošumaví.

     Miroslav Sedlmaier, autor web. stránek o fotbale

   www.sumavanet.cz/fotbal

 

Reakce na komentář k fotbalovému utkání Svatobor Hrádek – Sokol Nezamyslice

Vedení TJ Svatobor Hrádek se po zveřejnění komentáře pana Havelky(bývalý vedoucí mužstva a skalní fanoušek Nezamyslic),rozhodlo k tomuto zápasu napsat několik vět.

Na hřišti v Hrádku byl k vidění atraktivní a tvrdý fotbal o čelo tabulky.Rozhodčí Zdeněk Říha měl velice těžkou úlohu,kterému nepomohli hlavně hostující hráči a vedení mužstva, neustálým urážením hlavního rozhodčího.Z našeho pohledu zápas ovlivněn nebyl a řízení zápasu v žádném případě nebylo pískáno tendenčně,jak je psáno panem Havelkou.

Závěrem bychom chtěli upozornit pana Havelku,že on zrovna nebyl správným příkladem pro své děti,když hanlivými urážkami častoval hlavního rozhodčího.  

                                                                                                                                Výbor TJ Svatobor Hrádek


Poznámka k zaslanému komentáři  podepsaného výborem TJ Svatobor Hrádek  :

To, že někdo někdy byl možná někde funkcionářem neznamená, že nemá nárok na svůj názor. Spíše si osobně cením toho když svůj názor napíše, podepíše  a nese tím svojí kůži na trh .   Vzhledem k tomu, že si jméno autora úvodního článku ze zápisů o utkání nepamatuji jako funkcionáře provedl jsem si ověření  části databáze členství FAČR  ke které má na stránkách  www.fotbal.cz přístup každý a zjistil jsem , že toto jméno nefiguruje mezi členy FAČR . Obecně platí, že každý názor je názorem subjektivním, na něj má tedy taky nárok. Jinak na názor Svatoboru Hrádek nebudu reagovat. Z novinářského hlediska dostal klub prostor . Tak to má být a tak to také nyní končí.  I když jsem získal další reakce které mnohé co pan Havelka napsal potvrdilo již k tomu dost! Nicméně ten kdo byl na utkání přítomen ví víc a  o každém názoru má možnost popřemýšlet jak to vlastně s tou objektivitou je, resp. bylo….                                                     

Miroslav Sedlmaier


 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku