Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
VALNÁ HROMADA OFS KLATOVY ZVOLILA DO ROKU 2017 NOVÉ VEDENÍ

 

VALNÁ HROMADA OFS KLATOVY ZVOLILA DO ROKU 2017 NOVÉ VEDENÍ

 

V sobotu 2.února se za účasti delegátů s hlasem rozhodujícím konala XVII. volící valná hromada Okresního fotbalového svazu. Z 50 klubů se s hlasem rozhodujícím akreditovalo 46 delegátů. Pro nesrovnalosti v náležitostech delegátů při prezentaci se jednání nemohli zúčastnit delegáti ze Sokola Neznašovy a Sokola Plánice. další dva zástupci TJ Žichovice a Sokola Rabí mezi účastníky VH chyběli.

Přítomných 46 delegátů s hlasem rozhodujícím zvolilo předsedajícího VH kterým se stal sekretář OFS Miroslav Sedlmaier. Po té si účastníci VH vyslechli zprávu z činnosti VV i o stavu fotbalu v Pošumaví a zprávu o hospodaření přednesenou předsedou OFS Janem Červeným. Po nezbytných dalších formalitách provedla volební komise za řízení jejího předsedy komise Tomáše Cihláře volby nového předsedy, výkonného výboru a revizní komise.

Na funkci předsedy byl písemně doporučen pěti kluby stávající předseda , který neměl protikandidáta a veřejným hlasováním byl se stoprocentním ziskem hlasů opět Jan Červený zvolen do čela OFS. V průvodního složení výkonného výboru z pracovních důvodů na VH odřekl svojí kandidaturu Petr Abel místo kterého zasedne v dalším čtyřletém období Petr Novák z TJ Měcholupy. Dalšími členy VV byli znovu zvoleni : Harmady Miloš (Sokol Plánice), Kalista František (Start Luby), Krulich Vratislav (TJ Sušice), Kořínek Miroslav (bez klubové příslušnosti), Peksa Vladimír, Šmrha Miroslav (Sokol Hradešice) a Zahradník Václav (Sokol Kvasetice). Do revizní komise byli znovu zvoleni Kopřiva Václav (SK Klatovy 1898), Václav Kopa (Sokol Nezamyslice) a Malát František (Sokol Vrhaveč). Všichni zvolení byli na čtyřleté období 2013 – 2017.

Se zprávou o činnosti  OFS Klatovy a stavu fotbalu v Pošumaví  od poslední VH která proběhla v roce 2010 přistoupil před delegáty předseda OFS Jan Červený. Před přednesením své zprávy  vyzval přítomné delegáty, aby minutou ticha uctili památku všech kteří k nám patřili a jako funkcionáři se výraznou měrou podíleli na práci v klubech a OFS   a v uplynulém  období naše řady z důvodu úmrtí  navždy opustili !

Od poslední VH v roce 2010 se ve fotbalovém hnutí odehrálo mnohé

„Od poslední řádné 16.  valné hromady OFS  se toho skutečně ve fotbalovém hnutí v České republice odehrálo za tři roky skutečně mnoho. Se změnou stanov  následovaly i další změny v činnosti  a to  počínaje změnou názvu  a na to navazujících organizačních změnách ve vnitřní struktuře vedení svazů a v neposlední řadě i v minulém roce nově zavedeném členství ve FAČR. Jednou z významných změn od kterých se odvíjely po té změny další  byl  fakt,  že zde na průčelí  předsednického stolu visel znak Českomoravského  fotbalového svazu . Dnes již tento znak vystřídal v souvislosti ve  schválením nového názvu  fotbalového svazu zde visí znak Fotbalové asociace ČR. „ uvedl v úvodu své zprávy předseda OFS Jan Červený, který upozornil na další významnou událost v historii OFS ,  získání právní subjektivity od Ministerstva vnitra ČR. 

Výkonný výbor s malými změnami v akci od února roku 2004

VV  OFS  a jeho komise pracovaly  minimálními změnami ve svém  složení od roku 2004. „ Jedním z hlavních kritérií hodnocení kvality činnosti  komisí OFS Klatovy je spokojenost VV  a  klubů. Skutečnost , že VV nemusel za hodnotící  poslední tříleté období činnosti  projednávat  ani jediný případ odvolání  klubů či jednotlivců proti rozhodnutí komisí našeho svazu  má svojí vypovídající hodnotu a může být také odpovědí na kvalitu činnosti svazu a spokojenosti ze strany klubů“ konstatoval Jan Červený a pokračoval: „ Tím ale zdaleka nechci  ve svém hodnocení vzbuzovat domněnku, že se nám vše u minulém volebním období dařilo. Je stále co zlepšovat .  Velké rezervy v práci máme všichni a mne nevyjímaje.  Některým nedostatkům jsme se snažili předcházet, některé vyplynuly z činnosti v řízení soutěží a další rezervy určitě objeví v dosavadní činnosti svých předchůdců i dnes nově zvolený VV , předseda i RK.“

V mistrovských soutěžích zaznamenalo Pošumaví přírůstek 15 týmů

OFS eviduje 50 fotbalových klubů . Do posledních dvou následně organizovaných ročníků v rámci OFS  se však nezapojil Sokol Rabí a proto bude nucen  nově zvolený VV  v souladu  se Stanovami  tuto skutečnost s návrhem na vyřazení  tohoto klubu  z členství v klubech  VV FAČR oznámit.

V ročníku 2012/13  bylo ve 49  klubech zapojeno do mistrovských soutěží 152 družstev, což je oproti minulému ročníku nárůst o šest družstev a oproti ročníku 2009/10 kdy probíhala naše poslední VH  to činí nárůst o 15 týmů !!!  V okresních soutěží  120 družstev, z toho je 54 týmů mužů, 8 dorostu a 58 celků žákovských kategorií. V  krajských soutěžích je celkový počet 32 družstev na stejném úrovni jako tomu bylo v roce 2010.

V národních soutěžích jsme vyklidili pozice

„ Bohužel ve srovnání s poslední valnou hromadou došlo k vyklizení pozic v účasti týmů mužů ve vyšších soutěží. Negativní je ve srovnání s rokem 2010 zastoupení  týmů v národních soutěží, kdy na rozdíl od dvou družstev  dorostu a dvou týmů žáků  v součastné době nemá OFS a to ani v soutěži dospělých žádný kolektiv s účastí alespoň v divizi.“ poukázal na tento negativní jev předseda Jan Červený.

Žákovské okresní výběry nám dělali nadále radost

Pokud se máme v Pošumaví  s čím chlubit,  pak je to právě úspěšná práce s mládeží.

„ Jak jsem již uvedl  z úspěšné práce  v klubech  těží  naše okresní výběry . OFS Klatovy dlouhodobě každoročně  sestavuje dva výběry žáků U12 a U13, které  jsou pravidelnými účastníky krajských soutěží okresních výběrů Talent Cup a Danone Cup. Oba  naše okresní výběry v obou soutěžích dosáhly v minulých ročnících  pozoruhodných výsledků a v krajského finále neskončily hůře než na 3. místě.“ připomenul předseda OFS nedávné úspěch okresních výběrů .

Hospodaření se zlepšilo, pokladna OFS je v dobré kondici

Změny ve  financování  fotbalu  a to z významné části z prostředků státního rozpočtu si  vynutily také daleko přísnější a náročnější  způsoby vyúčtování těchto prostředků. I přes určitou nevstřícnost ze strany některých klubů se náš OFS s těmito změnami úspěšně vyrovnal. 

K této důležité oblasti předseda Jan Červený řekl : „ Od  roku 2004 kdy pod mým vedením pracoval VV OFS až dosud  se výrazně změnil stav poklady OFS . V březnu 2004  začínal tento VV se stavem v pokladně řádově v hodnotách stovek Kč s tím, že až v průběhu prvního půl roku čekal, jaké prostředky budou od ČMFS okresu přiděleny. Z tohoto důvodu lze  se zpětnou platností hodnotit usnesení které jsme VH navrhli , aby  VV vytvořil  pevnou zálohu na účtu OFS Klatovy ve výši minimálně 100 000 Kč .Rozhodnutí to bylo prozíravé a položilo základy , aby po devíti létech  se nacházel stav pokladny OFS  ve velmi dobré kondici.  Vytvořená záloha ze 100.000 Kč  narostla na součastných více než 600 .000 Kč ! Vzhledem tomu, že tento nárůst  je tvořen z poplatků  , pokut a startovného klubů  do soutěží  svědčí dnešní stav účtu OFS o tom, že náš VV se projevil jako skutečný hospodář, který získané finanční prostředky neprohospodařil, ale pečlivě  rok po roku navyšoval.“

Tyto prostředky tak tvoří určitou  železnou zásobu  pro případy použití výpomoci klubům v době  nouze v podobě poskytnutí výpomoci  např. bezúročnou půjčkou, pro zabezpečení činnosti sekretariátu pořizováním nezbytné výpočetní techniky  a nebo k dalšímu vhodnému využití pro potřeby soustředění okresních výběrů a financování jejich účasti na soutěžích organizovaných pro výběry P KFS a FAČR.

Snahou Výkonného  výboru bylo v uplynulých dvou létech vytvořit pro kluby a fotbalovou veřejnost v Pošumaví co nejlepší servis. Troufám si říci, že se nám to daří plnit, ale to je spíše na posouzení těch pro který je OFS Klatovy poskytován. Pro  ročník 2012/2013  svým rozhodnutím  pomohl VV klubům tím, že rozhodl o zrušení startovného pro družstva mládeže  a dále nepožadoval od klubů úhradu vydaných rozpisů soutěží. 

Prioritou ve financování je zabezpečení schůzové činnosti, chodu soutěží a zabezpečení reprezentace  OFS žákovskými výběry které se zúčastňují bez omezení  všech akcí pořádaných Plzeňským krajským fotbalovým svazem.

Materiální zabezpečení

Veškerý zakoupený materiál byl řádně převzat a následně uhrazen prostřednictvím faktur dle předem dohodnutých cen schválených VV OFS Klatovy.  OFS jako  veškerý movitý majetek  OFS  je prováděna jeho pravidelná inventarizace  .V závěru minulého roku  rozhodl Výkonný výbor  nákupu cca ve výši 50.000 Kč  na materiální vybavení okresních výběrů žáků (dresy, míče, oteplovací spr.).

Spolupráce s Plzeňským krajským fotbalovým svazem a dalšími svazy

Činnost našeho OFS  který je  jedním z článků velké rodiny  klubů organizovaných v rámci Fotbalové asociace je neodmyslitelně spjatá  se spoluprácí s Plzeňským krajským fotbalovým svazem v Plzni která také velkou zásluhou předsedy P KFS Romana Berbra je na požadované a dá se říci velmi  dobré úrovni .  Společnou snahou nás všech je, aby tato  spolupráce s P KFS byla i nadále nejméně na takové úrovni jako dosud.

Závěrem zprávy  o činnosti OFS  Jan Červený poděkoval :

Klubům  projevenou důvěru při zvolení do právě hodnotícího volebního období, za dobrou spolupráci , disciplinovanost  a snahu o plnění všech úkolů se kterými jsme  na ně v průběhu našeho uplynulého volebního období obraceli. V této oblasti došlo z našeho pohledu jednoznačně k výraznému  zlepšení , což se projevilo na zkvalitnění  práce a za to patří na adresu klubů naše poděkování.

Slova uznání   mířila  na adresu sekretářům  klubů . Těm patří  největší díl poděkování , neboť oni jsou skutečnými  tahouny klubů a  mají velký podíl na tom , že se nám vzájemnou spoluprací podařilo všechny úkoly splnit .

Směrem do klubů touto cestou poděkoval předseda OFS   všem trenérům mládeže bez rozdílu oddílové příslušnosti, za svoji mravenčí a nikdy  nekončící práci s  vychováváním nových talentů na okrese Klatovy.

„ Úplným závěrem  zprávy touto cestou děkuji  všem členům  VV a členům všech komisí  OFS Klatovy za jejich práci „ ukončil své vystoupení staronový předseda OFS Jan Červený.

Revizní komise – předseda V. Kopřiva

FINANČNÍ OPERACE OFS  SE BEZ KVALITNÍ SPOLUPRÁCE S KLUBY  NEOBEJDOU

Zprávu revizní komise přednesl na VH předseda komise Václav Kopřiva.   OFS má dva druhy příjmů,které zásadně mění pohled na hospodaření jak uvnitř OFS ta i ve vztahu ke sportovním klubům a fotbalovým oddílům. Zdroje od FAČR jsou již je účelové t.z.že jejich vyúčtování musí proběhnout na základě smluvních vztahů mezi FAČR a OFS Klatovy.V roce 2012 OFS obdržel dotaci ve výši 20 000,- Kč na talentovanou mládež(byla proúčtována na výběry mládežnických mužstev OFS) a byla vyloženě účelová Další účelová dotace od FAČR ve výši 281 877,- Kč byla dotace na členskou základnu a v této dotaci šlo jen administrativní přerozdělení prostředků do jednotlivých sportovních klubů nebo oddílů s tím,že oddíly musí předložit proti určené částce doklady. „ U této dotace docházelo ze strany oddílů  ke značnému  zpoždění plateb a je nutné ,aby si statutární zástupci uvědomili,že VV OFS musí tato vyúčtování ukončit do konce listopadu a dostává se pod tlak jak ze strany FAČR tak oddílů“ zdůraznil ve své zprávě Václav Kopřiva.

Samostatnou kapitolou je účelová dotace na provoz a činnost OFS Klatovy ve výši 406 130,- Kč. I tato dotace musí být profinancována do konce listopadu a největším  problémem u této dotace je ,že přichází až ve druhé polovině roku takže financování činnosti a provozu OFS musí být z vlastních zdrojů a tím při převodu dochází ke značné  administrativní náročnosti jak na hospodáře OFS, tak na ekonomku,která zpracovává nejen účetní doklady pro OFS ale také pro Pošumavské sportovní sdružení Klatovy.

Všechna tři účelové dotace budou i v roce 2013 pro OFS Klatovy opět zásadním příjmem a proto bude nutné,aby nový VV OFS vypracoval nová pravidla pro vyúčtování a přehled jak administrovat uvedené účelové dotace.

Dalším zdrojem  OFS Klatovy jsou vlastní příjmy,které se skládají ze startovného, poplatků, pokut od jednotlivých oddílů v působnosti OFS Klatovy. Na začátku roku 2012 bylo na tomto účtu 609 590,30 Kč.Z těchto peněz se financovala činnost a provoz OFS Klatovy za celé první pololetí roku 2012.

Během roku se podařilo  tento účet dobrým hospodaření OFS navýšit na částku 789 918,81 Kč .Tato částka byla na účtu k 31.12.2012.

Jak je v součastné době náročné profinancování  všech účetních operací  uvedl na příkladu Václav Kopřiva :  „ Je nutné si uvědomit,že OFS Klatovy v roce 2012 pracoval s částkou  1 497 925,81 Kč. V této souvislosti chci  ocenit práci hospodáře OFS Klatovy p.Peksy,který musel několikrát osobně jednat na ekonomickém oddělení FAČR,aby zajistil veškeré požadavky na proúčtování uvedených dotací. Vzhledem k tomu,že doklady za vyúčtované položky jsem osobně připravoval s hospodářem  OFS pro vyúčtování pro FAČR a následně jsme připravili vyhodnocení jednotlivých plateb do určených tabulek,mohu konstatovat,že  revizní komise OFS měla přehled o jednotlivých položkách  a pohybu na účtech.“    

Z úst předsedy RK mířila  prosba  na statutární zástupce jednotlivých sportovních klubů a oddílů,aby  věnovali zvýšenou pozornost při zajišťování finančních prostředků pro své oddíly a zaměřit se na  získávání dotací na provoz a údržbu přes projekty,které vyhlašuje FAČR vždy ve druhé polovině roku. „ Vím,že finanční zdroje pro oddíly jsou velmi omezené a je těžké je získávat nejen od FAČR, ale i při jednání s místní samosprávou. “ uvedl předseda RK.

Předseda RK Václav Kopřiva ukončil svojí zprávu  poděkováním  hospodáři OFS Klatovy  a svým spolupracovníkům v revizní komisi (V.Kopa, F.Malát)  za velmi dobrou spolupráci  a  za trpělivost při řešení financování OFS.

Následovaly volby nových orgánů OFS s těmito výsledky :

Staronovým předsedou se jednohlasně veřejnou volbou, když kandidát neměl protikandidáta

se stal Jan Červený z Klatov.

Tajnou volbou byl zvoleno dalších osm členů devítičlenného VV, když devátým je nový předseda OFS. Sedm členů  již v předcházejícím volebním období působilo , jmenovitě  Harmady Miloš (Plánice) , Kalista František(Luby),  Kořínek Miroslav(bez klub.členství), Krulich Vratislav(Sušice),  Peksa Vladimír , Šmrha Miroslav(Hradešice) , Zahradník Václav (Kvasetice) a tak skutečným nováčkem ve VV Novák Petr z TJ Měcholupy.

Revizní komise   OFS Klatovy bude pracovat ve stejném složení  Václav Kopřiva, Václav Kopa a František Malát (Vrhaveč) .

 

Po provedených volbách a diskusním vystoupení předsedy P KFS  Romana Berbra bylo přijato usnesení .

 

 

Hostem VH v Klatovech  byl Roman Berbr

HOSTEM VALNÉ HORMADY BYL PŘEDSEDA KRAJSKÉHO FOTBALOVÉHO SVAZU

Host valné  hromady Okresního fotbalového svazu byl  předseda Plzeňského krajského fotbalového svazu a člen výkonného výboru Fotbalové asociace ČR Roman Berbr . Zkušený funkcionář   který stojí včele fotbalového dění v Plzeňském kraji již několik volebních období v řadě je v součastné době tou osobou nejpovolanější. V prostředí které velmi dobře zná se své vystoupení rozdělil do dvou částí . V první části se zaměřil na organizační záležitosti ve spojitosti s děním ve FAČR a v kraji, ve  druhém části pak zodpověděl některé konkrétně směrované dotazy delegátů.


Klatovská VH patřila  úrovní i průběhem mezi ty velice slušné

V úvodu svého vystoupení se svěřil delegátům s tím, že v průběhu  minulých dnů a týdnů navštívil 26 valných hromad klubů a OFS . Lišily se svojí úrovní, některé byly doslova hrozné, jiné dobré , ale k uspokojení těch kteří se podíleli na přípravě VH OFS Klatovy  uvedl předseda P KFS , že tato VH patří úrovní i průběhem mezi ty velice slušné.

Doba je zlá, ale není kritická

Jestliže člen  VV FAČR  a tak zkušený funkcionář kterým bezesporu Roman Berbr je prohlásil, že doba je zlá, ale není kritická, pak tento úhel pohledu se bezpochyby  týkal fotbalu v ČR. Jedním z důvodů proč je na tom součastný fotbal je  i stále klesající zájem o zapojení do fotbalu jak po stránce hráčské, členské i funkcionářské . Fotbal je v současnosti až na šestém  místě v pořadí mezi sporty s nárůstem  členské základny  a nových  zájemců o  aktivní hráčskou činnost . Zvláště se to týká měst, na venkově stále o fotbal zájem výrazně neklesá.  Zcela jiná je situace například na Moravě, kde značným  způsobem dochází k úbytku klubů i členské základy.

Získávat pro fotbal se rok od roku daleko těžší

Základem vyjednávání  finanční podpory ze strany státu je členská základna a i zde došlo k úbytku. Se zavedením nového členství ve FAČR  se v tomto navedl pořádek, ale čísla jsou o dost  nižší, než se předpokládalo. V závěru roku 2012 bylo evidováno ve FAČR cca 282.000 členů z toho od ligy do divize je to cca max. do 30.000. Dalších více než 250.000 tvoří členská základna v krajích a okresech a to je dobrá výchozí pozice ve VV k dalšímu získávání finančních zdrojů do jednotlivých regionů v ČR. 

Rozhodnutí  VV FAČR o řešení korupčních kauz policií bylo  nutné

Vzhledem k nedostatku zatím zjištěných důkazů a možností k prokazování viny  potřebných k vyřešení disciplinárními orgány FAČR  bylo rozhodnutí VV FAČR o předání řešení korupčních kauz policií  jedinou cestou jak v následujícím období zamezit tomu, aby fotbal nezůstal přízně sponzorů  tudíž i bez finančních prostředků.  Jen pro představivost pro činnost  FAČR, krajů a  okresů  je třeba jen na provoz zabezpečit  na 300  milionů ročně !

Zvýšit zájem o fotbal, znamená být aktivnější a nebát se zaváděním novinek

Roman Berbr  naznačil několik příkladů  jak se  snažit čelit úbytku  členské základy a zájmu o fotbal . V této souvislosti se předseda P KFS vrátil již několik let zpět a připomněl novinky které původně v Plzeňském kraji Byly zavedeny (baráže, pokutové kopy při nerozhodném výsledku, střídavé a junior starty , simulování a předstírání zranění hráčů, zvýšení počtu střídajících i střídání u mládeže hokejovým způsobem  apod.) se stávají součástí celorepublikových soutěží a jsou mnohé zakotveny do právních norem FAČR.   Od nového soutěžního ročníku se připravuje další  novinka na úrovni kraje  v souvislosti se vznikem klubových farem, na podobné bázi jako mají kluby hrající nejvyšší soutěže ( např. Viktorie Plzeň má farmu v Domažlicích). Po tohoto způsobu by např. Klatovy utvořily farmu   se Sokolem Měčínem. V praxi by to znamenalo, že mimo hráčů uvedených na soupisce „A“ SK Klatovy by ostatní registrovaní hráči tohoto klubu mohli hrást jednak za svůj klub i za Sokol Měčín a hráči z Měčína by mohli hrát neomezeně na SK Klatovy.

 

Závěr jednání XVII. valné hromady  OFS Klatovy provedl Jan Červený. Staronový předseda OFS Klatovy vyzdvihl průběh VH, disciplinovanost delegátů , a všem do nové sezóny poblahopřál dosažení co nejlepších výsledků na poli sportovním i funkcionářském .

Kluby svůj funkcionářský sbor  omlazují, v OFS Klatovy funkcionáři přestože stárnou, táhnou káru dál

Nejstarším účastníkem VH s delegátů s hlasem rozhodujícím byl  69letý Antonín Beneš (H.M.Boží), nejmladším Jindřich Vrba (FC Švihov) 24 let. Průměrný vek delegátů s hlasem rozhodujícím byl 47,5 let   a to do 30 let 3, do 40 let 11, do 50 let 13, do 60 let 8 a nad 60 let 11 delegátů.

Mezi delegáty s hlasem poradním z řad stávajícího VV a členů komisí OFS  byl  nejstarším účastníkem 81letý František Malát (Vrhaveč) , nejmladším pak Jindra Pacner (STK – Vrhaveč) . Průměrný věk delegátů s hlasem poradním 63, 4  roku.

Z tohoto přehledu účastníků valné hromady je zřejmé, že zatím co funkcionářský aktiv z řad klubů relativně omlazuje,  funkcionářský sbor který je složen z členů VV a komisí OFS naopak stárne . Již dnes průměrný věk je 63 let a je zcela zřejmé, že v příštím volební období po roku 2017 musí dojít k významným změnám. To ale pouze záleží na zájmu z řad klubů angažovat své funkcionáře ve prospěch OFS , ale také na kondici těch, kteří se rozhodli ještě znovu a většina již potřetí od roku 2004 táhnout pomyslnou káru OFS Klatovy dál.

 

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku