Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Počasí zamotalo o víkerndu závěr podzimních soutěží

 

POČASÍ O POSLEDNÍM ŘÍJNOVÉM VÍKENDU ŘÁDNĚ ZAMOTALO FOTBALISTŮM HLAVY

Miroslav Sedlmaier, sekretář OFS Klatovy

Takový mumraj jaký jsem z pohledu sekretáře OFS  Klatovy naposledy zažil v roce 2004 při srpnových povodních. Jsem si vědom to, že  nelze pár kapek, nebo vloček sněhu přirovnávat k utrpění a ke škodám na majetku , zdraví i životech přirovnávat s poslednímu říjnovému víkendu roku 2012. Jen chci uvést, že od té doby nebyl tak vážný zásah do fotbalových soutěží v kraji i Pošumaví jako o tomto víkendu. Je pravdou že až na drobné výjimky nám uplynulých osm let  vše vycházelo v Pošumaví bez vážnějších problémů. Potřebám našeho regionu byla upravena a v posledních létech uplatňován časný termín zahájení soutěží již v srpnu, aby k podobné  problémy se pokud možno eliminovaly . To se kázalo jako správné řešení  , nicméně počasí se poručit nedá  .

Sobotní  ranní  mrholení, později drobný déšť,   který s přibývajícím časem  přecházel v déšť se sněhem se později měnil ve sněhově vločky  začal naplňovat scénář meteorologů, které jsme zřejmě nebrali tak vážně jak asi situace vyžadovala. Ono cokoliv uděláte bude různých úhlů pohledu  vždy terčem kritiky. Jak se říká po válce je každý generálem.

Když jsem po telefonickém rozhovoru se svojí dcerou bydlící v Berouně od ní zjistil již kolem deváté hodiny ranní , že v Berouně padá sníh  a pohlédl jsem z okna svého domu ve Strážově na posléze pomalu zapadající střechy okolních domků sněhem nevěstil jsem nic dobrého.

Kolem jedenácté hodiny , kdy jsem musel odpovídat na řadu telefonických dotazů a zjištění jak to vypadá na některých hřištích v Pošumaví  a  zda se bude toho kolo odpoledne hrát jsem poprvé kontaktoval  předsedu sportovně technické komise pana Vratislava Krulicha.  Obsahem rozhovoru byl aktuální stav počasí a další případná řešení situace.  Ta se začala „přiostřovat“ , sněhu přibývalo , ale vzhledem tomu, že již kolem 12:00 hodin byly na programu tři zápasy OP žáků v Mochtíně, v Hradešicích a v K.Horách (v té době již byly aktéři těchto zápasů v místě jejich konání nebo na cestě)  a s přihlédnutím k tomu, že odpolední soutěžní zápasy začínaly někde ve 14:00 a další ve 14:30 hodin bylo sice teoreticky možné, ale  prakticky  již vyloučené zastavit mašinérii odvolávání zápasů  a rušení delegací rozhodčích.   Navíc předseda STK musel situaci konzultovat s členy komise , neboť sám se musí podřizovat kolektivnímu rozhodnutí , přesto si jedno rozhodnutí vzal jak se říká na svoje triko. Souhlasil s tím, aby na kluby jejíž družstva starších přípravek měla absolvovat v neděli turnaje v Bolešinech, v Mochtíně a Měčíně  (v Chanovicích byl ten sobotní turnaj již pořadatelem  zrušen) byl zrušeny.

Osud  odpoledních zápasů dospělých  byl ponechán tak, jak stanoví SŘ , rozpis soutěží a pravidla fotbalu , že o sehrání utkání rozhodne rozhodčí utkání.

Po 14:00 hodině přichází první SMS o nesehrání utkání III. třídy Hartmanice – Strážov V. V době od 14:45 – 15:15 již podobné obsahy SMS přichází z různých hřišť v Pošumaví s tím, že jejich obsahem jsou také termíny sehrání utkání v náhradním termínu  na kterých se aktéři zápasů dohodli a podepsali v zápise o utkání. Výsledný sumář  16 zápasů odložených pro nezpůsobilý terén a pouze dvě odehrané utkání  , jedno ve III.třídě K.Hory – Žihobce  a ve IV.tř.sk.A  Vrhaveč B – Bezděkov B  vyžaduje rychlého jednání.

Postupně proto kontaktuji po  konzultaci  služebním telefonem předsedy STK  členy STK  Vladimíra Peksu, Jindru Pacnera a  místopředsedu STK Václava Zahradníka  a jejich hlasy jsou pro zrušení všech nedělních zápasů 10.kola okresních soutěží. Stejný názor zastává i další člen komise Karel Janda a při této nadpoloviční většině  pozitivních názorů toto oznamuji předsedovi Vratislavu Krulichovi. Dále šlo vše ráz na ráz. Zpracovávám mimořádnou zpráv u STK o zrušení nedělních soutěžních zápasů. Tuto umisťuji na web. stránky OFS, sumavanet.cz/fotbal  cca kolem 17:30 hodin . Vše šité rychlou jehlou má ale svůj háček, musím dvakrát korigovat seznam odložených zápasů ze kterých mi vypadly dva zápasy. Po doplnění vše zasílám na kluby elektronickou poštou s časem odeslání 18:54 hodin.

Po té se dostávám k tradiční práci, zpracování ostatních výsledků   , tak jak to dělám týden co týden  po nocích v sobotu a v neděli , aby byly výsledky dostupné o víkendu nejpozději v nočních hodinách  .

Tentokrát kvůli operativnímu přehledu  jsem již provedl na web. stránkách opravu termínů nesehraných utkání na náhradní termíny s tím, že toto vše ještě podléhá schválení STK na úterní jednání komise. 

Hřiště ve Strážově v neděli 28.10. 2012 ve 12:15 hodin foto M.Sedlmaier.

A jak to vypadalo se sehráním utkání v kraji ?

Ani zde nepříznivé klimatické podmínky neumožnily odehrání drtivé většiny sobotních zápasů

V krajském přeboru nebyl sehrán jediný zápas, v 1.A třídě se hrálo pouze ze Zruči na umělém trávníku  a lepší to nebylo ani v v 1.B třídě. Žádný ze sobotních duelů 10.kola 1.B třídy nebyl odehrán. Ze třech skupin 1.B třídy v kraji byl odehrál pouze zápas skupiny C v Doubravce na UMT Doubravka B – Radnice (5:4) , když v této plzeňské skupině se nehrálo v Mladoticích ani v Rakové a pochybujeme, že v neděli se bude hrát v Mirošově , v Křimicích , v Plzni na rapidu nebo v Mýtě. Ke zrušení došlo i v neděli utkání Strážov-Pačejov Nicméně ikdyž se dle rozlosování soupeři k utkání dostaví, což je jejich povinnost, pak je dost možné , že rozhodčí zápas třeba pro nezpůsobilý terén nepovolí sehrát . Konec konců tak by to správně podle SŘ a PF mělo být a o způsobilosti hřiště by měl rozhodovat pouze rozhodčí, kdyby … Kdyby vžitá a letitá praxe v kraji a posléze v návaznosti na to i v Pošumaví neumožňovala nepsanou výjimku a to v případě nepříznivých , často i mimořádných podmínek vyjít klubům vstříc. Když se oba soupeři dohodnou ihned na náhradním termínu , proč nechávat vše na rozhodčí, kteří ostatně velmi často stejně nerozhodují podle svého svědomí a přesvědčení, ale nechávají se před zápasem ovlivňovat některým z klubů zda hrát či nehrát . Ono pravidla o způsobilosti hrací plochy k utkání hovoří nehovoří jen o tom jak hrací plocha na první pohled vypadá, ale ukládají také rozhodčímu , že při rozhodování musí rozhodčí dbát , aby sport zbytečně nepoškodil. Pravidlo 1 ((PF) rozhodčímu ukládá mimo jiné to, že hru nezahájí, zjistí – li , že stav hrací plochy neumožňuje regulérní průběh utkání nebo že by mohl přivodit zranění

hráčů. Pokud rozhodčí při zvážení těchto okolností hru připustí, pak je sice chráněn dalším ustanovením PF tím, že nemůže být za své třeba z pohledu jiných zúčastněných trestán, ale toho, že morálně je za jeho průběh a případná zranění hráčů nepřímo zodpovědný tu přece je.

Zde dostává prostor zodpovědnost pro rozumné řešení . To by mělo být v zájmu zdraví hráčů a v zájmu diváků, kteří chtějí vidět fotbal a ne boj hráčů s terénem a s podvědomím, že se nesmí zranit. Vždyť v pondělí musí jít přece do práce. To není otřepaná fráze, to je realita.Vyjma kategorií mládeže jsou to v drtivé většině živitelé rodin a v dnešní době může i při dlouhodobějším zranění přijít nejen o značný finanční zisk, ale také o zaměstnání, či živnost. Být ještě takto trestán za nezodpovědnost jiných jen proto, že mám rád fotbal ? Proto by neměl být dát prostor k naplňování otřepaného, ale občas a dodejme bohužel i doslova naplňovaného hesla „sportem ke zdraví a trvalé invaliditě“ Konec konců, nakonec může si přivodit zranění třeba i sám rozhodčí a pak by se mohlo naplnit další pořekadlo“kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá“.

 Situace na většině hřišť v Pošumaví si po sobotní denní kalamitě vyžadovala rychlého řešení. Takto třeba vypadala hrací plocha Sokola Pačejov v sobotu kolem 16:00 hodin. Foto Tomáš Cihlář.


 UNIVERZITA SLÁVIE
U N I V E R Z I T A S L A V I A pozvánka

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku