Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Tragedie ve středních Čechách - postiženým hráčem byl hráč s kořeny z Pošumaví.

 

POSTIŽENÝM  V TRAGEDII  PŘI FOTBALOVÉM

UTKÁNÍ BYL HRÁČ S KOŘENY Z POŠUMAVÍ

 

Sobotní zápas čtvrté třídy okresního přeboru mezi Vonoklasy a Měchenicemi se změnil v tragédii. Šestačtyřicetiletý hráč  Vonoklas ing. František Pivnička během zápasu utrpěl srdeční příhodu a zkolaboval. Zachránit se ho už bohužel nepodařilo.

Zápas se pro Vonoklasy vyvíjel víc než dobře, v prvním poločase vedly 3:0. Hned v první minutě druhého poločasu ale došlo k tragédii.

Když jsem u úterních večerních zprávách televize NOVA  sledoval reportáž , kterou se vracela k této tragedii ve středních Čechách , vůbec jsem si v té době ani ve snu neuvědomil, že se jedná o hráče, který dělal první fotbalové krůčky v našem regionu. Jeho jméno je ing. František Pivnička  a hrával  v Hradešicích ,  později po odstěhování do Sušice hrával za TJ Sušici , ale i v Hrádku. Ze Sušice odešel do Prahy studovat a zde pak i zůstal. "Pochopitelně , že Františka jsem jako začínají hráč v dorostu Sokola Hradešice osobně znal. Byl to můj spoluhráč , který později hrával v Sušici a v Hrádku " zněla odpověď  mi na můj dotaz  člena VV OFS Klatovy a rovněž ještě aktivní hráč , brankář Hradešic Miroslav Šmrha." Další jeho fotbalová léta strávil jako aktivní hráč ve středních Čechách" dodal Miroslav Šmrha.  

Přímo na hřišti  byla hráči poskytnuta pomoc, zdravotníci ho oživovali, po té odvezli do nemocnice kde bohužel  zemřel.

Reportérům TN  očitý svědek mimo jiné řekl: "Pořád mám před očima, jak ho oživovali. Byl to hrozný pohled. Ale byl to fotbalista a doufám, že jeho smrt alespoň poukáže na problém, že zdravotní prohlídky nejsou pro hráče v nižších soutěžích povinné,"

Smrt šestačtyřicetiletého fotbalisty dnes potvrdila i sportovní ředitelka Jitka Plochová z Okresního fotbalového svazu Praha-Západ. "Sobotní zápas Vonoklasy -  Měchenice byl přerušen v 46. minutě. Hráči Vonoklas se zastavilo srdce. Po katetrizaci v nemocnici bohužel zemřel,“ uvedla. Zápas se nedohrál.

 

Fotbalový klub Sokola Hradešice v této souvislosti oznamuje široké fotbalové veřejnosti  smutnou zprávu, že v sobotu dne 6.10.2012 náhle zemřel ve věku pouhých 46 let vynikající fotbalista a kamarád ing. František Pivnička, jehož dlouholetá fotbalová kariéra byla ve zdejším regionu spojena především s týmy Hradešic, Sušice a Hrádku. Fotbal miloval a při fotbale zemřel.

Poslední rozloučení s Františkem Pivničkou bude v sobotu dne 13.října ve 13:00 hodin v chrámu Páně v Hradešicích u Horažďovic, kde po zádušní mši svaté bude uložen do rodinného hrobu. Čest jeho památce.

Nejbližším příbuzným VV OFS Klatovy a  jejím jménem i celá  fotbalová  veřejnost v Pošumaví upřímnou soustrast.

V této souvislosti si jen dovoluji znovu připomenout, že  podle soutěžního řádu musí každý aktivní hráč který nastupuje v soutěžních utkáních dbát o svůj zdravotní stav a musí mít u klubu podepsané své prohlášení o tom, že na základě lékařského posouzení svého zdravotního stavu je způsobilý absolvovat fyzickou zátěž fotbalových tréninků a utkání bez nebezpečí poškození svého zdraví. Aby doslova donutila sportovně technická komise OFS Klatovy tuto povinnost uloženou fotbalovými řády , také proto každoročně STK si nechává doložit kluby , že skutečně tato prohlášení od hráčů mají. U hráčů do 18 let vlastnoručně podepisují toto prohlášení jejich zákonní zástupci.

O tom, že to není zbytečné úkolování klubů je zbytečné diskutovat. Také proto poslední termín předložení stanovila STK klubům na své schůzi již 2. října . Zdraví je klenot a ten by jsem si měli všichni hájit. Bohužel ani prohlášení a podpis hráče někdy podobné tragedii jaká se stala ve středních Čechách nezabrání, nicméně prevencí se dá ji těm předcházet. 

 

Miroslav Sedlmaier, sekretář OFS Klatovy

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku