Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
MLADÝ TÝM Z MĚSTA NA OTAVĚ CHCE USPĚT

MLADÝ TÝM Z MĚSTA NA OTAVĚ CHCE USPĚT

Jitka Kilbergerová – redaktorka KLATOVSKÝ DENÍK

 

Do Sušice se vrací krajský fotbalový přebor. Mladý tým pod vedením zkušeného trenéra Jana Staňka, který mužstvo začal vloni v létě trénovat, vyhrál v ročníku 2011/2012 1. A třídu a v nadcházejícím ročníku bude spolu s Horažďovicemi, Klatovy a Luby hájit čest Pošumaví v nejvyšší krajské soutěži.

 

VYROVNANÁ SEZONA

Po podzimu Sušice přezimovala na druhém místě s dvoubodovou ztrátou na domažlickou rezervu, po jarní části si oba týmy pozice vyměnily, Sušice soutěž vyhrála s jednobodovým náskokem před Domažlicemi.

„Myslím, že jsme sezonu měli hodně vyrovnanou, na podzim jsme získali třicet dva bodů a na jaře třicet čtyři bodů.  Podle toho mužstvo podávalo celou sezonu dobré výkony.  Na jaře se mi popravdě mužstvo líbilo víc. Měli jsme tři zápasy, ve kterých jsme plně nebodovali, ale například v utkání doma s Blovicemi, kdy jsme prohráli na penalty, podali kluci herně jeden z nejlepších výkonů. Bohužel jsme neproměnili vyložené šance a soupeři skvěle zachytal gólman. Během sezony jsme střídali lepší výkony s horšími, ale žádnou vážnější krizi mužstvo nemělo,“ zhodnotil úspěšnou sezonu úspěšný  trenér Jan Staněk.

 

DĚLALI NA SOBĚ

Sušický trenér vidí velkou část úspěchu svých svěřenců v jejich přístupu k tréninkům a zápasům, ve velké chuti něco dokázat po ne příliš vydařených předchozích sezonách. Podle jeho slov to bylo pro něj pozitivum a i překvapení.

„Věděl jsem, že v týmu kvalita je, kluci se pořád zlepšovali a udělali každý sám na sobě poměrně velký kus práce v přístupu a v chování při zápasech. Krizovější situace během zápasu na jaře zvládali lépe než na podzim,“ vyjádřil spokojenost Staněk.

Sušické mužstvo je hodně mladé, má nízký věkový průměr. Někteří jeho hráči se v mužském fotbalu pohybují jen rok nebo dva. Ale přechod z mládežnických soutěží zvládli a mají před sebou možnost získat další zkušenosti a dál se zlepšovat. Podle Staňka jim ale musí vydržet pracovitost, kterou měli v loňské sezoně.

 

CHTĚJÍ SE UKÁZAT

Do krajského přeboru se Sušičtí těší. Čekají je noví soupeři, nová hřiště a jiná atmosféra. Všichni si ale uvědomují, že když se vyhrává a daří se, problémy se překonávají lépe a samozřejmě jich je méně. „Myslím, že kluci budou chtít v krajském přeboru ukázat, že do něj postoupili právem,“ myslí si Staněk.

Ten zatím nemá žádné zprávy o tom, že by někdo měl z týmu odejít až na dva hráče  když jeden se odstěhoval a druhý chce skončit s fotbalem na krajské úrovni.  Staněk ale přiznal, že někteří hráči nabídky dostali. Ale ti se rozhodli zůstat v Sušici. „Vím, že někteří kluci mají i na vyšší soutěž, a může se tak stát, že během sezony třeba budou chtít odejít. Ale pokud to bude do vyšší soutěže, bránit jim nebudeme, pokud usoudíme, že je to pro jejich další růst. Navíc je to i dobrá vizitka sušického fotbalu,“ vysvětlil Staněk.  Trenér ale z dlouholetých zkušeností ví, že situace ohledně kádru se vyvíjí až po půlce července. 

 

SÁZEJÍ NA „SVÉ“

Sušice je jedním z týmů z Pošumaví, které staví na vlastních odchovancích. Jak již bylo řečeno, je to velice mladé mužstvo a tak padla i otázka, zda by ho nechtělo vedení před krajským přeborem posílit.

„Tak přemýšleli jsme o tom. Vím totiž, kde má mužstvo slabiny, takže jsem se pokoušel najít hráče, kteří by mohli týmu pomoci. Ale dospěl jsem nakonec k závěru, že nevidím důvod, proč shánět hráče z okolí z víc než z 50 kilometrů, když je tu dostatek odchovanců. A jestli máme skončit pátí za cenu toho, že budeme utrácet peníze za hráče, kteří budou dojíždět, nebo třináctí s vlastními hráči, to asi za to nestojí. Klub už to tu jednou zkoušel a stejně mužstvo z krajského přeboru sestoupilo. Takže naše strategie je jasná – stavět na vlastních hráčích nebo na hráčích z blízkého okolí, kteří mají k Sušici blízký vztah,“ řekl trenér.

 

CHCI KONKURENCI

Sušický tým tedy vstoupí do přeboru v prakticky stejné sestavě, v jaké vykopal postup.  „Já ale přemýšlím nad dalším růstem hráčů, který je podmíněn mimo jiné i dostatečnou konkurencí v mužstvu. Každý  chce hrát v základní sestavě. Samozřejmě ne každému se to podaří v každém utkání, ale díky tomu, že se vytvoří konkurence, hráči podvědomě víc pracují.  Není to tak, že bychom si řekli, že nikoho nechceme, ale na druhou stranu nebudeme shánět hráče za každou cenu.  A náš tým má takový potenciál, že by se měl uplatnit i ve vyšší soutěži,“ myslí si trenér.

 

PŘÍPRAVA BĚŽÍ

Sušický tým stejně jako další mužstva v Pošumaví, zahájil přípravu na novou sezonu.

„Příprava bude ve stejném duchu jako vloni. Nejsem zastáncem nabírání nějaké velké fyzické kondice. Všechny tréninky bude tým absolvovat na hřišti, všechny budou z velké části herní, protože si myslím, že aby byl tým úspěšný, musí umět hrát, musí umět s balonem, na což jsme přešli právě minulý rok.  Chceme se zdokonalovat ve hře,“ popsal přípravu Staněk.

 

KVALITNÍ SOUPEŘI

Sušický tým sehraje před zahájením sezony šest sedm přípravných zápasů. Kromě nedělního zápasu s Nýrskem, který Sušice vyhrála 5:3, jsou to převážně utkání s týmy z jihu Čech. „Když jsme sháněli soupeře z našeho regionu, už všichni měli termíny obsazeny, takže s Klatovy nebo s Horažďovicemi bohužel přípravu nesehrajeme. Bohužel proto, že by to pro nás bylo jakési měřítko,“ vysvětlil Staněk.

Sušice plánuje ladit formu s dorostem Doubravky, s Hradešicemi, s Prachaticemi, s kvalitním béčkem Písku. „Jsou to velice kvalitní soupeři, jsem se složením přípravných zápasů vcelku spokojený,“ uznal sušický trenér.

Soutěžní ročník zahájí Sušice v neděli 12. srpna na hřišti domažlické rezervy.

 

KLUKY TO MUSÍ BAVIT

A jaké cíle si klade sušický tým v roli nováčka krajského přeboru? „Představu o síle týmu mám, ale nechám si ji pro sebe. Ale jednoznačně je naším cílem, aby kluky fotbal bavil, aby zkvalitňovali svoji práci. Chceme, jak už jsme s tím začali před rokem, aby naše hra byla pro lidi zajímavá, aby byla útočná, tak uvidíme, jak se nám to bude dařit. Můj osobní názor je takový, neříkám, že je správný, že pokud se něco s týmem nestane, myslím například velké odchody, víc zranění nebo pokles pracovitosti hráčů, neměli bychom mít problémy s tím, že bychom se zachraňovali,“ dodal trenér.





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku