Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
VÝSLEDKY KRAJSKÝCH BARÁŽÍ

 V NEZNAŠOVECH U KLATOV SE USKUTEČNÍ  JEDEN Z NEJVĚTŠÍCH TURNAJŮ V  KRAJI - PROLOV CUP


 FOTBAL Z POŠUMAVÍ V DOBY TEMNA  K LEPŠÍM ZÍTŘKŮM    

Miroslav Sedlmaier

Střídání úspěšnějších období s obdobím stagnace  nebo sestupu patří obecně k životu a ke sportu obzvlášť. Nedělní podvečer  právě skončeného víkendu udělal  posledními zápasy krajských baráží definitivní tečku za  fotbalovým soutěžním ročníkem 2011/2012 .

Jak ukázalo poslední soutěžní období k krajských soutěží  není na tom zase fotbal v Pošumaví z globálního krajského pohledu zase tak špatně. Ba naopak , začíná převládat mírný optimismus. K němu jsme měli po předcházejícím pětiletém období  v našem regionu dost daleko.

Posledním důvodem k relativní spokojenosti z pohledu zastoupení klubů ve vyšších  soutěží ch byl soutěžní ročník 2005/2006 . V té době jsme měli v divizi Klatovy (rok před tím zde hrály také Chanovice) a do divize si vítězstvím  v tomto ročníku KP vybojovaly postup také Horažďovice. To byl také ročník ve kterém mělo Pošumaví  dokonce pětinásobné(!!) zastoupení v přeboru . Mimo Horažďovic  skončily Chanovice  na 4., Sušice na 10.místě , Klatovy B byly třinácté, ale   Chanovice 4., Sušice 10. , Klatovy 13. a Nýrsko po ročním působení  s  17 body sestupovalo do 1.A třídy.

Zde byl začátek  doby následujícího temna.  V následujícím  ročníku  2007/08  z krajského přeboru po Nýrsku sestoupily další dva  týmy  13. Sušice a  z posledního místa 16. Klatovy B které tehdy získaly za celý soutěžní ročník pouhých osm bodů!!!!  . A doba temna narůstala v dalším ročníku , sestup střídal další sestup. Ten potkal Horažďovice z divize , které doplnily zde již jediné  Chanovice  . V ročníku  2008/09 přibyl další černí puntík v podobě sestupu Klatov z divize .v  tomto ročníku  se ještě v kraji Horažďovice na úkor smolně sehrané baráži z pohledu Sušice ,  která skončila v 1.A třídě po sestupu na 4.místě zachránily. V dalším ročníku 2009/2010  jim nepomohla ani svěcená voda a  Horažďovice sestoupily  z KP z 15. místa natvrdo a doprovodily beznadějně poslední Klatovy s 18 body do 1.A třídy.

Přitom v nejvyšší krajské soutěži  zůstal poslední mohykán z Pošumaví Chanos Chanovice. Ten skončil na 11.místě  a  jen se štěstím,  po té kdy  přečkal barážový souboj se Strážovem, který tehdy skončil v 1.A třídě na 4.místě .

K vyklízení pozic v krajské přeboru v předminulém ročníku 2010/2011 přispěly dobrovolně Chanovice, které přestože skončily na 11. místě na vlastní žádost  požádaly o zařazení do 1.B třídy. Pokud k tomuto rozhodnutí tehdejší vedení klubu přistoupilo, ukázal další ročník, že ještě přecenili síly stávajícího kádru který po  ročním působení nyní sestoupil  z posledního místa do okresního přeboru.

Nicméně  v minulém roce  nastává obrat z doby temna a začalo svítat na lepší časy.

Horažďovice vítězí v 1.A třídě a společně s Klatovy které postoupily z 2.místa se vrací do KP.  Dílo obrody tradice týmů z Pošumaví dostavěly v tomto právě skončeném ročníku 2011/2012 další dva týmy . Sušice vítězstvím v 1.A třídě  čerstvě ověnčené Luby vítězstvím v baráži o postup do KP nad dlouholetým účastníkem plzeňským Bolevcem.

U Startu Luby je třeba se ještě zmínit v souvislosti s jejich výborným úspěchem, kdy se nyní může těšit na páteční krajský los, kde nebude chybět v osudí nezi dalšími 15 účastníky krajského přeboru nyní v roli nováčka.

Luby naposledy v krajském přeboru hrály v ročníku 2003/2004, který z důvodu sestupu po neúspěchu v baráži, ( skončily v tabulce na 13.místě s 33 body)  opustily, kdy ve stejném ročníku zaznamenal naopak historický úspěch chanovický fotbal (vyhrál s 71(!) body KP) postupem do divize.  O rok později musely Luby kritické období překonávat také v 1.A třídě, kdy po zisku 35 bodů musely z  12.místa absolvovat úspěšnou baráž o záchranu.   Baráži  se  nevyhnuly v 1.A třídě  ani v roč.2009/10  kdy skončily s  32 body  na 13.místě. Štěstěna jim nahrála i v minulém ročníku, kdy skončily na barážovém místě o záchranu, ale z důvodu různých posunů týmů v krajských soutěží jí nakonec nehrály. V barážích byly Luby ale vždy úspěšné a  poslední pokusy , pokusy radostné neboť šlo o možnost postupu do krajského přeboru to jen potvrdily.

Síla lubského, na jaře tolik úspěšného kolektivu se prokázala. Také proto se dočkal po vítězství v obou barážových zápasech ve kterých neobdržel Start ani jedinou branku té třešničky na dortu a tou je postup mezi elitu kraje. Přejme to lubskému  kolektivu i celému realizačnímu týmu, který si to jarní,  mimořádně úspěšnou sezónu zaslouží.

Konec konců vydělali jsme na to všichni a již nyní máme v našem regionu dva důvody k radosti. Ten první je z toho, že od roku 2006 se opět můžeme těšit na čtyřnásobné zastoupení v nejvyšší krajské soutěži a druhým důvodem je, že se těžiště pozornosti z 1. A třídy přesouvá do KP, kde budeme sledovat již na podzim první sérii pro diváky atraktivních derby z níž asi nejvíce bude přilákávat derby Klatovy - Luby, ale stranou nezůstanou ani vedle pootavského derby Sušice-Horažďovice ani další vzájemné zápasy celků z Pošumaví.   


  

  



Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku