Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
FOTBALOVÝ ROK Z POHLEDU PŘEDSEDY OFS JANA ČERVENÉHO

FOTBALOVÝ ROK Z POHLEDU PŘEDSEDY OFS JANA ČERVENÉHO

Rok 2011 přinesl hodně vzruchu  ve  fotbalovém hnutí . Přinesl nečekanou rezignaci předsedy ČMFS Ivana Haška  na kterou navázaly  dlouhé i nechutné manévry kolem volby nového předsedy . Přesto konec dobrý, všechno dobré a tak má největší sportovní svaz v zemi  svého předsedu ale hlavně    zajištěnou účast reprezentace na EORO 2012. O pohled na uplynulý rok jsme požádali  v rozhovoru předsedu  Okresního fotbalového svazu  Klatovy Jana  Červeného pro kterého byl  tento rok výjimečný tím, že v něm oslavil své šedesáté narozeniny.

 Může říci, v čem  byl rok 2011 rozdílný od  roku předcházejícího  ?

Pokud to vezmu z mého osobního pohledu, pak  byl rok 2011   rozdílný zejména v tom, že jsem se od června 2011 zúčastnil řady jednání na celostátní úrovni.  Na 13.VH  v červnu  byly přijaty nové stanovy , změna názvu  na Fotbalovou asociaci ČR  a po té jsem se podílel osobní účastí  na zvolení nového předsedy ,  ikdyž to bylo až na třetí pokus.   

A z pohledu na fotbal v působnosti  svazu v Pošumaví  , kterého  jste předsedou ? 

Určitě byl v roce  2011 z několika pohledů rozlišný od těch let předcházejících.  OFS Klatovy na základě nových stanov získal právní subjektivitu . Mimo to se  změnily se pravidla finančních dotací a to vše si vyžadovalo značného penzum práce. V činnosti klubů  byla patrná  běžná tvůrčí  práce. Přes některé změny ve vedení klubů většina z nich  těžila z rutinérské práce svých zkušených funkcionářů, kteří si již zvykli na styl práce  jednotlivých komisí OFS a v drtivé většině včas a bez problémů dokázali zvládnout všechny termínované úkoly. Na druhé straně se to klubům snaží ulehčovat zejména řídící sportovně technická komise  s tím, že úkoly které vyžaduje v souladu s platnými fotbalovými normami  plnit a zabezpečit  se opakují  přibližně ve stejných termínech . Největší  problémy se   překvapivě vyskytly u velkého množství klubů   v oblasti vyúčtování příspěvků na činnost. Byly  kluby, které musely být opakovaně i několikrát  dodatečně vybízeny k tomu, aby tento úkol byl splněn. Tam kde nestačilo upozornění musel následovat i finanční postih.

U toto byl se chtěl zastavit. Jak je to s ukládáním finančních postihů a stanovování jejich výše ?

Při pohledu na úřední zprávy ve kterých jsou zveřejňovány závěry komisí a ty také si mohou případně přečíst čtenáři Klatovského deníku v době soutěží v jeho  pátečním vydání  bylo patrné, že jsou kluby  mimo jiné potrestány pokutou.   Většina z nich je za závady  zjištěné v utkání  ze zápisů o utkání a nedostatků   při  zabezpečení soutěžních zápasů v souladu se soutěžním řádem , pravidly a rozpisem soutěží. Zde musím potvrdit správnost rozhodnutí komisí, neboť finanční tresty  jsou v souladu se  sazebníkem  pokut rozpisu  soutěží. Pokud mám sebemenší pochybnosti o rozhodnutí komisí, pak buď telefonicky, nebo na schůzi výkonného výboru si nechávám vše doložit   předsedy komisí, ale nikdy do jejich rozhodování nezasahuji ! Nicméně, pokud nedojde k námitkám a nebo odvolání , pak vždy ctím nezávislost v  rozhodování komisí .

Pokud jste se zmínil o činnosti komisí. Jak jste s jejich prací spokojen ?

V úvodu odpovědi na tuto otázku musím říci, že jsem velice rád  , že v rámci OFS se podařilo předsedům komisí vytvořit z pracovitých zodpovědných členů komisí  tvůrčí kolektivy. Před jejich prací pouze  za šálek kávy a nebo sklenku nealkoholického nápoje  smekám. Členové komisí   vzali svojí práci bez jakéhokoliv nároku na finanční či jinou odměnu jako svůj osobní příspěvek pro rozvoj  fotbalu v Pošumaví.  Jen pro představivost STK v sedmičlenném složení uskutečnila celkem 30 schůzí s průměrnou účastí 91 procent, z toho na jaře dokonce 98,1 a jen dlouhodobá neúčast z důvodu zranění Jindry Pacnera tuto vynikající bilanci na podzim pokazila. Druhou nejpilnější komisí byla  v 26 schůzemi disciplinární komise s průměrnou účastí pěti svých členů 84,5 procent. Ostatní komise   rozhodčích a trenérské metodická  rada  vzhledem k jejich  specifickým činnostem se scházely podle plánu práce.

Čeho si nejvíce vážíte na činnosti komisí ?

Již tím, že se sloužení komisí rekrutuje ze zkušených a dlouholetých funkcionářů znalých poměry v klubech kde někteří také pracují  je u nich  záruka  potřebné odbornosti . Určitým barometrem kvality jejich práce je to, že od roku 2004 kdy jsem předsedou OFS musel VV v první instanci projednávat celkem čtyři odvolání  , které byly po projednání vždy zamítnuty. Jsem rád, že v tomto již končícím kalendářním roce  jsem ve VV žádné odvolání projednávat nemuseli.

A co výkonný výbor ?

Devítičlenný výkonný výbor se podle plánu práce  sešel na svých schůzích celkem v roce 2011 12krát  s průměrnou 95,3 procentní účastí. Mimo projednávání specifických úkolů měli členové výboru zásluhou pravidelných zpráv po celý rok dostatečný přehled o činnosti komisí a průběhu jednotlivých  soutěží  řízených OFS Klatovy .

Můžete nám více objasnit, co se v roce 2011  skrývalo  pod názvem specifické úkoly?

Předně se jednalo   koordinaci činnosti svazu. Velké úsilí poprvé v tomto roce vzhledem k známým problémům kolem Sazky  a následnému jinému  přerozdělování   finančních prostředků ze státního rozpočtu (Kalouskovné) z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR   a zejména způsobu vyúčtování , kdy příspěvky klubům na mládež bylo možné poskytnout jen při zpětnému vyúčtování  prostřednictvím faktur  dokládající skutečné výdaje možné k proplácení  na činnost mládeže.   V souvislosti s tímto musím dodat, že jsem byl velmi rozhořčen z přístupu větší části klubů. Ze všech stran nejen slyšíme, ale i vidíme s jakými finančními problémy se musí v klubech při zajištění pravidelné soutěžní činnosti svých družstev potýkat. O to více mne překvapila nechuť a neochota ze strany řady funkcionářů v klubech provést potřebné administrativní  opatření nařízené  MF a MŠMT k tomu, aby jim mohly být příspěvky na mládež poskytnuty. Nechci jmenovat tyto kluby,  neboť  si myslím, že to nyní není již aktuální, ale příště bych byl konkrétnější. Ostatně své si  tito představitelé klubů při nejbližší možné příležitosti ode mne ještě vyslechnou. Další náročný úkol po změně stanov se týkal  zajištění  právní subjektivity OFS Klatovy . Nemalou pozornost   VV  si vyžadovalo  organizační i finanční zajištění okresní žákovské reprezentace. V obou věkových kategoriích jsme v kraji v soutěži ostatních výběrů obsadili medailová umístění, když v U 12 získal výběr OFS Klatovy druhé a v U13 získal  výběr z Pošumaví  prvenství.

Zdálo by se , že všechno šlapalo  jako hodinky , žádný problém  v činnosti OFS nebyl  a i přes některé Vaše výhrady i v klubech je bylo všechno v pořádku.

Zdání  klame a nejen já, ale i ve VV a v komisích víme, že k dokonalosti máme všichni hodně daleko. O svých nedostatcích  dobře víme a snažíme se rok od roku  být preciznější. Jedna věc je chtít, druhá věc je realizace a  ta se neobejde bez spolupráce  se všemi , kteří jsou na  fotbalovém hnutí v Pošumaví zainteresováni. Víme, že nikdo z nás  není stoprocentní . Tu a tam  se vloudí chybička. Byť je třeba  pouze administrativní  a dá se následně snadno opravit, mrzí mne  jakékoliv  pochybění   OFS a to bez výjimky.  Naštěstí na venek je jich vidět minimum, ale o těch dalších víme, nezastíráme je a také je řešíme.

Máte v roce 2012 před sebou poslední rok svého volebního období.Na začátku roku 2013 bude skládat na volební valné hromadě klubům účet své práce. Co čeká fotbalové hnutí v novém roce a s jakým předsevzetím do něho vstupujete?

Předně musím připomenout, že s minimálními změnami ve složení výkonného výboru budu končit již druhé volební období. Za osm let činnosti jsem se svými spolupracovníky získal řadu zkušeností. Mnozí z nás ve VV  jsme   museli začínat od základů a byť jsme se získanými zkušenostmi se snažili co nejlépe nakládat, další nové  jsme museli i v tomto roce nabývat a nutno dodat, že ani v roce 2012 to nebude jiné. Po té kdy   poprvé v historii fotbalového hnutí v Pošumaví získal   OFS právní subjektivitu  budou muset o její  získání  usilovat i kluby, zvláště ty, které budou chtít čerpat příspěvky na mládež musí vést podvojné účetnictví  a pro ty není jiné cesty. Kluby čeká velmi náročné období již v úvodu prvních dvou měsících v lednu a únoru.Podle  schválených nových stanov FAČR bude zahájena jejich realizace a prvním krokem bude vytvoření  nové evidence členů  . Na 13. řádné valné hromadě FAČR (dříve ČMFS) byly přijaty nové stanovy, které jsou platné s účinností od data přijetí, tedy od 26. června 2011.Stanovy nově definují vznik členství v asociaci a zavádějí i výběr členských příspěvků.

Máme před sebou rok  ve kterém   nevíme  co s námi udělá prohlubující ekonomické krize . Přesto  věřím, že si budeme všichni  vychutnávat účast naší reprezentace na EURO 2012 .   Čeká nás ale také řada úkolů a s nimi se chceme čestně vyrovnat  a tím  úspěšně dokončit poslední volební rok ve stylu let předcházejících. Při organizování dalšího soutěžního ročníku chceme využít získaných poznatků k co nejlepší organizaci žákovských soutěží. Pro nás hlavním úkolem zůstává  co neplynulejší zajištění chodu všech mistrovských soutěží řízených OFS Klatovy a věřím, že to ve spolupráci s kluby zvládneme.     Na závěr bych chtěl popřát všem příznivcům fotbalu, funkcionářům klubů, rozhodčím a aktivním hráčům do Nového roku hodně štěstí , zdraví a radosti z dosažených úspěchů .“

Tentokráte se v rozhovoru s předsedou OFS Klatovy Janem Červeným nedostalo hodnocení  sportovní úrovně  a výsledků klubů v jednotlivých soutěží. Věřím, že k tomu bude čas před zahájením jarní části soutěží. S přáním  hodně úspěchů fotbalu v Pošumaví a s poděkováním za rozhovor se rozloučil Miroslav Sedlmaier .





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku