Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Železná Ruda má dalšího reprezentanta ČR. Je to nadějný plavec Tomáš Balíček (20 let).

Tomáš Balíček - sběratel medailí.

 

Rudolf Pavel

Železná Ruda ,městečko v srdci Šumavy,je známá hlavně jako lyžařské středisko.Lyžaři a biatlonisti byli vždy vlajkovou lodí  železnorudského sportu. Daří se ale také fotbalistům, nohejbalistům, volejbalovému týmu žen a zejména stolnotenisovému oddílu  LAKA.To, že tady vyrůstají i špičkoví sportovci z jiných odvětví,není  tak známo.


 

Železná Ruda má dalšího reprezentanta ČR. Je to nadějný plavec Tomáš Balíček (20 let).

Návštěvníkům ,ale i obyvatelům Železné Rudy dlouhodobě chybí bazén.Zejména poté co na hranicích ukončil provoz bazén s umělým vlnobitím.Velký odliv obyvatel a rekreantů tomu výrazně napomohl.V tomto bazénu také začala sportovní kariéra Tomáše Balíčka.Výborné vztahy obou sousedních měst využívali žáci ZŠ  v Železné Rudě k pravidelním kursům.Na závěr absolvovali přebory a získávali první medaile a diplomy.Jedním z nich byl i Tomáš.První zlatou v životě získal jako žák 4.třídy a rok poté si úspěch zopakoval.Plavání se mu zalíbilo a stále častěji navštěvoval malý bazének v hotelu Čertův Mlýn. V té době hrál jako každý správný kluk fotbal.Od počátku hrál pravého obránce a svou rychlostí a šikovností byl pro soupeře velice nebezpečný.Trenéři spoléhali, že jednou z Tomáše vyroste skvělý fotbalista a posila A týmu. 

Před ukončením školní docházky se ale jeho fotbalový vývoj zastavil.Našel si jinou zábavu.

Koupil si plavecké brýle,čepici a lístek na vlak směr Zwiesel.Tam se přihlásil do plaveckého oddílu SC ZWiesel.V té době tam trénoval Milan Windsor ze Železné Rudy.Snadno se domluvili na společném tréninku.O tom, že jim spolupráce klapala,svědčí výsledky dosahované na přeborech Bavorska .Nespočet medailí a jeden titul Mistr Bavorska z roku 2006 na 100 m motýlek je toho důkazem.Porážel plavce z Mnichova,Norimberku,Regensburgu  a dalších oddílů ..Bavorsko je největší spolková země Německa s 12,5 miliony obyvatel.Tento úspěch je proto výjimečný.Po tomto výsledku snad ani nestojí za zmínku,že se stal několikrát přeborníkem Dolního Bavorska,a získaval další trofeje.

V témže roce,ještě jako žák, se zúčastnil závodů na 24 hodin. Za tu dobu absolvoval úctyhodnou  vzdálenost 50 km.Byl to také i rok ,kdy dostal povolení hostovat za oddíl Vodní Záchranná Služba Klatovy.Tam také získal první medaili z Mistrovství ČR.V dorostenecké kategorii získal 1 stříbrnou medaili na 50 m motýlek .Po nástupu na střední školu v Plzni v roce 2007 začal pravidelně trénovat a startovat za PK Slávie VŠ Plzeň.Soustředil se na disciplinu motýlek .Dostavily se další úspěchy.V roce 2007 jako dorostenec absolvoval na MR tři finálové závody .Start na 50m  přetavil ve stříbrnou medaili.V roce 2008 získal bronzovou medaili s dorosteneckou štafetou Slavie VŠ Plzeň.S úspěchem se podílel  i na stříbrné medaili  4x100 m polohové štafety dospělých.Další roky stupně vítězů málokdy opomenul.

Rok 2009 :v dorostenecké kategorii 1 místo na 100m ,3 místo na 50 m,3 místo na 200m.a 1 místo v polohové štafetě Slavie VŠ Plzeň.V kategorii dospělých, ač dorostenec ,obsadil 4.a 5.místo. Na 4x100 m polohové štafety získal opět stříbro.

Rok 2010 začal úspěšně.V dubnu na zimním MR získal celkem 3 zlaté ( 100m, 4x100 polohová štafeta, 4x100m štafeta volný způsob).A na letním  MR v červenci 2 bronzové ( 100 a 200 m.) .To vše v kategorii dospělých.

Letošní rok (2011) je zatím nejúspěšnějším.

Zimní MR - 3x stříbro (100m, 200m, 4x100 poloh.štafeta).

Letní MR v červenci - 5 medailí (stříbro na 100m, 200m,4x100m polohová štafeta, bronz na 50m a štafeta 4x100m volný způsob.).

To je výčet medailí z hlavních závodů Mistrovství ČR.Jeho největším soupeřem je oddílový kolega, reprezentant ČR na MS v Číně, Jan Šefl.Ten v jednom z rozhovorů pro tisk označil Tomáše jako silného protivníka,který se výrazně zlepšil a "šlape mu na paty".Jsou to ale výborní kamarádi a domluvili se na vzájemné spolupráci. Společné tréninky mají přinést ovoce v co nejkratším čase.Šefl se připravuje zejména na Olympijské Hry v Londýně a Tomáš na Mistrovství Evropy v prosinci v Polsku ..Musí ale zaplavat kvalifikační limit.V posledních závodech chybělo jenom pár setin.Tomáš věří ,že společná příprava se Šeflem  přinese kýžené výsledky.Těší se ,že na ME v Polsku navlékne  reprezentační čapku dospělých.Tu  již navlékl v roce 2009 na MEJ. Tam se ještě úspěchu nedočkal.

Nesmíme opomenout několik medailových umístění v Českém poháru a ostatních  závodech .

nejenom v Čechách.  Místa na stupních vítězů obsazuje také na mezinárodních závodech , zejména v Německu,kterých absolvuje nespočet.

Přesný počet medailí a pohárů nezná ani sám Tomáš.V tuhle chvíli to ale není podstatné.Sportovní prioritou je účast v národním týmu na ME,MS,případně na některé z Olympiád. Tomáš po ukončení SPŠE - správce počítačových sítí ( nastupuje na Fakultu aplikovaných věd-obor informatika (ZČU) v Plzni .

Trenéři fotbalového týmu v Železné Rudě už vědí, že ztratili talentovaného fotbalistu. Fanoušci mladého plavce zase věří ,že jednou uvidí Tomáše na veliké soutěži s největší medailí na krku.

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku