Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
FOTBAL SE BUDE HRÁT V KLATOVECH KAŽDOU NEDĚLI

FOTBAL SE BUDE HRÁT V KLATOVECH KAŽDOU NEDĚLI

JITKA KILBERGEROVÁ – Klatovský deník

Klatovy – Před tři čtvrtě rokem se stal prvním mužem klatovského fotbalu, když byl zvolen předsedou výkonného výboru nově založeného klubu  SK Klatovy 1898. Deník se Jindřicha Sojky (na snímku) ptal na to, jak je v roli předsedy spokojen, na vyhlídky klatovského fotbalu i na změny v oddíle.

Jak byste zhodnotil vývoj fotbalu v Klatovech za těch třičvrtě roku, kdy jste předsedou oddílu?

Myslím, že atmosféra uvnitř klubu se výrazně změnila. Klub dobře funguje po stránce organizační, do činnosti klubu se zapojují všichni členové výboru, každý má na starosti určitou část, za kterou zodpovídá.  Výrazně se zlepšila komunikace mezi jednotlivými trenéry i ve vztahu k vedení klubu. Úkoly jsou podle mého názoru plněny řádně a v termínech, takže spokojenost.

A co sportovní stránka?

Po sportovní stránce se jednotlivým mužstvům v soutěžích dařilo, přičemž vrcholem je postup mužstva mužů do krajského přeboru a šesté místo minižáků ročník 2002 a mladší na mistrovství republiky v Bílině. Pro mě je velice důležité, že kádr A družstva zůstal po sezoně pohromadě a navíc se podařilo do mužstva zabudovat posily. Na hostování jsme získali do útoku Václava Sýkoru, vrátil se ofenzivní záložník Tomáš György, do přípravy se zapojily staronové tváře Karel Šlechta a Jaroslav Bušta. Myslím, že mužstvo je skutečně dobře poskládané a připravené na krajský přebor.

Od nové sezony jste přihlásili i béčko. Co vás k tomu vedlo?

V současné době máme, a to hodnotím také jako velký posun, pětadvacetičlenný kádr mužstva mužů. Hrát ale může jedenáct lidí plus náhradníci a pro ostatní kluky by to byla neřešitelná situace. Nechtěli jsme, aby nám hráči odcházeli, protože když se tak v minulosti stalo, nechtěli se k nám vracet zpět, neboť si zvykli  na jiný styl trénování a hry. Tím, že se založil B tým, mají zajištěný kvalitní trénink s A mužstvem. Protože béčko bude hrát IV. třídu, chtěli bychom pro něj naplánovat i přátelské zápasy s týmy z vyšších soutěží. Do rezervy se zapojí také naši dorostenci, takže myslím, že to bude fungovat. Zatím jediné, co nám chybí, je realizační tým. Tréninky povede dvakrát týdně Ludvík Fremut. Samozřejmě tím, že bude béčko trénovat s áčkem, budou ho mít „na očích“ i Lubomír Vašica s Romanem Vonáškem, a podle výkonnosti můžou hráče nominovat na zápasy A týmu. Navíc budeme mít dostatek kvalitních hráčů v případě zdravotních problémů nebo červených karet, jak se nám to stalo na jaře.

Znamená to tady, že je o klatovský klub mezi hráči zájem?

Samozřejmě víme, že hrát v B týmu IV. třídu není to samé jako krajský přebor. S hráči, kteří budou v béčku nastupovat, jsme o tom mluvili, jsou na to připraveni. Pokud by chtěl někdo odejít, nebránili bychom mu, ale nikdo takový se nenašel. Myslím, že hlavním důvodem je dobrá parta, která se tu vytvořila a v tomto trendu bychom chtěli pokračovat. Vždyť se nám sami hlásili i bývalí hráči s tím, že chtějí hrát za klatovské béčko.

Béčko určitě nebude chtít zůstat ve IV. třídě...

Určitě ne. Rezerva se tvořila i s výhledem do budoucnosti. Máme tu velice kvalitní mladší dorost a myslím, že od ročníku 1996 níže vychováváme celkem dobré fotbalisty, kteří jsou na špičkách krajských soutěží. Proto bude úkolem posunout B tým do vyšších soutěží, nebudu říkat přesně do kolika let a kam. Podle mne je ideální kombinace krajský přebor v případě A mužstva a 1. B třída v případě B mužstva, ale neříkám, že to tak musí být.

Do nového ročníku jste přihlásili další mládežnické týmy. Je mezi dětmi zájem?

Ano, je velký zájem, a to nás těší. Jsme snad jediným oddílem po Viktorii Plzeň v kraji, který má v minižácích vytvořeny týmy po ročnících a každé družstvo má jedenáct až třináct dětí, což je úžasné. A jsou to děti, které už k fotbalu „čuchly“, umějí ho hrát. Až  se tyto ročníky v žácích spojí, zjistíme, že máme v kádru jednadvacet hráčů, což tady v minulosti chybělo. Ostatně důkazem toho je poměrně úzký kádr dorostu. Naše filozofie je taková, že v budoucnu pokud bude někdo chtít přejít do kategorie dorostu, musí to být klatovský hráč. Pracovat chceme s vlastními odchovanci, které jsme si vychovali.Vždyť výsledky klubu by měly být odrazem práce s mládeží.

V klubu nastala před sezonou i personální změna.  

Ano, skončil dlouholetý sekretář Václav Kopřiva, kterému bych chtěl touto cestou poděkovat. Táhl celou řadu let  funkce sekretáře a správce hřiště a skutečně toho už na něj bylo dost zvláště poté, kdy jsme převzali od tělovýchovné jednoty do našeho vlastnictví hřiště na Rozvoji. Podařilo se nám navázat  spolupráci s dlouholetým trenérem Jánem Gašparem, který od 1. srpna převzal funkci sekretáře klubu. Pan Kopřiva se bude věnovat správcovství hřiště, na kterém je mnoho práce, a budou nás všechny členy čekat i nějaké brigádnické hodiny (smích). Bude potřeba opravit tribunu, která tu je už deset let, a dřevěné ploty.

A co chystáte pro fanoušky?

Na internetu jsme vyhlásili anketu, jestli by lidé chtěli Fanklub a  ohlasy jsou pozitivní. Musíme najít člověka, který by se toho ujal, máme už představu, takže to nereálné není. Chceme udělat všechno pro to, aby lidé na fotbal chodili rádi, chceme zpestřit přestávky utkáním minižáčků, rádi bychom oslovili i mažoretky. Kdyby se nám povedlo, že budou lidé trávit nedělní podvečery na fotbale, bude to pro nás ocenění naší práce, kterou tomu věnujeme.

V podstatě teď bude každou neděli v Klatovech fotbal... A co vy osobně, chodíte na zápasy?

To bylo naším cílem. Oba týmy mají hrací dny v neděli, až asi na dvě výjimky bude každou neděli fotbal. Já osobně se snažím být na každém utkání, chodím s mužstvem na přípravné zápasy, protože mě hodně zajímalo zabudování nových tváří i práce s dorostenci. Jsem spokojený, kluci si „sedli“ a z mého pohledu mužstvo předvádí pěknou hru. Doufám, že jim to vydrží, i když vím, že to bude v mistrovských zápasech o hodně těžší.

Teď k finanční stránce. V dnešní době se asi peníze vůbec pro sport špatně shánějí...

Chtěl bych poděkovat všem sponzorům a partnerům, kteří nám přispívají. Nemohu je všechny jmenovat, ale je jich celá řada a věříme, že prostředky, které nám poskytly, nebyly „vyhozené“ Pánu Bohu do oken a že i  partneři vidí posun v klatovském fotbalu. Doufáme, že spolupráce bude pokračovat, protože bez finanční podpory nelze vést klub, který čítá dvě stovky členů. Musím říci, že jsem byl hodně příjemně překvapený, kolika lidem není fotbal v Klatovech lhostejný.

Poděkování patří samozřejmě všem členům výboru, kteří se aktivně zapojili do práce, všem hráčům od minižáčků až po starou gardu za jejich výkony, všem, kteří nám pomáhají s pořadatelskou službou, a i s ostatním, protože bez těchto lidí by to nešlo. Poděkování patří i divákům, protože pro ně se fotbal hraje. Kdybychom měli sebelepší výsledky, sebelepší mužstva, a přišli tři lidi, tak to nemá smysl dělat.

Děkuji za rozhovor.

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku