Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
PLATÍ PRAVIDLA V YDANÁ PŘED ZAHÁJENÍM HRY A NEBO PO JEJÍM SKONČENÍ ?

 

PLATÍ PRAVIDLA V YDANÁ PŘED ZAHÁJENÍM HRY

A NEBO PO JEJÍM SKONČENÍ ?

V krajských soutěžích dospělých se jako zaručený všelék na zlepšení  soutěživosti a atraktivnosti mistrovských soutěží již několik let  uplatňuje systém baráží o postup a sestup . Říká se, že člověk si zvykne i na šibenici a tak si fotbaloví funkcionáři a hráči zvykli i na tuto novinku v provedení experimentu    v Plzeňském kraji.

Přiznám se a je to i o mne všeobecně známo , že nejsem příznivcem, této novinky kterás postupem času degenerovala 1. A třídu jíž jsou se baráže nejvíce zasažené k přirovnání trhacího kalendáře. To co se ale odehrálo v posledních hodinách v neděli 19. června mne znovu vyprovokovalo, abych se znovu k těmto barážím tímto komentářem vrátil.

V 1.A třídě se posledním 30.kolem uzavřel další ročník druhé nejvyšší krajské soutěže. Toto kolo rozhodlo o tom, že s definitivní jistotou se oba týmy z Pošumaví Klatovy a Horažďovice po roční pauze vrací zpět do krajského přeboru. Opačným směrem míří z důvodu sestupu Strážov který skončil na posledním místě a bude od nového ročníku hrát 1.B třídu. Zda to bude pouze Strážov který spadl do nižší soutěže a nebo by se měl  k němu připojit někdo další z dvojice Sušice – Luby měly ukázat následující barážové zápasy po skončení tohoto ročníku. Dle v neděli zjištěných  informací na oficiálních stránkách P KFS  ale nepochopitelně z baráže Luby a také Blovice vypadly(viz další vysvětlení v druhé části článku)  

Je možné, že další rošáda kterou způsobily Chanovice odstoupením z KP , ale podotýkám až v dalším soutěžním ročníku  s tím, že budou hrát 1.B třídu a také zařazením jistého sestupujícího z KP po svém jarním odstoupení Rozvadova (místo 1.A třídu dle posledních informací bude hrát na vlastí žádost 1.B třídu) mohla tato situace sportovně technickou  komisi P KFS zaskočit a to zcela nepřipravenou . Jen tak si lze vysvětlit její následné rozhodnutí !  

Moje   teoretické úvahy vycházející ze sestupového a postupového klíče rozpisu soutěží P KFS zvalo za své po zveřejnění rozhodnutí sportovně technická komise o tom jak to bude se složením barážových dvojic vypadat ve skutečnosti podle představ této komise . STK ale svým rozhodnutím   postavila do zcela jiného výkladu vydaný rozpis  a to  nemá oporu o stávající výklad RS - viz  fotokopie tohoto rozpisu :

Podle poslední informace zveřejněné na webových stránkách PKFS vydala  STK na své mimořádné schůzi dne 19.6. velmi rozporuplné stanovisko tím , že z baráže o záchranu nepochopitelně vypustila jak Blovice tak Start Luby(v KP je to rovněž platí o Bolevci!!) , ikdyž tyto týmy měly oprávněnost účasti v 1.A třídě potvrdit výsledky v barážových zápasech.

A aby nezůstalo pouze u 1.A třídy, bylo rozhodnuto, že do baráže o záchranu při sestupu Doubravky z divize nemusí týmy z 13. a 14. místa, ale baráž bude hrát pouze Rapid Plzeň, zatímco hráči Bolevce do baráže nemusí a mohou klidně na dovolenou !

Z tohoto důvodu je to rozhodnutí přinejmenším podivné, a podotíkám, že zcela v rozporu s tím co je uvedeno v rozpisu soutěží pro ročník 2010/2011 kde se výslovně píše, že v případě sestupu dvou týmů z KP  sestupují do 1.B třídy tři týmy   a další 3 družstva v pořadí hrají baráž o udržení se třemi družstvy na 2. místě 1.B třídy sk.A,B,C. Nemělo by ostát ani tvrzení, že některým z těchto třech družstev byla podle počtu získaných bodů umožněn přímý postup do 1.A třídy . V tomto případě měla STK PKFS použít výklad SŘ  čl.5  písmeno e) s tím, že měla nabídnout možnost si zahrát baráž o postup do 1A. třídy s týmy které skončily na 11. a 12. místě(Luby, Blovice)  v tabulce družstvům např. , která skončila v konečné tabulce na 3. místě. Místo tohoto postupu zvolila STK PKFS zhora uvedené  rozhodnutí. Jinými slovy řídící komise porušila svůj RS a SŘ a změnila předem stanovená pravidla až po skončení soutěžního ročníku. To je rozpor který možná ostojí z pohledu výkladu komise, ale neobstojí před tím co ve svém rozpise uvedla a  není v souladu se soutěžním řádem.  Zkrátka pravidla hry se změnila až po odehrané hře a ne před tím, pokud soutěže probíhaly(mimořádné důvody řádně zdůvodněné by pochopil pak každý). V tomto se v plné nahotě projevil nesmyslný systém baráží . Toto je důsledek  a tento systém se jako vše spasitelný  se pokouší prosazovat s posvěcením VV ČMFS do všech soutěžích v rámci ČR!

Shrnuto do jedné věty, je to skandální a dle mého názoru zcela účelové rozhodnutí které není postaveno na legislativních základech !

Nikdo neupírá výsostní právo jednotlivých svazům a jejich řídícím soutěží (STK) si rozhodovat o systému soutěží v působnosti jednotlivých fotbalových svazů. V tom není rozpor, ale vše musí mít svoje normy a když jsou stanovené, písemně uvedené v rozpise pak musí platit  doslova a pro všechny !  V tomto případě to bylo „trochu „ jinak.  V mistrovských vícestupňových soutěžích které fotbal má platí všeobecná zásada. Postupy a sestupu(v tomto případě i baráže) musí být zachovány. Vždyť proboha o to se hraje celých 30 kol např. v KP a v 1.A třídě hraje a pak je to nakonec vše jinak ?

Miroslav  Sedlmaier





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku