Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
ROZHODČÍ MAJÍ PO DVOU KOLECH JIŽ DVA NEGATIVNÍ ZÁŘEZY NA PAŽBĚ

ROZHODČÍ MAJÍ PO DVOU KOLECH JIŽ DVA NEGATIVNÍ ZÁŘEZY NA PAŽBĚ

Miroslav Sedlmaier

V úvodu musím uvést, že jsem dlouho váhal, zda tento komentář  publikovat.  Váhání  vyvolal již fakt, že jsem dlouholetým sekretářem OFS Klatovy a z tohoto pohledu asi u svých kolegů a zejména z komise rozhodčích mnoho pochopení nenajdu. Přesto moje životní krédo se kterým jsem vždy nesl svojí kůži na trh bylo , být kritický k věcem které mi nejsou lhostejné zvítězilo .

 Stínem prvních dvou kol okresních fotbalových soutěží bylo  opakované nedostavení delegovaných rozhodčích. Po prvním kole kdy bylo řízené utkání rozhodčím laikem v Kvaseticích potkal stejný osud i aktéry zápasu v Myslívě.

Více pochopení by pro tento stín na dvou kolech by se našlo, pokud  by byly rozehrány všechny okresní soutěže v Pošumaví. V  době kdy se ale hrály pouze dvě okresní soutěže mužů - celkem o každém víkendu to bylo  14 utkání hraných ve dvou dnech. S přihlédnutím k tomu, že dva sobotní zápasy v okresním přeboru v Nezamyslicích a ve Vrhavči a v neděli ve III. třídě mezi Sokolem Běšiny Sokolem Veřechov  ve kterých tak moc zase než o body nešlo,   byly obsazeny navíc kvalifikovanými dvěma arbitry  na čarách . Jelikož několik dalších aktivních  rozhodčích z listiny OFS Klatovy měli vynucené volno , pak se těžko hledá  prostor k obhajobě .

Obsazování zápasů je výhradně záležitostí komise rozhodčích mající plnou nezávislost , nicméně celkový stín pak padá vždy na řídící okresní fotbalový svaz ! Když k tomu přidáme fakt, že po utkání ve Velkém Boru kde v minulém kole hrály Žichovice a které odřídili rozhodčí ze sousedního Strakonicka k dalšímu  duelu o posledním víkendu Bezděkov – Luby B byla delegována  trojice sudích z Plzně jihu  si myslím, že ani tato snaha o „vylepšení“ řízení soutěží se příliš nepovedla. Pochopení  by se určitě našlo  pro tento způsob delegování rozhodčích  ze sousedních OFS  a také by získalo  i logickou podporu jen tehdy , pokud by v těchto zápasech šlo skutečně o postup či sestup a nebo předcházející vzájemné zápasy obou soupeřů měly netradiční , třeba vyhrocený průběh.

Vážím si činnosti všech rozhodčích,  už také proto neboť jsem mezi ně desítky let patřil a podílel se na jejich řízení. Vím proto své o velké náročnosti  v průběhu soutěží na obsazovací úsek. Jeho činnost se zpravidla z důvodu lepší koordinace zužuje na jednoho, maximálně dva členy komise rozhodčích, nicméně to je na okraji zájmu klubů a pochopení fotbalové veřejnosti. Ta pouze zbystří tehdy , kdy se objeví u utkání u rozhodčího slovíčka LAIK. A ve dvou jarních kolech  ve kterých bylo sehráno 28 zápasů tomu bylo již dvakrát . O tom jestli to bude na jaře naposledy to ukáže zbytek jara a jen u dospělých se jedná o dalších 249 zápasů.

Přál bych si, aby se přesto komisi rozhodčích a potažmo všem fotbalovým arbitrům z listiny OFS Klatovy pokusilo v dalších kolech navázat na  mimořádně úspěšnou z pohledu zabezpečení řízení soutěží. Mají na co , neboť na podzim se podařilo vytvořit  ojedinělý rekord v podobě  plného počtu  odřízených zápasů delegovanými arbitry všech okresních soutěží mužů!

Konec dobrý , všechno dobré, ale dva negativní zářezy na pažbě rozhodčích ale bohužel již nikdo nesmaže. Ať již byly důvody jakékoliv  a je to škoda.

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku