Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
FOTBALOVÍ ARBITŘI SE PŘIPRAVOVALI NA NOVOU SEZÓNU

  FOTBALOVÍ ARBITŘI  SE PŘIPRAVOVALI NA NOVOU SEZÓNU

 

Ve dnech 15.-16.1. proběhl v Penzionu Relax  Hnačov každoroční doškolovací seminář všech fotbalových  rozhodčích Podruhé za sebou se k dvoudennímu semináři kteří byl mimo nákladů za lektora plně hrazený samotnými rozhodčími . O to příjemnější byla účast arbitrů  a jejich přístup  k průběhu  semináře který byl časově i vhledem k naplánované tématice  pro všechny náročný. V jeho úvodní části  provedl předseda KR Miloš Harmady  hodnocení uplynulého roku činnosti  . Hodnocení navazovalo  na již provedené vyhodnocení činnosti první poloviny roku  2010 které proběhlo na letním semináři před zahájením podzimní části sezóny začátkem srpna v Klatovech.

 

 

 

 

 

  Obdobně  jako v minulém roce je před komisí rozhodčích  největším úkolem nábor nových rozhodčích do svých řad tak, aby se podařilo doplnit stav rozhodčích v působnosti OFS Klatovy . Ale navázat na odpovídající početní stav alespoň jako v roce 2005   kdy měla KR k dispozici 61 rozhodčích bude asi ještě dlouho v nedohlednu. Ve srovnání s ostatními okresy v Plzeňském kraji  je Pošumaví na tom relativně ještě dobře. Obdobný stav s nedostatkem  rozhodčích je v krajských soutěžích kam musel OFS Klatovy na apel krajské komise v roce 2010 doplnit další tři rozhodčí . Naposledy v průběhu podzimu  to byli další dva rozhodčí (Dykalov,M.Bureš). Přesto dosáhla KR v průběhu podzimu historického úspěchu.  Vzhledem  k příkladné  disciplinovanosti  rozhodčích  byly všechna soutěžní utkání mužů odřízeny kvalifikovanými rozhodčími  a pouze šest zápasů mládeže z těch soutěží které KR obsazuje bylo řízeno rozhodčími laiky! Nejvytíženějším mužem s píšťalkou na fotbalových hřištích v Pošumaví byl Milan Hovorka s bilancí 32 utkání.

Velký podíl na této výborné statistice  má předseda  obsazovací úsek  KR , jmenovitě pak  Jiří Petržílka. O tom, že tento  úsek nebude mít snadnou úlohu delegování na  mistrovská utkání v průběhu nastávající jarní sezóny svědčí i několik čísel ze statistiky evidovaných rozhodčích. K dispozici jich bude mít  31  (z toho 8 nováčků) . V tomto počtu jsou tři sudí kteří zároveň vykonávají funkci delegáta v kraji , další šest  ještě aktivně hraje mistrovské soutěže a také další mají různé další omezení vesměs z osobních a pracovních důvodů.  Dalších 15  z celkového počtu evidovaných 58 rozhodčích je v tomto ročníku zařazeno ve vyšších soutěžích  15 sudích řídí vyšší soutěže . V národních  soutěžích  po té kdy zanechal činnosti Jiří Bureš zůstal pouze Zbyněk Cupl a jediná žena Zuzana Špindlerová je na ligové listě rozhodčích ženské kopané ,  zbývajících 13 rozhodčích je zařazeno do činnosti v krajských soutěžích.  Zbytek 12 rozhodčích přerušilo nebo nevykonává činnost.

Druhá část školení  byla věnována teoretické znalosti pravidel kopané spojená s praktickými ukázkami  s využití videa. Účastníci semináře  vstřebávali vědomosti výkladu těch nejdůležitějších části znalostí potřebných k jejich činnosti . . Mimo  přednášky z výkladu fotbalu  zvládli úspěšně  videotest  a písemné testy  které prokázaly , že teoretické znalosti rozhodčích jsou  na velmi dobré úrovni . Nejstarším rozhodčím je v součastné době Jan Veverka ze Sušice (76 let), nejmladším je naopak  třináctiletý  Matěj Hrach .

V rámci školení se řady fotbalových rozhodčích v Pošumaví rozšířili o další tři nové arbitry . Z  nich je jedna žena Martina Vasková (aktivní hráčka)  ze Zelené Lhoty, Jan Dyk z Bystřice u Nýrska(bývalý hráč Nýrska a Dešenic –roč.1981)  a  posledním z nich je ještě věkem žák  So N.Hory   Zdeňek Říha (roč.nar.1996!) z Velenov. 

V  neděli dopoledne školení navštívili předseda  OFS Jan Červený a s ním   i představitelé dalších dvou nejhlavnějších komisí svazu  a to předseda disciplinární komise Miroslav Kořínek a sportovně technickou komisi zde zastupoval její místopředseda Václav Zahradník. Oba zástupci  komisí byli  terčem dotazů  přítomných sudí.  Dotazům se nevyhnul ani předseda výkonného výboru Jan Červený, který pochválil rozhodčí i jejich komisi za zlepšení činnosti v minulém roce . V závěru pak  vyslovil  předsvědčení, že nastavenou laťku budou rozhodčí ještě zvyšovat . Vždyť oni jsou ti, kteří při utkáních na hřištích i mimo ně zastupují a zároveň reprezentují  řídící fotbalový svaz.

 

 

 

 

 

 Do roku 2011 vstupuje komise rozhodčích  s předsevzetím které  podstatě kopíruje roky předešlé. Chtějí  důstojným způsobem i  se značně prořídlým stavem fotbalových arbitrů přispět k hladkému průběhu soutěží organizované  OFS Klatovy. „ Rozhodčím vždy klademe na srdce , aby všechna utkání bez rozdílu zda jde o dospělé či mládež odřídili dle pravidel fotbalu a svého nejlepšího vědomí a svědomí, aby byli ve své činnosti obětaví, vstřícní , přísní, ale také slušní .“ uvedl předseda KR Miloš Harmady který dodal: „Stejně tomu bylo i při školení které proběhlo o víkendu na Hnačově z kterého mám dobrý osobní pocit, že jsem udělali pro rozhodčí vše potřebné . Teď jen bude záležet na nich a na tom jak to na jaře všechno společně zvládneme.“  

 

VÍCE FOTO z d e  

 Videa -  školení školení rozhodčích  Hnačov 15.1.                                                        

 

 

 

 

 

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku