Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
HODNOTILI NOVÝ SYSTÉM SOUTĚŽE MLADŠÍCH PŘÍPRAVEK

HODNOTILI NOVÝ SYSTÉM SOUTĚŽE MLADŠÍCH PŘÍPRAVEK

Po skončení fotbalových soutěží  období PODZIM 2010 uspořádala sportovně technická komise Okresního fotbalového svazu Klatovy schůzku s trenéry mladších přípravek. Tato schůzka byla uspořádána za účelem  získaní  zkušeností  těch nejpovolanějších - trenérů  s novým uspořádáním systému soutěže nejmladší věkové kategorie v Pošumaví.

V  soutěžním ročníku 2010/11 upustila STK od uspořádání klasických soutěžních utkání systémem každý s každým dvoukolově JARO-PODZIM a přistoupila na rozlosování turnajovým způsobem. V rámci  soutěžního ročníku 2010/2011 proběhne za účasti 13 týmů(pozm . je to o šest týmů více než v minulém ročníku)  rozdělených do tří skupin celkem 13 turnajů z toho sedm bylo odehráno na podzim a dalších šest se uskuteční na jaře příštího roku. V rámci těchto turnajů dochází postupně k prostřídání klubů v pořadatelství těchto turnajů a také prostřídání soupeřů.

Termíny turnajů a jejich vlastní průběh si  řídí sami kluby  a ze strany řídícího svazu došlo k zjednodušení požadavků na kluby na maximální možnou míru . Po těch se vyžaduje pouze stručný zápis o průběhu s připojením soupisek zúčastněných týmů. STK neprovádí evidenci výsledků ani střelců branek ale pouze celkový počet branek a také řízení utkání probíhá bez delegovaných rozhodčích.  Zápasy se hrají na hřištích rozměrů 19x 30 m , s hrací dobou 2x10 minut ,  branky s rozměry 5x2 m přičemž tyto mohou být nahrazeny pouze tyčemi,  menším počtem hráčů (4+1) a systémem střídání hokejovým. 4

Cílem je , aby při zápasech začínajících fotbalových nadějí stal fotbal na menším hřišti více kontaktním sportem a  vzhledem k menšímu počtu hráčů na hřišti  s častějším  jejich zapojením do hry. Hráči by se měli hrou bavit, nesvazovat je taktikou a nechat je pouze hrát.  To ale vyžaduje změnu po léta zafixovanou , často klubovou rivalitou, soutěživostí ve smyslu vyhrávat za každou cenu, často na úkor toho , že na hřišti zůstávají pouze ti nejlepší jedinci a ti třeba ještě mladší a nebo zatím méně herně vyspělí adepti příležitosti nedostávají a to je nakonec od fotbalu odradí ještě dříve než ho prakticky stačí jako hráči vstřebávat. Na tom, zda tyto nové formy budou přinášet výsledky ale velice záleží zda skutečně  jsou ochotni  hlavně diváci z řad rodičů a nejbližších příbuzných a další diváci podřídit svojí trpělivost tomu co bude umět hráč v pokročilejším žákovském  věku a nevyžadovat od nich při utkáních často na jejich věk nemožné. Nechat je hrát, nevytvářet nepřátelské prostředí vůči ostatním soupeřům a jakýkoliv verbální nátlaky na ti kteří jako laici utkání řídí. 4

Pokud se nám toto podaří, pak v budoucnu může v Pošumavě nadále vyrůstat takoví fotbalisté a reprezentanti jakými jsou v součastné době třeba odchovanec sušické kopané Tomáš Pekhart(hájí barvy  Jablonce)  nebo nýrské fotbalové líhně Jan Hošek (hraje ligu v Teplicích) , či klatovský Antonín Presl , hráč který má již sbíral první ligové zkušenosti ve Viktorii  Plzeň .

Každý nový systém přináší klady a zápory. To bylo také předmětem schůzky v přímeném prostředí restaurace Klatovský dvůr v Klatovech na které zaznělo z řad trenérů několik připomínek a podnětů které je třeba ujasnit  tak, aby průběhem jarní části série turnajů mladších přípravek se udělal další a věřme že i správný krok směrem k přípravě nastávající nové fotbalové generace. O důležitosti ze strany klubů svědčí i fakt, že s výjimkou zástupce FK Horažďovice byly zastoupeny všechny týmy , které v tomto  soutěžního ročníku v OPMP startují.   Nejlépe vše vystihují slova jednoho z nejpovolanějších , trenéra mládeže s   nejvyšší trenérskou licencí Profi mládeže UEFA  Ludvíka Fremuta(Klatovy) který řekl: „O novém trendu se z nejvyšších míst fotbalového hnutí již toho bylo napsáno a řečeno dost. Po zkušenostech které jsem získal třeba s prací s mládeží v zahraničí(pozn.autora byl na studijní stáži v  Interu Milán)  si myslím, že je  to ze strany OFS a STK která u nás v okrese přikročila k těmto systémovým změnám dobře. Jsem přesvědčen, že v tomto směru máme před mnohými již nyní náskok . Je to velký krok v práci nejmenšími který se v tomto roce v Pošumaví udělal“.  

 

předseda STK Vratislav Krulich

Václav Zahradník - místopředseda STK , předseda TMK

Ludvík Fremut - pvedoucí trenér mládeže TJ Klatovy  , trenér okresního výběru a člen TMK OFS Klatovy

Pavel Vacek - Okula Nýrsko

Pavel Hrubec - TJ Sušice (vlevo), Pavel Vacek (Nýrsko)

Bolešiny v plné sestavě - pravo Vlastimil Trojan

Václav Křelík - Dukla Janovice

Uprostřed Vlastimil Trojan(Bolešiny, vpravo Václav Keřlík(Janovice)

Ludvík Fremut (vlevo) TJ Klatovy,     Radek Ouřada   (vpravo) Sokol Mochtín

Stanislav    Křížek   -   Svatobor Hrádek

Jan Hora  (FC Švihov),  Karel  Janda -uprostřed ( Start VD Luby), Vladimír Peksa(vpravo) člen STK

Další foto zde



Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku