Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Hodnocení minulého ročníku pohledy trenérů Nýrska , Hrádku , Chanovic a Horažďovic

Autorka článku: Jitka Kilbergerová - Klatovský deník

 

Nýrsko – Karel Kalivoda

Sestup byl spravedlivý a zasloužený

Nýrsko – Nevydařenou sezonu má za sebou fotbalový tým mužů Okuly Nýrsko v 1. A třídě. V loňské sezoně se jim podařilo druhou nejvyšší krajskou soutěž zachránit na poslední chvíli v baráži, letos skončili na posledním přímém sestupovém 14. místě.

Na zhodnocení sezony se Deník zeptal trenéra Okuly nýrsko Karla Kalivody.

V čem vidíte hlavní důvod neúspěchu v ročníku, který skončil sestupem?

Důvod je celkem jasný – je to špatný přístup některých hráčů k zápasům i tréninkům. Po podzimu jsem byl s výsledky celkem spokojený, co jsme chtěli nahrát, to jsme nahráli. Největší krize ale přišla na jaře. Nejvíce nás zklamala ofenzíva, nebyli jsme v některých domácích zápasech schopni poradit si se soupeřem, který byl hratelný. Neprosadili jsme se dokonce ani proti Manětínu, který přijel o deseti hráčích a zápas jsme přesto prohráli. To bylo jedno z klíčových utkání, po kterém se začala rýsovat možnost sestupu. Špatné je, že se tým nedokázal vyhecovat k výkonu, který by nás v soutěži udržel, naopak před posledním zápasem už nám někteří dorostenci odjeli na dovolenou, vzdali boj. Prostě se svým přístupem si mužstvo o sestup koledovalo a nebojím se říct, že sestup je spravedlivý a zasloužený.

 Nebyl také příčinou úzký kádr?

To ne, na začátku jsme měli naopak velmi široký kádr, protože jsme „postaršili“ čtyři kluky z dorostu, kteří nastupovali pravidelně za dorost i za áčko. Samozřejmě se nám nevyhnula zranění, určitě pro nás nejvíc citelné bylo zranění zkušeného dlouholetého kapitána Steinera, který na jaře dva měsíce nehrál, a to dost ovlivnilo výkony defenzívy. Už předtím odešel do Německa Rubáš, a také ten scházel. 

Jak byste zhodnotil výkony hráčů?

Pro mě osobně byly největším zklamáním výkony hráčů, kteří měli mužstvo „povznést“. Luboš Kajínek, který se vrátil z Německa, zůstal hodně dlužný svému jménu a na jaře hrál hodně špatně, nebo Jakub Lehečka, který se navíc zranil a pak už ani netrénoval.

Budete pokračovat oddíle v roli trenéra?

Rozhodl jsem už když jsme se začali blížit k sestupu, že zůstanu a zkusím znovu mužstvo postavit na nohy. Snad to půjde, i když bych asi potřeboval na lavičce někoho schopného, protože ke konci ročníku už jsem musel hrát sám, a to s trenérskou funkcí moc dohromady nejde.

Jaké máte cíle do dalšího ročníku, kde budete hrát 1. B třídu?

Do mužstva zabudujeme další nadějné dorostence, vrací se nám staronová posila Rubáš, takže bychom měli být silnější dopředu. Naopak s některými jsme si věci ohledně přístupu vyříkali, takže ti tým opustili. V současnosti máme osmnáct dvacet hráčů a věřím tomu, že jsme schopni hrát na předních příčkách. Opírám se o kvalitní výkony gólmana, o obrovské zkušenosti Jirky Hvězdy a o poctivý výkon kluků, kteří chodí na tréninky. Není jich moc, ale o ně se člověk musí opřít a postavit na tom kádr. Hráči, a především ti mladí, kteří zářili v dorosteneckých soutěžích, si ale musí uvědomit, že k úspěchu je potřeba fotbalu nejdřív něco dát. Tým postavíme z vlastních zdrojů a máme ještě želízko v ohni, mladého Ondru Kadlece, se kterým ještě budeme jednat.

 

 

Horažďovice – Lubomír Vašica

V Horažďovicích je fantastická parta

Horažďovice – Letošní ročník krajského fotbalového přeboru přinesl smutek rovnou do dvou týmů z Pošumaví. Kromě Klatov, jejichž sestup byl už hotovou věcí několik kol před koncem, sestoupily z nejvyšší krajské soutěže také Horažďovice. Ty bojovaly alespoň o baráž do posledního kola, ve kterém ale prohrály v Přešticích a tím sestoupily do 1. A třídy.

Na zhodnocení neúspěšné sezony se Deník zeptal trenéra FK Horažďovice Lubomíra Vašici.

Jak byste zhodnotil pro Horažďovice tak neúspěšnou sezonu?

Začátek sezony jsme bohužel absolvovali s hodně úzkým kádrem, Pak se nám to podařilo doplnit, a tomu odpovídala i druhá půlka podzimu, kdy jsme sedm kol neprohráli. Pod dojmem těchto dobrých výsledků jsme si proto jaro představovali úplně jinak, než nakonec skončilo. Po odchodu Milana Prchlíka nám nastal obrovský problém ve středu hřiště, neměli jsme jiného tvůrčího hráče. Půlku jara jsme tento problém řešili, nakonec jsme museli přestavět sestavu, museli jsme stáhnout z útoku i Tomáše Jůdu, na kterém bylo vidět, že hraje post, na který není zvyklý. K tomu se ještě přidalo i naše dlouhodobé trápení s útokem, který jsme prakticky neměli, jediný klasický útočník Michal Forman mladší navíc většinu času promarodil. Celkově jsme se zlepšili v obraně, moc branek jsme nedostali, ale to, co jsme dokázali zahodit v útoku, byla asi největší příčina toho, že se nám nepodařilo krajský přebor udržet. Kluci se vinou neproměněných šancí psychicky propadli, dostali hloupý gól a nenašli sílu zápas otočit. Většina manšaftů v krajském přeboru a z okolí Plzně, mají v týmu alespoň jednoho zkušeného hráče se zkušenostmi z I. nebo II. ligy, který dovede kočírovat mladé hráče. Tam je potom vidět ten rozdíl, co nám scházelo, protože my jsme od Plzně daleko a musíme si fotbalisty vychovat sami, a to chce samozřejmě čas.

Vy jste po skončení ročníku jste na postu trenéra skončil. Co vás k tomu vedlo?

Sestup beru jako osobní prohru, protože hodně nerad prohrávám Ještě pořád je to pro mě šok, přemílám si v hlavě, kde se stala chyba, co šlo udělat líp a co ne. S trénováním skončit nechci, pokud přijde nějaká zajímavá nabídka, tak bych pokračoval.  Rozloučení jsme, myslím, nesli všichni těžko, ale rozešli jsme se na dokopné, nějak moc jsme se neloučili, to je prostě fotbal a takové věci se stávají. Vím, že kluci po těch dvou letech, které jsem s nimi strávil, mě znají, ví, jaký jsem k nim měl vztah. Fotbal je pro mě po rodině druhá nejdůležitější věc, a já jsem se mu věnoval a budu dál na sto procent.

Myslíte, že horažďovický fotbal má dobré divácké zázemí?

Je to mladé perspektivní mužstvo, a co mám zprávy, tak většina kluků zůstane, což před nimi klobouk dolů. Většina mužstev se po sestupu rozebere a rozprchne, ale tady je výborná parta kluků, kteří si váží toho, že dostali šanci a vrací to tím, že tu chtějí zůstat a dostat se zpátky do kraje. Tohle by si asi nejvíc měli uvědomit fanoušci horažďovického fotbalu, že i po sestupu hráči zůstanou, a že by si zasloužili, aby fanoušci nepřehlíželi i pozitivní věci a z tribuny se ozvala chvála, i když se vždy nedaří. Mě to osobně mrzí, po celé dav roky, co jsem tu působil, jsem slýchával z tribuny hodně kritiku, a ti kluci to taky slyšeli a mrzelo je, že domácí diváci je nedokáží povzbudit.  Vždyť hráči jsou třikrát na tréninku, pak zápas, stojí to spoustu času a rozhodně nechtějí schválně prohrát.

Co byste klukům popřál do nadcházející sezony?

Věřím tomu, že s novým trenérem budou vycházet stejně dobře jako se mnou a podaří se jim dokázat divákům, že na to mají a vrátí se zpět do krajského přeboru. Na zápasy budu určitě chodit, vždyť jsem s klukama prožil spoustu dobrého, zapracovávali jsme je z dorostu k mužům, a teď jsou to opory týmu. Třeba Tomáš Jůda vyspívá ve velmi dobrého fotbalistu, to je kluk, který by mohl z fleku hrát divizi a v Horažďovicích zůstává, i když dostal už hodně nabídek. Klukům přeji jen dobré, je to fantastická parta, a i když to bude těžké, myslím, že se vrátí do kraje.

 

 

Chanos Chanovice – kapitán Vlastimil Beránek

Chanos zachránil přebor, ale měl namále

Chanovice – Ani Chanovicím se v ročníku 2009/2010 v krajském fotbalovém přeboru mužů moc nedařilo. Špatná sezona vyvrcholila účastí v baráži o udržení v nejvyšší krajské soutěži. Chanovice se v ní střetly s dalším pošumavským týmem, Strážovem. Po remíze 1:1 ve Strážově a domácí výhře 1:0 nakonec zachránily účast v krajském přeboru.

Sezonu Chanosu Deníku zhodnotil kapitán mužstva Vlastimil Beránek.

Jak vidíte výkon Chanovic v právě skončeném ročníku?

Mám z toho docela smíšené pocity. Určitě tu nikdo na začátku sezony nepočítal s tí, že půjdeme do baráže. Nakonec se krajský přebor zachránil, ale měli jsme namále, protože Strážov pro nás byl víc než vyrovnaný soupeř. Měli jsme celou sezonu hodně úzký kádr, jedenáct dvanáct lidí, kteří stabilně hráli a na lavičce už to tak slavné nebylo. Podzim nebyl tak špatný, do problémů jsme se dostali hlavně na jaře. Celkově náš výkon nebyl dobrý, ani obrana ani útok. Dali jsme celkem 45 branek a z toho jsem dal půlku sám, a to přece nejde, spoléhat jenom na to, že „Beránek něco vymyslí a dá gól“. Tohle vyústilo až v to, že jsme nebyli schopni si vytvořit pořádnou šanci. N jaře jsme měli hodně omlazené mužstvo, a to bylo poznat hlavně na fyzičce, protože se dostatečně netrénovalo. Vydrželi jsme dobře hrát poločas, ale pak docházely síly, začala pracovat psychika a hlavně doma jsme body ztráceli.Je to paradox, ale na jaře jsme byli daleko lepší venku, asi nám víc vyhovovala obranná hra a z ní brejky. Doma nám to prostě nešlo, čekalo se, že budeme útočit a dávat góly, ale jak jsem řekl, vydrželi jsme tak do poločasu. Na útočnou hru jsme zřejmě neměli dobrý kádr. 

Během roku se u vás vystřídali čtyři trenéři. Myslíte, že to má na mužstvo vliv?

To si myslím, že až zase takový problém není. Pokud hráči nemají správný přístup k zápasům a tréninkům, tak to ani trenér neovlivní. Když si připraví něco na trénink a přijde mu šest hráčů, co s tím udělá?

V Chanovicích vám končí hostování, odcházíte, co byste jim poradil?

Přivést dobré hráče, protože většině končí hostování a sestavit  dobrý kádr. Kluci si musí prostě uvědomit, že hrají krajský přebor a do zápasu musí dát všechno.

 

 

Hrádek – předseda oddílu Karel Pendl

Hrádečtí fotbalisté se do kraje těší

Hrádek – Jedno z mála fotbalových mužstev v Pošumaví, ve kterém zavládla po sezoně radost, byl tým mužů A Svatobor Hrádek. Hrádečtí totiž vyhráli okresní přebor a v nadcházející sezoně si zahrají krajskou 1. B třídu.

Na otázky o úspěšné sezoně a cílech v krajské soutěži odpovídal Deníku předseda klubu Karel Pendl.

V čem vidíte hlavní důvod letošní úspěšné sezony?

Určitě je to tím, že je tu výborná sehraná parta a potěšující je to, že jsou to všechno naši kmenoví hráči. Před čtyřmi roky jsme barážovým způsobem sestoupili z 1. B třídy, a v podstatě celou dobu jsme budovali  manšaft, s kterým se teď do krajské soutěže vracíme. Myslím, že máme dobře složený tým. Je v něm mimo zkušených fotbalistů sedm mladých kluků, kteří byli zařazeni z našeho dorostu, což je výborná vizitka trenérů naší mládeže, kteří dokáží mladé připravit tak dobře, že jsou kluci připraveni do A mužstva a nemusíme je nikde kupovat. Čím víc se blížil konec sezony, tím víc je určitě svazovala naprosto zbytečná nervozita, někdy jim trvalo, než z nich spadla a hráli svoji hru. Je to skvělý pocit, vyhrát okresní přebor, ale je třeba za tím vidět i spoustu dřiny, potu a zodpovědnosti. Kluci zaslouží pochvalu jako celek, jako dobrá parta.

Většina oddílů si stěžuje na špatný přístup k tréninkům. Jak jste na tom v Hrádku?

 Potěší, když po podzimu máte na čele tabulky pětibodový náskok a hned na první lednový trénink přijde patnáct lidí. Kluci si uvědomovali, že pokud chtějí postoupit, musí pro to něco udělat. Udělali jsme pro muže a dorostence soustředění na Lipně, tam běhali, dřeli, ale to se jim pak na jaře zúročilo, protože fyzička je důležitá. Prostě zaslouží pochvalu tréninkovou morálku, protože třeba kluci, kteří jsou na školách, vždycky přišli alespoň na páteční trénink.  

Chystáte nějaké změny v kádru při postupu do 1. B třídě?

Kádr zůstane stejný jako v minulé sezoně, nikdo neodchází, hráči, kteří si to vykopali zůstanou a  budou doplněni o tři velice kvalitní kluky, kteří už skončili v dorostu a mají předpoklad rychle se začlenit do áčka. Začneme trénovat 21. července a mělo by se na tréninku sejít sedmnáct hráčů, což je dobrý kádr.  Hrajícím trenérem bude dál Libor Kutil. Posílili jsme realizační tým, mladý výborný útočník Tomáš Adamec, který je momentálně dlouhodobě zraněný, bude vedoucí mužstva, a kapitán Václav Holeček bude hrající asistent trenéra.

Jaké cíle jste si stanovili do nové sezony?

Rozhodně budeme chtít důstojně obstát, dobře reprezentovat Klatovsko i náš oddíl a určitě 1. B třídu udržet. Podle mě na to kádr máme, ale bude to chtít ještě tvrdší přístup, ještě víc natrénovat, naběhat, ale s tím kluci počítají a mají chuť. Chceme se vyhnout i baráži, na kterou já osobně nemám moc pozitivní názor, manšaft musíme naladit a poskládat tak, aby se nám to podařilo.

Jaká je nálada v týmu před zápasy v krajské soutěži?

Kluci se už těší. V mužstvu máme starší zkušené hráče, kteří si už krajskou soutěž zahráli, a někteří mladíci mají za sebou výbornou sezonu v okresním přeboru, kde získali zkušenosti. Vlastně jsme před jarem přizpůsobili i přípravu tomu, že bychom mohli postoupit do kraje. Odehráli jsme v zimě čtyři přípravné zápasy se silnějšími  týmy z 1. A z 1. B třídy, a v tomto trendu budeme pokračovat i teď v létě. Kluci si vyzkouší, že se o body musí bojovat, že to není jen o výhrách, že i prohrají, což je určitě čeká.

 

 

 

 

 

 

 

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku