Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
BARÁŽE TO NEVYŘEŠÍ, JE TŘEBA HLEDAT ČISTĚJŠÍ FORMY POSTUPŮ A SESTUPŮ

Fotbalové kluby v ČR dostaly dárek , baráže po vzoru P KFS  doporučil sám ČMFS !!

 

TAK TO MÁME ZA SEBOU

O jeden týden si prodloužily soutěžní ročník fotbalových soutěží 2009/10, které měly na programu své poslední kolo 20.června  účastníci krajských baráží. Mezi nimi bylo nebývalé šestinásobné zastoupení šesti  týmy z Pošumaví . 

Obávané a také často proklínané baráže opět potvrdily, že se zase tak mnoho nestalo. Ale přesto nejvíce utrpěly právě týmy z tohoto regionu. Na sestup Žichovic doplatily další dva kluby Železná Ruda a Velhartice které opouští OP , resp. III. třídu. Navíc  jsou někteří účastníci baráže  obohaceny o získané  zkušenosti z baráže zejména v tom,  že rozhodčí to umí zařídit… Nejvíce by o tom mohly vyprávět po odehrání utkání o postup do 1.A třídy se Sokolem Křimice doma i venku  Hradešice.

BARÁŽE TO NEVYŘEŠÍ, JE TŘEBA HLEDAT ČISTĚJŠÍ FORMY POSTUPŮ A SESTUPŮ

Po odehraných barážích právě skončeného soutěžního ročníku se znovu se nabízí otázka. Jsou skutečně všechny experimenty dobré? Odpověď po získaných informacích a osobních  zkušenostech  některých účastníků baráží hovoří výrazně v neprospěch těchto baráží.  Z experimentu se stal strašák závěru mistrovských soutěží. Ten bude nadále hyzdit i  nový soutěžní ročník 2010/2011.V  Pošumaví  máme po skončení těchto posledních baráží největší zkušenosti. Hovoří o tom i  nebývalý počet šesti týmů z tohoto regionu.  

A co se změnilo?

Chanovice a Luby zůstaly v na „svých“ a nadále budou účastníky KP, respektive 1.A třídy.  Týmy kterým byla dána šance bojovat o postup(Strážov, Hradešice a Nezamyslice) zůstaly ne jen vlastní vinou a rozhodně ne horší sportovní výkonností  „hačat“ ve svých soutěžích.

Přesto  změny baráž udělala. Zbůch nedokázal zopakovat jarní vzestup výkonnosti týmu  a po prohře s Mýtem v obou duelech opouští  1.A třídu. V 1.B třídě se jediná změna dotkla Pošumaví. Přestože Žichovice v baráži neprohrály musí se  soutěží po ročním úsilí rozloučit. K sestupu stačilo to, aby jejich soupeř dal více branek na hřišti venku. Není to příliš kruté po ročním úsilí a odehrání 26 duelů v 1.B třídě a dvou barážových zápasech se poroučet ze soutěže k tohoto důvodu? Nebylo by blíže ke spravedlnosti o kterou jistě všichni stojíme , kdyby se zápas při shodě bodů prodlužoval a po vyčerpání těchto možností případně rozhodly o postupu pokutové kopy ? Na sestup Žichovic  následně  doplatily v Pošumaví Železná Ruda sestupem z OP a Velhartice ze III. třídy. 

Po shlédnutí  tří  barážových utkání a také jejich  zdokumentování foto , které jsem zveřejnil a videozáznamem , které sloužilo pouze pro mojí potřebu nechci tím nikomu nahrávat na smeč (a třeba dvě ČK z toho jedna z kategorií účelových „jak z bryndy ven“  v Chanovicích během pár vteřin stálo vidět) mohu opět opakovat slova z úvodu tohoto článku.  Tolik humbuku pro nic  a přesto  by bylo třeba co řešit. Jestliže je pravdou skandální průběh II.poločasu  v Křimicích kde hrály Hradešice  a potvrzují to některé zdroje na sobě vůbec nezávislé , pak je proč humbuk dělat!!! Pokud tomuto zápasu byl přítomen nejvyšší představitel kopané v kraji , pak přece toto nemůže projít  bez jakékoliv odezvy. Když mne potvrdil jako reakci na můj první komentář čistě nahodile jeden zcela nezávislý očitý svědek přesně to, co jsem mohl vyčíst mezi řádky z komentáře k utkání trenéra Hradešic  pak to je potvrzení dalšího stínu nad krajskými barážemi.

Nemyslíte si vážení , že pokud  by přinesly tolik vyzdvihované baráže po dlouholetém uplatňování v krajských soutěžích nějaké pozitiva,  pak by se toto  muselo promítnout v příznivém dopadu na celkovou úroveň fotbalu v Plzeňském kraji a potažmo v KP?   Opak je pravdou. Stalo se až minimální výjimky téměř pravidelností, že tým který postoupil z kraje do divize se poroučel a velice záhy z této soutěže zpět do kraje ! Jen namátkou uvedu  Horažďovice, Doubravku, Chanovice nebo Holýšov a nyní i ten nejaktuálnější  příklad Tachov jsou toho důkazem. Nebylo by třeba účelnější, kdyby stejně jako je tomu u 1.A třídy postoupily z 1.B třídy vždy první dva týmy přímo a sestupy by byly „natvrdo“ padni komu padni ? Jak může přispět ke stabilitě a výkonnosti týmů například v 1.A třídě, když se od desátého místa níže musí třást před hrozbou baráže ?

Baráž je z mého pohledu po létech kdy její průběh sleduji jako  zbytečně hozený záchranný pás pro týmy které až na malé výjimky(např. Hradešice) na soutěž kde se zachraňují a nebo kam se snaží postoupit ze sportovního pohledu nemají a jen svůj případný sestup oddalují.

Jen se podívejme o rok zpět a  nejsem daleko od tohoto tvrzení. FK Horažďovice úspěch v baráži s odřenými lokty po výhře nad Sušicí také jen na rok oddálil sestup. To samé se dá tvrdit o Nýrsku která se v baráži před rokem  v 1.A třídě zachránila a v tomto ročníku  již sestoupila. Také účast Manětína v baráži byla zbytečná, neboť po sestupu z KP  i letos sestupuje z 1.A třídy.

Samostatný referát by si zasloužilo okomentování jednoho z nejčastějších účastníků baráže Sokola Křimice . Mimo jiné tento tým se v 1.A třídě zachraňoval rovněž před rokem a to úkor béčka Rokycan. Také o tomto barážovém duelu se v kuloárech hodně diskutovalo a ani tato záchrana nebyla nejčistější!

To je také případ Rozvadova. Ten se před rokem dostal z baráže do KP a v tomto ročníku se plácal ve spodních patrech tabulky a nakonec to „uplácal“ v baráži a možná na rok pouze oddálil svůj sestup.Buď na to klub výkonnostně má a nebo jsou tu jasná pravidla pevných sestupů které by byly daleko spravedlivější.

         A jak je skutečnosti myslíme na diváka , když jedním z argumentů proč pořádat baráže byla  údajná atraktivní podívaná pro diváky. Pokud toto by bylo  myšleno  vážně, pak nechápu jak je možné, že v Pošumaví (působnost OFS Klatovy)  se hrály tři zápasy v sobotu (Luby,Chanovice a Žichovice) ve stejný čas.Přitom to bylo v pravomoci  řídící komise nařídit, aby některý z těchto třech duelů se hrál buď v neděli a nebo v dopoledních hodinách. Setkal jsem se s mnoha případy, kdy diváci,  kteří byli například na utkání v Chanovicích by rádi navštívili i jeden či oba další zápasy , ale na ty se při určování termínů zápasů  nepamatovalo.  Měli smůlu , že si zrovna vybraly zápas který zmastili rozhodčí a na hřišti fotbalu moc pak k vidění nebylo. Troufám si tvrdit, že jak v Lubech tak Žichovicích by přišlo o sto a více  diváků navíc.

            Nedůvěra, tak to na druhé straně může být  jeden z dalších důvodů poklesu diváckého zájmu o baráže. Vždyť  to nakonec skončí tak , jak to většinou končí  a  většinou to zůstane při starém.  A kdo na tom vlastně vydělává ? Na to ať si dá každý odpověď sám. Předně o tom mohou hovořit přímí aktéři baráží a nestranní diváci .   Jestliže v součastné době svět bojuje s korupcí a chce transparentnost a průhlednost do všech veřejných soutěží, pak není to důvodem tomu, aby tento trend  byl nastaven také do sportu. Fotbal v tomto je prvním sportem kde by se od slov mělo přejít radikálním způsobem k činům.

            Všechno souvisí se vším a pokusy o účinnou aplikaci změn musí vycházet z důvěry v jejich nutnost. Od funkcionářů to  vyžaduje zodpovědný přístup na všech stupních fotbalového hnutí. A pokud mám možnost pozorovat věci s ročním odstupem v globálu fotbalu v ČR , pak v  tomto se po změně vedení ČMFS zase tak mnoho nestalo. Ten kdo je jakýmkoli způsobem zatížen minulostí by neměl dostávat další prostor k tomu, aby zasahoval do rozhodujících struktur ve fotbalovém hnutí .Opak je nadále pravdou. Je malý  příklad. O jakou čistotu v ČMFS  asi bojoval  Jiří Kubíček . Třeba o tu kterou prezentoval jeho  zveřejněný telefonický odposlech  s Petrem Voženílkem? Je to jako v politice. Jisté pozice v ČMFS si někteří velcí křiklouni pro sebe již vydobyli a nyní z nich budou jen těžit.  Stačí si například pozorněji přečíst nově schválenou listinu delegátů ČMFS jméno po jménu pro nový ligový ročník. Těm co něco jména říkají mohou posoudit o co hlavně bojovali a  vše  pod rouškou očisty  fotbalu. Ono šlo úplně o něco jiného a na revoluční změny zase tak není moc času. Možná tak okopírovat něco ze struktury soutěží ze zahraničí aniž bychom domýšleli zda to má hlavu a patu v našich podmínkách. Jestliže jde o takové revoluční změny jako třeba jedno z posledních  rozhodnutí  z Výkonného  výboru  ČMFS tak "klobouk dolů". Ten na svém  zasedání  21. června  2010 posoudil experimentální novinky zaváděné v Plzeňském kraji a doporučil zavést baráže v ČR  pro všechny krajské ale i okresní soutěže !

No a co nám doporučuje vrchnost ČMFS  tak k tomu stačilo pár dnů po té se v praxi přesvědčit. Stačilo sledovat tyto  baráže v praxi a přesvědčit se jakou časovanou  bombu do fotbalového hnutí doporučují principálové VV ČMFS vložit!! Ono nejde jen o baráže. Jde o prodloužení sezóny, o další náklady klubů na dopravu, rozhodčí a pod. Nestačí snad připravit soutěže tak, aby se rozhodlo transparentně o oprávněnosti postupů a sestupů v dlouhodobé soutěži hraných systémem podzim jaro ? 

       Jedním z nejbolestivějších článků jsou rozhodčí a těch je stále větší nedostatek. Konkurence chybí. Ta je pouze na úrovni kde o něco jde a to platí ta od postupů z divize  až do ligy. To co se děje níže, tak to nemá s konkurencí co společného. Pro řízení krajských soutěží se vytahují z okresů necitlivě velmi mladí a bez potřebných základních zkušeností rozhodčí, kteří mají často problémy sami se sebou , než aby zvládli 22 divochů v 1.B třídě nebo v krajské soutěži dorostu!

Rozhodčí jsou dle mého názoru další časovanou bombou tentokráte v působnosti OFS Klatovy. V Pošumaví o tom ví těch divochů co se prohání za kulatým nesmyslem každý týden v boji o mistrovské body své. Vím o nespokojenosti s tímto stavem i v řídících komisích OFS Klatovy , ale cesta z toho se zdá stále vzdálenější a bezu pomoci klubů to asi nepůjde. A právě kluby se tváří jako by to šlo mimo ně. Pokud z  jejich řád nevychází žádní noví adepti na funkci rozhodčího  , pak  při  nářcích nad výkony rozhodčích začnou plakat nad vlastním hrobem.  Všichni se určitě shodnou na tom, že to chce řešení.  Ale je to vůbec při součastném přístupu klubů řešitelné ? Svaz jim to určitě nezařídí. Zkrátka myslím si, že  nemá jak. A pokutovat kluby za to, že nemají činné rozhodčí , tak to již tu bylo.

Možná, že na nejbližším losovacím aktivu nového ročníku 2010/2011 někdo přijde s nápadem jak z této šlichty   kterou nám navařil čas ven.

Pokud ale vše bude vypadat tak, jako třeba na probíhajícím MS ve fotbale  a s tím související skandální výkony rozhodčích na takto vrcholné akci , tak místo popsaného papíru bude lépe, když vyjde v novinách bílé místo a na webových stránkách  bude to samé.A děj se vůle páně…

S největší pravděpodobností se ale stane to, až se sejde rok s rokem , že  možná budu  házet opět házet hrách na zeď. Tak takhle představa  budoucnosti fotbalu příliš optimistická!

Co se domnívám v tomto čase ještě více bud komplikovat situaci jsou experimenty. Kluby nepotřebují experimentovat. Ty potřebují  pomoc která nestojí moc námahy a přitom pomůže. Tu jim můžeme zajistit ekonomickým organizováním soutěží, rozumným delegováním rozhodčích,  aby jim nevznikaly zbytečně vysoké náklady a hlavně podílet se finančními prostředky na jejich  činnosti  . Pak nebudou muset vybírat  vysoké klubové poplatky a nebo  omezovat účast svých družstev v mistrovských soutěží z důvodu nedostatku finančních prostředků. To je to nejhorší co bych si přál.

Ale co vy fotbalový národe na to ? Myslíme vážení vůbec na tu nejmladší generaci a nebo za námi potopa ? 

Zatím si často přihříváme tu svojí polívčičku , aby nám chutnala podle vlastní chuti a na chuť těch ostatních již nemyslíme. Ti jsou nám ukradeni, hlavně že nám chutná.

Nabízí se otázka.  Koho že  to jsou soutěže ?

 Patří  těm ,  kteří je řídí a nebo těm  kteří jsou jejich přímými účastníky ? Odpověď je jasná, patří klubům a je na nich do jakého stavu nechají soutěže dojít. Již dnes  řídí všechny okresní soutěže přípravek nekvalifikovaní oddíloví rozhodčí a brzo  to směřuje k tomu,  že rozhodčí nebudou stačit ani na obsazování řízení  nejnižší okresní soutěže IV.třídy. 

Ke kritice která mnohdy spatří světlo světa  chybí to podstatné, jak z toho ven. Pokud se ovšem nebude kritizovat a hledat řešení na místech tomu určených(aktivy, valné hromady a to je sakra  výjimka),  a být adresní , to se v naší společnosti zase tak nenosí. Většinou v podvědomí vždy zvítězí : „Což kdyby nám to někdo vrátil “…

Ono s tou demokracií a kritikou si vystačíme tak jen u piva a na aktivech a valných hromadách koukáme více na hodiny kdy bude konec, než abychom chtěli něco vyřešit. Takže jen tak dál a bude hůř!

Miroslav Sedlmaier

Autor webových stránek


Ke komentáři připojuji  jeden  z množství ohlasů na tento článek :

 

 Vážený pane Sedlmaier. Dostala se mě dnes informace o webových stránkách, které tvoříte. Nikdy dříve jsem bohužel na tyto stránky nenarazil. V prvé řadě chci pogratulovat k hezkým a přehledným stránkám, které určitě ve velké míře navštěvují fotbalisté nejen ze Šumavska. Píši Vám proto, že mě velice zaujal článek "Na baráž doplatily pouze Žichovice", se kterým musím naprosto souhlasit. Jelikož navštěvuji téměř každý víkend různá fotbalová utkání, rozhodl jsem se navštívit i tuto sobotu baráž mezi Křimicemi a Hradešicemi. Jelikož s aktivní fotbalovou činností jsem skončil již téměř před dvaceti lety, jezdím na zápasy de facto jako nestranný pozorovatel, i když je mě samozřejmě téměř vždy nějaký klub o něco bližší, hlavně s ohledem na blízkost k mému bydlišti. Z toho důvodu jsem tudíž přeci jen přál vítězství křimickým klukům, jejichž zápasy také občas navštěvuji. Bohužel po skončení zápasu a barážovému vítězství Křimic ve mě (a nejenom ve mě) zůstal pocit jakési hořkosti a bezmocnosti z toho, že ne vždy se výsledek rodí na hřišti. Prvý poločas byl myslím řízen korektně, nikdo z mužstev si na výkon rozhodčích nemohl stěžovat, pouze snad odmávaný neexistující ofsajd, kdy již by šel hostující hráč sám na branku, jsem přičetl tomu, že chyby se prostě stávají a dopouští se jich i rozhodčí na MS. Do druhého poločasu ovšem na hřiště přišla úplně jiná rozhodcovská trojice. Evidentně připískávala domácím, tvrdé zákroky domácích netrestala, za ošklivý "žlutý" faul karta pro domácího hráče nepřišla, jelikož už jednu kartu měl, atd. atd. Výsledkem byl tlak domácích, ze kterého se urodily tři branky - prvá z penalty za nastřelenou ruku, třetí z ofsajdu (nestál jsem přesně v ofsajdové linii, ale potvrdil mě to křimický divák). A když jsme se s kolegou dohadovali kolik že minut se asi bude rozhodčí nastavovat, zápas v 89.minutě ukončil (v zápase bylo několik ošetřování i střídání). A to za dohledu předsedy PKFS , který se po zápase usmíval - doufejme, že důvodem bylo jen hezké počasí. Smekám před Hradešickými fotbalisty, kteří přes toto všechno utkání se ctí dohráli a po zápase se neuchýlili k žádným výraznějším extempore.

Bohužel, takový je dnešní fotbal, očista je asi utopií. Ano, chyby rozhodčích vždy budou, ale musí člověk vidět, že se stávají neúmyslně. Takovéto jednostranné výroky však nemají s fotbalem mnoho společného. Proto i já jsem za zrušení baráží, kde ne vždy se rozhoduje na hřišti.

 

S pozdravem Kule Libor, Kozolupy  

 

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku