Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Sanitka na fotbalovém hřišti nepůsobí zrovna příjemně

 

 

Sanitka na fotbalovém hřišti  nepůsobí zrovna příjemně

 

V utkání 1.A třídy Sušice – Strážov  které se hrálo v neděli 18.dubna na hřišti v Sušici došlo cca v 73.minutě k neúmyslnému zranění hráče hostů Davida Gajdůška. Pro tohoto hráče musela být přivolána rychlá záchranná zdravotní služba. Osádka vozidla poskytla zraněnému nutnou pomoc a zabezpečila jeho převoz do nemocnice. V průběhu neděle večer  byl převezen do Klatov kde u zraněného byly provedeny další odborné lékařské vyšetření které potvrdily těžký otřes mozku, ale  což  je nesmírně důležité, byly vyloučeny původní obavy z podezření zranění páteře . Strážovský hráč je v součastné době při vědomí a po stabilizování jeho stavu by mněl být propuštěn do domácího ošetřování.

Tuto informaci jsem získal zprostředkovaně z ověřených zdrojů blízkých ke zraněnému hráči .

Chtěl byt tímto jako očitý svědek , který byl v té době od místa  zranění shodou okolností  velmi blízko(cca  20 m  ) a mohu potvrdit, že ke zranění došlo s největší pravděpodobností po  běžném posledním  hlavičkovém souboji strážovského záložníka a bez jakéhokoliv  úmyslného cizího provinění. Proto se také pokračovalo ve hře a v době přerušení byl míč již zcela jinde od místa kde se zraněný nacházel .

Zraněný hráč(vlevo ve spodním rohu bezprostředně před tím než bezvládně ulehl na trávník a zde zůstal ležet až do  příjezdu odborné pomoci) je nakládán za potlesku diváků a hráčů k transportu do nemocnice.

 

To se tak někdy ve sportu stává. Fotbal je hra plná kontaktních soubojů a ne všechna skončí třeba na jedné straně tak smolně jako byl tento případ a nakonec snad tak šťastně, jak to původně v Sušici vypadalo.Přestože se jednalo o derby a hráči si na hřišti nic nedarovali, probíhal do tohoto přerušení tento duel z obou stran korektně.  Ona sanitka na hřišti sama o sobě nepůsobí příjemným dojmem a určitým způsobem se tento moment  poznamená na všech , hráčích, rozhodčích   i divácích .

Chtěl bych vyzdvihnout příkladnou solidaritu všech kteří byli v té době na sušickém stadionu a v jeho ochozech se zraněným hráčem. Důkazem jejich spontánního projevu byl potlesk všech včetně rozhodčích v době, kdy David Gajdůšek opouštěl hřiště na speciálním lůžku a zmizl  ve vozidle  rychlé záchranné pomoci.

Sušičtí diváci  soustředili svojí pozornost na hřiště kdy byl již vozidlo rychlé záchrané služby s osádkou.  Nápis nad jejich hlavami není jen symbolický, neboť město Sušice  má podporu sportu jako jednu z hlavních priorit.  Možná si i pozorný divák všimne, že představitelé města nechyběli ani při tomto utkání.

 

V té době jsem si sám znovu uvědomil jak je dobře, že máme vybudován takový systém umožňující těm  kteří potřebují rychlou pomoc být jim vždy okamžitě k dispozici.

                 V době více než čtvrthodinového přerušení zápasu byl stav zápasu 0:1 pro hosty. Tento se již do jeho konce nezměnil. Ikdyž byly v sázce pro oba týmy důležité body  spíše se již jen dohrával. Obrazně to také tak většinou bývá , kdy utkání po takovém to přerušení již nemá ten správný náboj.

Takových zápasů ještě bude, ale zdraví máme každý jen jedno.Předně  by si to měli zejména ve fotbale plně uvědomit ti , kteří ochranu zdraví mají pod přímým dohledem a těmi jsou rozhodčí . Ti by tento klenot hráčů měli střežit na hřišti  v každém okamžiku a po celý průběh zápasu. To sice nesouvisí konkrétně s tímto případem, ale často jsou to právě arbitři,  kteří svojí benevolencí ke zranění hráčů přispívají a ti pak třeba opouští hřiště i takovým způsobem jakým jsme byli svědky v Sušici. Naštěstí se to zde nestává tak často, neboť domácí hráči jsou vychováváni od jejich prvních krůčků na fotbalovém pažitu svými trenéry k tomu, aby se fotbalem hráči bavili a tím následně  i bavili jejich diváky. Snad jim zklamání z výsledku se Strážovem vynahradí třeba již v příštím zápase o prvním květnovém víkendu s Baníkem Zbůch.  

                                                                                                                                                                        Miroslav  Sedlmaier

 

 

 

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku