Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Při trenérském studiu navštívil šéftrenér mládeže Klatov Inter Milán

Při trenérském studiu navštívil šéftrenér mládeže Klatov Inter Milán

Ludvík Fremut je jméno které se poprvé zapsalo do podvědomí sportovních příznivců zapsal  vynikajícími výsledky v triatlonu v dresu SPK Klatovy. Se sportovní činností začínal tento všestranný sportovec jako odchovanec strážovské kopané. Po té kdy musel aktivní závodní činnosti v triatlonu ze zdravotních důvodů zanechat  se začal věnovat trenérské práci v městě pod Černou Věží. První zkušenosti získával 

Jak jsme se ke stáži u předního evropského klubu dostali

Na stáži v Interu jsem byl spolu s kamarády Petrem Frňkou, který pracuje jako asistent trenéra v druholigovém týmu mužů FK Vlašim, a Radkem Růžičkou, dnes asistentem U17 v FC Viktoria Plzeň. Seznámili jsme se na studiu A licence před čtyřmi lety. Společně s námi studovala i Jana Nováková, dlouholetá reprezentantka České republiky ve fotbale. V současné době žije v Miláně a pracuje u kategorie přípravek v jedné z akademií FC Internazionale Milano. Od studie A licence jsme s Janou udržovali kontakt. Nyní společně s Petrem a Radkem studujeme Profi licenci mládeže a součástí studia je stáž u jiného ligového klubu. Oslovili jsme Janu s žádostí o studijní pobyt u mládeže v Interu Milán. S žádostí se obrátila na sekretariát klubu, který po potvrzení ze strany ČMFS naší žádosti vyhověl a stáž umožnil. Podmínkou bylo, že studium licence musí mít statut UEFA, což v letošním roce studium Profi licence mládeže v České republice dostalo. Náklady spojené s touto akcí jsme si hradili sami.

V dnešním příspěvku bych neřešil profesní stránku stáže, tyto informace jsou již dopodrobna publikovány v odborném specializovaném časopise pro fotbalové trenéry Fotbal a trénink č. 4/2009 a v č. 1/2010. Podobné články naleznete na webových stránkách www.fotbal-trénink.cz , kde vyšly již dva díly, a připravuje se třetí. Tyto zdroje obsahují videa z tréninkového centra, popisují strukturu přípravy (nákresy, videa) v Interu či strukturu soutěží. Na vašem webu, který je určen široké fotbalové a sportovní veřejnosti, bych prezentoval víc těch neformálních informací, které jsme během týdenního pobytu získali.    

 

Cesta a náklady ubytování, strava

Cestovali jsme vlastním vozem, z Plzně dojedete po dálnici skoro až k centru mládeže. Hotel, v kterém nám zajistil klub ubytování, byl pět minut chůze od mládežnického centra. Samozřejmě, že jsme si náklady s ubytováním hradili také ze své kapsy. V hotelu Siloe ubytovává Inter své soupeře, a proto byl hotel i pro tyto hosty přizpůsoben. Prostorné pokoje s několika televizory, sportovní kanály byly zdrojem fotbalu prakticky nonstop, fotbal je v Itálii velká modla. Pokoje jsou standardně vybaveny internetem. Hotel měl svůj bazén, posilovnu, rehabilitaci a hlídané parkoviště. V hotelu byla k dispozici i restaurace, jídlo jsme nemuseli platit předem, stačilo zajít do přízemí zaplatit poplatek okolo 10,- € a vybrat si z připravených stolů. Tuto možnost, jsme skoro nevyužívali, snídani jsme řešili vlastními zdroji v kuchyňce na pokoji, oběd zajistila pizza v okolních restauracích a večeře podobným způsobem. K večeři jsme však volili hlavně těstoviny, které vám nikdo u nás tak nepřipraví jako v Itálii. Nechybělo ani italské pivo či káva.

Komunikace

Zprostředkovatel celé akce Jana Nováková se nám po celý týden věnovala, byla nejdůležitější osobou celé stáže. I když trenéři jednotlivých kategorií uvedli, že se s nimi můžeme bavit anglicky, vždy to ztroskotalo na třetí větě. Italové jsou velice sebevědomí, a když umí sto anglických slovíček, tak umí anglicky. Kvalitní italština Jany však vše napravila a nebyl v komunikaci žádný problém. Trenéři se nám hodně věnovali, trenér starších žáků snad každý den. Samozřejmě, že jsme měli pro každého trenéra a zaměstnance sekretariátu připravený nějaký prezent. Ve většině případů nejvíce potěšilo plzeňské dvanáctistupňové pivo.    

Jose Mourinho

Když jsme odjížděli, či po návratu, se každý ptal, zda jsme se setkali s trenérem A týmu, či s některým z hráčů, nebo zda jsme byli na San Siru. I tato možnost tady byla, ale to by nás obralo o jeden den v mládežnickém centru, kde jsme každý den získávali mnoho informací v rámci naší specializace, o které by byla škoda přijít. V klubu v té době působili i dva čeští hráči a to v družstvu starších dorostenců. Milan Jirásek přišel z AC Sparty Praha a Marek Kysela přestoupil z FC Viktoria Plzeň. První jmenovaný se na pondělním tréninku zranil, druhý den však opět přišel na trénink, který však jen sledoval. Ten den jsme se s ním seznámili, bylo vidět, že mu chybí kontakt s rodnou zemí, tři dni se nám věnoval a byl zdrojem velkého množství informací, ke kterým jsme se za běžných okolností nedostali. Samozřejmě, že jsme se zeptali, zda příchod Joseho do Interu ovlivnil nějak přípravu mládeže. Ve sportovní přípravě žádné výrazné rozdíly nenastaly, ale uvedl, že udělal pořádek v ubytování pro tým Primavera, což je něco jako naše týmy juniorky. Nechal snížit počet hráčů na pokoji ze čtyř na dva a zajistil lepší vybavení pokojů, aby to odpovídalo profi hráčům na úrovni italského mistra. Milan nás také provedl celým technickým zázemím centra. 

Mládežnické centrum a jeho zázemí

Mládežnické centrum je pojmenováno po jednom z největších hráčů historie tohoto klubu -  Sports Centre Giacinto Facchetti. V tomto středisku trénují týmy mladších a starších žáků, všechny týmy dorostenecké. Tyto týmy zde hrají i svá mistrovská utkání. Primavera, která trénuje společně s A týmem mužů v centru Angelo Moratti Sports Centre La Pinetina, hraje svá utkání také v mládežnickém centru. Muži hrají svá utkání na stadionu Giuseppe Meazza zvaném San Siro, kde se dělí s konkurenčním AC Milán.

Středem centra je sekretariát, který přiléhá na tréninkové hřiště pro mladší žáky o rozměru 35 x 60 m s povrchem z umělé trávy. V centru naleznete ještě mini hřiště s mantinely, dvě velká tréninková hřiště s umělou trávou, jedno hřiště travnaté hodně špatné kvality tzv. drňák a dvě travnatá hřiště pro utkání. Obě travnatá hřiště jsou vybavena malou tribunou a plotem oddělujícím diváky od hráčů. Naleznete zde i uměle vytvořený kopeček pro zdokonalování kondičních schopností. Technickou sekci tvoří sklad, perfektně vybavená posilovna, ubytování pro hráče Primavery, šatny, prádelnu, ordinaci lékaře a restauraci. Vše je umístěno v příjemném prostředí, je zde hodně zeleně a vše je řešené velice jednoduše a hlavně účelně. Do centra nemá nikdo mimo hráčů a zaměstnanců přístup, ani rodiče se nedostanou na tréninky svých ratolestí. Na tréninky sváží hráče mikrobusy a autobusy a to ze škol a internátů, stejným způsobem jsou po skončení rozvezeni k rodičům případně na internáty.  

 

Inter a jeho úspěchy

               V posledních letech se Inter Milán pohybuje na nejvyšším vrcholu. Po korupční aféře získal v sezóně 2005-2006 titul po trestu pro Juventus Turín a od tohoto roku se stal mistrem Itálie ještě třikrát a o pátý titul v řadě letos můžeme říci zatím úspěšně bojuje. Na úrovni mládeže je Inter v celé Itálii bezkonkurenční, v posledních třech letech získala každá z vypsaných kategorií titul, některé i třikrát za sebou. Všechny tyto skutečnosti jsou však trnem v oku v Římě, kde je sídlo italského fotbalového svazu. Sláva Říma v posledních letech výrazně vyhasla na všech úrovních a v Itálii hrají v současné době prim týmy Juventus Turín, AC či Inter Milán. Co však Interu chybí, a to je bráno jako cíl a hlavní úkol, je titul v lize mistrů. Proto majitel klubu angažoval Joseho Mourinha  u A-týmu.

Příprava mládeže

Samotná příprava mládeže začíná již ve věku mladších přípravek po celé Itálii. V každém regionu má klub své tzv. „Scuola calcio“, kde se připravují hráči ve věku mladší a starší přípravky. V každém regionu je jiný počet, kolik jich je v kterém regionu se můžete podívat na přiložené mapce. Všimněte si v odkazu na výše uvedené, okolo Říma žádná Scuola Calcio není. Z těchto týmu jsou následně vybírání hráči do první žákovské kategorie přímo v Interu Milán. Rodiče jsou s dětmi na týdenní zkoušce přímo v Interu, ubytování mají zajištěné ve stejném hotelu, jako bydleli a v případě, že se jedinec dostane do výběru 25 hráčů v ročníku, stěhují se rodiče do Milána, případně hráč bydlí u příbuzných. V tomto věku nejsou děti ubytováni v internátech. Samozřejmě, že i Inter má své skauty, kteří do mládežnických týmů hledají hráče, a to hlavně na africkém kontinentě nebo v zemích bývalého východního bloku. Tyto jedinci jsou většinou adaptováni do rodin přímo v Miláně a to hlavně z Afriky. Z ostatních zemí se hráči do Interu dostávají spíše až v dorosteneckém věku, kde je ubytování řešeno na internátech s pedagogickým dozorem.

Sportovní příprava je do posledního detailu propracovaná. Trenéři před zahájením nového ročníku mají společné týdenní soustředění, kde se vyhodnotí uplynulé období, ale hlavně se připraví přesný plán na další soutěžní ročník. V plánu jsou uvedené konkrétní výkonnostní výstupy v jednotlivých kategoriích, kterým jsou přizpůsobeny jednotlivé tréninkové cykly s přesným rozpracováním mikrocyklů. Důraz je kladen na technickou a taktickou složku výkonu. Obě tyto složky jsou drilovány od mladších žáků pro starší dorost. Trénuje se pouze v odpoledních hodinách a to skoro každý den. Prvním cílem hráče je prosadit se v týmu Primavery. Ti hráči, kteří se neprosadí, jsou uvolněni na hostování do okolních týmů. Prosadit se hráčům vychovávaným v mládežnickém centru do A týmu se v posledních letech moc nedaří, posledním kdo se prosadil je Mario Balotelli.  

 

Italská hrdost

V Itálii je fotbal modla, samotní Italové jsou velice hrdí a silní nacionalisti. Na dresu Interu vedle znaku klubu naleznete i státní vlajku. Většina trenérů mládeže, která pracovala v době stáže u mládežnických týmů, jsou bývalí hráči Interu, nebo osoby s nějakou vazbou na klub. Všude v areálu naleznete vlajky, znaky či různá loga klubu. Jen v posilovně je rozvěšeno sedm klubových znaků. Dominantní v celém areálu je pak plakát bývalého hráče klubu Giacinto Facchetti, jeho jméno nese na počet areál mládeže. 

Všichni hráči od přípravek až po A tým mužů mají stejné tréninkové komplety, které musí v areálu nosit na tréninky a to včetně všech trenérů. Technickým sponzorem je firma Nike, finančním partnerem pak Pirelli. Obě dvě loga včetně znaku klubu naleznete na každém kousku vybavení. 

Město Milán

V dopoledních hodinách jsme navštívili centrum města. Jednoduchá cesta tramvají prakticky přímo až na náměstí Duomo s dominantním církevním chrámem, o kterém se píše, že je třetí největší na světě. Chrám je vyzdoben třemi tisíci soch, ani jedna z nich však není stejná. Mrkli jsme do uličky módy, ale hlavně jsme okoukli sportovní obchody. Na náměstí a v jeho okolí jich naleznete několik. Nejzajímavější byl za chrámem, zde jste si mohli koupit originální dresy, či komplety Interu a konkurenčního AC. Samozřejmě měli také různé levnější repliky. Silné zastoupení zde měla i fans zóna a další různé předměty v barvách Interu či AC. Zajímavostí je, že dres Interu není ani jeden rok stejný, každý rok naleznete na dresu nějakou drobnou změnu, je samozřejmě zachován základ, což jsou modročerné pruhy na dresu, černé trenýrky a modročerné stulpny. Co se hodně mění, je komplet pro utkání na hřištích soupeřů, zde naleznete různou barevnou kombinaci opět rozdílnou pro každý soutěžní ročník. V sezóně 2008-2009 udělal Inter výjimku a k 100 letům činnosti zvolil pro domácí utkání bílé trenýrky a bíle stulpny. Dres jste si mohly koupit v originále se jménem některého hráče. Mohly jste si také nechat na počkání nažehlit přímo v prodejně své jméno a číslo, které jste chtěli, samozřejmě v originálním písmu s vloženým logem Interu do čísla. Cena takového kompletu se pohybovala okolo 150,- €. Samozřejmě, že jsem si koupil celý komplet.   

Závěrem

Musím poděkovat kamarádce Janě Novákové za zprostředkování celé této akce, s Janou jsme stále v kontaktu. Kontakt udržujeme i s vedením centra, rádi bychom se do klubu někdy ještě vrátili. V nejbližším možném termínu chceme společně s Janou vyrazit na ligové utkání Interu, protože to jsme, i když jsme to měli zajištěné, při pobytu v Itálii nestihli, protože jsme všichni měli své klubové povinnosti.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku