Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
ŠÉF FOTBALOVÝCH ROZHODČÍCH MÁ ZA SEBOU DVA ROKY VLÁDNUTÍ

Od 15.valné hromady Okresního fotbalového svazu Klatovy která se konala na počátku roku 2008 stojí v čele komise rozhodčích Miloš Harmady . V období které každoročně je spojeno s teoretickou přípravou všech fotbalových arbitrů v Pošumaví na další soutěžní období JARO 2010 jsem položil předsedovi komise  rozhodčích několik otázek.

 

Mohl by jste zhodnotit činnost komise  za uplynulé období ?

Myslím si, že po celé dva roky komise pracovala dle svých možností v celku dobře. Ve druhém roce naší činnosti se ustálil počet členů na kvarteto ve složení Miloš Harmady, Zdeněk Hájek, Jiří Petrželka a Jiří Vondra. Ukazuje se, že tento počet je pro zabezpečení činnosti dostačující. K výraznému zlepšení došlo na obsazovacím úseku. Ovšem je to jako u každé práce, stále je co zlepšovat .

 

Jaký je součastný stav rozhodčích a zastoupení OFS rozhodčími ve vyšší soutěžních ?

Na listině rozhodčích  OFS Klatovy bude pravděpodobně v tomto roce  42 rozhodčích. Z toho tři – Jiří Bureš, Zbyněk Cupl a Jiří Vondra řídí národní soutěže (ČFL, divize). Na na ligové listině rozhodčích  žen figuruje jediná žena z našeho svazu  Zuzana Špindlerová z Bezděkova  a jedenáct  rozhodčích máme zařazeno na listině  ˇPlzeňského krajského fotbalového svazu.

 

Z mého pohledu poměrně vydařené podzimní sezóny v průběhu podzimu padl na rozhodčí  stín v souvislosti s připuštěním opakovaného neoprávněného startu v žákovské kategorii za jeden nejmenovaný tým na kterém se podílelo hned několik rozhodčích . Jaké jste z tohoto vyvodili vůči provinivším rozhodčím důsledky a co jste udělali proto, aby se podobné hrubé porušení ze strany arbitrů nedocházelo ?

Bohužel je to věc, která se stane. V první řadě je to problém funkcionářů v klubu , že neznají Rozpis soutěží. Na straně rozhodčích je to jejich   nedůsledností při kontrole registrací a zápisu o utkání před samotným zápasem. Všichni rozhodčí kteří se v tomto případě

provinili byli na návrh KR potrestáni disciplinárním trestem -  pokutou . Na  semináři  jsme všem znovu zdůraznili povinnost provádět kontrolu RP a zápisů o utkání  před každým utkáním žádnou kategorii nevyjímaje.

Předseda komise rozhodčích Miloš Harmady při zahájení školení na Hnačově.

 

V podzimní části soutěží  došlo u několika mládežnických  utkání k neobsazení nebo nedostavení se rozhodčích k utkáním.  Jaká opatření k minimalizování tohoto nedostatku uděláte pro jarní část soutěží ?

V tomto případě je těžké přijmout nějaké opatření. Je na každém rozhodčím ,  aby byl tak odpovědný a včas se omluvil aby mohla být provedena změna. amozřejmě i za pozdní omluvu mámě finanční postih, ale pokuta není řešení. Po schválení  ve Výkonném výboru OFS Klatovy nebudou některé soutěže starších přípravek  z důvodu nedostatku rozhodčích na jaře obsazovány kvalifikovanými arbitry.

 

Pokud se ojediněle vyskytne stížnost  od klubů  pak nejvíce to nebývá  na kvalitu řízení, ale na výše náhrady které uhradí rozhodčím za cestové. Často i na soutěže mládeže přijíždí arbitři z míst značně vzdálených a o to pak narůstají výdaje z klubových pokladen. Je tu ze strany komise rozhodčích nějaký prostor, aby se situace v tomto směru zlepšila?

Bohužel  v  tomto vidím pouze jedno řešení – získat nové arbitry v určitých  lokalitách našeho okresu kde je jich  nedostatek. Nejlépe je ta tom oblast z okolí Klatov a právě rozhodčí z této části Pošumaví musí být delegováni na  Sušicko a Horažďovicko. Zde mohou naopak pomoci kluby tím, že budou věnovat více péče tomu, aby  měly ve svých řadách kvalifikované fotbalové arbitry.  Určitým řešením  bude již letos na jaře to, že dojde k  neobsazování vybraných soutěží  žáků a přípravek  a tím se zamezí i velkým  nákladů klubů za rozhodčí.

 

Mimo  vlastní činnosti  udržuje každoročně komise rozhodčích družební styk s rozhodčími ze sousedního Německa. Pokračuje KR k této tradici o pod Vašim vedením ?

Jistě v této tradici pokračujeme, vždy jednou za rok je sehráno přátelské utkání s příjemným posezením buď u nás nebo u našich Německých sousedů. V minulém roce 2009 jsme byli hosty v Německu a na půdě svých hostitelů jsme dosáhli cenné výhry 1 : 2 a svým protějškům rozhodčích z oblasti gruppe Kötzting jsme vrátili předchozí prohru z duelu hraném  v  Janovicích 1:3.

Ve dnech 23.-24.1. proběhl v Penzionu Relax  Hnačov každoroční doškolovací seminář všech fotbalových  rozhodčích . Co jste od něho očekával a jak by jste jeho průběh zhodnotil ?

Za  dobu mého působení v KR to byl první dvoudenní seminář a ještě k tomu plně hrazený samotnými rozhodčími takže obavy trochu byly. O to příjemnější byla účast a přístup všech zúčastněných arbitrů na tomto semináři. V sobotu odpoledne a v neděli dopoledne přednášel pravidla předseda pravidlové komise a člen ligové KR Českomoravského fotbalového svazu pan  Ing. Jiří Kureš. Znalosti rozhodčích jsme prověřili testy, které dopadly velmi dobře.

 

S jakým předsevzetím vstupují rozhodčí OFS Klatovy do soutěžního období 2010 ?

V podstatě máme před sebou každý rok stejný úkol . Chceme důstojným způsobem i  se značně prořídlým stavem fotbalových arbitrů přispět k hladkému průběhu soutěží v působnosti našeho Okresního fotbalového svazu. Rozhodčím vždy klademe na srdce , aby všechna utkání bez rozdílu zda jde o dospělé či mládež odřídili dle pravidel fotbalu a svého nejlepšího vědomí a svědomí a stejně tomu bylo i při školení které proběhlo o uplynulém víkendu  v Hnačově.

 

 

 

Fotbaloví rozhodčí jak je  neznáme. Na pravidelném semináři který proběhl o víkendu v Hnačově  vyměnili píšťalky za propisovačky  a papír. Na foto zleva : v popředí Švátora, dále Roman  Bína, Miroslav Holeček, Josef Abraham, Ladislav Lecjaks, Josef Javorský a Václav Simbartl.                                                                                                                                                              Foto: Miroslav Sedlmaier

 

 

 

 

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku