Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Klatovský fotbal prochází složitým obdobím - ČÁST II.

Sekretář Václav Kopřiva:

  Kdybych nebyl blázen do fotbalu tak to nemůžu dělat “

 

Všeobecně ve fotbale platí zásada, že nejvíce vytíženými  jsou v těchto klubech jejich   sekretáři . Převážně jsou to funkcionáři, kteří ve  funkcích působí  dlouhodobě. Jinak  tomu není ani v Klatovech , kde  Václav Kopřiva působí jako sekretář nepřetržitě od roku  1993. Jedná se o obětavého funkcionáře,  který mimo této funkce v minulosti působil jako aktivní rozhodčí . Fotbaloví funkcionáři znají Václava Kopřivu z minulosti jako dlouholetého člena Výkonného výboru OFS Klatovy. Za svoji činnost  byl vyznamenán ČMFS  nejvyšším  fotbalovým oceněním – Cenou  JUDr. Václava Jíry. Mimo to od roku 2004 již druhé volební období je rovněž  předsedou revizní komise OFS Klatovy.

Václav Kopřiva i přes své vážné zdravotní  problémy  zůstal fotbalu v Klatovech věrný a jeho zkušenosti jsou pro chod klubu  velmi cenné a mnohdy i nedoceněné . Z tohoto pohledu  jsou pro nás důležité i informace týkající se chodu klubu  které  nám  sekretář Klatov poskytl v následujícím rozhovoru.

 

Funkci sekretáře v TJ Klatovy zastáváte již od roku 1993. Jak na tom  v té době klatovský  fotbal byl  ?

„ V této době hrálo mužstvo mužů TJ Klatovy I.A třídu,  muži B postoupili do okresního přeboru, dorost hrál krajskou soutěž, žáci krajský přebor a přípravky v této době ještě soutěže nehrály. Součastně jako sekretář jsem byl vedoucím mužstva A a postupně se postupovalo ve všech kategorií až včetně  mužů do divize , žáci do české ligy žáků   ,  dorost do české divize  a přípravky hráli okresní soutěže.V roce 2006 jsem skončil svoji dlouholetou činnost ve  vedoucího mužstva A .“

Práce sekretářů je v mnohém ve všech fotbalových klubech obdobná, ale v Klatovech vzhledem k velkému počtu družstev v soutěžích si zřejmě na nedostatek  vytíženosti nemůžete  naříkat ?

“Sekretář v Klatovech řeší veškerou administrativní agendu chodu oddílu(poštu,přestupy,hostování a spojení s jednotlivými svazy v okrese, kraji a CMFS. Je to práce velice náročná na čas.Já jsem si na sebe postupně naložil i každodenní styk s trenéry jednotlivých mužstev ,takže jsem na hřišti každý den a řeším zajištění tréninků jednotlivých mužstev a zabezpečení tréninkových pomůcek. Současně dělám i hlavního pořadatele na utkání hraná na hřišti  Na Rozvoji. V praxi to znamená , že jsem na hřišti denně včetně soboty a neděle.  Spolu s manželkou zajištuji praní dresů a kustoda pro jednotlivá mužstva.Je to práce dost a kdybych nebyl blázen do fotbalu tak to nemůžu dělat. Tím si nechci stěžovat,protože takových bláznů je po okrese daleko více.”

V tomto případě si mnohý z čtenářů domnívá, že tak rozsáhlá a náročná práce , kdy volných víkendů máte v roce minimum,  by měla být k takovém kolosu jakým je fotbalový klub v Klatovech finačně kompenzována. Je tomu tak  i  u Vás ?

„Není co tajit. Jediná odměna je za praní dresů, jinak další požitky mimo prokázaných nákladů za telefon nepobírám.  Já to nedělám pro peníze . Navíc ještě pomáhám správci hřiště s běžnou údržbou.Je to můj koníček a mám to místo zahrádky nebo rybaření.”

V Klatovech jako v jediném klubu v působnosti OFS Klatovy došlo od nového  soutěžního ročníku k rozdělení kompetencí a mimo Vás má klatovský fotbal i sekretáře mládeže . Ubyla Vás s touto změnou práce ?

Rozdělení kompetencí sekretářů  se sekretářem mládeže zatím probíhá jen při podzimní části a tak hodnocení je ještě rozporné.Z jedné strany ubyla práce ,ale má to i negativa  .Některá  rozhodnutí se duplují  a jindy ztrácím přehled co se vůbec u žáků a přípravek děje.  Takže někdy řeším dotazy z jiných oddílů a přitom se musím informovat trenérů jednotlivých mužstev. Věřím, že si to nyní při zimní přestávce sedne a jaro si už budou mládežníci dělat sami. Je to také o vztahu a přístupu jednotlivých lidí.

Jste dlouholetých sekretářem největšího fotbalového klubu v Pošumaví. Z tohoto pohledu můžete hodnotit co se na poslední léta v klubu podařilo vybudovat ?

„ Tak především se postupně od roku 1998 podařilo vybudovat širokou základnu mládeže a to zásluhou vytvoření střediska mládeže na kterém se podílel zejména trenér Míra Lev. Dařilo se postupně postoupit  až do ligy žáků . V té době se zde u nás v klubu  vychovávali hráči jako Pekhat, bratři Hoškové a další). Toto období bylo velice úspěšné a když připočtu postup dorostu do české divize starších a mladšího dorostu   a také to, že za přispění trenéra Jirky Tomana do vyšších soutěží odešli odchovanci Jan Kotáb, Antonín  Presl nebo  Janek, pak to bylo období pro  úsek mládeže velice úspěšné. Dále se podařilo v této době postoupit do divize mužů a úspěšně tam působit deset sezon.Diváci v Klatovech chodili na pěkný fotbal a na hřišti běhali hráči jako Roman Vonášek. Horňák, Mička, Král, Kulhánek, Hanzlík, Zedník a další,kteří přinesli do hry i radost z fotbalu. Zásluhou účasti v divizi se podařilo i získat finanční prostředky na vybudování odpovídajícího  sociálního zázemí a výstavba tribuny . Fotbalu se v Klatovech dařilo a všeobecně nejen v klubu  vládla spokojenost.“

A co  se z Vašeho pohledu  nepodařilo ?

 „ Podle mého názoru se zejména nevyužil potencionál mladých hráčů,které  náš klub vychoval . Řada hráčů odešla do oddílů mimo Klatovy . Jak ubíhal čas  a s přihlédnutím k trendu který se ve fotbale zakořenil, že  o peníze jde až na prvním místě,  tak nyní  máme dostatek  našich hráčů v Německu ,kde hrají nižší soutěže ,ale za jinou odměnu. Hráči postupně opouštěli mužstvo dospělých a náhrada na patřičné úrovni nebyla. Není to jen o penězích,ale hráči již nechtějí tolik pracovat na sobě a ani věnovat tolik času této zábavě. Je ovšem fakt a trochu omluva,že dnes je třeba se především zajistit v zaměstnání a nebo škole.Nemají tolik času protože jsou mnozí talentovaní hráči mimo své bydliště. Řeknu to asi tak,že v současnosti se pro soutěž jako je divize těžko shání hráči v našem  regionu. A pokud jsou k mání, pak to stojí peníze a ty se v současnosti těžko získávají. A to je také jeden z důvodů proč se musíme smířit s tím, že nějaký čas se bude zase v Klatovech hrát jen soutěž na úrovni kraje.“

Jaké má fotbal v Klatovech ke své činnosti zázemí ?

„Náš fotbalový klub  není vlastníkem žádného travnatého hřiště v Klatovech. V současnosti trénuje a hraje na dvou  travnatých hřištích které jsou ve vlastnictví  TJ Klatovy. Hrací plochu Pod Hůrkou  využívají   všechny žákovské kategorie včetně přípravek cca  80 - 90 žáčků.

Hřiště   Rozvoj  slouží pro přípravu a utkání  cca 50-60 hráčů týmů mužů  A a B, staršího a mladšího  dorostu.“

Přestože na hřišti  v  areálu Pod Hůrkou je pěkné prostředí nemá odpovídající sociální zázemí (šatny) . Jak toto řešíte ?

    „ Hřiště Pod Hůrkou vyhovuje součastným podmínkám  pro mládež,ale je bez sociálního zázemí . Proto náš klub  pronajímá na zimním  stadionu od společnosti Zimní stadion Klatovy. Za to hradíme nájem , spotřebu energie i vody a dále se podílíme úhradou  nákladů (hřiště-dráha)na stadionu Pod Hůrkou.“

 

A jak to je s hřištěm na Rozvoji ?   

    „ Hřiště na Rozvoji má náš oddíl kopané zapůjčeno od TJ Klatovy a hradí veškeré náklady na údržbu,spotřebu energií,vody a opravy sociálního zařízení. Součastně náš fotbalový klub si také zajišťuje vlastními prostředky praní a údržbu dresů a tréninkových podmínek.

Velkou nevýhodou vidím v tom ,  že náš klub nemá žádnou vlastní tréninkovou travnatou plochu  což zejména při špatném počasí dělá problém zajištění tréninků. Je pravdou, že náš klub vlastní  škvárové hřiště v kasárnách,ale toto hřiště se špatně udržuje . Nemáme k tomu  žádnou techniku (traktor),který  by mohl smykovat a válcovat toto hřiště.  Původní záměr se škvárovým hřištěm při jeho zakoupení byl , že zde bude vybudováno hřiště s umělou trávou…“

Když pomineme škvárové hřiště , pak stačí se nabízí otázka . Stačí dvě travnaté plochy Na Rozvoji a Pod Hůrkou pro dostatečnou přípravu deseti týmů které mají Klatovy v dlouhodobých soutěžích ?

„Mimo tato hřiště oddíl kopané používá jen občas hřiště Sokola Klatovy Na Hůrce. Přestože bylo nově opraveno a má v Klatovech jako jediné automatickou závlahu,tak jsou se zapůjčením  problémy . Důvodem je, že zde není stálý správce a tak nelze toto hřiště  operativně využívat. V zimních měsících se snažíme využívat hřiště UMT Masarykova škola ,ale toto hřiště má malé rozměry, takže je použitelné jen pro menší počet hráčů. Dále pro přípravu používáme halu na Husově náměstí, která je majetkem TJ Klatovy, ale vzhledem k množství oddílů v TJ Klatovy(gymnastika,basket,volejbal,a další oddíly)je přístup do haly omezený.“

A jak je to se zajišťováním dopravy jednotlivých týmů na utkání ?

„Doprava v klatovském fotbalovém klubu činí nevětší výdajovou položku a jen pro týmy dorostu a žáků (divize,KP,KS) se pohybuje za rok od 350-400 tisíc korun . Je zajišťována je autobusy prostřednictvím jediného dopravce jehož služby jsou z pohledu cen konkurenčních dopravců nejvíce pro klub přijatelné. jeden dopravce - dorost a žíci Dále pro dopravu mužů je zabezpečován mikrobus, případně vlastní auta hráčů a funkcionářů  a  vlastní dopravu si zajišťují osobními auty i funkcionáři přípravek.“

V rozhovoru jsem si povídal s Václavem Kopřivou kterého pokládám vzhledem k dlouholeté spolupráci za svého kamaráda o čemkoli a ne vše si přál aby bylo publikováno a já to respektuji. Přesto na závěr uvádím z tohoto  setkání několik myšlenek Václava Kopřivy  .

„Klatovský fotbal v předcházejících létech se přičinil o to, že se o Klatovech a i okresu mluvilo po celých Čechách velmi pochvalně . Byla  období, kdy se jsem přijížděl do Prahy na různá jednání  a všichni se ptali jak to v těch Klatovech děláte,že se Vám daří jak u mužů tak i  mládeže! Zúčastnil jsem se několika valných hromad  ČMFS a dělalo mi dobře,když se zájmem se mluvilo o našem klubu. Popularita začala klesat, když se oddílu přestalo dařit a v tom případě strácíš nejen příznivce ale najednou se dozvídáš jak to byli ti funkcionáři  , kteří Tě plácali po ramenou, když  tomu stejnému klubu  přejí to nejhorší a mají radost že se nedaří.To ale patří asi k naší české povaze.

Klatovy si tuto hořkost musí vypít až do dna a teprve potom se začnou zvedat.Já  si osobně myslím, že to nepůjde zase tak rychle jak bychom si všichni přáli. Přesto věřím, že se to znovu podaří dostat Klatovy na úroveň  tam kde byly. Musíme být trpěliví.Věřím, že se najde zase parta funkcionářů, trenérů a hráčů, kteří zvednou zájem o fotbal znovu nahoru.  Dnes je to především o penězích a ty zatím v Klatovském fotbale nejsou.

Doufám, že bude toto období poučením a začne se dělat opět sport jak má být. Jsem rád, že  jsem se   nějakým způsobem  na výsledcích klubu podílel  a budu rád  když budu moci  ještě fotbalu v našem městě  nějak pomoci.“

 

Umístění TJ klatovy za období 2003- 2009 - zpracoval: Miroslav Sedlmaier

 


 

Muži TJ Klatovy  „A“ :trenér Karol Žák               

 „Jasným sílem je udržet KP, ale jednoduché to nebude “

 

„Pro podzimní část jsem si představoval, že se budeme pohybovat někde okolo desátého místa. Protože po sestupu z divize odešlo osm hráčů, do nové sezony jsme nastupovali s hodně omlazeným mužstvem, které mělo věkový průměr kolem jednadvacetilet. Bohužel nám ale chyběl v manšaftu alespoň jeden zkušený hráč, který by dokázal mladé uřídit správným směrem, namotivovat je nebo naopak uklidnit. Jediným starším, zkušeným hráčem v týmu byl gólman Herman, který byl sice v brance oporou, ale logicky nemohl dirigovat hru v poli. Mužstvu chyběla hlavně zkušenost, kluci nejsou špatní fotbalisté, ale musí na sobě ještě pracovat. Také nás provázely absence kvůli zranění, na několik zápasů chyběli Meszároš, Bouberle nebo Matějka. Často museli zaskakovat kluci z béčka, ale to nebylo ideální. Získali jsme jen deset bodů za tři výhry a jednu remízu, odstup od těch před námi je přesto minimální.  Jasným cílem je udržet krajský přebor, ale jednoduché to nebude,“ vyjádřil se k A týmu trenér Karol Žák.

 

 

 

 

 

 

 

                           Statistika  hráčů    :     Podzim – muži A – krajský přebor

 

 

 


 

Muži TJ Klatovy  „B“ :Adam Popelka

„Cíl - pokusit se o malý zázrak “

 

Podzimní neúspěšné vystoupení B týmu mužů zhodnotil  Adam Popelka : „ Do sezony jsme po sestupu z 1.A. třídy , vstupovali s velmi úzkým kádrem , ale s cílem pokusit se hrát důstojnou roli v 1.B. třídě. To se nám bohužel nepovedlo. Získané čtyři body jsou zklamáním , i proto , že některé zápasy jako doma s Předenicema a Švihovem , jsme smolně prohráli a tyto výsledky nás sráželi níž a níž. Podařilo se nám vyhrát jen jeden zápas a uhrát jednu remízu , všechny body jsme získali doma , podepsalo se nad tim i fakt , že 90% venkovních zápasů se hráli ve stejný čas jako zápasy A týmu a na zápasy jsme několikrát odjížděli v jedenácti nebo dvanácti hráčích s několika mladšími dorostenci. Z hráčů bych chtěl vyzdvihnout  starší kluky Krause , Kováče , Ježka a Lukeše a také pomoc kluků z áčka a z dorostu. Do jarní sezony vstupujeme s cílem pokusit se o malý zázrak a zachránit 1.B třídu , ale hlavně dát dohromady kádr , abychom nebyli závislý na A týmu. Sice by záchrana byl asi zázrak , ale musíme tomu věřit a bojovat do poslední chvíle , neboť naděje umírá poslední.“

 

 


Starší dorost  - trenér Ján Gašpár :

„ Pro snazší průběh jarní části chybí 6 až 8 bodů“

O  zhodnocení  podzimní části týmu  staršího dorostu  jsme požádali trenéra Jána Gašpára : Samozřejmě musím začít již letní přípravou, tvorbou hráčského kádru, jeho doplněním či nedoplněním.     Především úvodem je nutné konstatovat, že odchodem hráčů z mužstva dorostu jako Michal Lukeš, Václav Sýkora, Jiří Matějka, Petr Výtisk odešlo z mužstva i 85 % branek loňské sezony. Bylo potřebné z tohoto pohledu doplnit kádr především pro jeho ofenzivní hru a pro gólové vyjádření snahy celého mužstva. Jako další důležité hledisko je nutné vidět věkové složení, mužstvo musí převážně táhnout hráči ročníku narození 1991, pak jej doplnit ročníkem 1992, případně z mladšího dorostu ročník 1993. Mužstvo se nepodařilo vhodně doplnit dle výše uvedených kritérií a příčin bylo více. Již na samém počátku podzimní části bylo více než zřejmé, že budou problémy a dosti velké. Hned první utkání v Písku, po prohře 1 : 5,  se to jasně ukázalo. V následujících utkáních citelné nám chyběl kvalitní útočník, hráč s dobrým zakončením. Ale to se dnes ukazuje jako nedostatkové zboží. Ošklivě si s námi pohrával i osud, neboť již ve 3. kole ve Vlašimi se nešťastně zranil David Kazmirčík, pilíř obrany a vypadl na následujících 7 utkání. Potom musel naskočit do hry, ale bez tréninků. Další vážné zranění postihlo Petra Ulrycha v zápase v Domažlicích a to byla pro nás taktéž velká ztráta a navíc v nejméně vhodný okamžik, neboť přicházel sled zápasů, ve kterých se dalo bodovat. Celkově zisk 10 -ti bodů za 3 vítězství a 1 remízu je málo, pro snazší průběh jarní části nám chybí 6 až 8 bodů. Ale snažíme se mužstvo doplnit a v každém utkání budeme bojovat.

     Za podzimní část musím vyzdvihnout hru i celkové působení kapitána mužstva Martina Jandu, zároveň nejlepšího střelce mužstva, tíha na něm byla velká jak ve hře záložní řady, tak i ve finální části hry. V mnoha utkáních nás podržel brankář Ondřej Kašpar velmi kvalitními zákroky, výkonnostně šel nahoru obránce David Kološ, jinak příkladný bojovník.U řady dalších hráčů byla patrná nestálá  výkonnost, což bylo zapříčiněno nemocnosti i výpadky v tréninku.“

 


Mladší dorost – trenér V.Kudláček :

  Věřím že na jaře budeme daleko efektivnější a úspěšnější“

 

Mladší dorostenci v minulém ročníku si vedli v divizní tabulce úspěšněji než jejich straší kluboví spoluhráči , když skončili se ziskem 37 bodů  s bilancí 11 výher, 4 remízy a 11 proher , skórem 37:38 na  výborném 6.místě . Oproti minulému ročníku ve značně pozměněné sestavě  absolvoval tým podzimní část nového ročníku trenéra  Vladimíra  Kudláčka , který jí zhodnotil takto: „ Hodnocení bych rozdělil do třech období : v prvním v době prázdnin  jsme  se v podstatě dávali dohromady, účast na trénincích byla velmi dobrá a nakonec i dosažené výsledky v úvodních mistrovských  zápasů v divizi byly nad očekáváním. Ve druhém období které spadalo na začátek školního roku  se projevil  přechod kluků ze ZŠ na SŠ, odchod některých hráčů na SŠ do Plzně a tím i pokles účasti na trénincích. Dalším významným faktorem byla zranění  nebo nemoc klíčových hráčů. Zde se naplno projevil úzký kádr. To vše se projevilo na výsledkách v divizi  které byly velice špatné.Třetí část hodnocení v poslední třetině soutěže se charakterizovala návratem hráčů do kádru  po zraněních nebo nemocech. Přestože byli nerozehraní jejich přítomnost , ale i tak platní. Co se týká výsledků, ty odpovídaly našim možnostem i když v některých zápasech jsme si vybrali pořádnou porci smůly.“

V kádru  mladšího dorostu bylo 18 hráčů kteří absolvovali 62 tréninkových jednotek, nejvíce Jakub Lužný (58), Marek Pivoňka (56) a Miroslav Kodýtek (54).

Nejúspěšnějším soutěžním  obdobím v průběhu podzimní části divize  byl úvod , kdy se po třech kolech dostali po třech výhrách na prvním místo tabulky. V té době vládla i velká pohoda v týmu o čemž svědčí o slova trenéra V.Kudláčka po vítězství ve Vlašimi: „Kluci odvedli dobrou práci. Je na nich vidět chuť hrát a vyhrávat.“

Nejlepším střelcem branek byl na podzim Jakub Lužný s 5 góly, čtyřikrát skóroval Aleš Čížek a František Kolář, dvakrát byl střelecky úspěšný Lukáš Nováček a po jedné brance dali Tadeáš Matějka, Dominik Raišl a Marek Pivoňka .

Na závěr hodnocení  trenér Vladimír Kudláček uvedl: „Závěrem lze říci, že na podzim nás přehrály zcela přesvědčivě  pouze Vejprnice a Příbram . V ostatních zápasech jsme hráli minimálně vyrovnané partie  kde rozhodovala o lepších výsledcích na které jsem rozhodně měli naše nemohoucnost v koncovce. Před začátkem soutěže jsem předpokládal, že budeme mít na kontě 18 bodů, což se nám nepodařilo, ale věřím že na jaře budeme daleko efektivnější a úspěšnější. Je velmi potěšitelné, že již teď projevili zájem s námi trénovat někteří hráči, kteří již chtěli z různých důvodů v Klatovech skončit.“

 


 

Žáci a přípravky : šéftrenér mládeže Ludvík Fremut :

„Hlavním cílem pro letošní jaro je návrat žáků do divize“

 

 

K výsledkům žákovských týmů se vrátil svým hodnocením šéftrenér mládeže Ludvík Fremut :

„ Pokud mám zhodnotit podzimní část soutěžního ročníku u žákovských týmů a jejich mladších kolegů z přípravek mohu  jí hodnotit pozitivně. Hráči a realizační týmy udělali  vše pro to, abychom splnili cíle, které jsme si pro podzimní část stanovili.

Po neúspěšném posledním ročníku, sestoupil tým žáků po sedmi letech republikové soutěže řízené ČMFS. Prvořadým cílem pro nový soutěžní ročník je snaha o návrat do divizní soutěže žáků. Toto je jediný výkonnostní cíl, který jsme, pro soutěžní ročník 2009-10 stanovili. I když každého baví vítězit a to nejen hráče, ale i trenéry a příznivce u ostatních kategorií jsme priority stanovili jiné. Pro všechny družstva jsme vytvořili určitou metodickou řadu s vrcholem výkonnosti v kategorii starších žáků, kde jsou výsledky směrodatné pro další vývoj v oddíle.   

A tým starších žáků skončil po podzimím účtování na třetím místě se ztrátou dvou bodů na první příčku, což není špatná pozice pro jarní rozhodující boje. Tým byl nově tvořen v létě, velice byly znát odchody dvou odchovanců Víti Chasina a Luboše Thomayera do FC Viktorie Plzeň. Do přípravy se zapojilo několik nových tváří. Ze Sokola Kolinec se vrátil zpět Víťa Kratochvíl. Z FK Dukla Janovice přišel Jiří Hofman a Marek Švůgr a z FC Švihov Tomáš Štengl. Novicem byl ještě taletovaný Zbyněk Smolík, který přišel ze Sokola Mochtín. Do A týmu se prosazovali i hráči mladšího ročníku, kteří přestoupili z kategorie mladších žáků. Do základní sestavy se prosadil Jiří Procházka. Jakub Jarošík, Petr Reitmajer, David Dolanský a Zdeněk Cibulka se pravidelně do hry také zapojovali. Osu týmu však tvořili kluci ročníku narození 1995 Evžen Boublík, Roland Diviš, Dominikové Hajžman a Vrbecký. Největší problém jsme měli na postu brankáře. Naše jednička Aleš Martínek si obnovil loňské zranění, v brance jej musel zaskočit Dominik Sváček, který je ještě věkem mladší žák. Své role se však ujal statečně a stal se oporou týmu.  

 Byli jsme nuceni změnit herní projev týmu. V letní pauze je málo času na velké změny, ty jsme však chtěli udělat a v prvních kolech to trochu skřípalo. Herní projev týmu v posledních kolech byl pro trenéry uspokojivý nebo lépe říci, hráči byli schopni plnit požadavky trenérů na úrovní kondiční, technické i taktické připravenosti. Kvalitní obrana postavená na principech zónového bránění se snahou o konstruktivní odebírání míčů s následnou rozehrávkou. Převaha hry tzv. po zemi se silnými středovými hráči. Kde nám to však skřípalo, byla koncovka. Na jednu vstřelenou branku jsme si museli vytvořit velké množství příležitostí.

 Z podzimní části nás může mrzet výsledek v Rokycanech, kde jsme ztratili vítězství díky výpadku během dvaceti minut v druhém poločase a přivezli pouze dva body za remízu a vítězství na pokutové kopy. Stejně jsme dopadli i ve Stříbře, kde jsme však udělali tolik chyb v defenzivě, že jsme nemuseli přivést ani bod. Jedinou prohru jsme utržili v přímém souboji o první místo v Domažlicích. Zde však tým hrál velice aktivně s touhou poprat se o vítězství, dvě chyby znamenaly těsnu prohru.

Záloha starších žáků prezentující se v krajské soutěži je příslibem do příštího roku, na podzim neztratili ani bod a drží se na prvním místě v tabulce. Tým je složen z hráčů ročníku 1996 a prakticky kompletní přejde za rok do A týmu. Co nás mrzí je však stále se snižující úroveň krajské soutěže, což pro přípravu týmu na příští rok není moc příznivé. 

 Mladší žáci si také drží čelo tabulky, v krajském přeboru mladších žáků utrpěli jen jednou hořkost prohry, kterou tým utrpěl ve Stříbře. Osu týmu tvoří hráči ročníku 1997 Karel Čabrada, Petr Povolný, Jakub Lysek, Pavel Harmady, Jiří Vlach, Jakub Pitel a Josef Kováč. Mladší kluci se kolem nich připravují na převzetí vůdčí role pro příští ročník.   

Do okresního přeboru starších přípravek jsme letos přihlásili nezvykle pouze jedno družstvo. V průběhu podzimu jsme tým doplnili tým o několik hráčů, dnes bychom počtem mohli postavit dva týmy do soutěže. I přes veškerou snahu trenérů výkonnost hráčů v této kategorii však nedosahuje požadované úrovně a postavení v tabulce odpovídá schopnostem a možnostem tohoto družstva. Většina z kluků se začala pravidelně a soustavně tréninku věnovat až v letošním roce a ještě se musí mnoho učit. 

V okresní soutěži mladší přípravky se prezentujeme dvěma družstvy. A tým tvořený hráči ročníku 2001 po třech letech poctivé práce sklízí své ovoce a odměnou je jim první místo v tabulce. Béčko mladší přípravky je tvořeno hráči ročníku narození 2002 a mladší, kteří s fotbalem začínají. Kluci jsou na začátku své fotbalové kariéry a s touto hrou se teprve seznamují, ale i tak se jim podařilo již ochutnat jednou chuť vítězství.

Jako odměna pro trenéry je určitě i skutečnost, že naši hráči jsou pravidelně zařazovány do výběrů OFS Klatovy, ale i výběrů Plzeňského krajského fotbalového svazu. V loňském roce se podařilo výběru OFS Klatovy získat v soutěži Talent cup stříbrné medaile na republikovém finále. Za tímto úspěchem nestojí jen hráči našeho klubu, ale fotbalové hvězdy týmů z celého okresu. Potěšující je fakt, že pod úspěchem se podepsala trojice našich trenérů Václav Marek, Zdeněk Cibulka a Ludvík Fremut.

 

Zdeněk Cibulka začínal v mladší přípravce v našich barvách. Rychlonohý útočník se začal gólově prosazovat už v kategorii přípravek. Jeho rychlost a důraz mu přinesla nominace do krajských a okresních výběrů. Byl členem výběru OFS Klatovy a z republikového finále Talent cupu ve Velkých Losinech si přivezli bronz a ocenění nejlepšího střelce turnaje.  Na foto přebírá cenu pro nejlepšího střelce na republikovém finále  okresních výběrů.

 

V průběhu podzimní části se nám podařilo realizovat i několik rozjetých projektů již na počátku loňského roku. V dnešní době je pro každý subjekt důležitá prezentace jeho činnosti. K nejvýznamnějším prezentačním médiím dnes je internet. Původní webové stránky klubu byly již několik let neaktivní. Byla vytvořena nová grafická podoba webových stránek klubu, která nejen prezentuje činnost fotbalového oddílu široké fotbalové veřejnosti, ale usnadňuje komunikaci mezi realizačními týmy a hráči. Pro ty, kteří ještě náš web nenavštívili, uvádíme adresu www.fotbal-klatovy.cz 

Dalším nutným krokem v oddílu bylo vytvoření organizační sekce starající se o týmy přípravek a žáků. Tento krok byl ve vývoji klubu nevyhnutelný. Za posledních deset let se zvýšil počet týmu přípravek a žáků a s tím i organizační a logistické zázemí. Proces trval několik měsíců a od ledna letošního roku již pracuje sekce mládeže v plném rozsahu. O naše naděje se stará pětičlenný organizační tým a celkem dvanáct trenérů.

Jako zdařilý krok můžeme hodnotit i založení nové kategorie minimini, což jsou děti mladší šesti let, kteří nemohou ještě hrát regulérní soutěž.  

Pro jarní část je hlavním cílem pokusit se postoupit zpět do divizní soutěže žáků. Vhledem k tomu, že se nepodařilo postoupit do boje o první místa v kategorii starší přípravky, odehraje si okresní soutěž starších přípravek ročník 2000. Ročník 1999 si již bude začleňovat do přípravy mladších žáků. Krajskou soutěž odehraje ročník 1996 a 1997 jako přípravu pro nový ročník. To znamená, že dojde k posunu tohoto ročníku. U mladší přípravky budeme do týmu začleňovat hráče, kteří dosáhli šesti let a připravovat je na nový soutěžní ročník, protože si pro příští rok vytvoří nový tým, který začne svou dlouhou pouť fotbalovým světem. V novém soutěžním ročníku určitě přihlásíme čtyři týmy přípravek a je nutné vytvořit pro nejmladší hvězdy nový realizační tým a tedy přilákat nové trenéry do našich řad.

V roce 2009  jsme v oddíle zaznamenali větší zájem o náš sport a nárůst členské základny.  Tento trend bychom chtěli zachovat i pro další období a proto nás čeká mnoho práce, abychom byli schopní zajistit tréninkové plochy a pro zimní přípravu haly či dostatečný počet kvalifikovaných trenérů.

Cíle  samozřejmě nemáme jen pro jarní část soutěže. Jestliže chceme udržet současný trend, musíme mít i dlouhodobé plány.  Za rok a půl dojde k reorganizaci soutěží mládeže a novému rozdělení sportovních středisek a center. Podmínky pro přidělení těchto statutů jsou velice přísná a náročná, proto se již dnes musíme připravovat na to, abychom splnili požadovaná kritéria.

V souvislosti s těmito skutečnostmi a přicházejícími změnami chceme na jaře připravit ukázku malých forem fotbalu mladší přípravky pro ostatní oddíly. První pokusy jsme již provedli na podzim loňského roku s pozitivním ohlasem zúčastněných. Budeme apelovat na OFS Klatovy, abychom nezůstali za aktuálními trendy ve fotbale a pro nový ročník zavedli malé formy fotbalu alespoň pro nejmladší kategorie přípravek.

Plánů a práce do dalších let máme nespočet. Naším cílem není jen učit kluky a holky hrát fotbal, chceme vychovávat lidi, kteří budou mít osvojené potřebné morální normy chování a charakterové vlastnosti. Pro práci všech, kteří se na chodu mládeže v oddíle podílejí, může být motivačním prvkem již dosažené úspěchy a to nejen na úrovni našich týmu. A tým mužů je dnes převážně tvořen mladíky, kteří jsou odchovanci našeho klubu. Když se podíváme do sestav okolních družstev, skoro v každém naleznete někoho, kdo prošel sportovní přípravou mládeže v našem oddíle. Úspěšné reprezentanty máme i v ligových týmech našich nejvyšších soutěží a to na všech úrovních.“

Jan Hošek  a Petr Hošek – SK Slávia Praha – muži

Antonín Presl – FC Viktoria Plzeň – muži

Michal Lukeš – FC Viktoria Plzeň – extraliga mladšího dorostu

Luboš Thomayer a Vitaliy Chasin – FC Viktoria Plzeň – liga starších žáků

Jiří Kovařík – DJK Vilzing 1967 – U 19 Kreisliga

 

 

Jindřich Sojka v civilní profesi právník ,

bývalý úspěšný dlouholetý útočník Klatov 

 je zodpovědný v klubu společně s Ludvíkem Fremutem

za úsek mládeže .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku