Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Klatovský fotbal prochází složitým obdobím - I, část

KLATOVSKÝ FOTBAL JDE DO  BOJE  S DVOJNÁSOBNOU KRIZÍ

 

Seriál setkání se zástupci fotbalových klubů  pokračoval tentokráte v největším klubu v Pošumaví  kterým je bezesporu TJ Klatovy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotbal v Klatovech má své dlouholeté historické základy které se datují od roku 1908.. Za tři roky v roce 2013 uplyne 115 let od založení fotbalu v Klatovech.  Ve své novodobé historii prošel fotbal v městě Pod Černou věží  mnoha mezníky které charakterizovaly výrazné úspěchy a nebo naopak krizová období. Tomu se ostatně nevyhne žádný klub a ne jinak tomu bylo a v součastné době také je v Klatovech. Jedním z posledních výrazných třesků ve vedení klubu se stal před zahájením soutěžního ročníku  1995/96 Dne 14.června se sešel užší výbor k projednání a rozboru situace. Na této schůzce se rozhodlo o nové podobě řízení činnosti oddílu. Výkonnou základnou byl ustaven užší výbor. Do čela oddílu byl zvolen Ladislav Irlvek, jako místopředsedové Čermák a A. Presl, sekretářem a současně vedoucím „A" mužstva se stal V. Kopřiva, manažerem oddílu Jan Červený a vedoucím technické komise se stal Fr. Šanda, který se zároveň vzdal funkce trenéra. Do této funkce byl získán zkušený a úspěšný trenér divizních Přeštic Stanislav Trnka. Klatovští pod vedením tohoto trenéra  po 20 letech postoupili do oblastního přeboru mezi nejlepší celky západočeského regionu. Vedení oddílu mělo na postupu nemalý podíl, neboť hráčům vytvořilo takové podmínky, které v Klatovech již dlouho nepamatují. Od tohoto období se datoval další vzestup fotbalu v Klatovech a vyústil v desetileté působení v mužů v divizi, žáci hráli žákovskou ligu a po reorganizaci českou divizi žáků a stejno u soutěž dorostu si zahrál zásluhou úspěšného trenéra Jiřího Tomana i mladší a starší dorost TJ Klatovy.

Bohužel klatovský fotbal má v součastné době za sebou úspěšné období a nyní se nachází v situaci která je černou můrou téměř každého klubu . Úspěchy odzněly a nyní je tu období z kategorie neúspěšných.

V minulém roce sestoupili muži A z divize, muži B z 1.A třídy a s divizí žáků se rozloučily i kolektivy mladších a straších žáků. Ani po podzimní části nového ročníku 2009/2010 není mnoho důvodů k optimismu . Umístění většiny týmů nedává dobré vyhlídky do rozhodujících jarních bojů o záchranu.

Oba celky mužů , áčko v krajském přeboru a béčko v 1.B třídě jsou v tabulce na posledním místě  a poslední je v tabulce české divize dorostu také starší dorost Klatov.

Daleko příznivější stav je v žákovských kategoriích. Starší žáci jsou v krajském přeboru třetí, mladší žáci dokonce tabulku vedou a oba kolektivy mají velmi reálnou šanci si znovu na jaře vybojovat návrat do divize. Výborně si vede B tým žáků který je bezpečně na čele krajské soutěže a na první příčce okresního přeboru přes zimní přestávku figuruje i mladší přípravka TJ Klatovy. 

V Klatovech mají smůlu v tom, že toto neúspěšné období  zasáhlo klub v době další krize a to ekonomické. Celosvětová ekonomická krize se nevyhnula ani Pošumaví a to se projevuje i do zabezpečení sportovní  a soutěžní činnosti týmů největšího fotbalového klubu v tomto regionu.  Poslední nepříjemná sprcha  dosedla na funkcionáře tohoto klubu po rozhodnutí zastupitelů MÚ Klatovy , kteří rozhodli o tom, že ve srovnání s minulým rokem město přidělilo na činnost klatovských fotbalistů o polovinu nižší částkou .  Jedná se přibližně o částku kterou musí každoročně klub zabezpečit pouze na náhradu na zabezpečení dopravy svých  mládežnických družstev k utkáním dlouhodobých soutěží ve kterých startují.

O tom všem se hovořilo na schůzce která se konala v prvním týdnu roku 2010 v klubovně  fotbalového oddílu TJ Klatovy.  Za vedení klubu setkání zúčastnil  předseda Dušan Popelka a místopředseda klubu Antonín Presl  který má v klubu ve své kompetenci ekonomiku klubu. Setkání s novináři z Klatovského deníku, Nového Klatovska a Sedmičky MF  byl přítomen rovněž dlouholetý sekretář klubu Václav Kopřiva , muže A zastupoval trenér  Karol Žák a za B tým byl přítomen Adam Popelka. Výsledky mládeže prezentoval  šéftrenér mládeže Ludvík Fremut, Jindřich Sojka a trenéři dorostu mladšího a staršího dorostu  Vladimír Kudláček a Jan Gašpár .

 

 

 

Předseda fotbalistů TJ Klatovy  Dušan Popelka :       

 „Nic nevzdáváme , budeme za klatovský fotbal bojovat“

 

Předsedu fotbalového  klubu TJ Klatovy Dušana Popelku není třeba sportovní veřejnosti představovat. Je velkým příznivcem fotbalu a milovníkem sportu . Sám nevynechá jedinou příležitost k tomu aby si aktivně zasportoval. Jeho osobním přítelem je mimo jiné Vladimír Šmicer, Láďa Vízek, ale i Ivan Hašek. V minulosti se zapsal do podvědomí milovníků nohejbalu pořádáním populárního turnaje Kotelna Open a byl tím, který vystřídal ve funkci předsedy legendu klatovské kopané Ladislava Irlveka. Od té doby se podílel na úspěšném ob

 

dobí fotbalu v Klatovech.  V součastné době  absolvuje se svým šestičlenným výborem ve složení : Dušan Popelka - předseda, Štěpán Košan – místopředseda,  Antonín Presl - místopředseda , Jindřich Sojka - úsek mládeže,Ludvík Fremut - úsek mládeže,  a    Václav  Kopřiva velmi složité období, které v posledních dvou létech narostly do součastných ro

 

změrů. Dlouholetý manažer klubu Jan Červený opustil klatovský fotbal v prosinci roku 2008. Jedinými  které po sestupu z vyšší soutěže se drží v popředí tabulky, jsou obě žákovská družstva v KP , B tým  žáků v KS a mladší přípravka v okresním přeboru dokonce po podzimu vedou tabulky těchto soutěží.

Při shrnutí součastného umístění všech kolektivů v soutěžích se nabízí otázka na Dušana Popelku první otázka. Pane předsedo jak dál ?

 

 „Na prosincovém jednání výboru byly dány jasné cíle. Zachránit áčko v krajském přeboru, zachránit i divizi staršího dorostu a postup žáků do divize. Podotýkám, že to má i ekonomickou vazbu a na většině financí pro klub  a proto jsme zaskočeni  příspěvkem na činnost od MÚ . Snažíme se jednáním se zastupiteli objasnit, že přidělení částky na ro 2010 se velmi tvrdě dotkne právě mládeže která obsahuje  tři čtvrtiny  z naší činnosti. Chápu, že doba sportovních mecenášů a nadšenců je už pryč a současná situace je taková, že firmy, kromě generálních sponzorů, prostě do sportu peníze neinvestují. Ale do žádného, ať je to fotbal, hokej nebo basketbal. A právě proto jsou oddíly závislé na příspěvku města. Jak jednání o financích nakonec dopadne, to samozřejmě nevím, ale můžu slíbit, že budeme argumentovat a bojovat za klatovský fotbal

Kolik máte týmů v soutěžích ?

Jsou to dvě družstva mužů, mladší a starší dorost, mladší a starší žáci A, starší žáci B, jeden tým starších a dva celky mladších přípravek. Z toho vyplývá, že každoročně klatovský fotbal  disponuje velkým množstvím hráčů, funkcionářů a trenérů. My se musíme postarat cca o 250 členů . Z toho je 150 hráčů, 30 hráčů je na hostování v jiných okolních klubech , 18 hráčů máme v zahraničí a mimo pohyblivého čísla týkající se hráčů kteří u nás hostují  se sportovní a organizační stránku klubu stará na 34 trenérů a funkcionářů.

Jakou největší výdajovou položkou ?

Jednoznačně je to doprava, která jen na zajištění mládežnických týmů se pohybuje ve výši 350-400 tisíc za jeden kalendářní rok.Zde se investice vyplácí. Celá parta okolo mládeže, která se okolo šéftrenéra Ludvíka Fremuta a Jindřicha Sojky vytvořila a chce dostat mládežnický fotbal tam, kam patří, do nejvyšších soutěží.

Z pohledu veřejnosti je  klub  bohužel většinou  měřeno podle  výkonnosti a umístění družstev dospělých a ta je opravdu v součastné době v Klatovech velmi chabá . Ten zasvěcenější situaci může chápat jako přechodný objektiv ní jev, ale je tomu v Klatovech skutečně tak ?

 „A to je škoda, neboť naší devizou je mládež. Pokud by se třeba pohled na klub měřil úspěchy mládežníků pak veřejnosti ani našim zastupitelům ve městě určitě neuniklo,  že naši hráči jsou pravidelně zařazovány do výběrů OFS Klatovy, ale i výběrů Plzeňského krajského fotbalového svazu. V loňském roce se podařilo výběru OFS Klatovy získat v soutěži Talent cup stříbrné medaile na republikovém finále. Za tímto úspěchem nestojí jen hráči našeho klubu, ale fotbalové hvězdy týmů z celého okresu. Potěšující je fakt, že pod úspěchem se podepsala trojice našich trenérů Václav Marek, Zdeněk Cibulka a Ludvík Fremut.

A přesto, jak to u mužů a návazně u dorostu vypadá?

Z pohledu družstev mužů ale  době na začátku nového roku nejsme v situaci kdy bychom mohli veřejnost seznámit  se zásadními změnami. To zásadní, hlavně to, co se týká kádru, se odehraje až v únoru, takže teď  jen víme naše cíle a to je záchrana. Jak se nám je ale podaří naplnit , to  věc otevřená. Do dvou tří týdnů chceme mít jasno, s kým půjdeme do jarní sezony. Budu mluvit se všemi hráči, které momentálně Klatovy mají. Reálně je možné s polovinou z těch, kteří v současnosti tady nehrají, jednat o návratu a tím i pomoci udržet krajský přebor. Momentálně jedinou posilou, kterou se podařilo získat, je Roman Vonášek, který se vrací na post hrajícího asistenta trenéra Karola Žáka. Potěšitelné je, že zatím převažuje zájem kluků, kteří tu vyrostli, zůstat a s týmem bojovat. Béčko je na tom hůř, tam musíme v první řadě obsadit pozici trenéra, stabilizovat kádr a vytvořit slušnou rezervu pro áčko. Co rovněž  víme je to, že musíme určitě posílit kádr dorostu, ale to nebude jednoduché, protože hodně dorostenců hraje ve svých klubech u mužů. Možná je to škoda, protože v dorostenecké divizi by získali určitě víc zkušeností a nám by to pomohlo. Bohužel realita je jiná , neboť  prakticky každý klub se potýká s úzkým kádrem a šikovný dorostenec se každému hodí.“

Ruku v ruce s výsledky klubu jde i návštěvnost diváků . Jak jste spokojeni v této oblasti a co svým příznivcům můžete nabídnou navíc ?

Jelikož jsem v době kdy jsem hráli divizi navrtil velké množství zápasů našeho týmu venku pak pokud bych měl měřit z pohledu návštěvnosti divize, pak bychom mohli být spokojeni. Našich diváků v ochozech ubylo a my musíme o něj zabojovat a výsledky je vrátit zpět. Dnes se důležitá prezentace klubu a informovanost o činnosti prostřednictvím internetu. Jsem velmi rád , že ser nám  podařilo již neaktivní původní webové stránky klubu nahradit.  Byla vytvořena nová grafická podoba webových stránek klubu, která nejen prezentuje činnost fotbalového oddílu široké fotbalové veřejnosti, ale usnadňuje komunikaci mezi realizačními týmy a hráči.

 

O názor na  poloviční příděl finančních prostředků na činnost  na rok 2010 od MÚ jsme požádali ekonoma klubu Antonína Presla který k tomu řekl :  

 

Přístupem města jsem byl dost zklamaný. Chápu, že je špatná ekonomická situace, že mají „balík“, který musí rozdělit do různých oblastí. My přece nechceme peníze pro sebe, chceme, aby to tu fungovalo. Třeba u žáků se můžeme snažit, jak chceme, mít i výsledky, ale stejně se oddíl posuzuje podle áčka, a to mi nepřipadá fér!“

 

 

 

 

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku