Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
V Sušici to vzali za správný konec - část I.

 

V Sušici to vzali za správný konec - část I.

 

V dalším putování po fotbalových klubech pokračuje setkáním s funkcionáři TJ Sušice. Toto české historické město na březích zlatonosné Otavy bylo především světově proslulé tradiční sirkářskou výrobou. Na sportovní  mapě kraje i Pošumaví vyčnívá do širokého okolí s  97letou fotbalovou a nutno dodat úspěšnou  historií . O stručný pohled do historie fotbalu v Sušici jsem požádal duši klubu sekretáře Vratislava Krulicha.

„ Klub byl založen v roce 1912 pod názvem SK Sušice. Již v následujícím roce (1913) sehrál své prvé přátelské utkání. Od první poloviny dvacátých let hrál mistrovské soutěže. Byl pravidelným účastníkem župních soutěží.

Ve druhé polovině čtyřicátých let se několikrát stal vítězem župy s právem postupu do divize českého venkova. Na přelomu čtyřicátých a padesátých let se dokonce stal vítězem divize s právem postupu do II. Ligy, K této události však nedošlo díky necitlivé reformě fotbalových soutěží. Tuto skutečnost dodnes pociťují sušičtí jako velkou křivdu.  SK Sušice se politickými tlaky reformuje na DTJ Tatran Sušice. V tomto období končí svoji činnost nejeden z fotbalistů, ale i značná část zkušených funkcionářů. Důsledkem toho je značná stagnace klubu.

V první polovině padesátých let vzniká v Sušici druhý fotbalový klub, vojenský ATK Sušice, později RH Sušice

Civilní Tatran startuje v padesátých a šedesátých letech v krajském přeboru. V roce 1963 se Tatranu podaří opětovně se vrátit do divize, ale nedokáže v ní setrvat. A ústup ze slávy sušického civilního klubu pokračuje. Zatím co Rudá Hvězda získává podporu místních správních orgánů i regionálních firem, sušický Tatran, se díky tomu dostává do  krize a je odsouzeno téměř k zániku. Zato RH Sušice hraje pravidelně divizi a  hráčům se časem  podařilo postoupit až k branám 2. ligy. Stává se stálým účastníkem České národní ligy (svého času III. ligy) a v této soutěži působí armádní celek až do doby svého rozpuštění v roce 1993.

V první polovině sedmdesátých let celek sestupuje z krajského přeboru a startuje v krajských soutěžích. V roce 1984 mu dokonce hrozí sestup do okresního přeboru. V tomto období krize sušického fotbalu vrcholí. V klubu je nedostatek kvalitních trenérů jakož i zkušených funkcionářů. Oddíl se rozchází se svým patronem n. p. Solo Sušice a transformuje se do Tělovýchovné jednoty Sušice. Do vedení klubu nastupují mladí funkcionáři a začínají postupně budovat nový klub.

Postupně si získávají a vychovávají nové trenéry a klub začíná postupně výkonnostně stoupat. Zaměřuje se především na výchovu mládeže a postupné doplňování družstev dospělých vlastními odchovanci.

Tato práce začíná přinášet první ovoce. V roce 1984 se Sušice vrací do krajského přeboru a dva roky na to, v roce 1996 postupuje do divize. Ale tuto soutěž dokáže Sušice hrát pouze tři roky a v roce 1999 sestupuje.

V prvém desetiletí jedenadvacátého století se sušický fotbal začíná potýkat z problémy, které přináší současné společenské zřízení. Začíná pociťovat nedostatek dobrovolných funkcionářů, ať již funkcionářů nebo trenérů a vedoucích družstev. Navíc se začíná projevovat i snížený zájem místních podnikatelů a firem a sušický klub začíná procházet finanční krizí. Funkcionáři nenacházejí pomoc nejen u místních firem, ale nenacházejí podporu ani u tehdejšího vedení města. Krize vrcholí v roce 2008 sestupem z krajského přeboru.

V tom samém roce se však situace začíná obracet. Volbami na podzim roku 2007 přichází do vedení města noví lidé, kteří si uvědomují význam práce dobrovolných funkcionářů společenských organizací a dokáží je podpořit a tak se i sušickému klubu začíná lépe dýchat“ uvádí  Vratislav Krulich.  

V součastné době bez toho, že bych chtěl upírat bezesporu nemalou zásluhu všech kteří se v posledních dvaceti létech na činnosti fotbalového klubu v Sušici podíleli lze vedle legendy  Vladimíra Holmana odvedli největší penzum  práce Vratislav Krulich  a Jan Staněk. Ostatně trenérské trio  bratrů Jana a Jaroslava Staňků a Václav Kotrba udělalo velké penzum práce ve sportovní činnosti fotbalistů TJ Sušice . Ten kdo zná prostředí tohoto klubu by asi dá v tomto za pravdu . Vyjmenovávat celý seznam dobrovolných trenérů kteří v Sušici s činností jednotlivých družstev by dalo dlouhý seznam jmen .Drtivá většina z nich je se sušickou kopanou spjata a jde vesměs o bývalé hráče nebo odchovance tohoto klubu.  

Po stránce organizační  je jméno Vratislava Krulicha mezi fotbalovými funkcionáři k nepřehlédnutí. Mimo to , že je  již druhé volební období členem výkonného výboru Okresního fotbalového svazu Klatovy kde zastává významnou funkci předsedy řídící sportovně technické komise  je rovněž   od roku 1984 spojen se sušickou kopanou  kde vykonává  funkci  sekretáře . Po pětadvaceti létech  v této funkci se řadí  mezi služebně nejstarší sekretáře klubu v působnosti OFS Klatovy.

Druhou osobností která se velkým písmenem zapisuje pod sportovní úspěchy klubu je Jan Staněk. Místní odchovanec byl výborným fotbalistům a proto neunikl hledáčku mládežnických funkcionářů největšího klubu v kraji  ve Viktorii Plzeň kde hrával tři roky pod vedením legendárního trenéra Josefa Žaloudka. Bohužel po čas výkonu základní služby  došlo ve slovenské VTJ Senici ke zranění po kterém svojí hráčskou kariéru musel předčasně v roce 1988 ukončit. Po návratu z vojny  je jméno této trenérské osobnosti spojeno s působením v Sušici. Jan Staněk začal u přípravky, po půl roce přešel k mladším žáků a později se stal úspěšným  šéftrenérem  mládeže v klubu. V roce 1994 přešel k A týmu mužů  se kterým za dva roky slavil  v roce 1996 postup do divize ve které Sušice hrála další tři roky . V roce 1999 sestoupila do kraje . Z důvodu stabilizace týmu ještě další rok Jan Staněk u mužů jako trenér zůstal a po té trenérskou štafetu u dospělých od něho převzal jeho bratr Jaroslav. Jan Staněk zakotvil prakticky na další téměř deset let u trenérské práce s mládeží se kterou slavil nejeden sportovní úspěch . Začal jako šéftrenér uplatňovat určitou koncepci práci s mládeží v Sušici která byla založena na výchově vlastních odchovanců pro družstva dospělých tohoto klubu.

Dvě osobonosti sušické kopané posledních let. Vlevo trenér Jan Staněk, vpravo sekretář Vratislav Krulich.

 

Jak dalece se mu tento úkol  podařilo realizovat  je možno posoudit z jednoduchých počtů ze součtu  jmen  hráčů kteří prošli za poslední období družstvy mládeže od přípravek přes dorost a v součastné době jsou členy kádru A týmu a nebo v něm několik  utkání na podzim odehráli. Tento seznam tvoří 13 (!!!) hráčů, třináct odchovanců klubu   : Budil, Kubů,  Brož,  Bešta, Pohořal, Šablatura, Kalný, Kysilka, Melka, Farták, Varga, Klíma T a  Chmelík!

Mimo to je Jan Staněk velice úspěšným trenérem okresních a krajských výběrů žáků. S okresním výběrem OFS Klatovy se pravidelně účastnil finálových bojů o vítězství v kraji v soutěžích Danone Cup a Talent Cup a po vítězství v kraji uspěl s výběry i v národních finálových kolech.  Jako trenér žáků krajského výběru slavil největší úspěchy v celostátní Olympiádě dětí a mládeže. V roce 2005 s krajským výběrem  na této olympiádě  v Brně ve kterém mimo jiné byli ze Sušice Petr Mička   a  Vlastimil   Otta  ve finále porazil domácí výběr jihomoravského kraje 4:1. Poslední úspěchy slavil Jan Staněk jako trenér v tomto roce 2009. Nejdříve dovedl žáky k zisku titulu přeborníků kraje a tím i k návratu do divize. Tento úspěch ještě přizdobil na další Olympiádě v Táboře kde  krajskou žákovskou reprezentací obsadil 3.místo. Na zisku tohoto umístění se podíleli také hráči z Pošumaví a to Libor Kutil ze Sušice a Víťa Chasin s L. Thomayerrem z Klatov.

 

Václav Staněk , tak jak ho známe mezi svými svěřenci . Tentokráte to bylo v roli trené ra okresního výběru žáků.

 

 

O práci  sušického šéftrenéra mládeže  byl  dlouholetý zájem  i v jiných klubech. Letos v létě Jan Staněk neodolal a nabídku trénovat starší ligové žáky Viktorie Plzeň přijal. K tomu rozhodnutí řekl: „ Chtěl jsem si rozšířit získání dalších praktických i teoretických zkušeností a také proto jsem nabídku přijal. Je to pro mne další výzva a motivace. Mám  větší možnost porovnávat podmínky hráčů i trenérů. Bezpochyby pro trenéra je práce v takovém klubu  příjemnější v tom, že má   k dispozici ze strany hráčů kvalitu. Zatím co u nás v Sušici jsme si museli vážit každého hráče, bojovat o něj, pracovat s ním, přesvědčovat nejen jeho i mnohdy rodiče, v Plzni je to o něčem jiném. V přípravě na ligu mám k dispozici 28 hráčů  a z jich musím devět před zahájením ligové soutěže vyřadit. Vzhledem k tomu“,  pokračuje Jan Staněk „že je v Plzni nedostatek hracích tréninkových ploch musí hráči  jezdit do lokalit na okraj Plzně jako jsou Škvrňany nebo mimo město do Líní a pod. V řadě věcí mají žáci v Sušici daleko lepší podmínky včetně toho, že mají pro trénink svojí šatnu, nemusí si balit po každém tréninku těžkou  promočenou sportovní výstroj včetně kopaček i míčů do brašen . To vše brát sebou domů a opětovně znovu na další trénink. Je  to o prostředí ale i o podmínkách  a s těmi jsem ve Viktorii spokojen“.

Mimo trenérské práce získal Jan Staněk potřebná trenérská vzdělání. V součastné době je držitelem trenérské licence „A“ a nyní usiluje o přijetí ke studiu profi licence mládeže.       

Výbor klubu

TJ Sušice  těží ve své činnosti ze zodpovědné práce zkušených funkcionářů , kteří veškerý svůj volný čas věnovali ve prospěch fotbalu v Sušici . Ostatně těžko si představit ve funkcích  lidi vhledem k velkému rozsahu  práce bez vyhrazeného vztahu ke klubu. Za posledních třicet let se včele klubu v roli předsedů vystřídalo šest jmen. Po dlouholetém předsedovi Janu Matoušovi v období od 1984  - 1989 převzal žezlo fotbalu v Sušici Vladimír Holman , další čtyři roky šéfoval klubu Ing. Pavel Probst, dva roky  řídil výbor František Švarc a po něm dvanáct let ukrojil ze svého života ve prospěch kopané v Sušici v době od roku 1995-2007 Vratislav Krulich. Od roku 2007 v čele  fotbalu v městě na Otavě stojí jako jeden  nejmladších  předsedů v historii  Pavel Kodýdek. Vedle předsedy tvoří výbor dalších osm členů : Jaroslav Staněk(místopředseda) Vladimír Holman , Aleš Černý, Vratislav Krulich(sekretář) , ing. Jaroslav Macháček, Václav Nauš, Karel Polák a  ing. Jan  Staněk .Mimo organizačních záležitostí spojených se zajištěních chodu klubu a jeho sportovní činnosti se podílí výbor TJ Sušice  na dalších pravidelných akcích které každoročně v Sušici pořádají.

 

Otava Cup

Největší penzum práce je nutné odvést přípravě největší fotbalové akce v Pošumaví a to je velký mezinárodní turnaj mládeže Otava Cup. Sušici a okolí navštívilo v dosud odehraných 15 ročnících již  659 týmů z patnácti zemí a tří kontinentů. Do Sušice zavítali žáci a dorostenci z Austrálie, Belgie, Dánska, Itálie, Izraele, Maďarska, Německa, Nizozemska, Rakouska, Slovenska, Švédska, USA, Polska, Švýcarska a České republiky.

V roce 2010 se uskuteční ve dnech 21.5. - 23.5. další  16. ročník turnaje v Sušici a jejím blízkém okolí. Pro šestnáctý ročník OTAVA CUPU pořadatelé počítají s účastí 55-ti fotbalových mužstev z několika zemí Evropy. Do Sušice jsou pozvány mužstva z Maďarska, Německa, Nizozemí, Polska, Slovenska, Belgie, Rakouska, Dánska, Švýcarska a z České republiky. Více než 800 fotbalistů mezi deseti a devatenácti roky se utká ve čtyřech kategoriích (mladší žáci, starší žáci, mladší dorost, starší dorost). Více než 140 utkání se odehraje na travnatých hřištích TJ Sušice a okolních fotbalových oddílů. Pro turnaj zůstává centrem město Sušice.

 

 

 

 

Memoriál Antonína Blažko

V rámci Otava Cupu se také odehraje 49. ročník memoriálu Antonína Blažko v kategorii starších žáků.

Memoriál Jiřího Brabce

Letošního ročníku se populárního turnaje starších přípravek zúčastnilo deset týmů . Vítězem se stala přípravka Viktorie Plzeň po finálovém jednoznačném výsledku 5: 0 nad Táborem. Domácí tým TJ Sušice v boji o třetí místo podlehl těsným poměrem 0:1 loňskému finalistovi Slavoji Č.Krumlov  0 : 1.   

Jiří Brabec : „ Osmý ročník memoriál mého otce se vydařil. Již nyní připravujeme další ročník v roce 2010 . Věřím, že turnaji bude věnována prostřednictvím Šumavanetu a Klatovskému deníku  taková dobrá propagace jako tomu bylo dosud a za to bych chtěl poděkovat.“

 

Krajské finále přípravek

Krajské finále přeborníků OFS Plzeňského kraje  které se hrálo tradičně  v polovině měsíce června na hřištích v Sušici za spolu pořadatelství domácího klubu již po osmé za sebou !.

Zimní turnaj   na UMT III. generace

 

Nové hřiště  s UMT bude dejištěm dvou zimních turnajů.

V červnu  tohoto roku se naplnil sen sušických funkcionářům trenérů a hráčů tím, že byl dokončen na původním tréninkovém hřišti  a dán do  používání nová hrací plocha s umělým trávníkem III.generace. Hřiště   je ve vlastnictví TJ Sušice a nejvíce  umělý povrch uvítají kluby v zimní  přípravě na jarní sezónu. Funkcionáři klubu dlouho nelenili a již od poloviny ledna bude využíváno hřiště o víkendech až do zahájení jarních soutěží v rámci utkání dvou zimních turnajů . První ročník zimního turnaje se hraje  O pohár  starosty města Sušice .

Účastníci turnaje : TJ Sušice, FK Nepomuk , SK Kovodružstvo Strážov , SKP Okula Nýrsko , FK Horažďovice a TJ Klatovy. Těchto šest družstev odehraje tabulkový systém každý s každým . Na závěr na základě umístění v tabulce bude sehrány zápasy o konečné pořadí  o 1. místo, 3.místo a o 5. místo.

V době od 28.2. – 20.3. proběhne druhý turnaj za účasti osmi týmů rozdělených do dvou skupin. Skupina A : Hradešice, Pačejov, Janovice a Žihobce. Skupina B :Žichovice, Švihov, Sušice a Malý Bor. Hraje se stejným systémem včetně boje o konečné pořadí jako první turnaj O pohár starosty města Sušice.





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku