Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Horažďovický fotbal má před sebou optimistické vyhlídky

HORAŽĎOVICKÝ FOTBAL CHCE STAVĚT NA ZDRAVÝCH ZÁKLADECH

 

Tímto článkem zahajuji seriál  rozhovorů s funkcionáři fotbalových klubů z Pošumaví. Společně s nimi se vrátíme k jejich činnosti klubů  a výsledky v roce 2009 . Očekávám, že se mi  podaří poodkrýt  zákulisí  za kterým se rodí výsledky v mistrovských dlouhodobých soutěží .

 Hnacím motorem každého klubu je výkonný výbor v jehož čele vedle předsedy odvádí největší práci především sekretáři , případně  manažéři a hospodáři . Zodpovědnými za výsledky jsou pak trenéři jednotlivých týmů a mravenčí práci pak odvádějí ti kteří se starají o přípravu a údržbu hřišť a celkového  zázemí  fotbalových zápasů.

První místo na pomyslné fotbalové mapě které jsem navštívil byly  Horažďovice. Nebyla  to volba náhodná, neboť s tímto klubem mám ze vzájemné spolupráce v posledním období  velmi dobré  zkušenosti . Je to o to pozoruhodnější, neboť  horažďovický fotbal procházel v posledních dvou soutěžních ročnících složitým obdobím .

Pro připomenutí  vyjímám  jednu část  z článku zveřejněném na webových fotbalových stránkách Klatovsko,Sušicko, Horažďovicko z 25.7. 2007 kterou jsem obdržel uvedeného dne obdržel, cituji :  „Jste první z fotbalových funkcionářů, kterému oznamujeme, že dnes na výborové schůzi jsme (Reisner, Vachuška, Forman) definitivně ukončili své angažování v FK Horažďovice. Podnět nám k tomu dal (pozn. Autora : jméno vynechávám a k domyšlení ponechávám pro čtenáře k domyšlení a doplnění dle jejich uvážení) zejména svou panovačností, bezohledností  a svévolným zrušením dorostu bez konzultace s aktivisty kolem mládeže. Museli jsme odříci OP mladších žáků. Vše jde  ruku v ruce. Neměli jsme na to nervy.“

Uplynul   rok a stav v Horažďovicích se nadále zhoršoval. Áčko mužů   sestoupilo  z divize , činnost zde ukončil jako trenér Karel Krejčí . Z  kádru odešlo několik hráčů k dalšímu angažmá v jiných klubech. V prohlubujícím bezvládí zůstal osamocený sekretář Miroslav Korous a vedle něho se   vrhli do jámy lvové  trenér Luboš Vašica a známým funkcionáře Milanem  Koželuhem který svůj vstup  do horažďovického klubu zdůvodnil takto „ Po předchozím společném působení v Žichovicích  a v Sušici  mne Luboš  Vašica požádal o navázání další spolupráce  po té kdy se nechal přemluvit  k trénování v Horažďovicích   .Vzhledem k tomu, že dojíždím několik stovek kilometrů do místa  zaměstnání  jsem musel vše důkladně zvážit, ale  nakonec jsem na  tuto  nabídku svého kamaráda   kývl . Věděl jsem co  funkce manažera a  vedoucího týmu obsahuje, ale  další věci spojené s provozem  klubu mne zaskočily. Především to byl  stav financí  který byl  hrozivý. Pokladna klubu    po té, když o poslední hotovost přišel zásluhou předchůdce Michaela Formana zela prázdnotou a před námi byla celá podzimní sezóna .  To co jsme možné i nemožné v té době dělali, kdy jsme  drželi  za páku záchranné brzdy klubu, tak  to se nedá ani v tuto chvíli vylíčit. Ještě dnes mi z toho mrazí v zádech !“ vzpomíná Milan Koželuh.

Předseda FK Horažďovice Michael Forman

Trenér A týmu a člen výboru FK Horažďovice Luboš  Vašica

Zleva : předseda klubu Michale Forman a členy výboru Lubošem Vašicou (trenér) a Milanem Koželuhem(manažer a vedouící A týmu mužů)

 

 Situace s přibývajícím časem se ještě více komplikovala. Na nutnost řešení  apelovala uvedená trojice na které od ukončení soutěžního období jaro 2008 vzala na sebe zátěž  chodu klubu  . V závěru  roku 2008 v době kdy již stav v klubu  byl  neúnosný  a bylo třeba učinit radikálního řešení. S vypětím všech sil byla dokončena podzimní sezóna a  došlo to až daleko , kdy Luboš Vašica a Milan Koželuh svorně říkali : „ Takto  již to dále nejde dělat. Buď se začne stav řešit    a nebo sami skončíme“. Proto  začali oslovovat lidi kteří již dříve ve fotbale v klubu působili ,  mají ke klubu potřebný vztah a byli by svolní jít do práce a převzít na sebe určitá rizika .

„Přiznám se , že mne osobně „lámali“ několikrát. Po té když jsem předtím na funkci ve výboru rezignoval jsem se snažil ctít zásadu, nevstupovat    dvakrát do stejné řeky“ říká o svém opětovném zapojení do činnosti v FK Horažďovice součastný předseda Michael Forman . K tomu proč nakonec změnil svůj postoj a vrátil se k aktivní práci  ve výboru klubu  uvedl: „Když  to ale došlo do takové krize, pak kdo jiný než například lidi jako třeba já,  který má v klubu tři děti by měli  zůstat stranou . Proto jsem   jednoho rána na tuto nabídku kývl. Následně se vykrystalizovalo dalších šest  jmen  lidí  kteří  mi slíbili, že do  toho   půjdou  se mnou  a to i s určitými riziky  s tímto rozhodnutím spojenými.  Bylo nutné jednat rychle  .Na mimořádné valné  hromadě došlo k formálními odvolání již nečinného VV a  valná hromada  si zvolila  navržený nový výbor.V březnu kdy již byla k dispozici účetní uzávěrka klubu se uskutečnila řádná VH a ta potvrdila mandát výboru  ve složení  Michael Forman, Milan Koželuh,  Jiří Motl, Luboš Vašica, Miroslav Korous, Jiří Petržilka a Miroslav Lavička na jeden rok do března příštího roku“   připomenul okolnosti v souvislosti s tím, jak se  rodilo nové vedení OS  FK Horažďovice  Michael Forman , který  bere práci pro horažďovický fotbal jako jeho osobní srdeční záležitost . Šestačtyřicetiletý předseda  má ke  klubu vazby ještě jako aktivní hráč, který dle potřeby zaskočí do sestavy místní rezervy . Má tři syny kteří se  všichni  potatili  a  v   klubu rovněž fotbal aktivně hrají. S těmi dvěma nejstaršími společně oblékl stejný dres při mistrovských zápasech B týmu . Zatím co nejstarší devatenáctiletý Michael  již nastupuje v soutěžních zápasech krajského přeboru za áčko,o rok  mladší Jakub patří mezi naděje klubu které vyrůstají v  úspěšném  dorosteneckém týmu.K osobě Michaela Formana  ještě je třeba připomenout, že  není ve fotbale  přes svůj relativně  ještě mladý  věk žádným nováčkem. Je  dlouholetým  úspěšným kvalifikovaným trenérem mládeže .Podílel se na sportovním růstu celé řady kvalitních fotbalistů kteří v klubu vyrostli a své zkušenosti již uplatňoval jako člen trenérské rady OFS Klatovy u okresních výběrů žáků. 

Výbor FK Horažďovice spoelčně s kapitánem A týmu Milanem Šedivým(druhý zleva) Na foto chybí sedmý člen L.Vašica. 

 

Výbor FK Horažďovice zleva horní řada: Luboš Vašica, Michael Forman, Jiří Motl,  Milan Koželuh. Dolní řada: Jiří Petržilka, Miroslav Korous  a Miroslav Lavička.          Foto: Miroslav Sedlmaier

 

V rozhovoru  s funkcionáři FK Horažďovice zazněla i zmínka  o černé díře v pokladně  klubu . Proto  se nutně nabízí otázka na předsedu klubu . Jaký je skutečný stav v této věci ?   „ Ano mohu potvrdit, že z finančního účtu  klubu byla vybrána vysoká částka na kterou ve vyúčtování výběru  chybí doklad . Proto  jsme požádali bývalého  předsedu OS FK Horažďovice o doplnění této nesrovnalosti . Jelikož nám nebylo vyhověno, je tato záležitost v součastné době stále předmětem šetření na základě trestného oznámení , který součastný výbor klubu  podal.“  

    Na finančním zabezpečení stojí další činnost každého klubu.Vzhledem k situaci do které  fotbalový klub v Horažďovicích dostal  zásluhou bývalého  vedení občanské sdružení   to platí   dvojnásob . „ Situace byla skutečně kritická, neboť v závěru roku jsme byli ve stavu kdy bylo třeba uhradit  faktury cca za 100 000 Kč  ,   na účtu měl klub mínus 50 000 Kč  a to vše jsme museli dát dohromady! Nebyla to vůbec žádná sranda abychom se s tím vyrovnali“ připomíná Milan Koželuh, nyní již s úsměvem  který prozrazuje , že se to nakonec daří řešit.

Po stránce sportovní  byl rok 2009 pro horažďovický fotbal přes různá úskalí které musel překonávat v konečném hodnocení  úspěšný.  Aby bylo družstvo mužů v KP  konkurence schopné s ostatními soupeři  muselo být  průběžně v  předcházejících  přestupních termínech doplněno . Postupně přišli do klubu noví hráči  jako např. Charvát, Kozlík, Jiřík,  Mirvald, Prchlík, Cihlář, Dytrt a z talentovaných posil se  podařilo zajistit příchod   Nauše  a Beneše. „Nyní již jsme z nejhoršího venku a musíme si již poradit  pouze v doplňování týmu z vlastních odchovanců . Osobně jsem přesvědčen, že na nedostatek vhodných hráčů si nemůžeme naříkat a určitě je z čeho vybírat “ komentoval situaci kolem složení A  týmu trenér Luboš Vašica. 

Horažďovice do letošní jarní části krajského přeboru vstupovaly  z 12.místa  s 15 body . Bohužel toto umístění  vzhledem k sestupu dvou celků z divize do kraje(Vejprnice a Klatovy) na konci soutěžního ročníku znamenalo hrát baráž o záchranu. Tento scénář se nakonec naplnil a dostal ještě dramatičtější konečnou podobu tím, že los přidělil v boji o záchranu soupeře v podobě TJ Sušice .  Toto pootavské derby vyvrcholilo  rozhodujícím duelem na hřišti v Horažďovicích. Čtyři stovky diváků  vidělo drama  na jehož konci byla po vydřené výhře spokojenost v řadách domácích pro které to znamenalo splnění výkonnostního cíle   záchranu v KP.

Trenér Luboš Vašica : „Přiznávám že jaro bylo pro nás hektické. Tabulka ve spodních patrech byla vyrovnaná.  Vidina zisku bodů vzhledem k silným soupeřům se kterými jsme na konci jarní sezóny hráli byla mizivá. Smířili jsme se s tím, že se baráži o  záchranu nevyhneme. Proto jsme se závěru  přeboru již připravovali na to , abychom obstáli v obou barážových zápasech. Myslím si, že se nám to vyplatilo  a  kluci obstáli v obou duelech se ctí.  Sušice byla velice kvalitním a vyrovnaným soupeřem , který by si postup určitě zasloužil, ale v kraji mohl zůstat pouze vítěz a jsem rád, že jsme to byli my  .“

Tým FK Horažďovice po vítězném utkání baráže o záchranu v KP ve kterém zvítězil nad TJ Sušice            Foto: Miroslav Sedlmaier

 

    Velká spokojenost s ukončením soutěžního  ročníku  2008/2009  zavládla v Horažďovicích s výsledky dorostu. Ten si výhrou v posledním rozhodujícím zápase v Nýrsku zajistil  prvenství v OP a tím i postup do krajské soutěže. V této soutěži startuje i družstvo  žáků  ve které v konkurenci 12 účastníků skončilo na 8. místě.  Horažďovice měly rovněž zastoupení v kategorii starších přípravek a jejich konečné skvělé  2.místo za vítězným Nýrskem před třetí TJ Sušice bylo milým překvapením. 

Mladší přípravka  klubu skončila v OP  na 6. místě. Daň na úkor postupu dorostu  zaplatilo B družstvo mužů které  se neudrželo v okresním přeboru a sestoupilo do III.třídy.

A jak si vedly  v  týmy  FK Horažďovice podzimní části nového soutěžního ročníku 2009/10?

Manažer Milan Koželuh :“  A tým mužů skončil  v krajském přeboru ze 16 účastníků na 12.místě , což se rovná stejnému pořadí v konečné tabulce minulého ročníku.“ Manažer a vedoucí týmu ale zdůrazňuje jeden významný fakt : „ Při  pohledu na umístění našeho mužstva je třeba připomenout j, že v  součastné době se nejvyšší soutěž v kraji daleko více zkvalitnila a vyrovnala. Naše umístění mohlo být lepší. Mrzí nás dvě remízy doma a hlavně pak zbytečná jediná prohra a to ještě v derby s Chanovicemi ! Na druhé straně je ale při velké vyrovnanosti připomenout, že  to mohlo být ještě daleko horší. Myslím si, že pro jaro máme docela solidní bodový základ a že jsme určitě v KP na podzim nepropadli.“ Když se podíváme na tabulku minulého ročníku, pak čtyři(!!) týmy které skončily za námi na dalších místech sestoupily. Na podzim za námi prakticky nyní se  umístnily celky, které v minulém ročníku hrály buď vyšší soutěž a nebo se umístnily v KP před námi . Z  tohoto pohledu je také naše umístění brát“.

Slova manažera  Horažďovic ostatně  potvrzují  o fakta z výsledků vzájemných zápasů  se  soupeři kteří jsou v tabulce za Horažďovicemi . Z nich je pouze jediný se kterým prohráli svěřenci trenéra Luboše Vašici a to na hřišti energetiků v Plzni 2:0.

S vyjádřením Milana Koželuha podstatě souhlasí i trenér Luboš Vašica  který na otázku kteří hráči byli páteří týmu a patřili k těm nejlepším a nejspolehlivějším v průběhu podzimu odpověděl : „To je vždy otázka na kterou mnozí trenéři hledají diplomatickou odpověď. V úvodu chci říci, že moje absolutorium mají  všichni hráči kteří se v sestavě Horaždovic v průběhu podzimu vystřídali a i přestože každému z nich se ne vždy dařilo podle mých i jeho představ. Pokud mám ale  jmenovat, pak bych mezi ty tahouny a stálice v týmu uvedl Tomáše  Jůdu  , Jakuba Kozlíka, Jana Jiříka  , Jardu Cihláře a Petra Mičkala kteří nastoupili ve všech 15 utkání. Z nich nejvíce odehrál Jaroslav Cihlář z celkového počtu 1350  minut chyběl na hřišti pouhé čtyři minuty, Tomáš Jůda s  Jakubem Kozlíkem odehráli 1330  a Jan Jiřík 1286 minut. Mezi opory patřil bezesporu   kapitán  týmu Michal  Šedivý . Milan  se sebezapřením se zlomeným žebrem odehrál předposlední zápas proti TJ Přeštice . Proto v posledním duelu sezóny v Kolovči kde byla jeho nepřítomnost na hřišti hodně znát byl na lavičce náhradníků .“  

Několik dalších statistických údajů k podzimní části  A týmu  v KP : Odehráno 15 utkání 4 výhry, 5 remíz, 6 proher, skóre  26:28, 17 bodů tj. 38% úspěšnost.

Doma: 7 utkání, 3 výhry, 3 remízy, 1 prohra( s Chanovicemi 

1:2) posledních pět zápasů doma bez prohry (3 výhry, dvě remízy) , skóre  14:11 12 bodů 57% úspěšnost,

Venku: 8 utkání, 1 výhra(v Klatovech 1:6) , 2 remízy(Horní Bříza, Rozvadov) 5 proher (Rokycany, Chrást, Stříbro, ZČE Plzeň).

Nejlepšími střelci týmu byli Jaroslav Cihlář a Jan Jiřík, oba dali po pěti brankách, čtyřikrát skóroval Michael Forman ml.  a třikrát  Jiří Sova s Janem Dytrtem. Více se čekalo od Petra Mičkala který dal  stejně jako Milan Prchlík na podzim pouze dva góly.

Nejlepší  průměr vstřelených branek na počet odehraných minut má Michael Forman , který za 612 odehraných minut dal 4 branky a to je průměr 153 minut na jeden gól.  Formanovi se nejvíce přiblížil po svém návratu z Chanovic Dytrt, za 662 minut dal za Horažďovice  3 branky , tj. průměr 220 minut na jednu branku.  

Celkem sestavě Horažďovic na podzim nastoupilo těchto  sedmnáct hráčů (v závorce počet utkání ve kterých nastoupili) : Jakub Kozlík(15), Milan Prchlík(9), Ondřej Stulík(14), Jakub Mirvald(13), Jan Jiřík(15), Michal Šedivý(14), Marek Šafanda(8), Tomáš Jůda(15), Jaroslav Cihlář(15), Jiří Sova(13), Robert Beneš(13), Jiří Janouškovec(8), Michael Forman (14), Petr Mičkal(13), Josef Nauš (11), Jan Ditrt (8)  a    Jan Sova(2).  Z tohoto poštu všichni mimo šestnáctiletého Jana Sovy   (2 utkání, 8 odehraných minut) mají ostatní na svém kontě minimálně 8  startů v mistrovských zápasech podzimní části krajského přeboru.

Realizační tým : trenér Luboš Vašica, asistent trenéra Jaroslav Cihlář st., vedoucí družstva  Milan Koželuh, kustod Miroslav Korous, sekretář Jiří Motl . 

Co se týká ostatních družstev klubu,  pak B tým hrající  III.třídu  plní svůj hlavní  účel a slouží  jako základna pro trenéry prvního družstva mužů  klubu. V žácích jsou výsledky v krajské soutěži takové jaké jsou . Osmé místo  v tabulce  se odvíjí  od toho jaká je součastná hráčská základna. Výborní jednotlivci převážně odchází do Sušice kde dostávají v žákovských týmech větší možnosti se výkonnostně prosadit  a klub  jim v tom nebrání. Hráčům to může jen prospět a pokud se uplatní ve vyšší soutěži , pak z toho může v budoucnosti za předpokladu že se vrátí zpět jen  v Horažďovicích vydělat.

A jak dál v roce 2010 ?

„ Další filozofie klubu vychází z našich finančních možností“  říká manažer Milan Koželuh .“  A tým bude přednostně doplňován výhradně  z vlastních odchovanců. Pro jaro prvním mužstvu mužů dojde k minimálním změnám. Z týmu odejde s určitostí Milan Prchlík, který již v průběhu podzimu trénoval v Rokycanech a zde by na jaře chtěl pokračovat ve své hráčské kariéře. Pro případné doplnění kádru  nevylučujeme ani příchod maximálně  dvou nových hráčů. Našim cílem je v každém  soutěžním období zabudovat do A týmu jednoho hráče z rezervy nebo dorosteneckého týmu“.

Jasnou vizi  má i  předseda FK Michael Forman  :  „Troufám se říci , že pro následující  soutěžní období JARO 2010 máme funkcionářsky  činnost jednotlivých družstev  stabilizovanou a  věřím, že vše  jak klapalo na  podzim tak tomu bude i nadále.Naše hlavní sportovní cíle jsou dva :Tím prioritním úkolem je zachránit pro Horažďovice krajský přebor a přitom se vyhnout záchrany v baráži. Druhým cílem je udělat vše proto , aby umístěním dorostu v krajské soutěži jsme si zajistili postup do nového ročníku krajského přeboru dorostu. Máme eminentní zájem  vrátit naše dorostenecké družstvo mezi elitu kraje kde v minulosti pravidelně měl horažďovický mládežnický fotbal své stálé místo. \Jsme odhodláni pro to udělat maximum .“

Ruku v ruce  je zabezpečení sportovní  činnosti  s finančním  zajištění klubu  .“ Mezi nevýznamnější sponzory  bezesporu patří MÚ Horažďovice který je pro náš klub velkou  oporou. Jeho pomoc je skutečně výrazná, zejména pak ve věci provozu a údržby sportovního areálu Na Lipkách . Bez podpory města si nedokážeme zajištění chodu klubu v součastné situaci vůbec představit.  Nemáme žádného generálního sponzora  a proto oslovujeme jednotlivé firmy a organizace jak ve městě i v okolí  “, chválí přístup MÚ Horažďovice předseda FK a dodává: „Výbor klubu je vděčný za každý finanční příspěvek . Všech přispívajících si váží a touto cestou jim také  jménem klubu děkuje a věří v jejich přízeň i pro následující soutěžní období .“

Vedení klubu si velmi dobře uvědomuje  jak důležité  je získání jakékoliv formy sponzorování. Sponzorům nabízí možnost reklam jak na hřišti tak chystaných internetových stránkách. Chce s nimi uspořádat společné setkání na kterém by je výbor  informoval o své činnosti i sportovních výsledcích týmů v soutěžích  a seznámil je jak nakládáním  s těmito prostředky ,  s výdaji za jednotlivé položky, jak klub funguje a  nastínit s vizi s výší rozpočtu  a  s nakládáním  s finančními prostředky a materiální pomocí   klubu  pro další soutěžní období v roce 2010. To že si sponzorů vážíme jim chceme dát  najevo také jinou formou jako například je poskytováním VIP vstupenek a zvažujeme i další možnosti jak se těm, kteří se podílí na financování chodu klubu  odvděčit.   „ Chceme se svým sponzorům prezentovat svými úspornými opatřeními v klubu  v roce 2009  které jsme redukovali o značnou část z původně předpokládaných každoročních výdajů  klubu z minulých let. “  upřesňuje   předseda  FK Michael Forman.  Ten nám také potvrdil, že rozpočet klubu zatěžuje za   celý rok   nejvíce výdaje  cca 30%  spojené s dopravou hráčů a  mezi další nejvyšší  výdajové položky patří  úhrada za elektrickou energii  a vodu .

Pokud se jedná o další možnost úspor pak tu vidí v klubu  ve výchově vlastních odchovanců. Proto cítí s tímto   předseda klubu jako spojitou nádobu  v nutnost   investovat do vzdělávání a trenérských kádrů v klubu, aby výchova fotbalových nadějí klubu byla na potřebné odborné úrovni. “Důraz chceme položit na získávání nových trenérů  a zejména pak na zvyšování kvalifikace u stávajících trenérů mládeže. V    úspěšné práci  s mládeží vidíme lepší budoucnost klubu. Chceme  vytvářet i odpovídajícího zázemí pro hráče aby se  cítili v našem klubu dobře a měli k němu ten nejlepší vztah.“zdůrazňuje Michal Forman.  

A co na to divák ? „  Divák, to je u nás ve  městě zvláštní kapitola.   Zdá se, že boj o diváka je  pro nás  běh  na dlouhou trať. Myslím si, že to co předcházelo v minulých létech v klubu mu zpětně  prokázalo medvědí službu v tom, že jsme diváky ztráceli. Pokud je chceme znovu získat, pak je musíme přesvědčit o tom, že to co děláme , děláme pro budoucnost fotbalu ve městě v daných podmínkách  jak nejlépe umíme. Znovu jsme se rovněž na podzim  přesvědčili o tom, že pro horažďovického diváka není vhodný hrací den domácích zápasů sobota. Tento den se u nás neosvědčil. Udělali jsme to kvůli hráčům, ale divák sobotu nebere  a také proto od jarní části soutěže  opět  padla volba na domácí zápasy stanovit hrací den neděli . Pro příznivce klubu i další zájemce o naší činnost připravujeme nové internetové stránky který bychom chtěli zprovoznit dle možností do konce tohoto roku.“

Fotbal se hraje pro diváky. Přáním horažďovických funkcionářů je, aby se jim podařilo zaplnit ochozy takovým způsobem, jako tomu bylo při barážovém duelu se Sušicí kdy tento souboj vidělo více než čtyřstovka diváků  . Foto: Miroslav Sedlmaier

    Při součastném systému, kdy se začíná vžívat klubům pod kůži novinka střídavých startů hráčů  zejména v mládežnických kategoriích jistě bude nutná spolupráce s okolními kluby na Horažďovicku. Jak tuto spolupráci hodnotíte ?

Trenér  A týmu mužů a člen výboru Luboš Vašica  :  „Je pravdou, že střídavé starty se nám osvědčily a sami je ve spolupráci s okolními kluby  využíváme pro družstva žáků a dorostu v dostatečné míře Pro hráče je to jednoznačně dobře. Na druhé straně ale tyto střídavé starty zkreslují pohled na skutečnou kvalitu mládežnické práce v klubech   v  souvislosti s vlastními odchovanci. Klub tak třeba částečně řeší situaci spojenou s určitým výpadkem kvalitnějších ročníků, ale na druhé straně vychovává hráče a podílí se tím i na investicích do fotbalistů kteří pak tuto získanou kvalitu využívají ve svých mateřských klubech. Ale to je určitá daň spojená  se  střídavé starty a podstupují jí i ostatní kluby využívající tuto možnost startu hráčů z jiných klubů“

Michal Forman : „.Spolupráce s okolními kluby se nebráníme. Myslím si že se v poslední době zejména co se týče mládeže značně zlepšila. Jednání s kluby jsou přímá, bez spekulací a nějakých podrazů, které by vše pokazily a další spolupráci zkomplikovaly.  V součastné době hodnotím jako zcela jednoznačně nejlepší stav  se Sokolem Malý Bor. “   

Fotbal v Horažďovicích prošel v posledních dvou létech složitou etapou vývoje  . Další osud klubu je nyní na bedrech  výboru, který má za sebou v novém složení  necelý rok . Jak nám prozradil jeho předseda , je s činností členů výboru   s věkovým průměrem 44 let  spokojen a v této souvislosti  dodal. „Chtěl   bych svým spolupracovníkům za jejich dosavadní práci poděkovat. V této souvislosti bych chtěl uvést jedno jméno  Miroslav Korous. Troufám si tvrdit, že kdyby tento dlouholetý sekretář , správce hřiště  a skutečný dělník  klubu nebyl, pak si nedovedu představit kde mohl až horažďovický fotbal skončit. Teprve nyní, kdy máme na sobě celou organizační zátěž  klubu si začínáme ve výboru  uvědomovat , jaké úsilí  musel Míra Korous  vynaložit, aby byl chod klubu při nečinnosti jiných kompetentních funkcionářů zajištěn. Proto si zasluhuje touto cestou vyslovit za tuto dosavadní práci velký obdiv a slova uznání !“ připomíná Michael Forman .

 Při diskuzi spojených s činností klubu přišla řada také na práci okresního a krajského fotbalového svazu.

Podle vyjádření funkcionářů klubu nemají k práci těchto svazových orgánů podstatné připomínky a jsou spokojeny i se součastnou organizací soutěží  a jejich strukturou.

Poněkud nás občas zaskočila výše pokut . My se nyní snažíme v klubu dělat naprosto zodpovědným  způsobem, abychom veškeré závazky a povinnosti spojené se soutěžními zápasy plnili . Jsem rád, že se nám to daří  a proto také náš klub vyšel poprvé v tomto roce s čistým štítem. Za to patří všem našim funkcionářům poděkování . Co ale nás velice zaráží a finančně výrazně zatěžuje je delegování rozhodčích na utkání. Rozhodčí jsou delegováni ze vzdálených míst a náklady za jejich cestovné jsou vysoké. Bylo by výhodnější , pokud bude nadále nedostatek arbitrů, aby si kluby utkání přípravek, popřípadě žáků v okrese řídili raději sami a tím hodně ušetří“ .

Trenér Lubomír Vašica : „Osobně si myslím že  značné  rezervy jsou ze strany ČMFS v  pomoci trenérům v poskytování metodických materiálů k tréninkové činnosti. Dříve toto bylo běžnou záležitostí, v součastné době prakticky  žádné bezplatné materiály k metodické činnosti trénování nejsou k dispozici. Investice do jednoduché metodiky  by se měla našemu fotbalu vrátit. Všichni chceme jen výsledky, ale na to jak se k nim můžeme metodicky cílevědomou kvalifikovanou prací propracovat už systém zapomíná. Pak je celý fotbal v takovém stavu jakým je…“.

V tomto plně s Lubošem souhlasím. Předně pokud nebudeme dávat investice do kvalifikovaných vyškolených trenérů mládeže , metodicky je nebudeme připravovat na práci převážně s mládeží , pak nevěřím , že to bude s našim fotbalem lepší “. doplnil slova trenéra Vašici Michael Forman.

Fotbalisté mají před sebou ještě necelý měsíc volna a již začne jejich příprava na novou jarní sezónu. Jak bude vypadat tato příprava v Horažďovicích  ?

Trenér L. Vašica: „Zrovna nyní pracuji na konečném plánu přípravy. Začneme 9.ledna a cca měsíc budeme věnovat hrubé síle a kondici . Budeme trénovat čtyřikrát v týdnu   a kombinovat budeme trénink venku s posilovnou . Jako herní přípravu budeme využívat startu  pravidelně každý víkend v zimním turnaji na UMT v Sušici. Chtěli bychom na naší hře některé věci změnit a zkvalitnit , jako je vylepšení bránění standardních situací , což asi zabere hodně času , jakož i pilovat herní činnost na které máme hodně co zlepšovat“.

 Závěrem chci uvést, že mojí   první exkurzí mezi fotbalové kluby  jsem nabyl dojem, že fotbal v Horažďovicích našel opět ten správný směr  k tomu, aby se místní klub znovu zařadil  mezi giganty tohoto sportu v Pošumaví. Ze setkání jsem měl velmi dobrý pocit a byl jsem rád s jakou otevřeností mne představitelé klubu přijali a v jaké srdečné atmosféře toto setkání proběhlo . Popřál jsem klubu hodně dalších sportovních i organizačních úspěchů  a také , aby první bilancování jejich činnosti na následující VH klubu  dopadlo co nejlépe.

                                                                                      Miroslav Sedlmaier 

 

PŘÍŠTĚ POKRAČUJE TENTO SERIÁL  SETKÁNÍM S FUNKCIONÁŘI STARTU  LUBY !!  





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku