Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Komentář ke kauze utkání mužů Plánice – Měčín B

 ZACHOVALI SE  JAKO MALÉ DĚTI

 Miroslav Sedlmaier

Dvakrát v průběhu sedmi dnů se museli dostavit jako předvolaní do schůzí komisí OFS Klatovy funkcionáři  s kapitány týmů ze Sokola Plánice a Sokola Měčín. Při prvním jednání 16.června  v řídící sportovně technické komisi  bylo v zasedací místnosti Pošumavského sportovního sdružení  „přelidněno“. Najednou zde přibylo k sedmi členům STK stejný počet předvolaných . Ty společně zasedli u jednoho stolu s jedním cílem objasnit události kolem utkání 12.kola IV.třídy sk.A Plánice – Měčín B.  Úmyslem STK bylo neprovádět šetření stylem jednotlivých  výpovědí bez účasti ostatních předvolaných. Komise totiž již své poznatky měla soustředěné  a jelikož si o tomto zápase šuškalo po celém území působnosti OFS Klatovy domnívala se , že toto bude jen formalita a že ti kteří se do jednání dostaví obrazně řečeno již ve dveřích kápnou božskou. Jak by vše  dopadlo lépe pro Sokol Plánice a Měčín, kdyby přišli se širokým úsměvem na tváři a také na druhé straně s výrazem pokory před tím co sami napáchali. Místo toho aby se vyjádřili ve smyslu „promiňte pánové, byli jsme naivní a , udělali jsem velkou hloupost která bude pro nás poučením ve své činnosti  a jsme připraveni přijmout adekvátní tresty za naší ničím  neoddiskutovatelnou chybu“.  Tak hluboce zase provinilci  ale neklesli. Od první do poslední minuty kdy jednání probíhalo  se chovali solidárně a jako jeden muž tvrdili opak toho, co již měla komise ověřeno . Opačná strana složená z aktérů inkriminovaného zápasu se tak nedomnívala a zatloukala a zatloukala. Cituji výrok jednoho z jich : „Nebudu se více k tomuto zápasu vyjadřovat . Vše proběhlo tak jak je uvedeno v zápise . Na tom také trvám“ . V takovém duchu probíhaly i další odpovědi na otázky předsedy a členů STK.  Kdyby ovšem věděli  se v té době odehrávalo v hlavách členů komise , kteří se nestačili divit, jak mohou dospělí lidé ve věku od 20 let a většina z nich  byla ve věku kdy dávno oslavovali Kristova léta   nemohli tušit. Po jedná se shodně členové STK shodli že jejich chování a i výroky vyznívaly tak trapně a  chovaní se rovnalo  věku malých kluků.

O co vlastně šlo ?

Utkání mužů IV.třídy Plánice – Měčín B které bylo na programu dle rozlosování na hřišti v Plánici podle hlášení výsledku a následně i podle zápisu   o utkání nebylo dohráno pro malý poet hráčů hostů. Ti údajně nastoupili do zápasu se sedmi hráči a po pěti minutách byl předčasně ukončen z důvodu zranění hráče hostů . Jelikož klesl dle zápisu počet hráčů pod sedm, prý zápas musel rozhodčí předčasně ukončit. Na základě tohoto zápisu stvrzeného kapitány obou týmů  vyhlásila na své nejbližší komise z utkání kontumační výsledek 3:0 pro Plánici a jeho soupeř byl potrestán podle rozpisu soutěží pokutou kterou se takto dle sazebníku provinivší klub trestá ve výši 800 Kč.

Ve skutečnosti  to bylo ale všechno jinak. Po příjezdu rozhodčího  tomuto bylo sděleno, že se oba aktéři zápasu se domluvili, že z důvodu  malého počtu měčínských hráčů  se domluvili na následujícím scénáři . K zápasu nenastoupí , ale v zápise se popíše situace jakoby  byl zahájen  a po pěti minutách hry  že byl tento  duel  pro malý počet hráčů  z důvodu zranění sedmého hráče Měčína předčasně ukončen. Novic mezi rozhodčími, velmi mladý  arbitr doplatil na svojí naivitu a nezkušenost . „Nechtěl jsem dělat problémy , když oba zástupci klubů mne s jejich domluvou seznámili a po vyplnění zápisu se zápas vůbec neodehrál“ uvedl tento rozhodčí který aktivně funkci rozhodčího vykonává od letošního jara. Také on svůj scénář dohrál , ale ne jako, neboť si za řízení zápasu které nebylo odehráno nechal vyplatit odměnu v plné výši.

Jak se zdálo všichni byli spokojeni. Hosté za nesehrané utkání nebyli potrestáni  částkou podle sazebníku RS  2000,-  Kč ale pouze za „nedohrané“ utkání ve výši 800 Kč.  Domácí kteří v té době bojovali o první místo byli spokojeni s jistým  ziskem třech bodů bez boje a rozhodčí  zřejmě s tím, že o nic nepřišel.

Rozhodující  jazýčkem na vahách při šetření STK bylo písemné vyjádření rozhodčího, které napsal, po předvolání do schůze.Do ní se dostavil po dohovoru s předsedou STK  v jiný čas, neboť té době kdy byl  předvolán měl své povinnosti jako hráč jednoho z plzeňských klubů v KS dorostu. Pak již scházela pouze formalita jeho písemné prohlášení  ještě potvrdit i v protokolu  z jednání STK .Na základě toho to šlo ráz na ráz. Tomuto jednání přítomný předseda  DK  to měl již snadné. Na základě provedeného  zápisu STK kde byly zaprotokolovány výpovědi všech účastníků jednání a ověřeny jejich podpisy ihned po projednání v komisi  následoval okamžitý jejich zákaz činnosti a všichni aktéři byli předvoláni do následujícího zasedání  DK.

A jak se to nakonec všem vyplatilo ukazují  závěry z jednání  této komise , to posuďte sami. Kapitáni obou týmů byli potrestáni zákazem výkonu funkce kapitána na 6 měsíců a zákazem hráčské činnosti  jeden na 5 a druhý na 6 měsíců. Vedoucí týmů mají společně s dalším funkcionářem Sokola Plánice zákaz výkonu všech funkcí spojených s fotbalem  na 12 měsíců.

Sokolu Měčín byla zrušena původní pokuta 800,- Kč  a místo toho následuje finanční trest  za nesehrané utkání ve výši 2000,- Kč. Stejně tak byla z tohoto důvodu potrestána i domácí Plánice jejíž jednání v této kauze vůbec je nepochopitelné.Jejich hráči při utkání byli přítomni a koho vytahovali „z bryndy „ byl soupeř z Měčína !

Zkrátka za jednání svých zástupců v tomto utkání i jejich přístup k vyřešení případu  nepřišly ani oba kluby. Pokutou za  uvádění nepravdivých údajů  byla Plánice potrestána pokutou 7000,- Kč a Měčín  8000,- Kč.

A aby se nikdo z klubů neměl důvod tvářit více postižen utkání Plánice – Měčín B bylo zkontumováno  0:3 v neprospěch obou týmů, takže domácí v tabulce o takto získané body zase přišli.

Výčet všech zainteresovaných do případu  následně potrestaných  završíme tím, že své si odnesl i mladíček  a novic mezi rozhodčími , který mimo zákazu činnosti dostal pokutu 500,-Kč. Polehčující  okolností pro  poměrně mírný trest byla spolupráce rozhodčího na objasnění tohoto případu a jeho malá zkušenost z výkonu této funkce.

V této souvislosti se nabízí jedna řečnická otázka . Bylo to oběma klubům třeba  ? Myslím si, že odpověď si  musí dát hlavně  v těchto klubech a tu si jistě udělá každý čtenář také sám.

Podstatě  je třeba vzít na vědomí fakt, že v našem regionu nezůstane mnoho utajeno . Proto také tato  kauza mimochodem jediná tohoto druhu v tomto soutěžním ročníku se dostala na jednání komise pouze týden po termínu utkání. Je to jen důkazem toho, že ze strany OFS Klatovy nebyl dosud  žádný podnět ani kauza   zametena pod koberec a všechny komise měří všem stejně, padni komu padni. A že závěry komisí v žádném případě nejsou na bázi jednoznačné kolegiality , ale jsou vždy závěry a názory jednotlivé komise potvrzuje i fakt i další důkaz. STK navrhovala ještě přísnější  finační postih, ale ta komise která má jediná právo tresty mimo hracích důsledků potvrzovat  tresty je disciplinární komise a ta byla jiného názoru.Bylo tomu tak i v této kauze  a myslím si že je tak dobře.

Lze ji jen přát, aby si z toho vzaly ostatní  kluby poučení a nepokoušely se o podobné jednání .které mají charakter  srovnatelný s podvodem a na to jsou v sazebníků trestu ještě daleko přísnější tresty.

Snahou OFS Klatovy je klubům pomáhat a ne posílat je ke dnu tresty které by je prakticky vyřadily z aktivní činnosti. Tresty by měly mít preventivní charakter a takto je třeba také resumé komisí chápat.

Závěrem je třeba poznamenat, že záměrně v tomto článku nikoho kromě klubů nejmenuji.Nejde mi o zkompromitování těchto osob. Ti se zkompromitovali při jednání v STK sami.   Přesto ti kteří chtějí bádat dál dáme jedno vodítko a tím jsou oficiální zprávy z jednání OFS ze 23.6. a které jsou zveřejněny na webových stránkách OFS a dále také v Klatovském deníku kde každý pátek tyto úřední zprávy jsou zveřejňovány  a stejně tomu bylo i 26.června.

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku