Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
KDO REAGOVAL ADEKVÁTNĚ ? (k článku „ Vysoká tráva jim bránila v kombinaci“ )

KDO REAGOVAL ADEKVÁTNĚ  ? (k článku „ Vysoká tráva jim bránila v kombinaci“ )

 

Tento shora  článek  který jsem zveřejnil na těchto svých webových stránkách   jehož součástí bylo i mé stanovisko vznikl po zaslaném vyjádření Petra Presla   . Ten mi  původně zaslal  hrající trenér SK Strážov jako reakci na  část komentáře pana Černíka zveřejněnou zde: https://www.sumavanet.cz/fotbal/fr.asp?tab=fotbal&id=6981&burl=  a  také na korespondence se kterou jsem  se rozhodl , že ho s ní seznámím ve věci utkání 1.B třídy Strážov – Švihov hraný  12.dubna ve Strážově . Po zveřejnění tohoto článku jsem nedostal žádnou jinou reakci ať pozitivní nebo negativní mimo kolotoče e-mailů od toho , který vše nastartoval  a tím byl vedoucí Sokola Hradešice  (uvádím tuto funkci proto, neboť je také připojena u jeho podpisu a tudíž se domnívám, že nejde o věc soukromou, ale že jí urřitě vždy konzultoval s vedením klubu, ikdyž reakce formou e-mailu byla vždy téměř okamžitá po té kdy jí ode mne obdržel!??).

Po zveřejnění článku „ Vysoká tráva jim bránila v kombinaci“  mi pan Černík ze Sokola  Hradešice zaslal ostrou reakci a žádal její doslovné zveřejnění a v tomto provedení jsem mu opakovaně odmítl jeho takto doslovně formulovaný názor zveřejnit.

V neděli večer po utkání Hradešice – Švihov mi napsal  : „Stále čekám na uveřejnění mého stanoviska k Vaší zprávě ze dne 18.4.2009, která podle dnešních reakcí na fotbale zesměšňuje a uráží celý TJ Sokol Hradešice. Přestože jsem Vás o uveřejnění žádal, dosud jsem jej na Vašich stránkách nenašel. Zprávu o utkání Hradešice - Švihov mám samozřejmě připravenou, ale nebudu poskytovat informace pro webové stránky, které nejsou podle mého názoru objektivní, když na nich jejich autor uveřejní zesměšňující a urážlivý článek a nedá možnost druhé straně, aby se proti tomu mohla bránit“.

      Osobně se nedomnívám,že v inkriminovaném článku došlo k zesměšňování a z mojí strany dvojnásob nešlo o  urážení celého Sokola Hradešice. Formulace pana Černíka je spíše rázu, že si tímto bere Hradešice jako své rukojmí  za směšným vyjádřením o vysoké trávě    !! Jen to byl názor proti jeho  názoru.

Na  takto  podmiňující  si vynucování zveřejnění které jsem funkcionáři Hradešic opakovaně zdůvodnil , proč nebudu v této formě zveřejňovat jeho reakci   jsem dále nereagoval. Bylo to rozhodnutí pana Černíka zda referát k utkání poskytne a je otázkou zda byl vůbec napsán, to se mohu jen domnívat, ale také to mohu zpochybňovat, neboť asi nálada po nepříliš dobré úrovni  zápasu v Hradešicích (1:1) mohla být tím důvodem, proč  nebyl článek poskytnut a nebo  třeba i napsán !!

A aby byla informace pro čtenáře úplná  jsem nucen použít výňatek z korespondence , kdy jsem napsal ještě po zveřejnění komentáře pana Černíka k utkání ve Strážově  tomuto funkcionáři tento e-mail :

„ Příspěvek pochopitelně uveřejňuji, jen mne poněkud zaráží dvě věci. O

té první raději psát nebudu a ta druhá se týká cituji z příspěvku : "

Na vysoké trávě se kombinace po zemi nedařila". Pane Černík, nezlobte

se, ale to myslíte vážně ? Kdy jste naposledy hráli na tak kvalitní trávě  12.dubna ? Co jste s tím myslel a není to trochu ztrapňování před těmi kteří na fotbale byli a přečtou si to . Bylo jich tam 230 platících a děti a ženy hráčů neplatily!“

 

 Zpět  následovala tato odpověď pana Černíka  :

„Dobrý den,já zase nechápu, že píšete, že Vás zaráží dvě věci a přitom se zmíníte pouze o jedné.

Moje vsuvka k vysvětlení : První věc o které jsem chtěl psát  se právě týkala v souvislosti s tím, co jsem nakonec uvedl do článku  „ Vysoká tráva jim bránila v kombinaci“. Korespondence probíhala v době kdy jsem byl plný práce při zpracování  výsledků z víkendových zápasů pro stránky i tisk  a proto jsem tu první věc, jako svůj názor  panu Černíkovi  do mého dotazu neuvedl.

Jak tedy mohu reagovat a případně tuto věc vysvětlit? Pokud tou první věcí bylo náhodou rozdílné komentování situace, po které padla 1. branka, tak jsem si u stopera L. Vaněčka ještě ověřoval, zda skutečně špatně odkopl míč. Ten mi to dnes potvrdil a dodal, že při odkopu přímo "nalil" strážovskému útočníkovi, který pak v 18. vteřině zavěsil. Asi pro Vás nebude problém se tohoto útočníka zeptat. Nezpochybňoval jsem, zda šlo či nešlo o hezkou akci domácích na 1 dotek, ale gólu bezprostředně předcházel špatný odkop hostujícího stopera.

Další moje vsuvka: Ano prověřoval jsem si to a pokud myslí pan Černík situaci na půlicí čáře, pak ano takto se k míči strážkvský hráči dostali, ale dále byla již situace o kombinaci na jeden dotek a popis dosažení branky zcela tak, jak se na hřišti událo“

 

Dále pokračoval doslovně pan Černík :  „A teď k té trávě. Po příjezdu ke hřišti jsme uznale pokyvovali hlavou nad nádherným "pažitem", ale pouze do chvíle, než jsme na něj vstoupili. Trvám na tom, že tráva byla na zdejší poměry nadmíru dlouhá a to mi potvrdili všichni hráči a trenéři. Ve svém komentáři k utkání nevyjadřuji pouze svůj názor, ale i názor trenérů, případně dalších funkcionářů a zkušených hráčů mužstva. Všichni jsme se shodli na tom, že trávník byl nadměrně dlouhý, což asi z tribuny nebylo poznat, ale kdo na něj vkročil, tak to musel poznat. Pokud na něj vkročil někdo z těch 230-ti platících diváků, musel to poznat také a nemusel to být žádný odborník. To ale neznamená, že bychom se na to nějakým způsobem vymlouvali, šlo pouze o konstatování holého faktu, že na něm vázla kombinace. Většinou se snažím hodnotit pouze výkon Hradešic, a ten byl velmi špatný i díky skvělému výkonu a většímu nasazení hráčů Strážova. Nechte nám ale, prosím, právo na svůj vlastní názor. Já také nesouhlasím s úplně každým Vaším názorem a asi by to ani nebylo zcela normální. Zřejmě proto se říká: "Co člověk, to názor."

     S přátelským pozdravem

                                               Milan Černík P.S.

Protože jsem Vaši reakci přeposlal i hrajícímu trenérovi Hradešic Zb. Chmelíkovi, na dokreslení zasílám i jeho vyjádření:

"Trávník, jaký mají ve Strážově, je opravdu jeden z nejlepších, na kterém jsme v poslední době hráli, ale také nejdelší tráva, na které jsme v poslední době hráli. Toho si všimli úplně všichni, kdo na ten fotbal přijeli, takže mě naopak zaráží, že na tom fotbale byl vůbec někdo, kdo si toho mohl nevšimnout.

Ale protože nevěřim, že si toho nevšimli domácí, musim za tim hledat úmysl, ta tráva jednoznačně vyhovovala mužstvu, které jenom nakopává míče a nepotřebuje kombinovat."

 Tak co Vy na to vážení čtenáři říkáte  posledně červeně podbarvené, zvýrazněné větě. Není to důvod k tomu, aby kapitán, lodivod  vítězného týmu který vyhrál 6:0 použil ostřejšího vyjádření ve svém  názoru  ? Toto  je totiž klíčová věta proč jsem se dále rozhodl zveřejnit stanovisko kapitána domácnících Petra Presla !!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

No a jak to vše pokračovalo ?

 

Jak jsem již shora uvedl odmítl jsem úvodní ostře formulovanou verzi které se mne osobně dotýkala  (nenechám se na svých stránkách ještě zesměšňovat …)  a ze je další pokračování.

Na to již zcela umírněný a bez ostrého péra reagoval pan Černík zasláním dopisu  do Klatovského deníku  , ale již v upravené  podobě  s tím, že žádá o zveřejnění v tisku. Jelikož se jedná o věc, která nebyla publikována na stránkách Klatovského deníku , po telefonické konzultaci mi vedoucí redaktor pan Milan Kilián mi reakci pana Černíka přepískal s tím, že tuto věc je férovější řešit na webových stránkách kde bylo zveřejnění článku na které reaguje publikováno. Po přečtení nové , pro mne přijatelné verzi k zveřejnění na svých soukromých těchto  webových stránkách  jsem se rozhodl otisknout ji nyní  v plné znění.

Jen mne zaráží jedna věc. Do této doby Sokol Hradešice dlouhá léta přispíval zejména prostřednictvím Františka Melky svými články o činnosti a komentáře k utkání. Po jeho odchodu na trenérský post v Sušici stejně tak jsem zajistil zveřejňování všech komentářů bez jakýkoliv úprav zaslaných panem Černíkem. Do této doby , po celý tento čas to byly mé webové stránky zřejmě objektivní, a to pokud se jakýmkoli způsobem „dotkly“ Sokola Hradešice. Budiž vůle jak uvádí pan Černík v samotném závěru  naplněna a pro příště moje neobjektivní stránky nebudou informace z průběhu zápasů Sokola Hradešice zveřejňovány!!!!

V závěru chci uvést, že jsem se nikdy nebránil kritice, ale na druhé straně jsem se dokázal vždy ubránit. Proto mne docela mrzí, že nemohu reagovat na případné zveřejnění v Klatovském deníku. Myslím si, že bych volil ostřejší zbraně a v tomto případě byli čtenáři o „něco“ připraveni….

Dělám tyto moje soukromé webové stránky nepřetržitě od 1.5. 2001 . Bude to již za pár dnů

Plných osm let, kdy nevím co je to volný víkend, spát chodím k ránu na dvě tři hodinky a to jen proto, aby čtenáři , resp.. fandové fotbalu našli na těchto stránkách to nejdůležitější z fotbalového dění v kraji a Pošumaví a aby mohly z těchto informací vycházet i další zveřejňování okresní a krajská periodika.

Moc mne to  s přibývajícími léty zmáhá a proto vážně uvažuji o ukončení této činnosti.

Takové situace , která souvisí s reakcí pana Černíka  u mne k toto rozhodnutí jenom urychlují. Nemá to již v 63 létech zapotřebí.

Miroslav Sedlmaier, autor těchto internetových stránek

 

Zde přináším reakci   na původní zveřejněný  článek od   pana Milana Černíka - vedoucí mužstva TJ Sokol Hradešice "A"¨

 

„Ani já nerozumím některým názorům p. Sedlmaiera, ale nikdy jsem je veřejně nekritizoval. Skutečně si totiž myslím, že každý má právo na vlastní názor - nejhorší lidé jsou lidé bez názoru. Kdo četl můj komentář po zápase, tak ví, že byl téměř celý o kritice hry hostujícího mužstva. P. Sedlmaier ho zřejmě moc dobře nečetl, když doporučuje více kritiky do vlastních řad. Nechápu, že pouze stručné konstatování holého faktu, že na vysoké trávě se nedařila kombinace, může vyvolat takové emoce. Musím zopakovat, co jsem p. Sedlmaierovi již napsal, a to ještě před uveřejněním jeho článku. "Po příjezdu ke hřišti jsme všichni obdivovali nádherný trávník, ale pouze do chvíle, než jsme na něj vkročili." Jsem zvyklý říkat a psát pravdu a pokud jsem přesvědčen o tom, že trávník je vysoký a potvrdí mi to dalších 17 lidí, kteří se po něm pohybují, nebudu psát, že je ideální jenom proto, že si to někdo přeje. Dovolil jsem si proto tuto skutečnost stručně poznamenat ve svém komentáři v souvislosti se špatnou hrou Hradešic. Kdo komentář četl, tak ví, že jsem se na nic nevymlouval, šlo o pouhé konstatování faktu. Argumentace p. Sedlmaiera, že to vidělo 230 přítomných diváků, není podle mého názoru na místě, protože ti na trávník nevkročili. I nám se z tribuny zdál trávník ideální.
     Rovněž mně přijde úsměvné trapné vyjádření strážovského "lodivoda" o stylu "nakopni a urvi". Kdo hru Hradešic sleduje častěji a dlouhodobě, tak ví, že od doby, kdy mužstvo začal trénovat František Melka, což je již asi 6 let, Hradešice hrají a snaží se hrát kombinační hru po zemi a v tom pokračují i pod vedením nových trenérů. Ve Strážově jsme 6 gólů dostali, týden předtím jsme 6 gólů dali, to je fotbal. A k jeho hodnocení hřiště v Hradešicích pouze dodávám, že mám dodnes v koleni zarostlý ostrý bílý písek, kterým byla donedávna prosypaná většina hřiště ve Strážově. Takovou památku si z Hradešic zajisté nikdo do Strážova neodvezl.

     Závěrem se omlouvám čtenářům za delší vysvětlování pro mne zpočátku zcela banální a nepodstatné věci. Po uveřejnění takového článku p. Sedlmaierem na jeho webových stránkách jsem na to ale musel reagovat. Pokud redakce uveřejní i texty obou článků, čtenář si jistě udělá svůj názor. Přestože si práce p. Sedlmaiera velmi vážím a i já jsem pravidelným čtenářem jeho webových stránek, po této události je již nemohu považovat za objektivní, a proto na ně nebudu dále zasílat zprávy a komentáře k zápasům Hradešic, za což se čtenářům rovněž omlouvám. Tím považuji tuto nechutnou

 záležitost za uzavřenou. “
      Pan Černík neopomněl vždy připomenout „svojí objektivnost v souvislosti s komentářem k utkání Strážov-Švihov) ale přitom jaksi zapomněl, že také poslal  na mojí adresu korespondenci ve které  bylo uvedeno :

Ale protože nevěřim, že si toho nevšimli domácí, musim za tim hledat úmysl, ta tráva jednoznačně vyhovovala mužstvu, které jenom nakopává míče a nepotřebuje kombinovat."

 

 

Kdy se také přihlásí k této v korespondenci od něho obdržené stati . A nebo to je ta objektivita po které volá, respektive vyžaduje ? Bude i toto zvýraznělé tvrdit před těmi kteří na utkání byli , nebyli zrovna z Hradešic  který  skončil  debaklem Hradešic 6:0   ?

 

Jinak pro ty které čekají soutěžní zápasy se Sokolem Hradešice mám ještě jednu radu: CHCTE-LI VYHRÁL A BUDETE HRÁT DOMA NECHTE SI  NAROUST VYSOKOU TRÁVU  A USPĚCH MÁTE ZARUČENÝ ! Ne to není z mojí hlavy, to je jen myšlenka z korespondence mezi mnou a panem Černíkem.

 

Tak co vy na to milí čtenáři ?

 

Poznámka autora stránek :  Případné další reakce zaslané slušnou formou týkající se uvedeného článku mi  můžete zaslat na adresu: fotbal@sumavanet.cz

 

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku