Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Hodnocení 1.B třídy podle jednotlivých týmů

PO PRVNÍ POLOVINĚ  SI VEDOU NEJLÉPE   ŠVIHOV SE STRÁŽOVEM

V součastné době ve 14 členném pelotonu krajské  soutěže  mužů 1.B třídy skupině B je na rovné dvě poloviny rozděleno v  zastoupení týmy z dvou Okresních fotbalových svazů  Plzně jihu a  Klatovy. Více méně zjednodušeně lze přirovnat tuto soutěž jako rozšířený okresní přebor těchto okresů.   Z Pošumaví si ze sedmi klubů nejlépe vedou týmy Švihova  a Strážova které se usadily na čele tabulkyˇa mezi ně se vklínil se stejným počtem bodů jeden z horkých favoritů na postup celek ze Spáleného Poříčí. Zásluhou velmi dobré úspěšnosti na domácím hřišti ,  ale již s devítibodovou ztrátou jim sekundují  z našeho  regionu Sokol Mochtín a  Sokol Hradešice. Těmto čtyřem  týmům se budeme věnovat v tomto vydání. Umístění dalších  třech  kolektivům  Sokolu Pačejov, Tatranu Dlouhá Ves a FK Svéradice  zhodnotíme v příštím vydání našeho týdeníku.

ŠVIHOV VYKROČÍ DO JARNÍ SEZÓNY Z PRVNÍHO MÍSTA

Švihov vstoupil do první části nového ročníku úspěšně pěti brankami do sítě soupeře na domácí půdě .Stejným přídělem branek zatížil konto i svého posledního soupeře  výhrou v Losiné  v posledním kole. Tato  výhra ho vynesla po podzimu do čela tabulky. Pro ty kteří sledovali výsledky tohoto kolektivu to nebylo tak velké překvapení, ale přesto je prvenství  Švihova po první polovině soutěže velmi příjemným překvapením. K nim přispěl i zkušený Bešta, který se s jedenácti brankami stal v v podzimní části nejlepším střelcem soutěže.  

Již v úvodním kole si domácí švihovští diváci přišli na své, když ve vítězném duelu s TJ Dobřany viděli osm branek z toho pět v síti hostů. Také v  druhém kole Švihov obstál na  jedničku zvládnutím úspěšného  derby ve Strážově .Podařilo se jim otočit nepříznivý stav a i když  dohrávali o deseti dokázali zvítězit 2:4. Po dvou kolech byl Švihov bez bodové ztráty a doma ve třetím kole hostil  silného protivníka   ze Spáleného Poříčí . Přestože utrpěl první a jak se ukázalo na svém hřišti jedinou podzimní prohru 1:2 stalo se tak  po velmi kvalitním výkonu a kdyby zápas skončil opačným výsledkem, bylo by to asi spravedlivější.Ve   4. kole se Švihovu sice tak herně nedařilo  v utkání hraném  opět doma se Sokolem Hradešice, ale přesto si za vysokou výhru 4:0 připsali do tabulky další tři body.

V pátém kole zajížděl Švihov na hřiště soupeře do Chlumčan kde se střetl s místní rezervou. Škoda jen, že se nepodařilo  švihovským hráčům udržet jednobrankové  vedení z první půle a nakonec došlo po výsledku 1:1 na dělbu bodů.

Při návratu z tohoto duelu byli hráči již myšlenkami na další klání ve kterém je čekal v 6.kole  doma v té době poslední Svéradice. Výhra 2:1  nad nováčkem se nerodila lehko , neboť hosté se prezentovali kvalitním výkonem a vůbec to na hřišti nevypadalo, že hraje první s posledním . Tato výhra znamenala  pro Švihov , že do  dalšího zápasu v Mochtíně nastupoval v nové roli lídra tabulky. .

Předcházející vzájemné zápasy s tímto soupeřem  o mistrovské body byly vždy velmi vyrovnané a ne jinak tomu bylo i v 7.kole na hřišti v Mochtíně. Švihovští  podali  kvalitní výkon , ale ani ten  na body tentokráte nestačil. Osudným se jim stalo neproměnění tří tutovek z úvodu zápasu prohrou  3:1 ztratili nejen tři body i vedení v tabulce, ale přišli navíc o brankáře Hromadu, který se smolně zranil.

Po vysoké výhře  4:0 nad Sokolem Hradešice čekal  Švihov  doma v 8.kole  další soupeř z Pošumaví  Tatran D.Ves . Také on  odjel s vysokou prohrou  5:0 a jen menší hlad domácích útočníků po dalších brankách uchránil hosty od daleko vyšší porážky.Brankostroj  svěřenců trenéra Karola Žáka pokračoval i v 9.kole  ve kterém na hřišti v Předenicích nasázeli švihovští střelci do sítě domácích šest branek  na zápas bohatý na branky skončil jejich vítězstvím 3:6. 

V dalších dvou kolech se již střelecky hráčům ze Švihova nedařilo a dvakrát se rozešli se svými soupeři shodným výsledkem 1:1. V 10 kole  si překvapivě odvezl bod ze Švihova Pačejov, který přestože dohrával oslabený o deseti  dokázal vyrovnat a odvést si cenný bod. Po dvou ztracených bodech doma další  dva ztratili Švihoví v Přesticích kde měli zápas s domácí rezervou výborně rozehraný, ale ten se jim nepodařilo dotáhnout do vítězného konce. Potřetí v průběhu podzimu (poprvé v Chlumčanech v 5.kole ) Švihov remizoval a vždy shodným výsledkem  1:1.

Poslední podzimní dvě kola již probíhala k maximální spokojenosti  příznivců FC Švihov. V posledním domácím duelu uštědřili hráči tohoto týmu hostům ze Záhoří půltucet branek (6:0) a v ničem nešetřila ani v závěrečném klání svého soupeře  v Losiné odkud si přivezli vysokou výhru 3:5 a ta je katapultovala na první místo v tabulce na které také do zahájení jarní druhé  části také přezimují. 

Celkové umístění po podzimu : 1. místo -  13 utkání, 8 výher, 3 remízy a 2 prohry , skóre 42:20 , 27 bodů se rovná 69% úspěšnosti.

Utkání doma :  2. místo -  7 utkání , 5 výher, 1 remíza a 1 prohra , skóre  24:7, 16 bodů 76% úspěšnost

Utkání venku: 2. místo -  6 zápasů, 3 výhry, 2 remízy, 1 prohra, skóre 18:13, 11 bodů, 61 % úspěšnost.Nejlepší série : 6 zápasů bez  prohry, Nejhorší série :  2 zápasy za sebou bez výhry

Nejlepší střelci : 11 – Bešta (po podzimu nejlepší střelec celé soutěže) , 7 -  Biedermann , 5 - Kudjak a Špatenka  .Průměr branek na zápas :  celkem - 3,2 : 1,5, doma – 3,4 : 1,0, venku - 3,0 : 2,2.

Trenér : Karol Žák.

 

STRÁŽOV PO PODZIMU SKONČIL OPĚT NA BEDNĚ

Strážov podle papírových předpokladů patřil před zahájením nového ročníku 1.B třídy mezi ty týmy, které by mezi sebou měly soupeřit v tabulce o pocty co nejvyšší. Tato kalkulace vycházela z umístění strážovských fotbalistů  v posledních dvou ročnících ve kterých  skončili dvakrát mezi prvními třemi celky v tabulce. Po druhém místu v ročníku 2006/07 obsadili  v minulém ročníku 2007/08 třetí místo a na stejném místě také po podzimu přezimují i v novém ročníku 2008/09. Strážovský tým se může mezi 14 účastníky 1.B třídy pochlubit s několika raritami . Mezi ně patří třeba hrající trenér i asistent,první místo v tabulce zápasů odehraných venku , nebo nejlepší obranou s výborným počtem obdržených branek venku 0,8 na jeden zápas a primát drží Strážovští v nejvyšší divácké  návštěvnosti domácích zápasů s průměrem 130 diváků na jedno utkání! 

Strážov nezačal dobře. V úvodních dvou kolech měl výhodu domácího prostředí ,ale tu nedokázal se soupeři kteří nakonec skončili v tabulce se stejným počtem 27 bodů ale lepším skóre  v tabulce před nimi lépe zvládnout. V prvním kole doma remizoval 2:2 s týmem ze  Sp. Poříčí který zůstává pro jarní část největším favoritem na postup. Ještě hůře dopadli Strážovští v druhém klání o týden později  ve kterém prohráli se Švihovem 2:4 a to i přesto, že do druhé půle nastupovali s vedením a soupeř dohrával oslaben o vyloučeného hráče. Naštěstí to byla na podzim doma poslední bodová ztráta a v dalších pěti zápasech již všechny body zůstaly doma . Po dělbě bodů v Hradešicích kde se oba soupeři rozešli s výsledkem 1:1 přišla vítězná série pěti zápasů a ta vynesla strážovský tým z 12.místa  na třetí příčku tabulky. Tato úspěšná cesta vedla před zaslouženou domácí výhru  nad rezervou Chlumčan 2:1, bezpečné vítězství na hřišti nováčka ve Svéradicích o kterém již rozhodl tříbrankový náskok z prvního poločasu a výhru 2:1 ve vyrovnaném derby doma s Mochtínem . Strážov byl úspěšný i dalších dvou kolech a to výhrou v Dlouhé Vsi  0:2 a půltuctovým vítězstvím 6:0 kterému přispěl čistým hattrickem  Mayer doma nad hosty z Předenic. Každá série i na nejlepší někdy končí a pro Strážov se toto naplnilo v 9.kole prohrou  2:0 v Pačejově. Bylo to jediný podzimní duel ve kterém se museli strážovští střelci červenat, neboť ani jednou neskórovali a také obrana, které netradičně inkasovala venku více než jednu branku a připustila tím jedinou porážku tohoto týmu na hřišti soupeře.Naštěstí se nenaplnilo nadlouho přísloví že po hodech nastane půst. Bodový výpadek z Pačejova  napravila další tři vítězství v řadě. V 10.kole se podařilo Strážovu doma pokořit do té doby velice úspěšnou rezervu z Přeštic 3:1. V dalším kole si tento tým zajel  pro povinnou výhru do Záhoří kterou osladil hattrickem Janka a doma si poradili i v posledním domácím klání na podzim výhrou 2:1 nad Losinou. V tomto zápase chyběla Strážovu jediná branka k tomu, aby se probojoval do čela tabulky. O konečném pořadí po podzimu se rozhodovalo až v posledním kole. Šance na přezimování na čele tabulky měly tři celky Sp.Poříčí, Strážov a Švihov. Aby Strážov skončil první musela D.Ves doma vzít Sp.Poříčí bod  a i přes vítězství Švihova vedla cesta na trůn pro reprezentanty malebného města na Šumavě před jakékoliv vítězství na hřišti čtvrtého v tabulce TJ Dobřany. Přestože vývoj zápasu směřoval k naplnění tohoto cíle, byl  Strážov nakonec rád za bod který  zachraňoval v závěru vyrovnáním Štěpán Presl . I to byl důvod na závěrečné dokopné se svými fanoušky úspěšný podzim který špatně začal , ale úspěšně skončil důstojně oslavit.

Důvod slavit měl i mladíček Jan Lorenc, který v  první kompletní sezóně za áčko na sebe vzal  s osmi vstřelenými góly úlohu  nejlepšího kanonýra  tohoto týmu. Nejlepší střelec minulého ročníku Janka mu se šesti brankami šlape na paty a mezi nejúspěšnější střelce patřil vedle Mayera, který úlohu dávat branky má v popisu své práce na hřišti i  hrající kouč Petr Presl  - oba skórovali čtyřikrát. Spokojen mohl být i brankář Michal Javorský. Tento gólman po parapetních zaviněných zraněním jako jediný má na svém kontě plný počet 1170 odehraných minut a společně se svými dvěma spoluhráči Tomášem Matějkou a Luďkem Jankou nastoupil ve všech 13 podzimních zápasech.Naopak smutný byl Vladimír Čížek, který nemohl svým spoluhráčům pomoci z důvodu zranění v Dobřanech, když opřed tím patřil k oporám týmu a odehrál všech na předcházející utkání.  

Celkové umístění po podzimu : 3. místo -  13 utkání, 8 výher, 3 remízy a 2 prohry , skóre 30:15 , 27 bodů se rovná 69% úspěšnosti.

Utkání doma :  3. místo -  7 utkání , 5 výher, 1 remíza a 1 prohra , skóre  19:10 , 16 bodů 76% úspěšnost

Utkání venku: 1. místo -  6 zápasů, 3 výhry, 2 remízy, 1 prohra, skóre 11:5, 11 bodů, 61 % úspěšnost.

Nejlepší série : 5 výher za sebou .  Nejhorší série :  3 zápasy za sebou bez výhry

Průměr branek na zápas :  celkem – 2,3:1,2, doma – 2,7 : 1,4 ; venku – 1,8 : 0,8.

Nejlepší střelci (v závorce minut na 1 branku) : 8 – Lorenc(87.min.); 6- Janka(163);   4 – Mayer(175) , P. Presl(221) ; 2 – Š.Presl(124), Duchek (306); 1 – Franc(771), Chaluš(688), Vítovec(869) a Paleček(560).

Odehráné  minuty (v závorce utkání) : 1170 – Javorský M.(13) ; 1100 – Matějka T.(13); 1070 Čížek(12);  1046 – Michel (12); 990 Helm (11); 980 – Janka(13)  ;  885 – Presl P.(12); 869 – Vítovec Z.(10); 771 – Franc;  700 – Mayer (11);  696 -  Lorenc(10); 688 – Chaluš(10); 613 – Duchek (10); 560 – Paleček(8); 450 – Matějka V.(5); 248 – Presl  Š.(11); 34 - Rejko (3).

Trenér : Petr Presl, asistent Lukáš Helm.

 

 

 

MOCHTÍN DOMA NEPROHRÁL – VENKU VÝSLEDKOVĚ PROPADAL

Mochtín  v minulém ročníku skončil v tabulce na druhém místě a z této pozice se zúčastnil baráže o postup do 1.A třídy , když v duelu se Žichovicemi  byl šťastnější soupeř, který si  zachoval možnost hrát v druhé nejvyšší soutěži i v dalším ročníku. V Mochtíně došlo ke změna na místě trenéra kde vystřídal Jaroslava Cihláře neméně zkušený Stanislav Skala. Mochtinští  po jarní sérii pěti výher za sebou v dalších osmi duelech byli stoprocentní doma, ale ze čtyř utkání z venku nepřivezli ani jeden bod!

Tento trend se i dalším průběhu roku a zejména na podzim u Mochtína potvrdil. Mochtínští z velmi dobré dvaašedesáti procentní  úspěšnosti z minulého ročníku výrazně slevili  na podzimní 46% úspěšnost. Pokud by se jednalo o umístění , pak  5.místo by nebylo při velké vyrovnanosti důvodem k nespokojenosti. Vezmeme-li  v úvodu devítibodovou ztrátu na první tři týmy ,   osmnáct získaných bodů  a 19 vstřelených branek je bilance , která zůstává za možnostmi tohoto kolektivu. S výjimkou posledního kola  kopíroval závěr jarní sezóny , když bodoval doma a z venku se nejen vracel s prázdnou, v šesti zápasech nedal ani branku  a pouze ve dvou dal více než jeden gól. V podstatě skutečným  problémem Mochtína je  prosazení jejich hráčů v koncovce.  Zdá se, že týmu v součastné době chybí útočníci  kterým se v tomto směru dařilo v minulé sezóně jako Černý, Dolejš, Dvořák, Mareš , Novák a nebo střelci kteří  se jevili jako nadějní v dorostu Břečka, Kašpar další jejich vrstevníci. Pokud na jaře se v týmu najde střelec, pak by to byl základ k tomu, aby Mochtínští ještě mohli výrazně promluvit do pořadí mezi nejlepšími.    

Při malém  počtu vstřelených branek naopak mezi klady Mochtína je třeba vyzdvihnout ocenit práci obrany na čele s výborným gólmanem Rajtmajerem , která inkasovala pouze o jednu braku více než nejlepší obrany Strážova Sp.Poříčí !

Hned na úvod sezóny narazil Mochtín v derby na Sokol Pačejov které skončilo po bezbrankovém průběhu spravedlivou dělbou bodů  .  Ve druhém kole čekal na Mochtín doma B tým Přeštic který po výhře ve Svéradicích  dělal zálusk na tři body . Ty nakonec domácí získali, ale byly z kategorie hodně šťastných, kdy Dolejš neproměnil pokutový kop a další  regulérní branku Mochtínu rozhodčí Rubáš neuznal.Ani v druhém domácím zápase který se hrál ve 3.kole se mochtínští diváci vítězství nedočkali. Hosté ze Záhoří přijeli do Mochtína bránit a zásluhou jejich gólmana Pechra  se jim podařilo uhrát výsledek bez branek. Ve 4.kole zajížděl Mochtín na hřiště exúčastníka 1.A třídy do Losiné. Hosté se trápili v zakončování akcí a to rozhodlo o jejich těsné prohře 2:1. Co se nepodařilo v prvních dvou domácích zápasech se naplnilo v 5.kole . Do třetice všeho dobrého a k  dvěma bezbrankovým remízám připojil Mochtín výhru nad TJ Dobřany kterou jistil autor obou branek Dolejš.  

V 5.kole  se hrálo zajímavé derby ve Strážově.  Vyrovnaný průběh pro sebe rozhodli střelecky  úspěšnější domácí kteří se radovali o místní pouti z vítězství 2:1.V dalším kole přineslo mělo opět příchuť derby hrané na hřišti v Mochtíně  ve kterém byli soupeřem domácích čerstvý lídr tabulky FC Švihov. Švihov předvedl v Mochtíně kvalitní výkon. ale na body tentokráte nedosáhl. Tři tutovky v úvodu utkání mu zlikvidoval domácí gólman Petr Rajtmajer, jednou mu pomohlo břevno. Domácí  v dalším průběhu získali tříbrankový náskok který na konečných 3:1 korigovali hosté v závěru zápasu. A derby čekalo mochtínské hráče i v následujícím kole  na hřišti v Hradešicích. Ti  zůstali „věrni“ své tradici . Stejně jako ve Strážově  sehráli vyrovnaný duel ve kterém tahali v první půli za delší konec, ale branky dávali pouze domácí , když ta druhá padla v samotném závěru z pokutového kopu a znamenala konečnou výhru 2:0.

V 9.kole čekal Mochtín doma rezervní tým chlumčanské Keramiky. Hosté svým výkonem zklamali a představili se jako nejslabší soupeř který v Mochtíně na podzim hrál a odvezl si vzhledem k průběhu zápasu velice lichotivou prohru 4:0.

V 10.kole hrál Mochtín na hřišti nováčka ve Svéradicích. Domácí získali dvoubrankový náskok a ten si dokázali pohlídat až do konce zápasu který vyhráli 2:0. V 11.kole svedl Mochtín doma nevídané drama se šťastným koncem s lídrem tabulky . Domácí otočili výsledek z 1:3 na konečných 4:3 a postarali se o velké překvapení tohoto kola. V posledním domácím zápase nastoupili Mochtínští v kombinované sestavě s třemi náhradníky proti Tatranu Dlouhá Ves. Derby ve kterém domácí vedli 2:0  skončilo smírnou remízou , když na konečných 2:2 upravil domácí útočník Zd. Novák ! V závěrečném kole zajížděl Mochtín na hřiště do Předenic s cílem zvrátit venku nepříznivou bilanci v tomto roce sérii devíti proher za sebou. To se mu nakonec podařilo a odnesly to domácí  kteří prohráli brankou Zoubka po akci Čeledy 0:1.

Celkové umístění po podzimu : 5. místo -  13 utkání, 5 výher, 3 remízy a 5 proher , skóre 19:16 , 18 bodů se rovná 46% úspěšnosti.Utkání doma :  6. místo -  7 utkání , 4 výhry, 3 remízy , žádná prohra , skóre  15:6 , 15 bodů 71% úspěšnost. Utkání venku: 12. místo -  6 zápasů, 1 výhra, 5 proher, skóre 4:10 , 3 body, 17 % úspěšnost.

Nejlepší série : 3 neprohry  za sebou .  Nejhorší série :  5 nevýher  venku za sebou

Průměr branek na zápas :  celkem – 1,5:1,2, doma – 2,1 : 0,9 ; venku – 0,7 : 1,7.

Nejlepší střelci : 5 – Dolejš;  3 – Kejha ;  2 – Jarabica, Mareš, Podráský ; 1 – Čeleda, Novák, Švátora a Zoubek

Trenér : Stanislav Skala

 

 

HRADEŠICKÁ TVRZ ZŮSTALA  NEDOBYLA

Hradešice obsadily  v minulém ročníku ještě pod taktovkou trenéra Františka Melky se ztrátou 8 bodů na vítěze 5.místo. Hradešický kolektiv  absolvoval vydařenou  jarní část soutěže  s pouhými dvěma klopýtnutími v podobě dvou proher  v 16.kole v Přešticích  1:0 a ve 23.kole doma 1:3  s lídrem tabulky a pozdějším  vítězem 1.B třídy Okulou Nýrsko .

Do podzimu vstoupily Hradešičtí pod vedením nové trenérské dvojice Petra  Lávičky a hrajícího kouče Zbyňka Chmelíka remízou v úvodním kole doma s exúčastníkem 1.A třídy Sokolem Losinou , když se jim nepodařilo udržet  jednobrankové vedení . Jeden bod v tabulce zůstal Hradešicím i po duelu ve druhém kole d Dobřanech kde na hřišti nováčka prohrály 3:2.

Pohled po třech  kolech na tabulku  po zápase 3.kola na hřišti Hradešicích mezi domácími a hosty ze Strážova nebyl ani pro jednoho z nich příjemný. I v tomto zápase došlo na dělbu bodů a došlo rovněž po bezbrankovém průběhu na dělbou bodů. Pro hosty to byl první bod v  novém ročníku, pro domácí po remíze na tomto hřišti s Losinou další ztráta. Další pošumavské derby čekalo Hradešice ve 4.kole ve Švihově kam přijely  ve značně kombinované sestavě. Generační problém a zranění jim na začátku soutěže působily velké  potíže. V chladném počasí jejich výkon nenadchl a přestože prohrály vysokou 4:0 svojí houževnatostí působili domácímu v pohodě hrajícímu soupeři problémy. 

O to více Hradešice překvapily v dalším kole . Doma se sebevědomým celkem ze Spáleného Poříčí sehrály  velké drama se šťastným koncem v jejich prospěch. Připsali si na své  konto první vítězství v novém ročníku. Výhra to byla o to pikantnější, že jako předposlední celek tabulky porazili do té doby vedoucí tým.  Zatím co výhra na favoritem soutěže se rodila těžce, další tři body  v duelu hraném opět na domácím hřišti Hradešice zvládly v souboji s rezervou Keramiky Chlumčany  byly  po přesvědčivém výkonu. Tato série dvou výher za sebou vylepšila dosavadní nepříliš úspěšnou podzimní bilanci už také proto, neboť, neboť dalšího z derby ve Svéradicích šly Hradešice  oslabeni bez čtyř hráčů základní sestavy. Navíc průběh zápasu ovlivnilo vyloučení  Chmelíka . Domácí početní převahy od 22.minuty využili k získání dvoubrankového náskoku do konce poločasu a tento náskok  do konce zápasu již udrželi.

Derby s  Mochtínem na domácím trávníku dokázali hradešičtí fotbalisté dotáhnout opět do vítězného koce a připsali si  doma již třetí výhru v řadě. Hosté byli v prvním poločase mnohem lepším týmem a měli několik gólových šancí, které ale neproměnili. Po přestávce se obraz hry změnil a domácí rozhodli definitivně  o výsledku až druhým gólem minutu před koncem.

V Dlouhé Vsi  čekali  na Hradešice  domácí v hodně pozměněné sestavě a se staronovým kaučem Frišem . Domácí je předčili  v nasazení i bojovnosti a  po velkém úsilí slavili zisk třech bodů.Čekání Hradešic na zisk bodu venku se opět odložilo.  

Hradešičtí po neúspěšném zápase v D.Vsi zpytovali svědomí a do domácího klání s Přednicemi vstoupili poprvé v sezóně velice aktivně . Od samého začátku si vytvářeli řadu brankových příležitostí a již v 6.minutě vedli za přispění obránce hostů, který střelu tečoval do vlastní sítě. Obraz hry se po přestávce nezměnil a tečku za zaslouženou výhrou  udělal 90. minutě po dvou minutách pobytu na hřišti dal svůj první gól za A tým dorostenec Lukáš Melka.

Pačejov byl dějištěm dalšího důležitého místní derby mezi odvěkými rivaly . Hradešice  sehrály zřejmě nejlepší podzimní zápas na půdě soupeře, přesto na body nedosáhly.V předposledním kole nastupovaly Hradešice naposledy na domácím hřišti . Soupeřem jim byl soused v tabulce TJ Přeštice B  a zápas skončil výsledkem 2:2, což znamenalo pro domácí na podzim již třetí dělbou bodů na svém hřišti . Co se nepodařilo v Pačejově se podařilo v posledním kole hradešickými fotbalistům v Záhoří , kde  získaly nejen první  výhru venku , ale také první podzimní body na hřišti soupeře.

Vzhledem k dlouhodobým zraněním a odchodům několika klíčových hráčů a trenéra před začátkem této sezóny je umístění na podzim doma neporažených Hradešic  na 6. místě solidním odrazem pro jarní část soutěže.

Celkové umístění po podzimu : 6. místo - 13 zápasů, 5 výher, 3 remízy , 5 proher, skóre 23:22, 18 bodů se rovná 46 procentní  úspěšnosti .Utkání doma :  5. místo 7 zápasů, 4 výhry, 3 remízy, žádná prohra, skóre 17:8, 15 bodů =  71 % úspěšnosti. Utkání venku: 13.(předposlední) místo  , 6 zápasů, 1 výhra, 5 proher, skóre 6:14 , bodů 3 , 17% úspěšnost .Nejlepší série :  2 výhry za sebou .  Nejhorší série : 4 nevýhry  v řadě .Nejlepší střelci : 6 – Florián, 3 - Chmelík , Šašek , 1 – Frančík, Heimlich, Kotiš, Křesák, Liška, F.Melka,Kopal, L.Melka,  Řezáč, Starec. M.Hlaváč  . Průměr branek na zápas :  celkem – 1,8 : 1,7, doma – 2,4:1,1 ; venku – 1,0 – 2,3. Trenéři : P.Lavička -  Z.Chmelík.

Výsledky: Hradešice – Losiná  1 : 1 (0 : 0) Florián  ; Dobřany - Hradešice 3: 2 ( 1: 0)  Frančík. Hradešice – Strážov 1:1(1:1) Liška ;Švihov  - Hradešice 4 : 0 ( 1: 0) ; Hradešice  - Sp.Poříčí    3 : 2 ( 1: 0)  Zb. Chmelík PK,  P. Křesák,  M. Florián Hradešice -  Chlumčany B    5 : 1 ( 2: 1)  M. Hlaváč,  M. Heimlich,  M. Florián, Fr.Šašek 2; Svéradice  - Hradešice  3 : 1 ( 2: 0) Kopal J. ;Hradešice -  Mochtín 2: 0 ( 1: 0) P. Řezáč, Šašek (PK); Dl.Ves – Hradešice  2 : 1 (1 : 1) Kotiš Václav; Hradešice – Předenice   3 : 1 (2 : 0)  Florian,Starec, Melka ; Pačejov – Hradešice   2 : 0 (1 : 0)  Hlaváč M. 2; Záhoří -  Hradešice 0: 2 ( 0: 1) Zb. Chmelík, Florian;

PAČEJOVŠTÍ  STŘELCI ZŮSTALI VE STÍNU OBRANNÉ FORMACE

 

Fotbalisté Sokola Pačejov úspěšně zvládli v minulém ročníku 1.B třídy  roli nováčka a umístnili se mezi týmy v první polovině tabulky  Po  nevydařených prvních pěti odvetných zápasech na jaře minulého roku ve kterých čtyřikrát prohráli , v dalších osmi duelech vyšli bodově naprázdno  pouze v derby ve Strážově. Tuto úspěšnou bodovou šňůru zakončili na zisku 37 bodů který jim postačil k umístění  na výborném 6.místě.

První část nového ročníku 2008/09  nebyla příliš vydařená a to především vzhledem k  výsledkům na hřištích soupeřů. Zatím co s domácí  72 procentní bodovou úspěšností  patřil Pačejov mezi nejlepší, v   sedmi zápasech venku sice dokázal třikrát remizovat(zvláště remízy v Mochtíně a ve Švihově byly velmi cenné) , ale vítězství  a se čtyřmi porážkami skončil se 14% bodovou úspěšností na posledním místě tabulky! Pouze tři vstřelené branky do sítě domácích a 13 inkasovaných branek tuto neúspěšnou bilanci sestavenou z výsledků na hřištích soupeřů jen podtrhují. 

Bezbranková remíza  Pačejova v úvodním kole nového ročníku v Mochtíně byla dobrým vstupe do soutěže. O týden později doma tento úspěch ještě vylepšila výhrou v dalším pošumavském derby nad Tatranem Dlouhá Ves. Po dvou úspěšných kolech v novém ročníku vyšli Pačejovští fotbalisté poprvé naprázdno , když nechali  všechny  body v Přednicích. Prohra 4:0 byla o to nepříjemnější, neboť v dalším kole zajížděli opět ven a na hřišti favorizovaného soupeře ve  Spáleném Poříčí příliš Pačejovští na body myslet nemohli.  Teoretické předpoklady se potvrdily Sokol Pačejov stejně jako v Předenících se vracel domů s čtyřbrankovým přídělem.   Po dvou neúspěšných zápasech na hřištích soupeřů se Pačejovští  opět představil na svém hřišti na kterém přivítali TJ Přeštice B. Hostům se vydařil první poločas ve kterém si zajistili do druhé  půle  s dvoubrankový náskok.Ten se domácím sice podařilo vyrovnat, ale  nejlepší střelec hostů  Miroslav Jonáš přidal třetí úspěch hostů a rozhodl o jediné porážce Pačejova doma na podzim bylo rozhodnuto.

Do Záhoří k utkání  6.kola zajížděl Pačejov s jasným cílem zastavit neúspěšnou sérii tří porážek za sebou a to se hráčům podařilo podruhé na podzim uhráli venku bezbrankový výsledek. V 7.kole Pačejov doma hostil Losinou která  přestože v předcházejícím  kole nasázela Předenicím šestigólovou nadílku roli favorita v tomto duelu nesplnila .Kombinovaný tým domácích trenéra  Milana Cikána překvapil i s náhradníky v sestavě  dokázal zvítězit. Zlepšila se obrana , která v posledních čtyřech kolech inkasovala 11 branek absolvovala toto klání s nulou . Přestože v následujícím klání v Dobřanech musela dvakrát kapitulovat  a  Pačejov se z venku opět vracel s prázdnou, v dalších třech utkáních pačejovská obrana inkasovala pouze jednou a tím se výrazně podílela na  velmi cenném vítězství nad Strážovem doma 2:0,na nečekané remíze ve Švihově 1:1 a přispěla k výhře 2:0 v dalším domácím derby nad Sokolem Hradešice. To dokazuje, že s favority si Sokol Pačejov dokázal důstojně vypořádat , nicméně co naplat , když  v   Chlumčanech kam si jiní soupeři z Pošumaví jezdili na podzim pro body vyšel opět střelecky i bodově naprázdno. Pačejovští  ukončili  podzimní soutěžní klání doma v derby s FK Svéradice  , tedy se soupeřem se kterým ještě před rokem svedli domácí úspěšný souboj postup do 1.B třídy. Hned od prvních minut bylo zřejmé, že hosté nepřijeli jen bránit, ba naopak. První minuta, první střela, první gól. Domácí vyrovnali ve 13.minutě na 1:1 a od této doby se až do konce derby již skóre nezměnilo a v posledním zápase první části se Pačejov musel s nováčkem doma o body dělit.

Před zahájením odvetné jarní části budou muset nejvíce zpytovat svědomí střelci Pačejova kteří se 13 góly(průměr 1 branka na utkání) jsou nejhorší ze všech útoků v soutěži, jejich kolegové v obraně se mohou chlubit s výborným průměrem 1,4  obdržených gólů na zápas .

Celkové umístění po podzimu : 8. místo - 13 zápasů, 4 výhry, 4 remízy , 5 proher, skóre 13:18, 16 bodů se rovná 41 procentní  úspěšnosti .Utkání doma :  7. místo -  6 zápasů, 4 výhry, 1 remíza, 1 prohra, skóre 10:5, 13 bodů =  72 % úspěšnosti. Utkání venku: 14.(předposlední) místo  , 7 zápasů, bez výhry, 3 remízy,  4 prohry, skóre 3:13 , 3 body, = 14% úspěšnosti. Nejlepší série :  3 neprohry  v řadě.  Nejhorší série : 4 nevýhry  v řadě . Nejlepší střelci : 6 – Hlaváč M., 2 – Hromádka, Ticháček  a Brůha; 1 – Korda. Průměr branek na zápas :  celkem – 1,0 : 1,4;  doma – 1,7 :  0,8; venku – 0,4 :  1,9. Trenéř. Milan Cikán.

Výsledky So Pačejov :  Mochtín – Pačejov  0 : 0 (0: 0); Pačejov -  Dlouhá Ves  3 : 1 (2:1) 2. Ticháček ,45. Brůha ,  65.(PK) Hlaváč - 19. Blažek; Předenice -  Pačejov 4: 0 ( 0: 0)  Štrunc 2, Havlíček, Rada;p.Poříčí  - Pačejov 4 : 1 ( 3: 1)  Hlaváč; Pačejov – Přeštice  B  1 : 3 (0 : 2)  Hlaváč; Záhoří – Pačejov    0 : 0 (0 : 0); Sokol Pačejov -   Sokol Losiná  1 : 0  (0 : 0) Hlaváč; Dobřany  - Pačejov 2: 1 ( 0: 1) Brůha; Pačejov – Kovodružstvo Strážov   2 : 0 (1 : 0) Korda, Hromádka ;Švihov   -  Pačejov 1: 1 ( 1: 0) Hromádka; Pačejov – Hradešice   2 : 0 (1 : 0) Hlaváč M.2 ;Chlumčany B Pačejov 2:0 (1:0)  ; Pačejov – Svéradice   1 : 1 (1 : 1) Ticháček .

 

 

 

 

VZPAMATOVALI SE AŽ  V POSLEDNÍCH PĚTI KOLECH

 

V posledních létech jsou proměny fotbalového týmu Tatranu Dlouhá Ves v 1.B třídě více než viditelné. V soutěžním ročníku 2005/06  se umístnili Dlouhověští  na druhém místě a to jim dalo šanci bojovat v baráži o případný  postup do 1.A třídy .  V následujícím ročníku 2006/07 naopak měli existenční starosti a  sestupu  vyhnuli jen o vlásek, aby v minulém ročníku 2007/08 do posledního kola soupeřili o další šanci hrát baráž o postup a nakonec skončili s 45 body je tři body od druhé příčky. V nyní rozehraném ročníku 2008/09 jsou po první části na  9.místě, což je vzhledem k velmi nevydařeném úvodu,  kdy po osmi kolech byli na posledním místě velice lichotivé umístění na které se probojovali až sérií pěti posledních zápasů bez prohry.

Špatný vstup do soutěže obstarala  vysoká domácí prohra 2:5 s týmem z Předenic   který nakonec skončil po podzimu na předposledním místě. V druhém kole byla Dlouhá Ves hostem Pačejova  a domácí si z tohoto klání připsali do tabulky za těsnou výhru 2:1 první výhru. Po  dvou kolech bodového půstu byla ve 3.kole   s dalším týmem z jižního Plzeňska  byla tentokrát o něco úspěšnější a vzala v soutěži první bod dosud vedoucímu lídru tabulky  přeštické rezervě. Na dělbu bodů došlo i v dalších dvou zápasech. Z první cesty  na hřiště soupeře v tomto ročníku z Pačejova vrátila  D.Ves s prázdnou, ale tentokrát byl návrat z utkání 4.kola ze Záhoří  radostnější , neboť pomyslně v kapse si vezla domů z venku první bod.

V 5.kole hostili Dlouhoveští doma Losinou. Hosté  přijeli na Šumavu hrát otevřený fotbal a vytvořili si nejméně tolik šancí jako domácí.Ve vyrovnaném zápase o  vítězství domácích rozhodlo ve srovnání s minulými zápasy  jejich větší nasazení , touha po vítězství i posílení záložní  řady do které se vrátil Dušan Rovňan . Také v následujícím kole čekal D.Ves další tým za kterým zamířila na  jižní Plzeňsko. Tentokráte nebyla tak úspěšná jako v Záhoří kde remizovala  a ze hřiště nováčka z Dobřan , který pokračoval v sérii těsných výher o jednu branku , což bylo před tím na úkor  Svéradic ,  Hradešic a nyní fotbalistů z Dlouhé Vsi.

Pšenka nekvetla Dlouhoveským fotbalistům ani v derby doma se Strážovem.Hosté drželi taktovku hry a po změně stran dvěma brankami rozhodli o tom, že body nebyly v tomto duelu domácím dopřány. Ani v dalším zápase se střelci tým,u z D.Vsi nevyznamenali, když v i ve Švihově zanechali na kontě domácích nulu a domů si odvezli vysokou prohru 5:0.

Obrat k lepšímu nastal až v 9.kole . Dlouhá Ves nastoupila  v derby doma proti Sokolu Hradešice v hodně pozměněné sestavě a se staronovým kaučem Frišem se kterým zvítězila také zásluhou návratu zraněného R.Hody, který vnesl do obrany klid a přehled.J.Šebelík naopak svým důrazem pomohl v útočné fázi.

V zápase dvou  týmů ze spodních pater tabulky  o šest bodů na hřišti v Chlumčanech s domácí rezervou  přinesl úspěch hráčům z Pošumaví, kteří vyhráli 1:2.  Rozjetý tým si poradil i v 11.kole s nováčkem  ze Svéradic. Signál  k vykročení za vítězstvím pro domácí hráče byl dán již ve druhé minutě kdy se ujali vedení a a přesvědčivý výsledek 4:1 byl na světě.

Tatran nezastavil ani v předposledním podzimním kole Mochtín . Přestože domácí byli daleko blíže k vítězství  k vyrovnání na 2:2 jim pomohli vlastní brankou.Derby tradičních soupeřů skončilo smírnou remizou, což je úspěchem hostů.

Na ukončení sezóny přijel do D.Vsi celek ze Sp.Poříčí  který přijel v roli lídra tabulky. Dlouhoveští naopak nastupovali s odhodláním potvrdit stoupající formu a s vědomím, že pro ně není důstojné trčet někde na konci tabulky a bezbrankovou remízou si polepšil v tabulce na 9.místo.

Celkové umístění po podzimu : 9 místo - 13 zápasů, 4 výhry, 4 remízy , 5 proher, skóre 18:25 16 bodů se rovná 41 procentní  úspěšnosti .Utkání doma :  8. místo -  7 zápasů, 3 výhry, 2 remízy, 2 prohry, skóre 11:11, 11 bodů =  52 % úspěšnosti. Utkání venku: 8. místo - 6 zápasů, 1 výhra, 2 remízy,  3 prohry, skóre 7:14 , 5 bodů  = 28% úspěšnosti .

Nejlepší série :  5 neproher  v řadě v posledních pěti kolech.  Nejhorší série : 3 prohry v řadě mezi 6-8.kolem.

Nejlepší střelci : 4 – Rovňan , Rónn; 2 – Frýda, Krejčí , Keila ,  vlastní soupeře, 1  -  Pechek, Valvoda . Průměr branek na zápas :  celkem – 1,4 : 1,9;  doma – 1,6 :  1,6; venku – 1,2 :  2,3. Trenér : Friš

Výsledky Tatranu D.Ves :

Dlouhá Ves – Předenice  2 : 5 (2 : 2)  R.Rovňan, Valvoda S.; Dlouhá Ves – Přeštice  B   1 : 1 (1 : 1)1. Rovňan R.; Záhoří  -  Dl.Ves 1: 1 ( 1: 1)    Pechek ; Dlouhá Ves -  Losiná  2 : 1 (1 : 0) vlastní, Frýda ; Dobřany   - Dlouhá Ves    2 : 1 ( 1: 1)  Rovňan ;Dlouhá Ves – Strážov  0 : 2 (0 : 0) ; Švihov  -  Dlouhá Ves 5 : 0 ( 3: 0)  ; Dl.Ves – Hradešice  2 : 1 (1 : 1)  R. Rovňan, Ronn; Chlumčany B – Dlouhá Ves    1 : 2 (1 : 1)Dlouhá Ves – Svéradice  4 : 1 (1 : 1) Krejčí M. 2,  Kejla F., Ronn D. ; Mochtín -  Dl.Ves  2 : 2 ( 1 : 0) - Frýda, vlastní(Keila); Dlouhá Ves -  Spálené Poříčí   0 : 0 (0 : 0);

 

 

 

NOVÁČKOVSKÁ DAŇ  TRVALA ŠEST KOL  

 

Dva poslední soutěžní ročníky byly ve znamení útoku FK Svéradice na celkové vítězství okresního přeboru a postup do krajské soutěže. V ročníku 2006/07 se to svéradickým fotbalistům nepodařilo, neboť OP kraloval Sokol Pačejov , který o rok dříve do krajské soutěže postoupil. Po vítězství v minulém ročníku v přeboru Pošumaví následovaly pačejovské fotbalisty  také Svéradice.

Vstup do 1.B třídy byl pro Svéradice  nebyl snadný . Po šesti kolech jeden získaný bod a poslední místo v tabulce tento fakt jen potvrzují. V úvodním kole v domácí premiéře krajské soutěže prohrály vysoko s rezervou Přeštic a jak se později ukázalo, nebyla  to  poslední nováčkovská daň. Ve druhém kole si Svéradice  poprvé vyzkoušely atmosféru v 1.B třídě na hřišti soupeře který patřil na podzim k nejslabším v Záhoří . Zkušenost domácích slavila úspěch v podobě těsné jednobrankové výhry a na kontě Svéradic zůstala po dvou kolech nula. Ve třetím kole před utkáním se zkušeným soupeřem z Losiné musel domácí trenér Doležal řešit rébus se sestavou ze které mu vypadli hned 4 klíčoví hráči. Na jejich místech tak zaskočili mladíci bez zkušeností s touto soutěží  nezklamali a přispěli svéradickému týmu zisku bodu .Ve 4.kole došlo v Dobřanech k souboji dvou nováčků . V prvním  poločase byli aktivnější Svéradice, ale v koncovce byli bezzubí a dvě vyložené brankové příležitosti neproměnili. Divák sledující první poločas těžko mohl uvěřit, že ve druhém padne sedm branek, nicméně stalo se. Domácí začali lépe a utkání zlomili mezi 54. a 58.minutou, kdy třikrát skórovali a tříbrankovým náskokem rozhodli o tom, že body zůstanou na jejich hřišti. O týden později čekalo Svéradice doma derby se Strážovem. Zkušení hosté hru kontrolovali, do poločasu si zajistili tříbrankový náskok a to si již domácí uvědomovali, že čekání na první výhru v soutěži musí odložit. V té době poslední tým tabulky FK Svéradice podle očekávání neuspěl ani v dalším kole  na hřišti FC Švihov .Hosté se v tomto duelu který nebyl  pro domácí procházkou růžovým sadem představili ve velmi dobrém světle  a prostřednictvím domácího  trenéra Karola Žáka si vyslechli slova uznání za převedený výkon . Že to nebyla náhoda potvrdil již následující duel který čekal Svéradice doma v derby se Sokolem Hradešice . Zasloužená výhra  3:1 proti hostům kteří od 23.minuty hráli oslabeni o vyloučeného hráče  znamenala nejen první vítězství ve vyšší soutěži, ale také nastartovala neúspěšnější část podzimu. Nováček ze Svéradic dobrou formu potvrdil další výhrou v Chlumčanech  , přestože hned krátce po přestávce přišli o vyloučeného tvůrce hry Jiřince. V dalším průběhu hry byli paradoxně lepším mužstvem a po hodině hry utkání rozhodl Petřík, když jeho rohový kop zapadl přímo do domácí branky. V 9.kole narazily Svéradice  lídra tabulky ze Spáleného Poříčí. Před  utkáním by doma bod braly, což se jim podařilo, ale vzhledem k průběhu utkání  se to ukázala jako málo. Více vytěžily v 10.kole které hrály opět doma , když z pošumavského derby se Sokolem Mochtín odešly ze hřiště po výsledku 2:0 v roli vítěze.Jedenácté kolo bylo posledním černou tečkou u výsledků Svéradic  dosažených v první části tohoto ročníku v podobě vysoké prohry 4:1 v Dlouhé Vsi. V Domácím duelu  s dalším týmem ze spodních pater tabulky  TJ Předenice byli Svéradičtí úspěšnější a rozloučili se svými diváky v zápase v němž šlo o šest bodů těsnou výhrou 1:0.  Podzim Svéradice ukončily v derby na hřišti Sokola Pačejov, tedy se soupeřem se kterým ještě před rokem svedli neúspěšný souboj o postup do 1.B třídy. Cennou remízou 1:1 důstojně Svéradice  podzimní účinkování v 1.-B třídě ukončily.

Celkové umístění po podzimu : 10 místo - 13 zápasů, 4 výhry, 3 remízy , 6 proher, skóre 17:23 15 bodů se rovná 38 procentní  úspěšnosti .

Utkání doma :  9. místo -  7 zápasů, 3 výhry, 2 remízy, 2 prohry, skóre 10:11, 11 bodů =  52 % úspěšnosti.

Utkání venku: 9. místo - 6 zápasů, 1 výhra, 1 remíza,  4 prohry, skóre 7:12 , 4 body  = 22% úspěšnosti .

Nejlepší série :  4 neprohry  mezi 7.-10.kolem s 3 výhrami a jednou remízou v řadě .

Nejhorší série : 6 zápasů(od 1. do 6.kola)   bez výhry s jedním získaným bodem ve 3.kole .

Nejlepší střelci : 3 – Větrovec, Makovec, Jiřiinec ; 2 – Červený, Vápeník; 1 – Martínek, Petřík, Vonášek, Vlček  . Průměr branek na zápas :  celkem – 1,4 :1,6;  doma – 1,6 : 1,6; venku – 1,2 :  2,0. Trenér : Doležal

Výsledky FK Svéradice: Svéradice - Přeštice B  1 : 5 (1 : 1) Makovec S.; Záhoří Svéradice 1: 0 ( 0: 0); Svéradice - Losiná  1 : 1  (1:1) Vlček J. ; Dobřany -  Svéradice 4: 3 ( 0: 0) Vápeník 2, Jiřinec; Svéradice  - Strážov 1 : 3 ( 0: 3)  Vonášek ; Švihov – Svéradice    2  : 1 (1 : 1) Makovec; Svéradice  - Hradešice  3 : 1 ( 2: 0)Jiřinec M.,Martínek D.,Červený  ; Chlumčany B -  Svéradice 0 : 1 ( 0: 0)  Petřík Lukáš; Svéradice Sp.Poříčí 1: 1 ( 0: 0) Červený ; Svéradice - Mochtín  2 : 0 (2 : 0) Větrovec J.,Jiřinec M. (PK); Dlouhá Ves – Svéradice  4 : 1 (1 : 1) Větrovec J.; Svéradice – Předenice    1 : 0 (1 : 0) Makovec S.; Pačejov – Svéradice   1 : 1 (1 : 1)  Větrovec;

 

 

 

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku