Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
DALŠÍ VYKLÍZENÍ POZIC V DIVIZI POKRAČUJE

    DALŠÍ VYKLÍZENÍ POZIC V DIVIZI POKRAČUJE

 

Ještě ani nedoznělo výrazné vyklízení pozic Západočechů v divizi v podobě sestupu plzeňské Doubravky  a FK  Horažďovice a již  se blíží další vlna sestupu. Ta jak se zdá se opět dotkne Plzeňského kraje . Sestup  z divize  jako by se stal pro tento region již nepsanou normou. Není to tak doba vzdálená kdy se z divizí rozloučily Rokycany, Chanovice i Holýšov  a tato norma se rozšířila na dva týmy. K jejímu naplnění chybí ještě jarních patnáct kol a z chvostu divizní tabulky mají nakročeno k sestupu do kraje další dva týmy z Plzeňského regionu   Slávia Vejprnice a ke zklamání fotbalových příznivců v Pošumaví i Klatovy.

Musel by se stát zázrak, kdyby tomu tak po skončení jarní části nebylo. Již první polovina tohoto roku odhalila, že se v Klatovech schyluje ke krizi. Nakonec se první tým v divizi  s  odřenými zachránil, ale již tento stav nevysílal pro úspěšnost v novém ročníku žádné přesvědčivé signály o tom, že existenční starosti  se nebudou v dalším ročníku opakovat.  Odchod pěti hráčů do SRN  Šlechty, Brejchy, Javůrka , Koppa a Vítovce , ukončení hostování Mužíka, P.Cihláře (odešli do Domažlic) a Tafata, stejně jako absence  zkušeného Hanzlíka,  který našel nové  působiště v Písku , to jen potvrdil. Z  divizních Klatov se začala vytrácet kvalita a hlavně hráčská zkušenost , která je pro tuto soutěž nezbytnou zárukou úspěchu.  Ti kteří měli vyklizené hráčské pozice v týmu nahradit  Lorenc, Boubele, Matějka, Pavlík, Mezsáros(všichni přišli z dorostu) , odchovanec klatovského fotbalu Jaroslav Bušta  se navrátil ze SRN, J.Cihlář který hrál úspěšně několik sezón v Sušici přišel do Klatvo jako kmenový hráč Mochtína  či Erik Mirga, nebo v průběhu podzimu další dorostenci kteří do týmu naskočili György  , Sýkora , Janda  jak ukázal průběh podzimu  se jim to nepodařilo. To se ale dalo očekávat. Na jedné straně vzniklá situace těmto hráčům  dala jedinečnou  šanci si zahrát divizi. Chytnou tuto příležitost za pačesy je jedna věc,  ale rozdíl mezi úspěšnou hrou v divizi dorostu  a  stejnou soutěží v kategorii mužů je značný . Také proto to nemohlo pro  mladý kolektiv dopadnout  dobře, i když k koutku duše bylo čekání na zázrak u mnohých zakrývalo holou realitu.

Již  tak složitou situaci po prvních kolech ještě zkomplikovala interní záležitost klubu s brankářskou jedničkou Františkem Jarolímem a jeho odchod do Chanovic po odchytaných šesti zápasech  se ukázal ještě více citelný než se možná předpokládalo. Právě  Jarolímova zkušenost v některých zápasech hodně chyběla a je škoda, že se nenašlo řešení které by zabránilo , aby tento gólman neskončil v nakonec v  brance Chanosu. Roli prvního gólmana převzal devatenáctiletý František Lorenc. Pro tohoto šikovného gólmana které své kvality již porkázal v divizním dorostu Klatov  to byl doslova křest ohněm. Do branky nastoupil Lorenc  v 8.kole .Svůj první zápas absolvoval po té, kdy týden před tím gólman z B týmu Herman  v Příbrami proti domácí rezervě inkasoval jedenáct branek. Od tohoto kola až do skončení  posledního podzimního utkání v Praze  s Vltavínem pozici gólmanské jedničky již branku Klatov  neopustil.

Lehké to neměl  ani nový trenér  Klatov Jiří Toman. Jeho tvář není pro zasvěcené , ale  ani pro širokou fotbalovou veřejnost v Pošumaví osobou neznámou. Bývalý dlouholetý útočník Klatov který svojí hráčskou kariéru ukončil v 39 letech a v součastné době co se týče klubové věrnosti jde o služebně nestaršího lodivoda který zde  pracuje s mládeží hezkou řádu let. Posledních osm let je pro tohoto kouče velmi úspěšným obdobím které strávil v dorostu  Klatov  se kterým dokázal vyhrát krajský přebor a po postupu do divize úspěšně bojovat na špičce divize. Jiří Toman byl několikrát vyhodnocen jako nejlepší trenér mládeže a tak ani příliš nepřekvapil, když jeho vizí byla sázka na dravé mládí.

Trénovat divizi bylo pro tohoto trenéra výzvou, ale určitě po zkušenostech v z průběhu podzimu již musel změnit výrazně svůj názor, že dorostenecký fotbal se hodně podobá tomu dospělému. V samotné podstatě sice ano, všichni hrají s míčem, ale skloubit nezkušenost svých bývalých odchovanců se zkušeností zbytku  týmu a to vše za pochodu  byl příliš tvrdý oříšek. Vždyť těch zkušených hráčů zůstalo jako šafránu -  Michal Viktora, Vladimír Hovorka, Bušta, J.Cihlář a Václav Zedník , k jejich spočítání stačily prsty na jedné ruce. Když pomineme vzpomínaný pozdější odchod brankáře Jarolíma pak tato pětice ze které měl ještě navíc  Zedník  zdravotní problémy které mu dovolily nastoupit pouze v devíti zápasech. Další zranění které provázela Vacovského, Mirgu a Györgyho  již tak  situaci s hráčským kádrem Jiřímu Tomanovi  ještě více komplikovala.Když k tomu ještě přišel klatovský kouč hned v úvodu o svého asistenta, zůstal na všechno sám, tak jako ostatně to bylo u mládeže běžné , ale divize mužů je divize mužů…  

Klatovském divizními kouči  se sice podařilo  zapracovat do týmu mladé hráče. Další cíle  - předvádět dobrý a divácky atraktivní fotbal , který přitáhne fanoušky a zejména zachránit pro Klatovy divizi již  vyšuměly co ztracena.

 

 

Rekapitulace  bilance Klatov v podzimní části divize :

15. místo :  Klatovy    15 utkání   , 2 výhry, 1 remíza, 12 proher, 10:48 (doma 7:17, venku 3:31!!)   7 bodů, úspěšnost 16 procent.

Doma :  8 zápasů, 2 výhry, 1 remíza, 5 proher , 7:17 29% úspěšnost, 7 bodů

Výsledky :  Klatovy – Admira   0 : 2, Hořovicko 3 : 1, Domažlice 0 : 1, prachatice 0 : 3, Meteor Praha 1 : 2, Benešov 1 : 1, Motorlet Praha 0 : 6, Vejprnice  2 : 1.

Venku :  7 zápasů, 0 výher, 0 remíz, 7 proher   3 :? 31  0% úspěšnost, bez bodového zisku.

Výsledky : Třeboň – Klatovy  3 : 1, Milevsko  1 : 0, Příbram B  11:0, Votice 3 : 1, Tachov 5 : 0, Strakonice  2 : 1 Loko Vltavín  6 : 0.

Statistika hráčů :

V kádru divizních Klatov se v průběhu podzimu vystřídalo  celkem 22 hráčů kteří naskočili do soutěžních utkání. Nejvíce  1350 minut odehrál J. Cíhlář, nejméně pak 20  minut  Votípka .  

Odehraná utkání(v závorce minuty ):

Ve všech 15 utkáních nastoupili : Cihlář J.(1350 min.), Hovorka Vladimír (1289), Beneš Jaroslav (1274). Další pořadí :  Bušta 14 utkání(1260), Viktora  13(1170), Mezsáros 14(1164), Rendl 14(1048), Boubele  14(1034), Pavlík 15(982), Matějka D. 13(824), Lorenc 8(720), Zedník 9(683), György 9(644), Jarolím  6(540), Mirga 13(513), Vacovský 6(114), Herman1(90), Janda1(46), Sýkora 2(35), Vonášek R. 1(25), Voráček 1(25), Voptípka1(20).

Střelci – branky :

Vstřelených branek : 10, tj. 0,7 branky, doma 0,9 , venku  0,4 na 1 utkání.

Obdržené branky :  celkem  42 – 3,2 branky , doma 2,1 , venku 4,4  branky na jedno utkání.Nejvíce 9 branek inkasovaly Klatovy    mezi 80.-90 minutou  a doma  celkově v prvních poločasech celkem  10  branek.  Venku mezi  30.-60.minutou obdržely 12 branek.

Naopak nejlepší mezihra z pohledu obdržených branek  byla první půlhodina zápasů venku ve které Klatovští inkasovali pouhé dvě branky !

Nejlepším střelcem Klatov byl talentovaný osmnáctiletý Milan Mezsáros  s 3 góly, s průměrem 388 minut které potřeboval na vstřelení každé z těchto tří branek. Po jedné brance dali dalších  7 hráčů: Beneš, Cihlář J., Hovorka(vítězná), Hovorka (z PK), Pavlík(vítězná) , Mirga, György a Zedník.

Nejrychlejší branku a zároveň svojí premiérovou v divizi dal na podzim za Klatovy jeden z nejmladších hráčů odchovanec nýrské kopané György  již ve 2.minutě utkání Klatovy-Benešov (1:1).

Statistika  brankářů:

Lorec Fr. 8 zápasů. 720 minut, dostal 26 branek, průměr na utkání 3,25 , maximální neprůstřelnost 124 minut- 1 výhra

Jarolím Fr.   6 zápasů, 540 minut, dostal 11 branek, průměr na utkání 1,83 , maximální neprůstřelnost 128 minut, 1 výhra

Herman – 1 utkání , 90 minut, 11 branek průměr na utkání  11,0.

Sedm bodů na kontě Klatov po  15 zápasech dává pramalé naděje na to, aby se  divize hrála v Klatovech i v dalším soutěžním ročníku  . Nicméně to neznamená , že by při udržení hráčského kádru a po získaných zkušenostech byla vidina v dalších létech divizi pro Klatovy opět vybojovat nemusel být tak vzdálená.

V této souvislosti je třeba si vzít příklad z týmu Senco Dobravka. Ten byl v divizi po podzimu minulého ročníku beznadějně poslední. Přes zimní přestávku se stabilizoval hráčský i realizační tým a nechybělo mnoho a  málem se tomuto týmu podařilo divizi zachránit. Nicméně rozjetý tým  Doubravky z divize na podzim v krajském přeboru neměl konkurenci, prohrál až v posledním podzimním zápase a má nakročeno zpět do divize. Není to příklad k následování !  





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku