Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
TAKOVÝCH VÍCE A JE PO FOTBALE

TAKOVÝCH  VÍCE A JE PO FOTBALE

 

Miroslav Sedlmaier

Není  mým cílem zlehčovat úroveň rozhodčích jejich neustálou kritikou  a  tím třeba omlouvat  herní nebo výpadky hráčů  při zakončování vyložených šancí.  V průběhu podzimu  jsem se z důvodu plnění povinností vůči OFS a tisku nedostal na žádné jiné utkání než  byla sehrána místě svého bydliště ve Strážově. I tak by mi zkušenosti získanými s výkony rozhodčích vydali na docela  slušných pár popsaných  stránek jejich nedostatků a chyb při jejich řízení.

Byl jsem rozhodčím a vím, že jejich činnost není vůbec lehká . Vím však z vlastní zkušenosti a  zcela přesně, že jsem šel na hřiště  aniž bych byl někým a nebo něčím ovlivňován! Pokud jsem zápas zpackal, tak to byla jen moje neschopnost se do utkání vejít, a nebo mi to oba soupeři zkrátka neulehčili. Bez spolupráce s hráči na hřišti to nikdy nemůže dopadnout dobře. Bohužel, dnes na hřiště nastoupí v dresu rozhodčího často jen čerstvě plnoletý arbitr , ale zato s tváří  velkého suveréna, ale  také již se zatížením jaký bude jeho podíl jak zápas dopadne. Pokud nenastane v tomto průlom a to tom pochybuji,  pak ale špatně dopadneme  všichni. Je třeba pravdou, že sice vlastní krátkozrakostí dílčím způsobem na tom můžeme někdo vydělat,  celkově se nám to v negativním vrátí !  Ptám se : Kdo si osvojil to právo někým manipulovat a nebo někoho manipulovat? V řádných fotbalových normách se o tom nedočtete, ale přitom je to jakoby jejich nepsanou součástí .

V posledním podzimním utkání Strážova v 1.B třídě na domácím hřišti s Losinou mladý arbitr  Mareš odznakem „Rozhodčí ČMFS „byl také suverénem co se týče udílení karet na obě strany (4:4) ,ale pouze za údajné protesty nebo kritiků hráčů . Samotného arbitra při jeho nesoudnosti již zdaleka tak nezajímalo,  proč se takto hráči brání jinak neodpískaným faulům  které hrozily i případným vážným zraněním? Naopak odpískaná penalta za údajnou ruku domácího hráče v pokutovém území v nastaveném čase  sice na výsledku nic nezměnila , ale byla jen vyvrcholením zaslepenosti tohoto sudího směrem k výkladu pravidlům fotbalu a další fackou fotbalu.

Mimo svého komentáře k uvedenému  utkání jsem se ale k této záležitosti již nevracel.  Vracím se k tomu až nyní , neboť mne k tomu  evokoval komentář k utkání Dobřany – Strážov který jsem dostal od hrajícího kouče Strážova Petra Presla . Mimo jiné v něm uvádí :  „ V Dobřanech jsme sehráli jedno z nejtěžších utkání podzimní části soutěže na jehož průběhu a kvalitě se podepsal těžký, nerovný terén a hlavně svým velmi nepřesným rozhodováním rozhodčí Konig. V ofenzivní části nás nepustil tolerováním nedovolených zákroků domácích obránců prakticky k ničemu a naopak na druhé straně jakýkoliv souboj trestal trestným kopem na naší bránu.Svůj "excelentní " výkon vyšperkoval rozhodčí v druhém poločase nevídanou karetním mariášem  a nakonec se do toho sám zamotal.Není mým zvykem hodnotit rozhodčího utkání, soustředím se více na výkon svých hráčů, dnes udělám výjimku konstatováním : "Takových víc a je po fotbale ".

V součastné době rozvířil pochybnosti nad způsobem řízení utkání v kraji a případným přijímáním úplatku  v utkání KP sehraný letos na jaře. Vzhledem ke všem předcházejícím kauzám jsem přesvědčen o tom  že i tato vyšumí a nakonec to  skončí postihem toho který někoho označil. Nechtěl bych aby tato moje jen  příkladné spojení  s utkáními SK Strážov jakkoliv ublížila tomuto klubu. To se ukáže až na jaře. Cením si toho, že právě hrající kouč Strážova  se nikdy nebál skrývat svojí nespojenost se způsobem řízení utkání. Jedná o PANA FOTBALISTU a proto jsem si dovolil na závěr použít  rozšířením jeho  závěrečné věty : "Takových rozhodčích víc a je po fotbale ".

Každý si máme zamést dům před svým prahem . Proto věřím , že  zimní pauza poslouží k tomu, aby i nedostatky které se vyskytly  v průběhu podzimu v  činnosti rozhodčích posloužily k jejich odstranění a dalšímu zkvalitnění fotbalových arbitrů podílejících se na řízení soutěží OFS Klatovy.

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku