Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
VÍKENDOVÉ KRÁDEŽE V KABINÁCH VARUJÍ !

VÍKENDOVÉ KRÁDEŽE V KABINÁCH  VARUJÍ  ! 

 

Miroslav Sedlmaier

 

Přestože  do zahájení fotbalových soutěží nového ročníku 2008/2009 zbývá ještě několik týdnů přinesl uplynulý víkend    dvě události , které mají přímou návaznost na fotbalové  klání, ale přesto nemají nic společného  s výsledky. Sobota 26.července se zapíše černým písmem do kroniky  tohoto sportu v Pošumaví. V průběhu konání dvou legálně povolených fotbalových turnajů mužů došlo k dvojímu vloupání do kabin.

V Železné Rudě byli postiženi fotbalisté  kterým po čas jejich prvního utkání v turnaji došlo v vykradení jejich kabiny ze které zmizely všechny cenné předměty, peníze,  mobily, kreditní karty , doklady, zmizelo i civilní oblečení hráčů  i  klíčky od aut se kterými na turnaj přijeli . Když mi tuto zprávu rozrušeným hlasem sdělil předseda klubu Karel Kalivoda  dokázal jsem se vžít do kůže samotných hráčů a funkcionářů klubu  kterým vedle zmíněných ztrát nastali i další nepříjemné starosti. V živé paměti se mi vybavily vzpomínky na svou zkušenost , kdy jsem byl před několika léty  delegátem utkání krajského přeboru  Staňkov – Horní Slavkov a v poločase došlo k oznámení kapitána hostů , že jejich kabiny navštívila“straka“ která odcizila hráčům osobní věci, snubní prstýnky a další osobní věci. Viděl jsem na postižených hráčích odhodlání nepokračovat po přestávce v utkání a teprve po dalším zvážení všech následků byl nakonec tento zápas odehrán, ale ty dozvuky z této události mi zůstali v živé paměti do konce života.

                Ještě myšlenky na tuto událost z Ž.Rudě  neodezněly a přišla další zpráva. Tentokráte  mne informoval sekretář Sokola Vrhaveč  Petr Reitmajer o tom, že při turnaji který proběhl na jejich hřišti došlo ke krádeži v kabině rozhodčích . I v tomto případě neodešel zloděj s prázdnou  kdy si mimo osobních věcí rozhodčích odnesl o větší finanční hotovost jednoho z arbitrů.

V obou případech jak v Ž.Rudě tak ve Vrhavči vyplynula pro poškozené i pořadatele i funkcionáře  zkušenost která by měla být poučením i pro ostatní fotbalové činovníky a hráče. Pozdě je plakat nad rozlitým mlékem  ale je pravdou, že kdyby se všichni řídili platnými fotbalovými normami , pak by asi mohli zabránit daleko menším ztrátám! Soutěžní řád  a v návaznosti na to Rozpis soutěží  OFS Klatovy  mimo jiné pořadateli utkání ukládá povinnost  převzít dopravní prostředky rozhodčího a delegáta a určit jim místo  k zaparkování. Dále je pořadatel utkání  povinen zajistit bezpečné uložení osobních věcí hráčů, funkcionářů, rozhodčích a delegáta v šatnách. Požádají-li o to, je pořadatel povinen zabezpečit  úschovu jejich peněz a cenností.  Za převzaté dopravní prostředky a cennosti zodpovídá pořadatel utkání dle zákona.

Na úrovní okresních soutěží  je možnost  bezpečného zabezpečení osobních věcí hráčů  ze strany pořadatele velice komplikovanou záležitostí . Možnost  pomyslného uzamčení  kabin také mnoho nevyřeší  zvláště také proto, neboť kdo ví kolika rukama již tento klíč prošel a nebo kolik takových duplikátů ještě existuje !   Z tohoto důvodu drtivá většina klubů při utkáních si provádí vlastní opatření k tomu, aby  prostřednictvím svých funkcionářů na střídačce si do jejich úschovy dali své osobní věci a  doklady. I když to není opatření nejideálněji je zaručeně nejúčinnější. Stačí na to třeba jeden uzamykatelný kufřík a  jeden poctivý strážce.  Určitě ale předejdeme případným dalším často nepředstavitelným následkům. Jen ten kdo ztratil nebo mu byly ukradeny osobní dokumenty o tom ví své…  

Ze života dobře všichni víme  že žádný předpis, nařízení či směrnice  nemůže být všelékem na  to, aby se jimi eliminovaly obdobné nepředvídatelné škody. Je mi  líto těch kteří  byli přímo postiženi  a  věřím že bude dostatečným poučením pro všechny  co do činění se zajištěním fotbalových utkání  a  zvláště turnajů . Jak ukazují oba případy z uplynulého víkendu  právě při turnajích  kde je velká koncentrace hráčů  a diváků. To vše vytváří podhoubí  a  příležitost pro případnou „škodnou“.    

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku