Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
HORAŽĎOVICE ODVOLALY DVA TÝMY ZE SOUTĚŽE

HORAŽĎOVICE ODVOLALY DVA TÝMY ZE SOUTĚŽE

 

Sedlmaier Miroslav

V souvislosti s blížícím závěrem jarní sezóny  se vířila vody kolem dalšího působení divizních Horažďovic v této soutěži. Z tisku jsem se mohl dočíst o slovech  manažéra FK Horažďovice  Karla Krejčího souvisejících s  jeho odchodem  z Horažďovic . To je nenaplnilo a  s odstupem času se vše  jeví jako   určitý marketingový tah, bublina  která splaskla  a nebo je tomu jinak. Čas ukáže, zda to bylo celkově pro v tomto klubu dobře, nebo k jeho neprospěchu .

První nedobrým signálem bylo mediální  předsezónní jarní masáž  trenéra Karla Krejčího  útočící na místní Městský úřad v Horažďovicích   ve věci malé podpory tohoto sportu ve městě .

Nechci zpochybňovat, že Karel Krejčí je velice schopným a  úspěšným trenérem , jehož cesta  byla vždy přímočará. Podmínky pro úspěchy týmů s kterými  dokázal vždy bojovat o nejvyšší a často postupové příčky musely být na úrovni  také zabezpečeny . Chce být jen  trenérem úspěšným, ale který trenér nechce být úspěšný ?

Stále je dostatek  fotbalových  mecenášů , kteří jsou ochotni  na tyto podmínky přistoupit a  pak podobné typy trenérů jsou již  zárukou sportovních úspěchů. Potud je to pořádku a je dobře když se najdou sponzoři, kteří ještě pro fotbal „pustí žilou“. Na druhé straně je ale faktem, že ani  ty neúspěšnější  kluby nevznikly na zelené louce a v drtivé většině jsou nedílnou  součástí  právního subjektu  klubu jejíž název družstva v soutěžích používají a to je i případ FK Horažďovice! V žádném případě nesmí  dojít povyšování  vyšší soutěže na  ostatními kolektivy které klub má v činnosti. Vždyť jedním z nepsaných  hlavních poslání  každého klubu je zajištění  sportovních aktivit pro všechny  své členy a příslušné věkové kategorie. Vše se musí odehrávat  v duchu celkové činnosti klubu, jeho historických základů a hlavně s pohledem na jeho  další budoucnost. Jak známo  konkrétní ,vlivní nynější mecenáši nebudou pořád, ale péče o mládež , o výchovu nových talentů však může úspěšnou budoucnost klubu zajistit.

Pokud to někomu nevyhovuje, chce si  hrát na svém písečku, pak prosím . Je to legitimní a k tomu může zvolit dostupné možnosti.  Legální cesta vede  přes založení nového klubu a nebo zakoupení účasti soutěže od jiného klubu atd.To co se ale děje v FK Horažďovice v posledním období mi připomíná jeden velký kocourkov.

Vyvrcholením všeho , což mne vedlo k napsání tohoto zamyšlení byly události které se odehrály  v posledních dnech. Každý řídící orgán soutěží věnuje velké úsilí tomu, aby připravil soutěže které řídí co nelépe. Věnuje tomu velké úsilí, provede za účasti zástupců klubů rozlosování, nechá vytisknout rozpisy soutěží . Obdobně tomu bylo  i v OFS Klatovy při přípravě soutěžního ročníku 2007/08 a sám jako sekretář svazu o tom vím své . Po té, kdy vše bylo realizováno  obdrží řídící sportovně technická komise dopis od FK Horažďovice věci odvolání ze soutěže družstva mladších žáků. Ale tomu ještě nebylo konec a následně tentýž klub prostřednictvím svých zástupců oznamuje OFS Klatovy , že odvolává  ze soutěže rovněž dorostenecké družstvo ! Oba dopisy končí zdůvodněním „… ale nutí nás k tomuto rozhodnutí nově vzniklá situace v mládežnickém kádru, resp. v dorosteneckém kádru“… .

Co se těmito slovy skrývá ? Co na to ostatní  činovníci a členové v tomto klubu ? Nejen z doslechu, ale z osobního styku vím, že kvapem jako reakci na to co se v klubu děje ubývají , když  někteří zanechali činnosti dříve, další nyní v souvislosti s těmito rozhodnutími.  Docela by a jistě nejen  mne jejich názory zajímaly. S těmi se kterými jsem tuto záležitost konzultoval shodně situaci v FK Horažďovice odsuzují, ale žádný z nich  se nechce vyjádřit otevřeně . Já jim rozumím, žijí v tomto městě a není jednoduché se vždy otevřeně a kriticky vyjádřit. Pokud na to čekají od jiných , pak to je málo k oživení činnosti fotbalu v klubu,  který patřil mimo jiné v mládežnických soutěžích celou řadu let mezi pravidelné účastníky krajských soutěžích. Mladší a straší hráči hráli dlouhodobě krajský přebor a stejnou soutěž hrály i oba dorostenecké kolektivy! V součastné době mají v soutěžích Horažďovice pouze jedno družstvo straších žáků v KS a dvě družstva(mladší a straší) přípravek v okrese a nemají vůbec družstvo dorostu !

Pokud by tento stav byl  i za rok , pak by krok s odhlášením družstev Horažďovic  stál klub 40.000 Kč. Od 1.7.2008 vstoupí v platnost novelizace čl.11 Soutěžního řádu  kdy tým hrající divizi mít za povinnost přihlásit do soutěží 4 družstva mládeže. Pokud nesplní tento požadavek, pak minimální kompenzační poplatek za jedno nepřihlášené družstvo či družstvo, které nedokončí rozehranou soutěž a klub tak nenaplní předepsanou kvótu 4 družstev mládeže činí  40.000, - Kč. v případě, že počet přihlášených družstev mládeže klesne pod 2, klub nebude zařazen do soutěže.

Součastný krok  představenstva a VV oddílu  FK Horažďovice  spojený s odhlášením ze soutěže  bude stát sice finanční pokutu menší, ale určitě by tato částka plně pokryla účast jednoho z družstev v celé soutěži ze které byly odhlášeny.

 

Nezávazně na tento komentář, který byl připraven k zveřejnění v Klatovském deníku tuto středu 25.7.  jsem ve čtvrtek 26.7. večer obdržel od jednoto z činovníků klubu Františka Reisnera tento dopis : „Jste první z fotbalových funkcionářů, kterým oznamuji, že dnes na výborové schůzi jsme (Reisner, Vachuška, Forman) definitivně ukončili své angažování v FK Horažďovice. Podnět nám k tomu dal Krejčí zejména svou panovačností, bezohledností  a svévolným zrušením dorostu bez konzultace s aktivisty kolem mládeže a přitom jsme měli rozjednané hráče a trenéra - Michala Formana. Šli by k nám chlapci ze zrušeného dorostu z Rábí, ze Svéradic, Malého Boru a tak dále. Na základě toho k nám nechce jít nikdo do žáků a to má své návaznosti.Museli jsme odříci OP mladších žáků. Vše jde  ruku v ruce. Neměli jsme na to nervy.

 Dále František Reisner pokračuje : A ještě chci dodat k osobě Karla Krejčího . Tento funkcionář se všude prezentuje jako manažer klubu, prezentuje v tisku své názory a vydává je za stanovisko klubu. Přitom ho ale nikdy do této funkce žádný orgán klubu nejmenoval. A tak je to tu se vším. Asi je nutný celkový krach klubu a pak se snad stav změní. Hráči odcházející z dorostu do mužů jdou raději vyjednávat do Malého Boru nebo Svéradic, než aby chodili do klubu kde je Krejčí. Teď skončil i Josef Sova, jako trenér dorostu , který pravděpodobně přejde k mládeži do Sušice. Tak to již v minulosti udělal i Petr Janda, Radek Pintíř a všichni kvůli Krejčímu. Tak teď i my “.

Tolik názor jedno z těch funkcionářů kteří chtěli s prací u mládeže postavit základy pro úspěšné pokračování tradice fotbalu v Horažďovicích. Názor ať si již udělá čtenář sám .





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku