Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Předseda OFS Jan Červený k zahájení soutěží

Jarní část  soutěží by měla potvrdit  zlepšující se trend

 

Tuto sobotu a neděli odstartují do své druhé poloviny okresní fotbalové soutěže ročníku 2006/07. Po skočení podzimní části tohoto ročníku  provedly komise a následně  Výkonný výbor OFS Klatovy  analýzu soutěží , které probíhaly v roce 2006 a po této   bilanci přikročil k několika interním opatřením . Jejich cílem je poučení se z nedostatků a další zkvalitnění práce na všech úsecích řídící činnosti celého fotbalového svazu. V povděkem jsme ve výkonném výboru konstatovali, že pozitiva vysoce převládala nad některými nedostatky ,kterými jsme se ani my ve fotbalovém svazu v Pošumaví nevyhnuli. Víme o nich a pevně věříme, že ve spolupráci s kluby , funkcionáři a rozhodčími se nám je podaří napravit.

Před zahájením jarní části soutěží jsem pozval k pracovním schůzkám na čtyřech místech v působnosti OFS Klatovy s předsedy fotbalových klubů. Kladem těchto setkání byla disciplinovanost těchto funkcionářů, která  se projevila nejen velmi dobrou účastí, ale také iniciativní snahou předsedů na zlepšení sportovní úrovně okresních soutěží a prohloubení vzájemné spolupráce. Jen mne trochu mrzí, že za těmi předcházejícími třemi schůzkami poněkud pokulhávala úroveň schůzky té poslední v Neznašovech kde jsem nebyl spokojen s účastí , když  z deseti pozvaných klubů chyběly dva (Nýrsko a  Železná Ruda), ale zejména nepochopením některých přítomných toho co bylo cílem  schůzky. Byl jsem velmi rád, když jsem mohl všem nevyšším představitelům klubů poděkovat za práci v klubech a zároveň je ubezpečit, že uděláme vše v posledním roce našeho volebního období, abychom při volící valné hromadě  která je na programu na začátku roku 2008 se ctí předložit výsledky svojí práce.

V průběhu zimní přestávky jsme mimo jiných organizačních záležitostí věnovali značnou pozornost k přípravě jarní části soutěží a celkovému zkvalitňování činnosti OFS. Většina se  nám podařila, další budeme realizovat v průběhu tohoto roku.Jen namátkově vzpomenu zodpovědnou odbornou  přípravu rozhodčích formou každoročního semináře. Ke škodě těch kteří se této akce nezúčastnili  je, že došlo k jejich vyřazení z  listiny rozhodčích pro jarní část soutěží. Pro jednotnost účtování náhrady rozhodčím za cestovné byl zpracována jednotná metodika ve které jsou rozpracovány vzdálenosti rozhodčích z míst jejich bydliště do místa utkání. Tyto sazby jsou pro rozhodčí závazné a jsou povinni je při účtování klubům respektovat.

Stále značné nedostatky zjišťuje řídící STK  ve vyplňování zápisů o utkání a v činnosti vedoucích a kapitánů družstev . Pro tyto funkcionáře bylo provedeno doškolení , kterého se zúčastnilo 67  kapitánů a vedoucích  .Tato účast daleko předčila naše očekávání a jen  dokazuje,  jak se mění myšlení a přístup v klubech. Ti kteří se školení zúčastnili a vzali si vše potřebné k srdci určitě svojí činnost zlepší natolik, že se to výsledně musí projevit i na pokladnách klubů , kde  by měly ubývat výdaje za  zcela zbytečné chyby trestané pokutami.

K pokuty to je jedna z kapitol o které se stále vede diskuze. Ty jsou nutným represivním nástrojem, který nastupuje tehdy, kdy selhává plnění povinností vyplývajících z řádů a předpisů. Máme ověřené, že tento nástroj je účinný a proto nelze od  nastoupeného  trendu ustoupit a zde jsou pravidla pro všechny stejná .Pro ty kteří je poruší a nebo  neplnění  , pro ty  platí stejný metr v podobě sazebníku který je součástí RS. Touto cestou se nám podařilo posunout nestrannost  v komisích, kde není rozdílu při postihu zda se jedná o potrestání např.  TJ Klatovy nebo Sokola Soběšice! V klubech to pochopily, ale přesto je v součastné době je cca 11 -14 klubů které se neustále vyskytují na seznamu mezi takto potrestanými  uložením pokut. A to jsou právě ty kluby, z jejichž řad je nejvíce námitek proti těmto sankcím ,  ale svůj největší pocit viny u sebe  sami nevidí a to je mi velice líto.

K disciplinovanosti a svému nespornému pocitu odpovědnosti vedeme také ten nejdůležitější článek , který přímo ovlivňuje kvalitu a řízení soutěží a spokojenost či  nespokojenost klubů i diváků. Jsou to rozhodčí a   pro ně to platí dvojnásobně , že  pokud se proviní , pak jsou bráni v zodpovědnost. K tomu nejčastěji využívá KR návrhem DK uložení pokut, pozastavením delegací, popřípadě návrhem na  další disciplinární tresty včetně zastavení činnosti. I zde není jiné cesty.

V jarní části soutěží  které právě dnes zahajují máme na co v klubech i v OFS navazovat . Na obou stupních se udělalo hodně pozitivního a je na nás všech , aby se nám rozdělané dílo podařilo zdárným zakončením soutěžního ročníku 2006/07 dokončit.

Přeji všem hodně sportovních úspěchů , divákům radost z výsledků svých oblíbených barev, klubům  naplnění všech cílů pro tuto druhou část soutěžního období vytýčených. Hráčům absolvování všech utkání bez zranění a rozhodčím aby je vždy doprovázela pohoda a nestrannost v řízení všech utkání . Vždy mějme na paměti, že hon za body nesmí překročit hranici bezohlednosti a nečestnosti. To mělo být pro všechny , ať stojíme na kterékoliv straně barikády  to nejdůležitější . Za to všem zainteresovaným děkuji . Je zcela bezpředmětné za VV OFS  a jeho komise slibovat , že proto uděláme z naší strany maximum. To musí být pro nás povinnost a samozřejmost a jsme vystaveni za svojí činnost veřejné kontrole a dle výsledků i vystaveni kritice. Při naší práci cítíme  důvěru kterou jsme od klubů dostaly a za tu jsme právě jim  zavázáni!

                                                                            Jan Červený, předseda OFS Klatovy





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku