Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Komentář: Fotbalové normy pamatují na regulérnost utkání

Fotbalové normy pamatují na  regulérnost utkání 

 

Miroslav Sedlmaier

 

V krátkém časovém období v průběhu letošní podzimní části fotbalových soutěží se stalo v jedné nejmenované okresní soutěži a jednoho nejmenovaného týmu, že nastoupil k soutěžním zápasům na hřištích soupeřů s velkými problémy se sestavou. Tomu pak také odpovídal výsledek jednoho dohraného a druhého dokonce nedohraného utkání. Na jménu klubu nezáleží a ti čtenáři kteří sledují okresní soutěže si i mezi řádkami jeho název doplní. Tato skutečnost mne jen vedla k tomu, abych jí zevšeobecnil., neboť nejde zase tak tolik o věc výjimečnou.

Občas se někdy stane, že se družstvo které má úzký kádr hráčů nejen nesejde kompletní, ale ani v úplném počtu. V tom případě klub řečí dilema zda se dostavit k utkání , odehrát a riskovat tím třeba debakl, nebo utkání nesehrát a být postižen herně kontumačním výsledkem a finančním postihem , které v případě soutěží dospělých hrozí. U okresních soutěží je to částka ve výši 2000 korun a další  možný postih(pokud o to soupeř požádá) , např. v OP a III.třídě mužů paušální částkou 2500, IV.třída 2000, dorost 1800 a žáci 1500 korun. Zpravidla klub zvolí „menší zlo“ a k utkání nastoupí , to třeba skončí debaklem, nebo bude předčasně ukončeno pro malý počet hráčů. Řídící komise   nemůže zasáhnout jinak proti žádnému týmu který nastoupí s minimálním počtem hráčů které stanovují u všech kategorii mimo přípravek poet sedm. Na hráčích pak „záleží“ jak se k utkání postaví, zda budou statečně bojovat s početní přesilou a nebo utkání odehrají bez zájmu na výši skóre. To se ale nemusí obejít bez postihu, kdy řídící orgán,  pokud k tomu bude mít podklady může přesto  klub  potrestat za narušování regulérnosti soutěží.

Málo  se ovšem   o tom, (pozn.: rozhodčí by to ale měli vědět všichni!!) že fotbalový arbitr může  aplikovat podle Pravidel fotbalu , článek 21  a v takovém to případě utkání nezahájit neboho předčasně ukončit . Podle znění uvedeného  článku ,písmeno g) ale může rozhodčí ukončit utkání pro  nezájem některého družstva na regulérnosti soutěže.  Přiznám se, že jsem se za svojí dlouholetou   praxi  s podobným postupem rozhodčího nesetkal. Jen v posledním období několik takových utkání bylo, kdy byly naplněny všechny znaky již před začátkem ale  i průběhu utkání , které umožňovali rozhodčímu toto znění pravidel fotbalu použít a utkání nezahájit, případně ukončit.  Je k tomu maličkost , najit v sobě tu odvahu rozhodnout a v zápise o utkání pak zdůvodnit!

Nejsem idealista a netvrdím, že se mám podaří z možných výsledků vymítit  kuriózní výsledky a vysoké rozdíly skóre. Pro mne je osobně menším zlem utkání nesehrát a ukončit to spravedlivějším kontumačním 3:0 a následně z toho  vyvodit  další  postihy dle sazebníků trestů uvedeném v rozpisu okresních soutěží. Vzhledem k tomu, že se jedná „jen o nejnižší soutěže to zní  možná tvrdě. My ale musíme mít na mysli všechny a  to v drtivé většině poctivé kluby , které se chovají férově a ctí všechny fotbalové normy. Ty na to prostě nesmí doplatit, ty se nemusí tvrdosti opatření obávat! Jindy cesta zkrátka nevede a měřit se musí všem stejným metrem.

Pokud pojmou kluby tento komentář jako varování , nebo chcete malé poučení  pak to splní svůj účele. Na  adresu rozhodčích  znovu připomenutí :   článek 21 pravidel fotbalu písmeno g) existuje !Snahou nás všech by mělo být  pokusit se společně eliminovat  prapodivné kalkulace klubů co je pro ně výhodnější na minimum. Je to relativní, ale pokusit bychom se o to měli. V konečném důsledku nesmíme zapomenout , že i skóre má vliv na pořadí v tabulce a může rozhodnout při rovnosti bodů o sestupu a sestupu . Proč by zrovna měl postoupit nebo sestoupit  ten , který jen měl štěstí a nebo naopak smůlu , že utkání mohl dohrát , přestože byly již naplněny všechny znaky  PF týkající se  neregulérnosti utkání . Vytvářet si tak nezasloužené aktivní skóre a aby  soupeři již předem po sedmnácti minutách jeden z hráčů z hrací plochy “odkulhal“ a skončilo to kontumačním výsledkem to by ze soutěžních zápasů vymítit. I to je cesta k očištění již tak pošramocené pověsti která fotbal nadále provází.To je ale již na daleko jiné téma…

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku