Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
ZAKRÝVÁNÍM VLASTNÍCH CHYB A KRITIZOVAT OSTATNÍ, TUDY CESTA NEVEDE

ZAKRÝVÁNÍM   VLASTNÍCH CHYB KRITIZOVAT OSTATNÍ, TUDY CESTA NEVEDE

 

Miroslav Sedmaier

 Život   prožitý v Pošumaví, které se od roku 1965 stálo  pro mne  novým domovem byl  převážně období tak zvané totality, ale také obdobím ve kterém jsme neznali slovo korupce . Bylo to období , kdy jsme respektovali ve fotbale na  všech úrovní jednotlivé stupně řízení a jejich rozhodování jsme se plně podřizovali. K tomu jsme ale potřebovali mít v sobě vypěstovanou  vnitřní kázeň, disciplínu a vzájemné respektování k vytvořeným hodnotám . To se však velmi rychle  z našeho života vytrácí . Přesvědčuji se o tom mimo jiné i  při seminářích fotbalových rozhodčích v působnosti OFS Klatovy . Poslední   předsezónní seminář rozhodčích proběhl před zahájením podzimní části soutěží 2006-07 v závěru druhého srpnového víkendu. 

Je pravdou, že záměr  předsedy komise rozhodčích(dále jen KR) pana Jiřího Bureše i dalších jeho členů  byl upřen tím správným směrem .  KR si chtěla ověřit  v jakém počtu budou fotbaloví arbitři zabezpečovat podzimní část soutěží, doladit některé nedostatky z jarní části soutěží a vysvětlit nové změny pravidel. To vše byl jistě dobrý úmysl a nelze organizátorům na tomto nic vyčítat. Jenže jakým směrem se po úvodní části seminář ubíral byl směr, který KR neměla připustit o čemž svědčí, že další  část se od praktické činnosti rozhodčích a tím i od záměrů komise zcela odchýlila.

Místo toho, aby si rozhodčí předali  KR své zkušenosti z jarní části  a ty sloužily jako podnět  pro práci komisí OFS, upozornili na nedostatky v činnosti klubů, pořadatelské služby a  sjednotili svůj postup při výkladu pravidel začali řešit věci které vůbec tomuto plénu nenáležely. Rázem se z rozhodčích  stal  tribunál,  který mohl soudit činnost OFS,  zda má být složení KR podle jejich představ a dokonce došlo k tomu, což se mi zdá na půdě tohoto semináře jako naprosto nedůstojné , že se začala organizovat písemná podpisová akce . Tato byla na podporu okamžitého omilostnění jediného  z arbitrů který dostal  od DK nepodmíněný trest !

            Více než co jiného spojeného  s řízením utkání  rozhodčí zajímalo např. proč se nezvyšují paušální částky za řízení . Myslíte si také vážení čtenáři, že za  řízení OP mužů je 250 Kč  nebo za zápas přípravky který se hraje 2 x 25 minut je 100 Kč  málo? Já ne, pro mne je to více než adekvátní paušální částka.

          Přiznávám, že při nárůstu cen za pohonné hmoty je 4,- Kč za kilometr cestovného již poměrně málo. Ti kteří toto kritizovali  ale  zapomněli na to, že pokladny klubů nejsou  rovněž bezedné a spíše by se mělo hledat rezervy na to, aby se náklady citlivějším obsazováním rozhodčími z méně vzdálených míst  šetřily(znám i jiné sportovní svazy které si účtují za jeden km  na cestovném hluboko pod 3,- Kč)  !! Ano, uznávám vážení páni kolegové rozhodčí, že na cestovném již nyní  nevyděláváme, ale také neproděláváme a ne všichni jezdíme na utkání v bavoráku!  I současná výše paušálu za řízení utkání je vzhledem k výkonnosti, získané kvalifikaci  rozhodčích v okresních  soutěží dostačující částkou.  

Po té  kdy  se začala vést diskuse o tom, proč je zahájení  či konec soutěží v termínech takových jaké jsou dané  rozpisem soutěží, to jsem si již  připadal , že jsem někde jinde než na semináři rozhodčích .

Co je ovšem z jednání rozhodčích nejpodstatnější  je , že pánové rozhodčí  si spletli  role v jakých vystupují. KR a rozhodčí jsou servisní organizací svazu pro zabezpečení soutěží . Oni jsou ti, kterým je dána důvěra řídit  utkání na hřišti, ale nenáleží jim, aby soutěže organizovali!   Proto vrcholem všeho bylo neadekvátní  způsob hodnocení činnosti a způsobu práce  OFS Klatovy, potažmo jeho komisí. To je oblast  kterou mohu nejlépe z funkce sekretáře OFS posuzovat. Kritizováni byli  ti dobrovolní pracovníci  , kteří se týden co týden  schází  na úkor svého volného času, aby zabezpečili řízení soutěží  a to  bez náhrady za svojí činnost  těmi, kteří jsou za svojí činnost jsou odměňováni !!!  Na rozdíl od některých kritizujících rozhodčích si práci členů komisí  ve fotbalovém svazu vážím daleko víc a před jejich prací  smekám . Může se stát, že občas  jejich rozhodnutí někdy není úplně to pravé ořechové a to se může projevit na dílčí nespokojenosti. Tak již  to u těch kteří rozhodují a na druhé straně u těch postižených rozhodnutím  bývá. Ale to přece rozhodčí  sami ze své činnosti ví  nejlépe ! Pokud oni sami budou  na hřištích tak perfektní jak dokáží vyžadovat od jiných, pak  budeme všichni počínaje hráči, funkcionáři i diváky za to velice rádi . Mnohdy to právě ale na hřištích o těch kteří si vzali pod svá křídla ochránce spravedlnosti vypadá úplně jinak!

           Tvrdit, že je vše v činnosti OFS na sto procent by bylo z mé strany nezodpovědné. Rezervy v činnosti jsou a jsou i u rozhodčích!  Nicméně se domnívám , že  VV a komise OFS Klatovy mají před fotbalovými arbitry  značný náskok. Činnost OFS  hodnotí  valná hromada ,  orgán  který výkonný výbor volí a která jim za jejich dvouleté  působení v tomto volebním období vystavila únoru tohoto roku  hodnocení - bez připomínek!  Cesta k těmto výsledkům vede přes respektování všech fotbalových norem . Kéž by tomu bylo tak i v činnosti   fotbalových arbitrů.  Pokud překonají alibismus, bratříčkování s funkcionáři, hráči , klubismus a pro některé nebude jejich činnost jen zdrojem zisku,  pak jsou na té správné cestě. Cesta vede přes jednotnost celého sboru rozhodčích , ale v tom vidím největší problém.

Přeji všem rozhodčím  v jejich další činnosti hodně zdaru. Uznávám, že výkonů  většiny z nich   je třeba si vážit a  bez nich by nebylo ani fotbalu.  Na zimním semináři bude možno srovnávat, zda udělali hlavně v praktické činnosti řízení utkání krok vpřed. Kéž by jim to šlo lépe, než jim šla kritika jiných...





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku