Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Komentář k prvnímu kolu krajských soutěží

 

Vždy by měl zvítězit vždy fotbal

 

Mirosalav Sedlmaier

 

Tak to se tedy vůbec nepovedlo! Mám tím na mysli  rozhodnutí  řídící komise krajských fotbalových soutěží  ve věci  ponechání možnosti sehrání utkání uplynulého víkendového kola na vůli klubů. Po té kdy úvodní jarní bylo správně odloženo,  očekávalo se obdobné rozhodnutí i na druhé jarní kolo a každé jiné rozhodnutí muselo skončit  fiaskem ! Přitom kdo rozhodoval nemusel být žádný genius ani jasnovidec, postačilo jen sledovat předpověď počasí ! Součastné informace vycházející z meteorologického ústavu jsou více než věrohodné  a neměly by se o ně opírat jen pracovníci v zemědělství a účastníci silničního provozu, ale také fotbaloví funkcionáři. Předpověď na závěr minulého týdne zcela vylučovala možnost zlepšení hracích ploch do takového stavu, aby odpovídaly znění pravidel fotbalu, neboli aby byl zajištěn regulérní průběh a nebylo ohroženo zdraví hráčů. Přesto rozhodnutí STK PKFS  plošně neodkládat  celé kolo, a dávalo zelenou aby se hrálo !  O výsledku takovéhoto rozhodnutí se můžeme přesvědčit  ze tří čísel. Z celkového počtu 95 utkání krajských soutěží  bylo odehráno 26 a z toho jen deset bylo utkání mužů !

V návaznosti na tato fakta se nabízí otázka. Komu výše uvedené  rozhodnutí STK prospělo? Určitě ne členům komise které čeká následná rozhodnutí o schválení náhradních termínů. Určitě ne  také klubům které musí urychleně jednat se soupeři při dohodách o náhradních termínech sehrání odložených zápasů a  vůbec ne fotbalovým příznivcům kteří do poslední chvíle neví, zda zápas který hodlají navštívit se bude hrát!

A komplikacím nemusí být jen tak konec. Zdá se již nyní příliš neuvážlivé rozhodnutí řídící STK  když nařídilo sehrání odložení úvodního jarního kola KP a 1.A třídy již 12.dubna. Budou do tohoto termínu skutečně v tak dobrém stavu hrací plochy aby to bylo možno realizovat? Proto se může stát, že se ani v náhradních termínech zápasy neodehrají. Proč se bráníme rozhodnout o odložení  kompletní kola na druhou polovinu května a začátek června, tak to opravdu nechápu. Kam spěchat, když moc dobře víme, že v tomto období se mohou zápasy daleko snadněji odehrát  i ve všední den se začátkem v 18.00 hodin, popřípadě nařízení kola na pátek . Tento den  je pro kluby výhodnější  tím, že se jim ze zaměstnání i škol vrací i hráči se kterými by za utkání nařízené uprostřed týdne nemohly jinak počítat. O tom, že by hráči nebyli schopni hrát  dva zápasy během 48 nebo 72 hodin  vůbec nepochybuji, když moc dobře víme, že někteří daleko mladší hráči týmů KP dorostu i žáků absolvují v průběhu čtyř hodin stejný počet zápasů!

Domnívám se, že je třeba posunout některé konzervativní  myšlenky , přijímat operativní a  konstruktivní  rozhodnutí   ve prospěch účastníků soutěží, diváků  ale  hlavně by na tom měl vydělat fotbal jako celek. Možná že určitým klíčem k řešení by mohla  být regulace počtu družstev . Vždyť historie již mnohokrát potvrdila , že optimálním počtem družstev v soutěži ne dvanáct. Nabízí se řešení nahradit příliš početnou skupinu 1.A třídy s rozdělení na dvě skupiny  a tím regulovat počet družstev v 1.B třídě. Možnost řešení kterým  se v budoucnu nebudeme moci  vyhnout se nabízí ještě celá řada. Výsledkem by mohlo být zahajovat soutěže začátkem dubna a  tím  odlehčit i často urychlené zahájení soutěží řízených  okresními fotbalovými svazy.  K tomu je třeba navést dialog všech a zástupci okresních fotbalových svazů by u nich neměli chybět. Zatím je praxe poněkud odlišná ….

 

 

 

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku