Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Komentář k zahájení fotbalových soutěží

 

DLOUHOU ZIMU VYSTŘÍDÁ  PROLOUŽENÉ FOTBALOVÉ JARO

 

Miroslav Sedlmaier

 

Letošní zima je neoblomná a proto se v souvislosti s plánovanými termíny fotbalových soutěží  dochází k změnám které výrazně ovlivní jarní herní i tréninkový program  týmů hrající vyšší soutěže. Z tohoto důvodu se ani jiné rozhodnutí, než rušit předem naplánované a přistupovat k  náhradním variantám se nadalo očekávat.

Poručit větru, dešti ani zimě se zkrátka nedá a tak víkendové zápasy o mistrovské body se odkládají jako na běžícím pásu. Když si ještě kluby hrající krajský přebor  nesmyslně odhlasují, že není možné odehrání na hřištích s umělým povrchem, pak jsou podle mého názoru vyloženi proti sobě. Tam kde jsou k dispozici  budou určitě stejně  využity,  ale jen k přípravným zápasům! Pokud  do umožněno  v divizi , proč by to nešlo  hrát na hřišti s umělým povrchem i  rovněž kraji a nota bene , když ještě v minulém roce to bylo klubům umožněno ? Zakopaný pes je v tom, že tentokráte již nemohou svádět v klubech rozhodnutí na funkcionáře svazů, ale sami na sebe, neboť  o tom si sami rozhodly na schůzce v závěru minulého roku .

Domnívám se na základě svých  dlouholetých zkušeností,  že plošného odložení celého kola je nejlepším řešením!  Tímto rozhodnutím nikoho nezvýhodňujeme a navíc to přispěje k daleko regulérnějšímu průběhu. Platí to zejména o jarní části kdy po podzimní první polovině jsou karty rozdány a pro jaro jsou již  vykrystalizováni favorité i týmy které budou bojovat o sestup. Odehráním kompletních kol je pro všechny přehlednější tabulka , není možné při nestejném počtu zápasů připustit další spekulace  a také usnadnit boje o postup či postup klubům  které mají v této hře B týmy. Pokud se zápasy odkládají, pak právě B týmy z toho mohou vytěžit nejvíce . Ale to je problém na další samostatné téma, které je stále nedostatečně legislativně ošetřené s tím, že umožňuje  start hráčů  bez jejich dodatečné povinnosti dopsání na soupisku A týmu  a to  regulérnosti soutěží nepřispívá.

Sestavování termínové listiny je výhradně na rozhodnutích řídících svazů s tím, že ty nejnižší jsou limitováni ukončením soutěže  z důvodu  nahlášení vítěze do vyšší soutěže. To vedlo také při sestavování termínové listiny STK OFS Klatovy určit začátek jarních soutěží  na poslední březnový víkend. V  návaznosti na losovaná čísla  musela řídící komise palánovat i start ostatních soutěží.  Přesto má STK OFS Klatovy   v záloze v případě plošného odložení  celého kola v termínové listině náhradní řešení, které spočívá v odložení tohoto kola na závěr. Po  odehrání plánovaného posledního kola by se soutěže kromě OP o jeden víkend prodloužily.  Dalších variant k tomu , aby mohly být zápasy sehrány na regulérních terénech fotbalových hřišť se nabízí několik.

Od toho jsou řídící svazy . Ty by si do řízení soutěží neměly nechávat zasahovat,  ale na druhé straně umět svoje rozhodnutí dostatečnými argumenty zdůvodnit. Mají k tomu kompetence od klubů, které je zvolily  mají tudíž jejich důvěru a ty je na druhé straně musí respektovat. Při přijímání i nestandardních  rozhodnutí   vyplývajících z organizačních důvodů řízení soutěží tato rozhodnutí ale musí mít logické zdůvodnění . Pokud by se při rozhodování vždy mělo obávat z toho „ a co na to kluby“ pak by se nedalo rozhodnout o ničem a obávat se z toho,  že by jim to zpětně kluby spočítaly při volbách  by připomínaly spíše známé to obrázky z našeho součastného  politického života.Fotbal je sport  a ne politika, i když dostatek vhodné diplomacie není nikdy naškodí věci.

Osobně jsem přesvědčen, že na úrovni Okresního fotbalového svazu Klatovy budou nejbližší rozhodnutí přijata v příštím týdnu v souvislosti s vývojem povětrnostních podmínek a stavem fotbalových hřišť ta nejoptimálnější, , aby nebyl poškozen divák, neutrpěly hrací povrchy a nedošlo k újmě hráčům na zdraví.

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku