Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Komentář k semináři fotbalových arbitrů OFS Klatovy - 21.1.

Základy úspěchu je třeba hledat v disciplíně

 

 

        Fotbalové jaro se začíná  mílovými kroky blížit. Na novou sezonu se připravují se fotbalisté, trenéři , funkcionáři , ale také rozhodčí. Za týden v sobotu 4.února se setkají v Klatovech prostřednictvím svých delegátů funkcionáři klubů na  hodnotící valné hodnotící hromadě OFS. Ještě před tím, 21.ledna jako první odstartovali svojí přípravu rozhodčí. Na pravidelném doškolovacím semináři se již sešel úctyhodný počet 51 ! S pozorností při seminářích podobného typu nepříliš vídanou  všichni společně vyslechli výklad fotbalových norem z úst člověka nejpovolanějšího předsedy pravidlové komise Českomoravského fotbalového svazu  Jiřího Kureše . Zájem  rozhodčích dozvědět se z výkladu fotbalových norem  upoutal od zahájení semináře až do jeho závěru. O tom není pochyb. Použití moderních forem výkladu, doplněný videoprojekcí, magnetické tabulce  , poutavý  přednes , příjemné prostředí místa konání školení vinárny hotelu Rozvoj  a velmi dobrá organizace , to vše na mělo pozitivní dopad i dojem z toho, že sobotní celodenní seminář nebyl jen zbytečně ztraceným dnem.

       Pokud chceme být úspěšní ve všech formách činnosti a fotbalové arbitry z toho nevyjímaje, pak velmi dobře víme že základem úspěchu je sebekázeň, odborná vyspělost , dobrá fyzická zdatnost a hlavně disciplína! Právě s disciplínou byli rozhodčí a myslím si, že nejen v působnosti OFS Klatovy v posledních létech poněkud na štíru. Arbitři jsou po právu považováni za  nejdůležitější článek řídícího svazu, jsou jeho prodlouženou rukou v kontrole dodržování předpisů a při vlastním průběhu zápasu tento mají fundovaně v duchu pravidel řídit.  Jelikož tomu často tak nebylo, musel nový výkonný výbor OFS po ročních zkušenostech přikročit ke zvýšení požadavku na činnost rozhodčích prostřednictvím této odborné komise.

Komise rozhodčích se svého úkolu zhostila pod vedením Jiřího Bureše se vší  zodpovědností velice dobře. Když nepomohly domluvy, konzultace a další formy komunikace přikročila KR ve spolupráci s disciplinární komisí k trestům. Před dvěma roky jistě jev v prostředí OFS Klatovy  zcela nevídaný , tresty rozhodčím se staly skutkem. Musím z dlouholeté praxe uznat, že je tak spravedlivé. Klub, hráč, trenér či funkcionář , pokud jeho jméno rozhodčí uvede do zápisu a nechá si toto ověřit podpisem kompetentní osobou  je automaticky předmětem jednání a případného postihu jednotlivými komise svazu. Proč by tomu tudíž nemělo tak být  stejně, pokud jiné platné normy poručí rozhodčí a navíc je v utkání jediným , který má za svojí činnost finanční odměnu?  

Disciplinární řád na to myslí , má i svůj sazebník trestů  a na něj také navazuje Rozpis soutěží který má zase sazebník pokut  a fotbalové arbitry z toho nevyjímaje. Jen pro ilustraci čtenářů uvedu rekapitulaci za rok 2005. Disciplinární komise na návrh komise rozhodčích uložila celkem 69 trestů z toho 59 finančních v celkové výši 7000 Kč. Dále DK uložila deset disciplinárních trestů, z toho bylo šest formou důtky, dvěma rozhodčím byla zastavena činnost nepodmíněně a dvěma podmíněně.  A div se světe tato pravidla hry mezi svazem a rozhodčími  fungují!  Nenaplnila se ani v jediném případě  slova zlých proroků  typu „Vy jste se zbláznili, rozhodčí trestat, to se vám na to vykašlou, můžete si to jezdit pískat sami“ . Nebo si vážení čtenáři myslíte , že není například správné, jestliže rozhodčí který je delegován k řízení utkání a  k němu se nedostaví aniž se omluví , že musí uhradit pokutu ve výši náhrady kterou by v případě odřízení dostal a jak se říká    mohl mít v kapse ? Je to nemorální ? Můj názor je,  že nikoliv.

Při pohledu mezi účastníky  semináře rozhodčích jsem se znovu ubezpečil, že  nemusíme mít o budoucnost fotbalových arbitrů v Pošumaví obavy. Mnozí z nich již by patřili věkem do fotbalového důchodu, ale bez jejich maximální spolehlivosti by se KR ještě nyní neobešla. Ale jsou tu i mladší zajímající  již úspěšně jejich místa a vedle nich i velmi mladé tváře a všichni by měli mít  společné,fotbalu pomáhat a přitom neškodit . Tentokráte nepřibyl mezi rozhodčími sice žádný nový adept, ale ty kteří ještě nedávno adepty  byli mezi přítomnými nechyběli. To  je dobře, neboť tím jen potvrzují fakt, že mají o tuto činnost zájem. Těm kteří vytrvávají dlouhodobě patří obdiv ,  všem společně slova  uznání a díků . Přejeme jim pevné nervy a ať nezapomínají – disciplína  je základ úspěchu ! A u koho s disciplinou začít dříve  než u těch , kteří na hřišti  na ni dohlíží …

 

 

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku