Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Svéradice i celá sportovní veřejnost truchlí . odešel Josef Smitka

 

 

Svéradice i celá sportovní veřejnost truchlí

odešel Josef Smitka

 

Ve Svéradicích se připravovali na uspořádání již XIV.ročníku Memoriálu Františka Pavlovského který se měl konat v sobotu 24.července. Tyto přípravy však utuchly po nečekané zprávě která zastihla a zároveň překvapila  Svéradice , ale i celou sportovní veřejnost. Ve čtvrtek 14.července  nečekaně a náhle zemřel  Josef Smitka ,  jeden ze zakladatelů místního  oddílu kopané , dlouholetý funkcionář a velká osobnost celé obce Svéradice. Z tohoto důvodu se zástupci klubů, které se turnaje měly turnaje zúčastnit, se v  pátek 15.července dohodli na jeho zrušení.

Sportovní veřejnost tak přichází o významného funkcionáře  a vzácného člověka. Josef Smitka který v minulém roce 22.září oslavil kulaté 70.narozeniny měl  výrazný podíl na tom, že v době jeho aktivního funkcionářského působení  dokázal s klubem z nejnižší soutěže postupně postoupil až do II.NFL a zapsal do se historie fotbalu jako sekretář klubu z nejmenší vesnice kde se tato ligová soutěž  hrála !!!    

         18. srpna 1953 zakládá spolu s dalšími 5-ti členy fotbalového klubu hrajícího dosud pod hlavičkou Svazu mládeže organizaci TJ DSO Sokol Svéradice. Zároveň se stává jejím  předsedou a fotbalový oddíl přihlašuje do okresní soutěže v rámci tehdejšího okresu Horažďovice. V roce 1954 se pod jeho vedením začíná budovat první fotbalové hřiště v obci, které dnes slouží jako tréninkové. V roce 1957 po příchodu Františka Pavlovského začínají společně pracovat na vzestupu svéradického fotbalu.

         Josef Smitka byl 5 let předsedou TJ  Sokol Svéradice, 22 let sekretářem a až do roku 1997 členem výboru TJ  a FK Svéradice. Za jeho působení bylo ve Svéradicích vybudováno nové fotbalové zázemí a položeny pevné základy zdejšího fotbalu.

Počátek nejslavnějšího období je v r. 1975, kdy mužstvo postupuje do 1.B třídy,v r. 1978 do 1.A třídy a v r. 1980 do krajského přeboru.  V roce 1984 přichází postup do divize a v r. 1988 pak největší úspěch, postup do tehdejší II. NFL. V tomto období dociluje klub vynikající výsledky v Českém poháru, kdy poráží i několik prvoligových mužstev.

Za tuto dlouholetou činnost  byl nominován OFS Klatovy a následně doporučen Plzeňským krajských fotbalovým  svazem  v lednu  tohoto roku na vyznamenávání plaketou Dr. Václava Jíry, která je každoročně udělována největším osobnostem Českomoravského fotbalového svazu. Cenu Josef Smitka převzal v předvečer konání VH ČMFS v Praze  14.dubna 2005. Byla to poslední , ale ta nevýznamnější pocta tomuto skvělému člověku. Bude nám všecm kteří jsme ho znali hodně chybět.

Čest jeho památce.

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku