Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Komentář : Zamyšlení nad závěrem soutěží který je v režii "B" týmů

Nedozrál čas s přemnoženým počtem B týmů něco dělat ?

 

Objektivní nutností  pro týmy hrající vyšší soutěže  hlavně dospělých je mít v soutěži zapojen záložní  „B „ tým.  Pro jednotlivé soutěže jsou právě tyto „B“ týmy určitým zlem které často dokáží zkreslovat a ovlivňovat výsledky  v závěru soutěží. Zatím co v průběhu hlavně první poloviny soutěží jsou záložní týmy na okraji zájmu klubů  , v závěrečné fázi kdy soutěže končí  se náhle stávají jejich prioritou.Té také ustupují  výsledky A družstev . Pokud nemají postupové či sestupové ambice  „áčka“ závěr vypouští a hráči kteří  zde vynikají  se stávají součástí sestavy zachraňujících či o postup bojujících záložních družstev. Jedno se jasné, nic kluby neporušují, neboť ze soupisky prvních oddílových družstev mohou  nastoupit v každém utkání dva hráči. A jelikož je všeobecně známé „chytračení“ funkcionářů při sestavování soupisek na které uvedou i některé hráče kteří nenastupují ani za B družstvo  pak  se stane, že v praxi nastoupí na B tým až polovina hráčů těch kteří pravidelně nastupují ve vyšších soutěžích ! Taková herní převaha je pak na hřišti znát . Proto jako mávnutí kouzelným proutkem béčko již odsouzené k sestupu stoupá výsledky jako dým. A jaká sláva, béčko je zachráněno! Pro koho ? No přece často pro ty, kteří si léčí svoje ne vždy kvalitní  a vydařené výkony v prvních týmech v souboji s těmi slabšími , většími“amatéry“ než jsou oni. Ne že byli kvalitnější, ale třeba již proto, že ten „slabší“ nemá takovou příležitost třeba třikrát v týdnu jít trénovat, popřípadě měřit síly s kvalitnějšími soupeři.

Nejlepší řešení tohoto stavu zatím neexistuje, ale přesto se jedno nabízí. Přiznávám, že  je to více utopie než realita, neboť  ti kterých se to týká určitě souhlasit nebudou, Jedním z těch opatřeních které by bylo možno realizovat již od zahájení nového soutěžního ročníku je systém již dříve aplikovaný a to po odehrání pěti utkání  za A tým okamžité dopsání tohoto hráče na soupisku prvního týmu . Aby nedošlo k různým spekulacím, považoval by se za start v utkání  nastoupení  hráče , byť na jednu minutu za A tým ! Pokud by ani toto nepomohlo, pak se tu nabízí různá další řešení.  

Hodně by do této problematiky měli ale říci sami kluby prostřednictvím svých zástupců na nebližší valné hromadě . Případným přijatým usnesením by daly kluby podnět  pro příslušný orgán k tomu, aby hledal řešení . Jsou  to spojené nádoby, impuls mandátu od klubů  by nejvyššího orgánu v okrese, popřípadě v kraji být příkazem k tomu, aby se tato problematiky B týmů řešila.

Další  z možností  řešení je pro „B“ týmy mužů  organizovat v rámci okresu , popřípadě kraje jednu soutěž. Zde  by se zaručil start hráčů ze širších kádrů ale rovněž  těch ,kteří výkonností zkrátka na áčko nemají! Troufám si říci, že by to byla  mohla být  soutěž velice kvalitní a prestižní. Chybělo by v ní pouze jediné – možnost postoupit(ale ani tato možnost není vyloučena). Odpadlo by tu zásadní věc, hrozba sestupů která vede právě s manipulováním ve složení kádrů v závěru soutěží. Určitě by se všem ostatním účastníkům ulevilo . Soutěže by byly objektivnější , vyrovnanější a to jim  nyní určitě chybí! Fotbaloví příznivci vědí o čem je řeč a těm méně zasvěceným doporučuji se podívat na  tabulky okresních i krajských soutěží, více informací již nepotřebují. Vždyť to co jsme měli možnost sledovat v předcházejících ročnících se jen s minimálními odchylkami  v okresním měřítku je na programu dne i v samotném závěru tohoto ročníku. A o tom, jak je ovlivněna baráž v krajských soutěžích při stratu B Týmů nelze ani na chvíli zapochybovat…

 

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku