Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Kdyby se , poctivost na hřištích rodila ….

Kdyby se , poctivost na hřištích rodila ….

 

V dnešní poznámce k fotbalovému dění se  vracím k některým jevům který závěr fotbalových soutěží  provází.  V okresních soutěží nejde o ligu ani o mistra světa. Přesto  každá soutěž  je pro její  účastníky kteří v ní startují jejich ligou a   soutěží ve kterých hrají jako kdyby hráli o mistra světa. To je jenom dobře. Někdy jde  jen o to uspět se soupeřem kterého mám jako svého velkého rivala, jindy  jde o derby  a úzký okruh družstev má zase postupové , jiné zase sestupové starosti.  Všechny utkání mají ale jedno společné, mají se hrát podle jednotných pravidel a dle kvalit a osobnosti rozhodčího podle jednotného metru kterým se  mělo měřit všem stejně. Jednotný metr musí být i na přestupky hráčů které rozhodčí oceňují  druhou žlutou a následně červenou kartou, nebo přímo hráče dle charakteru přestupku vyloučí.  Když se rozhodčí rozhodne hráče potrestat tímto osobním trestem, pak musí ale svojí váhu autority dotáhnout až do konce.

Stává se velmi často, že rozhodčí udělí druhou žlutou kartu a aby hráči, potažmo i klubu „pomohl“  zmírní možnost potrestání DK  nepodmíněným trestem. Pak se stane že za kopnutí hráče  bez možnosti hrát s míčem (pravidla následuje trest nepodmíněný) do zápisu  rozhodčí kvalifikuje přestupek  např. jako úmyslnou  hru rukou, nebo úmyslné zakopnutí míče, což jsou přestupky za  které zpravidla následuje trest podmíněný ! To ale funkcionářům nestačí  a chtějí po rozhodčích ještě více. Požadavky mají různé. Předně je to již zmíněný tlak  na popis přestupku tak, aby za to byl podmíněný trest. Když rozhodčímu hráč hrubě vynadá s použitím hanlivých slov, ten ho vyloučí  a pak do zápisu uvede,  že byl vyloučen za opakovanou kritiku rozhodčího, pak se ptám :  Jaký výchovný efekt toto má a zda si uvědomují tito rozhodčí jak škodí sami sobě, škodí i jejich  kolegům kteří nocí odznak rozhodčího a hlavně  zda si uvědomuje  , že je skutečným škůdcem   fotbalu?

  Požadavky jsou ze strany funkcionářů ale ještě odvážnější a někteří   dokonce požadují na arbitrech aby vyloučení vůbec do zápisu nepsali  a nebo div se světe, údajně potrestaným  označí hráče málo pro mužstvo cenného, nebo hráče který nastoupil pouze do počtu!

Ono se ale chodí tak dlouho se džbánkem pro vodu až se ucho utrhne. Ne vše se ututlá jako na Horažďovicku či Sušicku kde se ani vyloučení  či 2 ŽK ani rozhodčí do zápisu neuvede! Pak se stane, že rozhodčí který chtěl pomoc druhým sám dostane nepodmíněný trest zastavení činnosti a pokud má fotbal rád a jen z tohoto důvodu arbitra dělá, pak  ho to určitě mrzí. Když ale stane, že se o některých přestupcích se široké fotbalové okolí dozví, o přestupcích šuškají i vrabci na střeše a hrozí  šetřením prozrazení, pak náhle funkcionáři zbystří a třeba provinivšího hráče byť oporu mužstva do dalších zápasů zkrátka nepostaví. Proč takto jednají, když si myslí, že se ničím neprovinili ! A  nebo to je trochu jinak ?

          Nejde jen o případy vyloučení a napomínání, ale jde také o další nešvary které  pro sebe volným výkladem rozhodčí se snaží zneužívat a svými „sympatiemi“ vůči jednomu z aktérů utkání. Toho třeba  zvýhodní  tím, že nastaví  utkání bezdůvodně o osm minut, nevynechá první příležitost k nařízení pokutového kopu a když to ani  mužstvu nepomůže, tak třeba dílo dokoná i případným vyloučením.

         V současné době se bojuje o postupy i sestupy a to od žáků počínaje a soutěžemi dospělých konče. Proto by nyní měli všichni zainteresovaní  si rozpomenout  za předcházející rušné období kterým nám fotbal procházel  a ještě prochází. Sami svým postojem dát najevo , takto my to v Pošumaví nechceme, my chceme čestný souboj , ne souboj kdo z koho za každou cenu, ale souboj pokud možno čestný, když třeba nevyhraje ten skutečně nejlepší. Čestně proto k tomu přitupme  každý sám za sebe a pak tuto čestnost vyžadujme teprve od těch ostatních. Vím ,  že v dnešní společnosti slovo morálka není tím slovem které se „nosí“. Proto také i také uvědomuji, že toho je asi příliš mnoho co bych  si chtěl přát , ale přesto prosím , alespoň se o to pokusme .        





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku