Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Mají fotbalové kluby na rozdávání ? - komentář

O nepolepšitelnosti  a klubů  a  jejich následků

 

Miroslav Sedlmaier

 

V průběhu první poloviny mistrovských   utkání jarní části  fotbalových soutěží  se opět vyskytují zbytečné , ale z pohledu fotbalových norem dosti závažná provinění. Někdo si řekne že  jde o administrativní chyby, slovíčkaření, a nebo také lidově řečeno blbosti, ale není tomu tak.Každá hra má svoje pravidla, zásady, normy a také postupy. To existuje na úřadech, v sázkových kancelářích, ale také rodinném právu  a ne jinak je tomu i v kopané. Na jaře se rozhodl OFS Klatovy se svými komisemi o vydání obsáhlejšího znění Rozpisu okresních soutěží. Cílem byla pomoc klubům.  Podrobnějším vypsáním znění nejzávažnějších fotbalových norem a některých částí pravidel kopané  do jedné  brožurky v první polovině RS na 30 stránkách formátu A5 bylo vše potřebné k tomu, aby se předešlo nedostatkům které se stále opakovaly v podzimní části soutěží. Zdá se však, že výsledek se dá přirovnat házení hrachu na zeď.

To není fráze, to jsou fakta za které hovoří jen několik příkladů. V průběhu podzimu patřilo mezi nejčastější finanční tresty kumulace funkcí. V praxi to znamená,  že funkcionář družstva uvedených na zadní straně zápisu(zpravidla vedoucí družstva,trenér či asistent, zdravotník ale také hlavní pořadatel nemůže zastávat funkci oddílového pomezního, nebo v případě nedostavení rozhodčího tuto funkci.Oddílový hlavní rozhodčí  přitom musí být osoba starší 18 let(výjimku tvoří kvalifikovaní rozhodčí mladší 18 let a u oddílových pomezních rozhodčích platí zásada, že musí být stářím  nejméně jako věková kategorie ve které tuto funkci zastávají) Z chyb se kluby nepoučily o čemž svědčí další tresty které za toto porušení řídící STK  uložila.

Ani pro další příklady není třeba chodit daleko. Pravidla fotbalu V. v čl.38 a 39 uvádějí postup soupeřů při nedostavení se delegovaného arbitra. Zde platí zásada , že se vedoucí a kapitáni družstev musí dohodnout na tom, kdo utkání bude řídit a výsledek  dohody  musí být ještě před zahájením utkání zapsán na zadní stranu zápisu o utkání.  Přesto se stalo na jaře již několik případů kdy toto ustanovené PF nebylo dodrženo. Naposledy tomu bylo uplynulou neděli  při jednom utkání minižáků a poněkud paradoxní na tom je, že utkání řídil dlouholetý hráč , funkcionář a ne jen na úrovni klubu  kterému by tyto  zásady neměly být cizí.

Na stejné stránce(47) Pravidel fotbalu  V. je rovněž uvedeno : „ Povinností  pořádajícího oddílu je mít v případě nedostavení delegovaného rozhodčího  k dispozici zápis o utkání(v současnosti konání utkání platný formulář – pozn.autora) , dále píšťalku, červenou a žlutou kartu, hodinky, minci na losování a psací potřeby. Řídí –li utkání oddílový rozhodčí(laik), ručí pořádající oddíl za správné vyplnění zápisu o utkání před i po utkání a za jeho včasné odeslání příslušnému řídícímu orgánu.

Pokud čtenáři sledují pravidelně úřední zprávy OFS zveřejňovaném v tomto  deníku pak sami zjistí jak tyto zásady oddíly ctí a plní. Přál bych všem vidět a seznámit se s úrovní zápisů které od oddílů dochází. Se zápisy musí dále pracovat členové řídící komise . Jsem ze života  stráveného ve vojenském prostředí navyklý na leccos ale , pro práci s tím posledním zápisem který OFS a potažmo STK obdržela by se hodilo  bez nadsázky by z hygienických důvodů pracovat doslova v rukavičkách. 

Před zahájením jarní části okresních soutěží byly oddíly upozorněni na to, že jsou v platnosti nové zápisy o utkání a že tyto tiskopisy zápisů jsou ke stažení na webových stránkách OFS stejně jako další pro zabezpečení styku mezi OFS a oddíly potřebné tiskopisy.  Výsledek – zápisy dochází na  ještě straších tiskopisech než byly ty které nyní nahradily předešlé !

Řídící komise jsou od toho aby sledovaly dodržování fotbalových norem a při jejich porušování spravedlivě toto trestaly. Tresty jsou adekvátní provinění a pro oddíly byly nastaveny jasné mantinely v jakých dimenzích se budou pohybovat . Důsledky porušování pak v konečném znění dopadnou na kluby které jim zbytečně vyhánějí nemalé finanční částky z jejich pokladny. Za každou chybu se platí a platit bude.  Platí se na všech úrovních a  finanční prostředky které svaz takto získá bude investovat do mládežnické kopané. V součastné době tak již učinil když vybavil okresní výběr roč.“93“ který OFS Klatovy  o tomto víkendu reprezentuje na celonárodním finále Danonne Cup v Roudnici nad Labem. Je to také díky „štědrosti „ klubů které již v tomto období přispěly na toto konto několika tisíci korun.  Pokud bude jejich  nepolepšitelnost v dodržování norem trvat, pak budeme mít pro další okresní výběry perfektní sportovní výbavu která byla do této doby ne příliš vyhovujícím stavu.

 





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku