Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Úvod mládežnických soutěží s několika otazníky

Úvod mládežnických soutěží s několika otazníky

 

Druhý dubnový víkend byl termínem který odstartoval jarní mistrovské mládežnické soutěže   řízené OFS Klatovy. V nejnižších soutěžích    se učí žáci a mnohde  i žákyně  ovládání   fotbalového řemesla a ti starší v dorosteneckém věku se při zdokonalování fotbalového umu v této věkové kategorii postupně přeměňují z dětí  na  muže.Hned první jarní kolo ale ukázalo, že není vše tak, jak by si to fotbalové normy, řády a předpisy představovaly. Vina je rozložena jak na hráče, funkcionáře i rozhodčí, ale sáhnout si musí do svědomí i v řídících složkách soutěží, zejména pak na úseku rozhodčích. Pro konkrétnost tohoto tvrzení jen příkladů.

Hráče v tomto případě zastoupili dorostenci Svatoboru Hrádek kteří po utkání v Nezamyslicích zapomněli na to, že každá věc má svého majitele. Ač zařízení kabiny domácího týmu jim neříká pane, přesto jeho část poškodili. Škoda se podle zápisu rozhodčího sice bude pohybovat řádově v několika stovek korun, ale je tu něco víc než  hmotná škoda. Jde přece  o morálku ! Hráčům  se umožňuje  rozvíjet svůj fotbalový růst , sportovat, soutěžit ale to se má odehrávat na hřišti. V  kabinách se fotbal nehraje, tam může jen doznívat radost , či zklamání s výsledku, sem projevy násilí  a vandalismu nepatří, k dokazování fyzické zdatnosti v tomto směru je pamatováno při provozování jiných sportů, ale  ve fotbale nikoliv.

Fotbal  má svá pravidla a normy a ty musí ctít také rozhodčí kteří jsou k utkání delegováni. Na mládežnická utkání jsou v součastné době delegováni noví adepti, často i věkem ještě přísluší do žákovské kategorie. Je to v souladu s tím po čem fotbal volá , ten chce změnu a s nimi budou přicházet i nové tváře. To ovšem neznamená, že těmto novicům kteří ještě nedomýšlí(a je to dobře) co řemeslo rozhodčího obnáší, ale často hřeší jen na to, že mají kvalifikaci která z nich rozhodčí dělá obdobně jako v civilním životě dozrání věku 18 let neznamená, že je každý jedinec skutečně dospělým. To je ale jen jedna strana mince ta druhá musí přijít s délkou získané praxe. Na této cestě se jim  musí  ale podat pomocná ruka, poskytnout pomoc kdy je třeba a na druhé straně pokárat, finančně či disciplinárně postihnout pokut je to třeba. To je úloha těch kteří   mu průkaz vydali a tuto zodpovědnost jim nikdo neodpárá. Prostředky či formy k tomu si musí určit sami. Musí mladé arbitry vést, sledovat, kontrolovat a ne hodit do vody a ať se sám naučí plavat.. Pak  se může také stát, že v tom budou plavat sami.  Jinak to nelze a noví arbitři budou fotbalu mnohdy více škodit a ne pomáhat. V úvodním kole jsem měl možnost vidět v činnosti jednoho z mladých adeptů který nosí na dresu odznak rozhodčího. V té chvíli jsem si vzpomněl, že jsem tento odznak měl příležitost přišít na dres rozhodčího ve 27 letech. Sic  věkem sice muž jsem měl sám nemálo  problémů, abych se dokázal s prostředím na hřišti vyrovnat,  plně se soustředit a naučit se nevnímat příliš okolí které často rozptyluje a odvádí od skutečného výkonu funkce. Nevím co probíhalo v průběhu utkání tomuto čtrnáctiletému rozhodčímu, ale ten se více věnoval neustálému dívání na hodinky, upravováním dresu a  stulpen než tomu, aby se soustředil na dění na hřišti. To vše bych mohl přičst  k nervozitě. Věkem se k němu rovnat nemohu, ale co vím velmi dobře, že pohybem bych se mu i s blížící  šedesátkou vyrovnal !Vždyť  mít akční rádius nepřesahující pět metrů za středový kruh není tak náročné zvládnout ani pro důchodce. Pro tohoto arbitra je to ale ostuda! Není to jeho první zápas a to jen ukazuje, že zřejmě ještě  nikdy nebyl  na tyto nedostatky upozorněn !  Je to alarmující a pokud  takto budeme pokračovat , budeme mít na hřišti pochodující arbitry s odznaky rozhodčího  které opravňuje vyúčtování jednoho sta a více za 60-70 minut takto obvedené“práce“.

To ovšem na druhé straně nezbavuje zodpovědnosti ty, kteří vystupují v roli vedoucích a dalších členů realizačního týmu. Na chování vedoucího hostů  poukazoval rozhodčí už u zmiňovaného utkání dorostu v Nezamyslicích ve svém zápise. Toto pochodeň o den později převzal  další vedoucí dorostence  hostů v utkání Běšiny-Strážov . Ten si po zápase vzal na paškál koho jiného než rozhodčího. Nevadilo mu, že to byla mladá žena a bez zábran jí hrubým výrokem  její výkon zhodnotil. Emoce mnohdy dělají své a vím sám z vlastní zkušenosti o čem píši, horké hlavy tuplem, ale pokud k tomu dojde, pak nelze přihlížet jako že se nic nestalo. Stalo se a tím kdo pak oceňuje tyto taky výkony je disciplinární komise a ta dala tomuto funkcionáři stop na tři měsíce. Jistě dostatečný čas k tomu na zpytování svědomí. To si ale musí zpytovat i ona rozhodčí,která rovněž překročila svoje pravomoci, ale to je již jiná kapitola. K postihu došlo tentokráte také proto, že co se odehrálo rozhodčí do zápisu skutečně uvedla. Co se ale odehraje na hřištích každý víkend a rozhodčí mlčí, mlží , úmyslně zmaří neuvedením do zápisu potrestání činů které skutečné potrestání zasluhují. Takových je a ti všichni mlčí A pokud nebude vytvořen  dostatek kontrolních mechanizmů , pak si takto budou počínat o v dalším průběhu soutěží.

Zodpovědně si počínal naopak rozhodčí minižáků v Janovicích pan Diviš, který zjistil že vedoucí hostů mu předložil( a nebylo to v tomto ročníku poprvé)   průkaz ČSTV hráče se záznamem dříve prováděné registrace OFS Klatovy. K používání původní registrace bylo se zahájením nového ročníku který nyní probíhá byl vydán zákaz a jediným průkazem opravňující ke stratu v zápase je registrační průkaz ČMFS.  Uvědomili si to i v průběhu podzimu rozhodčí L.Lažánek, Špindlerová či Klíma kteří tuto kontrolní povinnost podcenili a umožnili tak k opakování stejného přestupku ? To jen potvrzuje, že  kontrolní činnost i jejich teoretické znalosti mají a je bezpodmínečně nutné , aby se stav okamžitě a  byť jen relativně zlepšil.





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku