Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Ono je to vše ve vidění, vždy to bude jen subjektivní, ať to bude psát kdokoliv(názor na komentář k utkání žákovské ligy)

 

Obdržel jsem e-mailovou poštou názor  jedno z diváků který byl na utkání  žákovské ligy Klatovy - Strakonice. Tento pisatel reaguje na referát který k tomuto utkání je v části Výsledky, - žáci .  Vážím si každého názoru, ale na druhé straně si nejsem jist zda není vidění pisatele také trochu jednobarevné. Ono je to vše ve vidění. Co je pro mne normální na jedné straně od hráče který je členem týmu ke které mne cosi váže a  na druhé straně  pohled na to co si dovolí soupeř...  Je třeba ale chápat i to, že jakýkoliv článek, komentář si chcete-li referát je byť se bude pisatel snažit  být co  nejobjektivnější , kdy to bude jen pohled subjektivní . S tím se musíme prostě smířit a tak také jakékoliv komentáře brát. Je jinak to je ostatně u mne, který vychází při  zpracování referátů z informací z klubů . Pokud by tomu tak nebylo,byly by místo popsaných míst na těchto stránkách jen místa bílá!!! Buďme proto rádi, že se najdou ti, kteří věnují kus svého volného času k tomu aby svým referátem přiblížili dění na fotbalových trávnících. Zaplať Pán Bůh za to, že ještě takoví existují a já jim za jejich práci děkuji !!!!

Miroslav Sedlmaier, autor a také majitel těchto webových stránek  

Dobrý den,
s velkou zvědavostí jsem si přečetl hodnocení sobotních zápasů žákovské ligy Klatovy - Strakonice. Protože jsem oba zápasy na vlastní oči viděl, musím na některá uvedená slova podepsaná panem Lvem reagovat.
Především Strakonice - ani starší ani mladší žáci - nepřijeli s žádnou taktikou hrubých faulů a likvidačních zákroků a s výjimkou nešťastného střetu hráče starších Rejžka s domácím gólmanem žádné hrůzné fauly nebyly. Strakoničtí starší žáci odehráli většinu prvního poločasu daleko od vlastní branky, vypracovali si šance, které neproměnili. Proto poločasový výsledek 0:0. Ve druhé půli se domácím po chybě na pravé straně a špatném odhadu situace strakonického brankáře podařilo vstřelit vedoucí gól, na který Strakonice odpověděly vyrovnáním. Chvíli na to se podařil hostům rychlý útok, kdy Rejžek prošel do trestného území a zřejmě promeškal správný moment k střele či přihrávce. Domácí brankář samozřejmě šel na zem po míči a hostující hráč se jej ještě snažil skluzem zasáhnout. Došlo přitom k nechtěnému, bohužel hrozivému střetu, který odnesl domácí brankář. Rozhodčí za tento zákrok udělil hráči Rejžkovi žlutou kartu (pro něj již druhou v tomto zápase), což odpovídá povaze střetu - šlo o nebezpečnou hru, nikoliv vrchol agresivity, jak jej vidí domácí zpravodaj. Atmosféra byla samozřejmě vypjatá, ale vinou spíše domácích fanoušků, kteří zřejmě toužili po nějaké "odvetě". Hostující trenéři i fanoušci samozřejmě nepodporovali přehnaně tvrdou hru, nakonec i poměr žlutých karet svědčí o tom, že domácí nebyli žádní "svatoušci" a několik horších faulů také udělali. Snad ještě stojí za zmínku, že v mlhavém sychravém počasí byl terén měkčí, z čehož vyplývaly některé herní situace.

Co se týká zápasu mladších žáků, kde zřejmě domácí zpravodaj zápas ani neviděl - poločas byl totiž 0:1, ne 0:0, tak i hosté mají zraněného hráče, kterému ostře prošlápl bez odpískání faulu achilovku domácí hráč. Navíc domácí zpravodaj neuvádí, že na začátku druhé půle byl správně vyloučen stoper hostí, když ve středovém kruhu chytil rukama unikajícího hráče, který by jinak šel sám na branku. Chycení rukama nebyl žádný brutální zákrok. Je pravda, že hostující hráč č.3 Frk, který je urostlejší postavy, několikrát nešetrně zasáhl, ale je dost těžké to označovat přehnanou tvrdostí. Domácí hráči - mnohdy menších postav - zcela zákonitě v osobních soubojích měli těžkou roli, ale vymlouvat se na přehnanou tvrdost je přinejmenším nadnesené. A nechtějme publikovat mnohé výroky domácí lavičky či části domácího obecenstva....

Domnívám se, že do žákovského fotbalu vypjaté emoce nepatří a zároveň si nemyslím, že podobný tón příspěvků sobotní zápasy vystihuje. Oba strakonické týmy byly herně lepší a dokázaly se poměrně dobře vypořádat s nástrahami terénu a atmosférou derby. Uznávám, že došlo k několika zbytečným zraněním a jako nešťastné se mi jeví  zranění domácího gólmana starších žáků, ke kterému nedošlo zlým úmyslem hostujícího hráče, ale spíše jeho větší aktivitou vyplývající z herní situace.

S pozdravem
Jan Bartoš, Strakonice

PS
Zhruba před rokem při divizním zápase dospělých došlo také k určitým problematickým scénám, nemluvě o loňských problémech při hokejových zápasech obou soupeřů. Snad je to dáno tím, že souboje Klatov a Strakonic mají povahu pošumavských derby. Myslím, že u dospělých v letošní sezóně se podaří silnému klatovskému týmu vyhrát svou divizní skupinu a následovat tak Strakonice do ČFL a žákovské týmy obou měst problémů uhájí své pozice v české lize

 


Vyjádření k dopisu pana RNDr.Jana Bartoše.

 

Nejsem přítelem dopisování si přes tisk nebo internet,ale myslím,že je slušnost odpovědět tomu,byť má jiný názor.

            Nevím z jaké pozice,zda odpovědného funkcionáře nebo jen diváka, napsal pan Bartoš svůj dopis. Budu-li vycházet z toho,že napsal jen svůj názor na utkání, pak se diametrálně lišíme v názoru jak psát.

Můj komentář k utkání je nekompromisní k hrubé hře (především u žáků) a vyjadřuje zásady a přístup k hodnocení utkání.Váš dopis beru na vědomí ale neztotožňuji se s ním.

            Váš dopis dokumentuje to, jak je možné stejné utkání popsat jako utkání ve kterém došlo k mnoha faulům ale za které v podstatě hráči(žáci) nemohou, protože bylo špatné počasí,měkký terén ze kterého vyplývaly některé herní situace. Dále píšete,že to byly nechtěné fauly a bohužel došlo k hrozivému střetu(po podobných střetech museli předčasně opustit hřiště další 2 domácí žáci).

Já žádné nechtěné fauly neznám,ani ve fotbalové terminologii se nevyskytují. Proč tedy nenapsat“hrubý faul“ nebo „likvidační zákrok“, který odpovídá skutkové podstatě.

Myslím, že brutality v běžném životě a zvláště nyní u mládeže přibývá. Tolerovat a omlouvat ji při sportu a na fotbalových trávnících by bylo zcestné. Kluci na hřišti by měli mít radost ze hry, z dovedností kterých se naučili a dokázali to předvést svým rodičům. Ale hlavně by měli odcházet po utkání zdraví a touhou si zahrát opět  příští týden.My po tomto utkání zatím chodíme po lékařích a snažíme se o to aby jejich zdraví nebylo trvale poškozeno.Nad tímto problémem by bylo dobré se zamyslet a pokud máte možnost a vliv  pokusit se ho i ve Vašem oddíle odstranit.

            To podstatné co jsem Vám chtěl sdělit, jsem učinil. K ostatnímu obsahu Vašeho dopisu se nebudu vyjadřovat, protože je to nepodstatné a neznám podrobnosti a ani jsem nebyl u nich přítomen.

            Ukončení utkání je pro mě  skončeno hvizdem rozhodčího a následuje rozbor utkání a hledám ponaučení pro další svoji činnost. Vzhledem k mému vytížení se Vám předem omlouvám, že k případné Vaší odpovědi se již vyjadřovat nebudu.

 

            V Klatovech dne 1.11.2004                        Miroslav Lev

                                                                               Šeftrenér ST a trenér starších žáků

                                                                                TJ Klatovy





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku