Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Ve spolupráci s kluby se daří v Pošumaví řešit nedostatek rozhodčích

ÚBYTEK ROZHODČÍCH DO KRAJSKÝCH SOUTĚŽÍ SE V POŠUMAVÍ POMALU DAŘÍ ŘEŠIT – PRVNÍ STATISTIKY TO POTVRZUJÍ.

Miroslav Sedlmaier
Uzavřel jsem jednu ze statistik(viz  Statistika rozhodčích okresních soutěží - podzim 2019 a  Statistika rozhodčích okresních soutěží - podzim 2020 ) ve kterých jsem se zaměřil na činnost fotbalových rozhodčích, kteří se podíleli na řízení okresních soutěží v Pošumaví. K tomu, abych mohl srovnávat soutěžní období Podzim 2019 a Podzim 2020 údaje nebylo problém získat ze své soukromé pravidelné evidence soutěží, nicméně z části dochází ke zkreslení z důvodu nestejného počtu odehraných utkání, které byly na základě vládního nařízení předčasně po osmi podzimních kolech na podzim 2020 prakticky zakázány.

I při nestejném počtu odehraných utkání v r.2020 je v tomto období ale zřejmý pozitivní nárůst počtu odřízených utkání delegovanými rozhodčími a minimální počet utkání odřízených rozhodčími laiky. Již tato čísla dávají jednoznačnou odpověď na to, zda výzva na kluby k nahlášení k vyškolení kvalifikovaných rozhodčích z důvodu nedostatku rozhodčích ze strany Výkonného výboru OFS Klatovy i nepovolení hracího dne sobota klubům, které tyto rozhodčí nebudou mít činné v okresních soutěží byla správným krokem ku prospěchu průběhu okresních soutěží v Pošumaví.
Osobně doporučuji, aby si tyto statiky zejména prohlédli hlavně ti kritici, kteří nereagovali na výzvu VV OFS Klatovy a povyšovali své vlastní klubové zájmy nad tím, pomoci řešit tento problém. Do něho se nedostal OFS Klatovy zanedbáním získávání nových adeptů rozhodčích, spíše opak je pravdou. Komise rozhodčích disponuje ve srovnání s ostatními OFS v Plzeňském kraji v největším počtem rozhodčích, ale právě že v posledních létech došlo k velkému úbytku možnosti využití rozhodčích, kteří jsou zařazeni na listině krajských soutěží KFS Plzeň, kde náš OFS tvoří svými rozhodčími páteř rozhodčích v kraji! Z pohledu okresního fotbalu tento fakt vůbec nehřeje.
Je to bohužel medvědí služba na úkor našich okresních soutěží. Na druhé straně i naše kluby a není jich málo jsou účastníky krajských soutěží, a proto se musí i rozhodčí z našeho regionu na jejich řízení podílet.

Zdá se, že se začínají lámat ledy a ty začínají plout tím správným směrem. Poděkování za to patří těm klubům, které nebývale na náš OFS Klatovy špatný stav v nedostatku rozhodčích na podzim 2019 pochopily, pozitivně zareagovaly, pomohly a věřím, že i další spolupráce s OFS se bude ubírat tímto směrem.
Velké poděkování si zaslouží všichni rozhodčí, kteří menší i velkou měrou přispěli k průběhu soutěží v Pošumaví. Přestože největší zatížení byl přeneseno na tu nejstarší věkovou skupinu arbitrů, právě oni i často na úkor svého zdravotního stavu byli ochotni postoupit zátěž nejméně dvou zápasů za víkend, což se občas přece jen na kvalitě řízení utkání muselo promítnout. K tomu je třeba další nové adepty na funkci rozhodčího získávat, aby i ti nejstarší arbitři mohli odejít do rozhodcovského důchodu. Zatím je komise rozhodčích ráda za každého, kdo na tomto úseku pomůže svým aktivním přístupem. Možnost získávání do řad rozhodčích, která byla nejvíce z hráčů, kteří ukončili hráčskou kariéru s tím jak se prodlužuje jejich aktivní činnost z důvodu nedostatku hráčů z řad mládeže se bohužel oddaluje.





Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku