Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
NEMYSLÍM SI, ŽE ZA VŠECHNO ZLO SPOJENÉ S NEDÁVNOU KAUZOU MOHOU OKRESY

NEMYSLÍM SI, ŽE ZA VŠECHNO ZLO SPOJENÉ S NEDÁVNOU KAUZOU MOHOU OKRESY

Miroslav Sedlmaier

Je to stále čerstvé a nechce se mi o tom psát, i když důvody, resp. podnětů k zamyšlení má hned celou řadu. Mám tím na mysli fotbal, který v našem státě je zastřešen pod mezinárodně uznávanou organizaci Fotbalovou asociaci České republiky. Po aféře kolem přerozdělování státních dotací známé pod kauzou spojenou s Miroslavem Peltou a spol. dostal před několika týdny náš fotbal další facku v podobě kauzy ovlivňování výsledků v soutěžích organizovaných Komisí fotbalu v Čechách. Je to jedna facka za druhou, který náš milovaný fotbal dostává, a to nevíme co třeba se ještě dozvíme dál… Bohužel v této aféře figuruje mimo dalších 19 obviněných několik osob (funkcionářů a rozhodčích) z Plzeňského kraje. Informace stejně jako ostatní čerpám z veřejně dostupných zdrojů a ze sociálních sítí.

Bohužel s tím jsou rázem kdejakými nyní "nejchytřejšími " novináři a mudrci, kteří všechno ví a znají na sociálních sítí házeni do jednoho pytle všichni ti obětaví, dlouholetí funkcionáři klubů a svazů na všech úrovních v rámci FAČR a rozhodčí z toho nevyjímaje. Ne, nechci nikoho chránit, obhajovat, ale těch na okresu se musím zastat. Právě na jejich hlavu je snáší kritika ve smyslu, že oni za to mohou, jaké struktury se dostaly do čelních funkcí a mezi rozhodčí na úrovni Komise fotbal v Čechách a v rámci FAČR. Ale jsem také skeptický k existenci nalezené zázračné svěcené vody, který oživí náš fotbal a očistí od všeho zlého. Stačí, když si vzpomenu na to, jak bylo fotbalové hnutí a také VV OFS Klatovy, který písemně podpořil kandidaturu na předsedu Fotbalové svazu ČR Ivana Haška a když hlasy dostal, jak nakonec pro mě zbaběle odstoupil a šel trénovat do teplých krajin do Afriky!

Ohlasy čteme téměř každý den a velmi často se dočteme (připadá mi, že se názory přebírají jako přes kopírák, jako bychom již na nic jiného nemohli přijít), že pořádek se musí přijít od Okresních fotbalových svazů. Že právě zde je základ toho zla v tom, jakými hlasy pak dochází k volbě těch "nejmocnějších, vyvolených" v rámci fotbalu v Čechách (Moravu z toho vyjímám, ta je nyní nevím, proč hájená jako území, kde bylo vše OK a vše špatné se zrodilo v Čechách).
Já nikomu názory neberu, ale něco na rozdíl od jiných o tom právě na úrovni Okresního fotbalového svazu vím. Jako funkcionář jsem začínal velmi mladý, kdy jsem byl v 18 létech zvolen jako náčelník pro sport v malé tělovýchovné jednotě Sokol Ostředek na Benešovsku. Vojna mě zavála na Šumavu, tu jsem si zamiloval stejně jako dívku, se kterou jsem se oženil a natrvalo zde zakotvil. Nyní po 55 létech se necítím již jako náplava, neboť další můj život byl spojen s fotbalem v Pošumaví. Po základní službě již jako „lampasák“ jsem získal kvalifikaci trenéra, dále pak řadu let jsem v této funkci vedl armádní celek Dukly Janovice, a navíc jako rozhodčí jsem řídil desítky let okresní soutěže. Ve velmi krátkém čase jsem na návrh VTJ Janovice jako dobrovolný funkcionář začal působit v Okresním fotbalovém svazu Klatovy a od roku 1974 jsem s desetiletou výlukou mezi r.1993-2003 až do dnešních dnů stále sekretářem tohoto svazu. Na okresu jsem s fotbalem získával první funkcionářské zkušenosti a na okrese také jako funkcionář záhy nebo později také skončím. Tento výčet mé činnosti uvádím pouze proto, abych potvrdil shora uvedené tvrzení, že něco o fotbale a funkcionaření na okrese tudíž vím.
To že jsem zůstal fotbalu na úrovni okresu věrný mimo krátkodobého působení jako rozhodčího krajských soutěží a delegáta svazu (této činnosti jsem zanechal z důvodu rozporu s vedením komise rozhodčích, kdy jsem nevyhověl změnit své hodnocení na mladého rozhodčího, který dle názoru nejmenovaného, ale hodně známého funkcionáře TJ Domažlice) neřídil utkání KP podle představ jeho domácího klubu.
Proto doufám, že mě nemůže nikdo podezírat z toho, že bych ze svého postavení na úrovni nevoleného funkcionáře OFS získával a nějaké výhody. Je pravdou, že poprvé až v 2005 jsem za svojí práci OFS na okrese finančně na základě DPP odměňován to až dosud jako jediný funkcionář (pokud nepočítám rozhodčí) tohoto svazu.

Pokud se jedná o složení Výkonného výboru, pak jeho jednotlivé členy volí stejně tak jako předsedu VV OFS Klatovy a RK (revizní komisi) kluby ze sestavené kandidátky, která vzniká na základě písemných návrhů klubů z OFS podložené potřebnými podpisy jak navrhovatelů , tak kandidátů a zdůvodnění které kluby musí předložit do stanoveného termínu cca jeden týden před konáním VH(valná hromada) sekretáři OFS. Na základě Volebního řádu, který je součástí Stanov OFS (FAČR, dříve ČMFS-Českomoravského fotbalového svazu) probíhá na VH OFS jedenkrát za čtyři roky volba uvedených orgánů , (případně na hodnotící VH po uplynutí dvou let volebním období se provádí případná do volba odstoupivších , odvolaných a nebo z jiných důvodů členů) VV a RK. Volbu provádí delegáti s hlasem rozhodujícím (každý klub jeden hlas), v OFS jsou to vždy výhradně hlasy delegátů klubů, které na VH tyto vysílají.

Při popsané volbě předsedy, členů VV a RK je tedy zcela zřejmé, že nikdo jiný, než kluby o složení OFS v okrese nerozhoduje. A tak to bude i v nejbližším volební období 2021-2024 v únoru r.2021 a mělo by to být jako vždy pře tím maximálně průhledné, jako křišťál čisté. A to je i případ ostatních OFS v rámci FAČR. Proto příliš nerozumím tomu, co se po okresech, resp. klubech, které kandidáty navrhují a sami volí vlastně chce. Jestli je to apel na morální požadavky i odborné předpoklady při navrhovaní kandidátů a následnou volbu, tak to zase jen záleží na těch kteří navrhují a nesou za to po té zodpovědnost a to jsou opět kluby v působnosti příslušného OFS.

Dosud jsem nezaznamenal za několik desítek praxe s volbami v rámci OFS, že by se po splnění potřebných náležitostí dostal a následně by byl zvolen předseda či člen VV a RK, který by tyto zásady v rámci možností nesplňoval. V tomto musím před kluby v Pošumaví smeknout klobouk. V mé paměti se snad vymyká z běžné praxe pouze jeden exces, kdy na funkci v revizní komisi kandidoval, což se záhy prokázalo kandidát, který vzhledem k jeho předcházejícím volebním obdobím působil v čelní funkci OFS a to jen proto, aby svojí volbou vyřadil pro tuto komisi z jeho pohledu nepříliš „vhodného, nebo nepřizpůsobivého k obrazu jeho “ kandidáta, což se stalo. Ten , když dosáhl svého, pak po svém zvolení v následujících dnech po konání VH rezignoval a na další dva roky pak prakticky ztížil práci revizní komise, která místo ve tříčlenném pracovala ve dvoučlenném složení.

No a když voláme po kvalitě, morálních, odborných předpokladech tak se na vše podívejme z další stránky. Za předpokladu, že se dobrovolní funkcionáři nechají „uvrtat“ do funkcí v rámci Okresního fotbalového svazu, pak to nemohu být žádná neostřílená „béčka“. A na druhé straně pak je otázka, proč by do toho šli, když k toho žádné výhody nezískají, a to nejen pro sebe ale případně pro kluby ve kterých jsou členy anebo nějak v nich byli funkcionářky zapojeni. Zpravidla tací schopní vidí svoje uplatnění právě v klubech než odevzdat se do služeb pro ostatní. Odpověď je, že výhody žádné, cesty na schůze do Klatov a hodiny schůzové činnosti zcela zdarma a pak ještě občerstvení při schůzích si po jejich skončení uhradí sami! Někteří z členů VV, pokud bych to jako sekretář vypsáním dokladů k proplacení za ně nevyřídil, tak by ani sami této možnosti pokrytí nákladů na cestovné(šest z devíti členů VV nemá bydliště v Klatovech) nevyužili . A v dalších příkladech těch nevýhod bych mohl pokračovat.
Nicméně neodpustím si uvést několik otázek a na všechny existuje vždy jen jediná stejná odpověď. Jde o příklady z posledního volebního období a předem se omlouvám všem jejíž jména k příkladu uvádím:

Jaké asi získal výhody ve funkci předsedy OFS Jan Červený výkonem své funkce pro sebe či klub SK Klatovy 1898?
Jaké prospěch získal ve výkonu člena VV Miroslav Šmrha ze Sokola Hradešice?
Nebo jaké výhody měl člen VV Václav Zahradník pro sebe a svůj klub hrající IV. třídu Sokol Kvasetice?
Nebo co vytěžil ze své práce dlouholetý člen DK a její nynější předseda Jaroslav Červený pro mateřský klub Sokol Vrhaveč?
Nebo člen VV a STK Zdeněk Bárta pro svůj klub TJ Měcholupy, případně předseda STK a člen VV Vratislav Krulich, který od roku 2004 dojíždí na schůze VV ze Sušice získal výhody pro TJ Sušici ?
Nebo Jiří Petržilka zodpovědný za obsazování rozhodčích, člen FK Horažďovice jakou výhodu získal svůj klub výhodou ze zastávané funkce bez které by nebylo zajištění řízení utkání ?
A tak bych mohl ve výčtu funkcionářů OFS Klatovy pokračovat a odpověď by byla vždy stejná. Ž á d n é !!!!!
Za desítky let své činnosti v OFS Klatovy z toho v posledních 16 létech v nevolené funkci bez jakýkoliv rozhodovacích pravomocí si pamatuji jen málo vzácných okamžiků , že se objevil návrh klubu na kandidáta za člena VV a RK funkcionář z oblasti Sušicka a Horažďovicka. Ke cti jmenovaných drží prapor za Horažďovicko alespoň Miroslav Šmrha a za Sušicko Vratislav Krulich.
To ostře kontrastuje s tím, že naopak největší výhrady k činnosti OFS a k práci komisí vychází z oblasti Horažďovicka Možná, že se třeba po apelu směrem na činnost v okresech situace změní a že do termínu konání Valné volící hromady 4.února obdrží OFS návrhy na volbu předsedy OFS , člena VV,nebo RK.

Pokud budou chtít kluby změny, a to bez ohledu na to zda členové současného devíti členného výboru OFS budou znovu kandidovat, pak jistě tuto šanci využijí. Od roku 2004 kdy začal nově zvolený VV OFS pod vedením předsedy Jana Červeného uplynulo 16 let a z devítičlenného VV zůstalo většina – což je pět členů, kteří prošli drtivou většinou zvolených hlasů v dalších čtyřech volbách OFS. Již podruhé dávám v tomto článku klobouček před touto pěticí Červený Jan, Kalista František, Krulich Vratislav, Harmady Miloš a Zahradník Václav dolů!

Dosud jsem mněl od února 2004 možnost sledovat práci OFS a komisí. Už proto, že jsem od té doby ani jedinou nechyběl na schůzi VV a mohl se na ní svým způsobem i podílet. Proto o každém projednání i rozhodnutí dobře vím a také o nich existují písemné záznamy ze schůzí o z odeslané korespondence, a tudíž v závěru svého řekněme zamyšlení, nebo poohlédnutí na realitu všedních dní činnosti Okresního fotbalového svazu Klatovy prohlásit, že vždy se jednalo ze strany VV OFS o kolektivní rozhodnutí po projednání v tomto orgánu, a proto mohou všichni zakončit své volební období s čistým štítem.

Na úplný závěr chci dodat, že se vždy celý Výkonný výbor OFS Klatovy choval jako správný hospodář. Na svojí činnost nedostával žádné jiné prostředky než :

a) Od FAČR ze státní dotace (tak jako všechny OFS a KFS), která příslušela okresu z náležitosti vypočítané z počtu odehraných soutěžních utkání v každém soutěžním ročníku a z pevné částky na činnost svazu (provozní náklady, náklady na mzdy pro činnost sekretariátu (sekretář, hospodářský úsek, trenéři), dále na schůzovou činnost (aktivy, Valné hromady) činnost VV, jednotlivých komisí, zabezpečení okresních výběrů, jubilea apod.). Tyto prostředky ze státní dotace obdržel každý rok OFS v rámci FAČR v ČR na základě řádně uzavřené smlouvy a každou částku pak za dost často komplikovaných podmínek musel podle pevně stanovených pravidel této smlouvy (na co bylo možné prostředky použít) řádně do konce kalendářního roku vyúčtovat

b) Z vkladů klubů do soutěžích (startovné na každý soutěžní ročník s tím, že posledních více než deset let se vklad požadoval pouze od týmů dospělých (nejvyšší částka – OP 1400 Kč na tým, v kraji například účastníky 1.B třídy 2000 Kč, účastník KP 5000 Kč) za mládežnické týmy startovné v našem okrese kluby nehradily.

c) Různé příjmy, které vyplývaly z Hospodářských náležitostí, které byly a součástí každého Rozpisu mistrovských soutěží a týkaly se pevně stanovených poplatků (např. změny termínů, nedostatky z činnosti při utkání – pořadatelská služba, nedostatky v náležitostech zápisů o utkání, nedostavení k utkání, poplatky za disciplinární prohřešky hráčů, funkcionářů a rozhodčích, projednání v DK a pokuty za 2 ŽK).

Žádné finanční prostředky nebyly na kluby od roku 2004 z konta OFS nikdy přerozdělovány. Jedinou výjimkou byla v roce 2019 mimořádná podpora v částce 5000 Kč na jeden přihlášený tým v okresním přeboru žáků. Touto částkou byly kluby motivovány tak, aby OFS mohl v roč.2019/20 vůbec okresní přebor v kategorii starších žáků s minimálním počtem družstev zorganizovat

K mému tvrzení uvedené ve shora uvedené větě, že se vždy celý Výkonný výbor OFS Klatovy choval jako správný hospodář doplním k tomu jen pro představu snad dvě věty:

Když v únoru 2004 přebíral předseda svazu Jan Červený se svými členy VV pomyslné žezlo vládnutí fotbalu v okrese Klatovy tak na účtu OFS bylo 12.000 Kč a svaz neměl kromě jedné sady dresů pro okresní výběr malých žáčků a dvou úřednických razítek vůbec žádný majetek. V současné době se stav této hotovosti navýšil na částku pohybující se +- řádově desítek tisíc kolem milionu korun. Navíc disponuje s kvalitním reprezentačním vybavením pro okresní výběry žáků, sekretariát a komise OFS jsou vybaveny kvalitními počítači a pro letošní rozehraný soutěžní ročník ještě VV OFS ušetřil pokladny klubů o vklady do soutěží, což se rovná částce cca 55 000 Kč.

Při rozhodování svazu platilo vždy známé a v OFS Klatovy nezkorumpované „padni komu padni“ a věřím, že bez doporučení dalších chytrých hlav, které nám zase budou slibovat, jak to myslí s fotbalem v ČR co nejlépe si poradíme sami. Ono spoléhat se na to co nám někdo slíbí či třeba i dá je málo.
Vystačit si musíme sami, stačí že nás mašinérie různých změn předpisů, pravidel a nařízení, viz COVID 19 bude šrotovat nadále a otravovat nás v další naší práci ve prospěch fotbalu v Pošumaví. Tady se fotbal dělá při lepším za hubičky, které občas vystřídá nevděk ale i nadávky. Vynadat si můžeme, můžeme se pomyslně i poprat, ale fotbal věřím že nás bude vždy spojovat.

Přeji ze srdce těm hlavám, které budou na krcích těch, kteří budou zvoleni na XXI.VH OFS Klatovy do čela fotbalu v tomto regionu, aby zůstaly vždy hodně zpřímeny, neboť jsem přesvědčen, že to co se dočítáme o kauzách spojených s fotbalem se u nás v Pošumaví nestalo a stát se ani nesmí. Už proto, že to co se stalo je (omlouvám se za to slovo které nemůžu vy pípat, ale jen vytečkovat) bohužel jeden velký prů..r.

Možná stojí za přečtení jedny z desítek mých článků a komentářů jako např.


Fotbal dostává jednu facku za druhou

NEVĚŘÍM , ŽE JIM JDE JEN O LEPŠÍ IMAGE ČESKÉHO FOTBALU

Kdyby se , poctivost na hřištích rodila ….

Čest rozhodčích je pod veřejným drobnohledem

O poslání delegáta a jednom pošumavské derby








Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku