Fotbal
Klatovsko, Sušicko, Horažďovicko


Úvodní stránka
Pozvánky na fotbalová utkání
Výsledky
Přečtěte si - zpravodajství
Statistiky soutěží
Fotogalerie
Video
Sponzoři - ti co podporují tuto stránku
Sport v regionu


Od 1.5.2001
Slavnostní otevření hřiště s umělým povrchem proběhlo v Klatovech



Další foto : https://www.rajce.net/a16812542


Jedenáct let po Sušici se to podařilo i v Klatovech

KLATOVSKÝ FOTBALOVÝ KLUB MÁ NEJMODERNĚJŠÍ HŘIŠTĚ S UMĚLÝM POVRCHEM

Miroslav Sedlmaier

Dne 13.června 2009 symbolickým přestřižením pásky předal sušický starosta hřiště fotbalistům Sušice. Tenkrát tento starosta Petr Mottl při této příležitosti mimo jiné řekl: " „O vybudování nového moderního hřiště sní již generace sušických fotbalistů a teď můžeme být hrdí, že se to v tomto krásném areálu podařilo. O hřiště se nejvíc zasloužila tělovýchovná jednota, jejíž vedení už delší dobu výstavbu hřiště prosazovalo, a město samozřejmě přispělo svým podílem“.
Jedenáct let a týden poté, kdy se v Sušici jako v prvním městě i místě v okrese slavnostně otevíralo v Sušici fotbalové hřiště třetí generace s umělým povrchem se stejná událost opakovala v pondělí 22.června 2020 v Klatovech. Za přítomnosti čelných představitelů města Klatovy v osobě pana starosty Rudolfa Salvetra, místostarostů Václava Chrousta a Martina Kříže, Fotbalovou asociaci ČR zastupovali místopředseda FAČR Roman Berbr, Řídící komisi v Čechách předseda STK Martin Drobný, Plzeňský krajský fotbalový svaz František Kalista a OFS Klatovy předseda svazu Jan Červený .'

Ani já, jako sekretář Okresního fotbalového svazu jsem nechyběl mezi pozvanými . Byl jsem velmi rád už proto, že jsem stejně jako v Sušici i tentokráte v Klatovech byl této slavnostní a pro fotbal na Klatovsku významné příležitosti přítomen.
Na rozdíl od Sušice, kdy na výstavbě tohoto nového hřiště, které stála zhruba v té době 15 milionů se podařilo získat většinu investicí ze státního rozpočtu v Klatovech usilovali o finanční podporu na zastřešení vybudování fotbalového hřiště s umělým povrchem celou řadu let bezúspěšně. O tom, že se to nakonec přece jen i po tolika létech podařilo má velkou zásluhu současný předseda SK Klatovy 1898.

"Náš klub se každoročně snažil o získání dotace ze státního rozpočtu, později od MŠMT, jenže marně. „V roce 2018 jsme se na výboru rozhodli zajistit jednoduchou projektovou dokumentaci, kterou jsme k žádosti připojili. Na začátku loňského roku jsme byli vybráni rozhodnutím MŠMT k realizaci a tím začala celá řada dílčích kroků, které jsme museli splnit pro vydání vlastního rozhodnutí o přidělení dotace, jež jsme obdrželi v říjnu 2019. Ihned poté byla zahájena výstavba hřiště,“ doplnil předseda SK Klatovy 1898 Jindřich Sojka, Ten po deseti létech ve funkci dotáhl své snažení do úspěšného konce a na již zarostlém škvárovém hřišti v bývalých kasárnách nedaleko vzdáleném od hlavního fotbalového hřiště na Rozvoji dnes stojí moderní umělá tráva, o které stejně jako v Sušici snili nejen hráči a fotbalové příznivci. Toto místo bylo vykoupeno již v roce 2006 klubem od Plzeňského kraje a od této doby se tradovala první myšlenka na vybudování hřiště s umělým povrchem. Realizace takového projektu byla náročným během na dlouhou trať, ale co je důležité, podařila se!
Radost má i výbor SK Klatovy 1898 a další funkcionáři klubu. Tem odpadla výrazně starost ze zajišťováním hřišť pro své týmy jak v soutěžním tak v přípravném období. Absence umělé trávy jim výrazným způsobem ovlivňovala komplikovala tréninkové podmínky mužstev, zejména v zimním období a zajišťování jiných hřišť stálo i nemalé finanční prostředky.
Problém byl i během sezony, zvlášť ve dnech či týdnech, ve kterých nepanovalo ideální počasí.

V následující části článku doplňuji informace převzaté z webových stránek Klatovského deníku ze dne 1.6.2020 souvisejících s vybudováním fotbalového hřiště SK Klatovy 1898 s umělým povrchem . Autor článku: Martin Mangl:

DOTACE OD MŠMT A MĚSTA KLATOVY

Celková investice projektu vyšla na více než 20 milionů Kč. „MŠMT poskytlo klubu dotaci ve výši bezmála 13 milionů Kč a Město Klatovy ve výši 7,2 milionů Kč. Klub se pak na výstavbě podílel vlastními zdroji ve výši 330 tisíc Kč. Mimo tuto částku klub ze svých prostředků hradil ještě další práce, mimo jiné přeložku sítě CETIN ve výši cca 80 tisíc,“ sdělil Deníku Sojka, jehož tento projekt stál opravdu mnoho sil. Veškeré kroky směřující k získání dotace od MŠMT jako základního předpokladu realizace hřiště s umělou trávou jsem činil ve spolupráci s panem Radimem Kourou z firmy Adestik. Byla to mravenčí práce, neboť bylo třeba pořád něco doplňovat a měnit. Někdy jsem už byl zoufalý a přestával věřit, že se výstavba skutečně spustí. Nechci, aby to vypadalo, že jsem všechno udělal sám. Měl jsem podporu všech členů výboru, kteří mi pomáhali se zajišťováním dílčích dokumentů. Byla to dlouhodobá práce, která mě stála mnoho nervů. Nic se ale nerodí snadno,“ podotkl.
Klatovská umělka je v České republice jedinečná a může se pyšnit jedním velkým primátem. „Vybudované hřiště s umělým povrchem je prvním velkým fotbalovým hřištěm s trávou bez vsypů v celé ČR. Tento povrch je ve své podstatě bezúdržbový a umožňuje celoroční využití bez omezení. Podložka má stálou pružnost za jakéhokoliv počasí. Je jedno, jestli je parno nebo mráz, povrch má neustále stejné vlastnosti. Tato skutečnost nám umožní celoroční rozptýlení tréninkové zátěže na obě hřiště,“ pochvaluje si šťastný Sojka.
Drobnou nevýhodou, která se však časem také vychytá, je absence zázemí. „Zatím budeme využívat zázemí stadionu na Rozvoji. Hřiště jsou ale od sebe vzdálená cca 300 metrů, takže v tom problém nevidím. Do budoucna bychom chtěli zázemí vybudovat ze speciálních stavebních buněk, ale budeme muset nějaký čas počkat,“ přiblížil situaci klatovský předseda.
Hřiště budou využívat v Klatovech všechna družstva od přípravek až po muže. „Tréninky budou kombinovány částečně na umělce a částečně na Rozvoji. Novinkou bude i to, že po dobu tréninků bude otevřen bufet na hřišti na Rozvoji, kde se rodiče hráčů budou moci občerstvit,“ libuje si Sojka.

REZERVAČNÍ SYSTÉM NA STRÁNKÁCH KLUBU

Ale umělku nebudou využívat pouze klatovští fotbalisté. Vhod přijde i jiným týmům z okresu. „Využít UMT budou moci i jiné kluby, neboť volné kapacity nabídneme prostřednictvím rezervačního systému na stránkách klubu. Počítáme i s využitím UMT pro přípravné zápasy jiných klubů v zimním období. Hřiště bude prospěšné obecně nejen pro fotbal v Klatovech, ale i v celém okrese,“ doplnila tvář klatovského fotbalu.
Vybudování tohoto hřiště z drtivé části vyřešilo i cestování družstev do nedalekých Janovic nad Úhlavou. „Na hřištích na Rozvoji a na UMT budou hrát mistrovské zápasy všechna mužstva vyjma žáků, kteří budou hrát nadále v azylu v Janovicích nad Úhlavou. Až bude dobudováno zázemí na atletickém stadionu Pod Hůrkou, budeme jednat o možnosti přemístění zápasů Pod Hůrku, ale to bude možné až od nového ročníku 2021/2022,“ uvědomuje si.

VELKÉ PODĚKOVÁNÍ PATŘÍ VŠEM

Ano, trvalo to dlouho. Od první myšlenky až k prvnímu vypuštění fotbalistů dlouhých čtrnáct let. Ale čekání stálo za to.„Velký dík v souvislosti s realizací výstavby UMT bych rád vyslovil představitelům Města Klatovy, celému zastupitelstvu města v čele se starostou města panem Rudolfem Salvetrem, neboť bez kladného projednání dofinancování předmětné akce nad rámec dotace poskytnuté MŠMT bychom nikdy nedosáhli kýženého výsledku. Rovněž zhotovitel hřiště, stavební firma Lesní stavby s.r.o., provedla úžasnou práci a její odborný přístup nám realizaci usnadnil. Děkuji i panu Kourovi z firmy Adestik a všem členům výboru a klubu, hráčům, fanouškům, kteří mi dodávali energii, abych naši společnou snahu dotáhl do zdárného konce,“ dodal na závěr povídání předseda Jindřich Sojka, muž, jenž za fotbalové Klatovy dýchá a položil by za ně ruku do ohně.
Poděkovat. Za tohle, ale i za ostatní věci, které pro klub a celkově i fotbal v regionu udělal. Tohle hřiště totiž kromě nás budou využívat i jiné týmy a nejen z okresu.“ (Jiří Jánský, místopředseda SK Klatovy 1898).
„Klatovy už tohle potřebovaly jako sůl. Klub se o hřiště s umělým povrchem snažil moc dlouho. Všichni se už těšíme.“ (Michal Hoffmann, trenér Klatov).
„Co na to říct, konečně nemusíme přes zimu jezdit někam na okolní hřiště či umělky malých rozměrů. Jsem rád, že se to v Klatovech povedlo zařídit, mám z toho opravdu velkou radost. Už se těším, až si na ní zahraji.“ (Tomáš Partyngl, fotbalista Klatov).

Jedenáct let po Sušici se to podařilo i v Klatovech

KLATOVSKÝ FOTBALOVÝ KLUB MÁ NEJMODERNĚJŠÍ HŘIŠTĚ S UMĚLÝM POVRCHEM

Miroslav Sedlmaier

Dne 13.června 2009 symbolickým přestřižením pásky předal sušický starosta hřiště fotbalistům Sušice. Tenkrát tento starosta Petr Mottl při této příležitosti mimo jiné řekl: " „O vybudování nového moderního hřiště sní již generace sušických fotbalistů a teď můžeme být hrdí, že se to v tomto krásném areálu podařilo. O hřiště se nejvíc zasloužila tělovýchovná jednota, jejíž vedení už delší dobu výstavbu hřiště prosazovalo, a město samozřejmě přispělo svým podílem“.

Jedenáct let a týden poté, kdy se v Sušici jako v prvním městě i místě v okrese slavnostně otevíralo v Sušici fotbalové hřiště třetí generace s umělým povrchem se stejná událost opakovala v pondělí 22.června 2020 v Klatovech. Za přítomnosti čelných představitelů města Klatovy v osobě pana starosty Rudolfa Salvetra, místostarostů Václava Chrousta a Martina Kříže, Fotbalovou asociaci ČR zastupovali místopředseda FAČR Roman Berbr, Řídící komisi v Čechách předseda STK Martin Drobný, Plzeňský krajský fotbalový svaz František Kalista a OFS Klatovy předseda svazu Jan Červený .

Ani já, jako sekretář Okresního fotbalového svazu jsem nechyběl mezi pozvanými . Byl jsem velmi rád už proto, že jsem stejně jako v Sušici i tentokráte v Klatovech byl této slavnostní a pro fotbal na Klatovsku významné příležitosti přítomen.

Na rozdíl od Sušice, kdy na výstavbě tohoto nového hřiště, které stála zhruba v té době 15 milionů se podařilo získat většinu investicí ze státního rozpočtu v Klatovech usilovali o finanční podporu na zastřešení vybudování fotbalového hřiště s umělým povrchem celou řadu let bezúspěšně. O tom, že se to nakonec přece jen i po tolika létech podařilo má velkou zásluhu současný předseda SK Klatovy 1898.

"Náš klub se každoročně snažil o získání dotace ze státního rozpočtu, později od MŠMT, jenže marně. „V roce 2018 jsme se na výboru rozhodli zajistit jednoduchou projektovou dokumentaci, kterou jsme k žádosti připojili. Na začátku loňského roku jsme byli vybráni rozhodnutím MŠMT k realizaci a tím začala celá řada dílčích kroků, které jsme museli splnit pro vydání vlastního rozhodnutí o přidělení dotace, jež jsme obdrželi v říjnu 2019. Ihned poté byla zahájena výstavba hřiště,“ doplnil předseda SK Klatovy 1898 Jindřich Sojka, Ten po deseti létech ve funkci dotáhl své snažení do úspěšného konce a na již zarostlém škvárovém hřišti v bývalých kasárnách nedaleko vzdáleném od hlavního fotbalového hřiště na Rozvoji dnes stojí moderní umělá tráva, o které stejně jako v Sušici snili nejen hráči a fotbalové příznivci. Toto místo bylo vykoupeno již v roce 2006 klubem od Plzeňského kraje a od této doby se tradovala první myšlenka na vybudování hřiště s umělým povrchem. Realizace takového projektu byla náročným během na dlouhou trať, ale co je důležité, podařila se!

Právo první tréninkové jednotky získali klatovští dorostenci, účastnici české divize U17 a 19

Radost má i výbor SK Klatovy 1898 a další funkcionáři klubu. Tem odpadla výrazně starost ze zajišťováním hřišť pro své týmy jak v soutěžním tak v přípravném období. Absence umělé trávy jim výrazným způsobem ovlivňovala komplikovala tréninkové podmínky mužstev, zejména v zimním období a zajišťování jiných hřišť stálo i nemalé finanční prostředky.

Problém byl i během sezony, zvlášť ve dnech či týdnech, ve kterých nepanovalo ideální počasí.

V následující části článku doplňuji informace převzaté z webových stránek Klatovského deníku ze dne 1.6.2020 souvisejících s vybudováním fotbalového hřiště SK Klatovy 1898 s umělým povrchem . Autor článku: Martin Mangl:

DOTACE OD MŠMT A MĚSTA KLATOVY

Celková investice projektu vyšla na více než 20 milionů Kč. „MŠMT poskytlo klubu dotaci ve výši bezmála 13 milionů Kč a Město Klatovy ve výši 7,2 milionů Kč. Klub se pak na výstavbě podílel vlastními zdroji ve výši 330 tisíc Kč. Mimo tuto částku klub ze svých prostředků hradil ještě další práce, mimo jiné přeložku sítě CETIN ve výši cca 80 tisíc,“ sdělil Deníku Sojka, jehož tento projekt stál opravdu mnoho sil. Veškeré kroky směřující k získání dotace od MŠMT jako základního předpokladu realizace hřiště s umělou trávou jsem činil ve spolupráci s panem Radimem Kourou z firmy Adestik. Byla to mravenčí práce, neboť bylo třeba pořád něco doplňovat a měnit. Někdy jsem už byl zoufalý a přestával věřit, že se výstavba skutečně spustí. Nechci, aby to vypadalo, že jsem všechno udělal sám. Měl jsem podporu všech členů výboru, kteří mi pomáhali se zajišťováním dílčích dokumentů. Byla to dlouhodobá práce, která mě stála mnoho nervů. Nic se ale nerodí snadno,“ podotkl.

Klatovská umělka je v České republice jedinečná a může se pyšnit jedním velkým primátem. „Vybudované hřiště s umělým povrchem je prvním velkým fotbalovým hřištěm s trávou bez vsypů v celé ČR. Tento povrch je ve své podstatě bezúdržbový a umožňuje celoroční využití bez omezení. Podložka má stálou pružnost za jakéhokoliv počasí. Je jedno, jestli je parno nebo mráz, povrch má neustále stejné vlastnosti. Tato skutečnost nám umožní celoroční rozptýlení tréninkové zátěže na obě hřiště,“ pochvaluje si šťastný Sojka.

Drobnou nevýhodou, která se však časem také vychytá, je absence zázemí. „Zatím budeme využívat zázemí stadionu na Rozvoji. Hřiště jsou ale od sebe vzdálená cca 300 metrů, takže v tom problém nevidím. Do budoucna bychom chtěli zázemí vybudovat ze speciálních stavebních buněk, ale budeme muset nějaký čas počkat,“ přiblížil situaci klatovský předseda.

Hřiště budou využívat v Klatovech všechna družstva od přípravek až po muže. „Tréninky budou kombinovány částečně na umělce a částečně na Rozvoji. Novinkou bude i to, že po dobu tréninků bude otevřen bufet na hřišti na Rozvoji, kde se rodiče hráčů budou moci občerstvit,“ libuje si Sojka.

REZERVAČNÍ SYSTÉM NA STRÁNKÁCH KLUBU

Ale umělku nebudou využívat pouze klatovští fotbalisté. Vhod přijde i jiným týmům z okresu. „Využít UMT budou moci i jiné kluby, neboť volné kapacity nabídneme prostřednictvím rezervačního systému na stránkách klubu. Počítáme i s využitím UMT pro přípravné zápasy jiných klubů v zimním období. Hřiště bude prospěšné obecně nejen pro fotbal v Klatovech, ale i v celém okrese,“ doplnila tvář klatovského fotbalu.

Vybudování tohoto hřiště z drtivé části vyřešilo i cestování družstev do nedalekých Janovic nad Úhlavou. „Na hřištích na Rozvoji a na UMT budou hrát mistrovské zápasy všechna mužstva vyjma žáků, kteří budou hrát nadále v azylu v Janovicích nad Úhlavou. Až bude dobudováno zázemí na atletickém stadionu Pod Hůrkou, budeme jednat o možnosti přemístění zápasů Pod Hůrku, ale to bude možné až od nového ročníku 2021/2022,“ uvědomuje si.

VELKÉ PODĚKOVÁNÍ PATŘÍ VŠEM

Ano, trvalo to dlouho. Od první myšlenky až k prvnímu vypuštění fotbalistů dlouhých čtrnáct let. Ale čekání stálo za to.

„Velký dík v souvislosti s realizací výstavby UMT bych rád vyslovil představitelům Města Klatovy, celému zastupitelstvu města v čele se starostou města panem Rudolfem Salvetrem, neboť bez kladného projednání dofinancování předmětné akce nad rámec dotace poskytnuté MŠMT bychom nikdy nedosáhli kýženého výsledku. Rovněž zhotovitel hřiště, stavební firma Lesní stavby s.r.o., provedla úžasnou práci a její odborný přístup nám realizaci usnadnil. Děkuji i panu Kourovi z firmy Adestik a všem členům výboru a klubu, hráčům, fanouškům, kteří mi dodávali energii, abych naši společnou snahu dotáhl do zdárného konce,“ dodal na závěr povídání předseda Jindřich Sojka, muž, jenž za fotbalové Klatovy dýchá a položil by za ně ruku do ohně.

poděkovat. Za tohle, ale i za ostatní věci, které pro klub a celkově i fotbal v regionu udělal. Tohle hřiště totiž kromě nás budou využívat i jiné týmy a nejen z okresu.“ (Jiří Jánský, místopředseda SK Klatovy 1898).

„Klatovy už tohle potřebovaly jako sůl. Klub se o hřiště s umělým povrchem snažil moc dlouho. Všichni se už těšíme.“ (Michal Hoffmann, trenér Klatov).

„Co na to říct, konečně nemusíme přes zimu jezdit někam na okolní hřiště či umělky malých rozměrů. Jsem rád, že se to v Klatovech povedlo zařídit, mám z toho opravdu velkou radost. Už se těším, až si na ní zahraji.“ (Tomáš Partyngl, fotbalista Klatov).

Jedenáct let po Sušici se to podařilo i v Klatovech

KLATOVSKÝ FOTBALOVÝ KLUB MÁ NEJMODERNĚJŠÍ HŘIŠTĚ S UMĚLÝM POVRCHEM

Miroslav Sedlmaier

Dne 13.června 2009 symbolickým přestřižením pásky předal sušický starosta hřiště fotbalistům Sušice. Tenkrát tento starosta Petr Mottl při této příležitosti mimo jiné řekl: " „O vybudování nového moderního hřiště sní již generace sušických fotbalistů a teď můžeme být hrdí, že se to v tomto krásném areálu podařilo. O hřiště se nejvíc zasloužila tělovýchovná jednota, jejíž vedení už delší dobu výstavbu hřiště prosazovalo, a město samozřejmě přispělo svým podílem“.

Jedenáct let a týden poté, kdy se v Sušici jako v prvním městě i místě v okrese slavnostně otevíralo v Sušici fotbalové hřiště třetí generace s umělým povrchem se stejná událost opakovala v pondělí 22.června 2020 v Klatovech. Za přítomnosti čelných představitelů města Klatovy v osobě pana starosty Rudolfa Salvetra, místostarostů Václava Chrousta a Martina Kříže, Fotbalovou asociaci ČR zastupovali místopředseda FAČR Roman Berbr, Řídící komisi v Čechách předseda STK Martin Drobný, Plzeňský krajský fotbalový svaz František Kalista a OFS Klatovy předseda svazu Jan Červený .

Ani já, jako sekretář Okresního fotbalového svazu jsem nechyběl mezi pozvanými . Byl jsem velmi rád už proto, že jsem stejně jako v Sušici i tentokráte v Klatovech byl této slavnostní a pro fotbal na Klatovsku významné příležitosti přítomen.

Na rozdíl od Sušice, kdy na výstavbě tohoto nového hřiště, které stála zhruba v té době 15 milionů se podařilo získat většinu investicí ze státního rozpočtu v Klatovech usilovali o finanční podporu na zastřešení vybudování fotbalového hřiště s umělým povrchem celou řadu let bezúspěšně. O tom, že se to nakonec přece jen i po tolika létech podařilo má velkou zásluhu současný předseda SK Klatovy 1898.

"Náš klub se každoročně snažil o získání dotace ze státního rozpočtu, později od MŠMT, jenže marně. „V roce 2018 jsme se na výboru rozhodli zajistit jednoduchou projektovou dokumentaci, kterou jsme k žádosti připojili. Na začátku loňského roku jsme byli vybráni rozhodnutím MŠMT k realizaci a tím začala celá řada dílčích kroků, které jsme museli splnit pro vydání vlastního rozhodnutí o přidělení dotace, jež jsme obdrželi v říjnu 2019. Ihned poté byla zahájena výstavba hřiště,“ doplnil předseda SK Klatovy 1898 Jindřich Sojka, Ten po deseti létech ve funkci dotáhl své snažení do úspěšného konce a na již zarostlém škvárovém hřišti v bývalých kasárnách nedaleko vzdáleném od hlavního fotbalového hřiště na Rozvoji dnes stojí moderní umělá tráva, o které stejně jako v Sušici snili nejen hráči a fotbalové příznivci. Toto místo bylo vykoupeno již v roce 2006 klubem od Plzeňského kraje a od této doby se tradovala první myšlenka na vybudování hřiště s umělým povrchem. Realizace takového projektu byla náročným během na dlouhou trať, ale co je důležité, podařila se!

Právo první tréninkové jednotky získali klatovští dorostenci, účastnici české divize U17 a 19

Radost má i výbor SK Klatovy 1898 a další funkcionáři klubu. Tem odpadla výrazně starost ze zajišťováním hřišť pro své týmy jak v soutěžním tak v přípravném období. Absence umělé trávy jim výrazným způsobem ovlivňovala komplikovala tréninkové podmínky mužstev, zejména v zimním období a zajišťování jiných hřišť stálo i nemalé finanční prostředky.

Problém byl i během sezony, zvlášť ve dnech či týdnech, ve kterých nepanovalo ideální počasí.

V následující části článku doplňuji informace převzaté z webových stránek Klatovského deníku ze dne 1.6.2020 souvisejících s vybudováním fotbalového hřiště SK Klatovy 1898 s umělým povrchem . Autor článku: Martin Mangl:

DOTACE OD MŠMT A MĚSTA KLATOVY

Celková investice projektu vyšla na více než 20 milionů Kč. „MŠMT poskytlo klubu dotaci ve výši bezmála 13 milionů Kč a Město Klatovy ve výši 7,2 milionů Kč. Klub se pak na výstavbě podílel vlastními zdroji ve výši 330 tisíc Kč. Mimo tuto částku klub ze svých prostředků hradil ještě další práce, mimo jiné přeložku sítě CETIN ve výši cca 80 tisíc,“ sdělil Deníku Sojka, jehož tento projekt stál opravdu mnoho sil. Veškeré kroky směřující k získání dotace od MŠMT jako základního předpokladu realizace hřiště s umělou trávou jsem činil ve spolupráci s panem Radimem Kourou z firmy Adestik. Byla to mravenčí práce, neboť bylo třeba pořád něco doplňovat a měnit. Někdy jsem už byl zoufalý a přestával věřit, že se výstavba skutečně spustí. Nechci, aby to vypadalo, že jsem všechno udělal sám. Měl jsem podporu všech členů výboru, kteří mi pomáhali se zajišťováním dílčích dokumentů. Byla to dlouhodobá práce, která mě stála mnoho nervů. Nic se ale nerodí snadno,“ podotkl.

Klatovská umělka je v České republice jedinečná a může se pyšnit jedním velkým primátem. „Vybudované hřiště s umělým povrchem je prvním velkým fotbalovým hřištěm s trávou bez vsypů v celé ČR. Tento povrch je ve své podstatě bezúdržbový a umožňuje celoroční využití bez omezení. Podložka má stálou pružnost za jakéhokoliv počasí. Je jedno, jestli je parno nebo mráz, povrch má neustále stejné vlastnosti. Tato skutečnost nám umožní celoroční rozptýlení tréninkové zátěže na obě hřiště,“ pochvaluje si šťastný Sojka.

Drobnou nevýhodou, která se však časem také vychytá, je absence zázemí. „Zatím budeme využívat zázemí stadionu na Rozvoji. Hřiště jsou ale od sebe vzdálená cca 300 metrů, takže v tom problém nevidím. Do budoucna bychom chtěli zázemí vybudovat ze speciálních stavebních buněk, ale budeme muset nějaký čas počkat,“ přiblížil situaci klatovský předseda.

Hřiště budou využívat v Klatovech všechna družstva od přípravek až po muže. „Tréninky budou kombinovány částečně na umělce a částečně na Rozvoji. Novinkou bude i to, že po dobu tréninků bude otevřen bufet na hřišti na Rozvoji, kde se rodiče hráčů budou moci občerstvit,“ libuje si Sojka.

REZERVAČNÍ SYSTÉM NA STRÁNKÁCH KLUBU

Ale umělku nebudou využívat pouze klatovští fotbalisté. Vhod přijde i jiným týmům z okresu. „Využít UMT budou moci i jiné kluby, neboť volné kapacity nabídneme prostřednictvím rezervačního systému na stránkách klubu. Počítáme i s využitím UMT pro přípravné zápasy jiných klubů v zimním období. Hřiště bude prospěšné obecně nejen pro fotbal v Klatovech, ale i v celém okrese,“ doplnila tvář klatovského fotbalu.

Vybudování tohoto hřiště z drtivé části vyřešilo i cestování družstev do nedalekých Janovic nad Úhlavou. „Na hřištích na Rozvoji a na UMT budou hrát mistrovské zápasy všechna mužstva vyjma žáků, kteří budou hrát nadále v azylu v Janovicích nad Úhlavou. Až bude dobudováno zázemí na atletickém stadionu Pod Hůrkou, budeme jednat o možnosti přemístění zápasů Pod Hůrku, ale to bude možné až od nového ročníku 2021/2022,“ uvědomuje si.

VELKÉ PODĚKOVÁNÍ PATŘÍ VŠEM

Ano, trvalo to dlouho. Od první myšlenky až k prvnímu vypuštění fotbalistů dlouhých čtrnáct let. Ale čekání stálo za to.

„Velký dík v souvislosti s realizací výstavby UMT bych rád vyslovil představitelům Města Klatovy, celému zastupitelstvu města v čele se starostou města panem Rudolfem Salvetrem, neboť bez kladného projednání dofinancování předmětné akce nad rámec dotace poskytnuté MŠMT bychom nikdy nedosáhli kýženého výsledku. Rovněž zhotovitel hřiště, stavební firma Lesní stavby s.r.o., provedla úžasnou práci a její odborný přístup nám realizaci usnadnil. Děkuji i panu Kourovi z firmy Adestik a všem členům výboru a klubu, hráčům, fanouškům, kteří mi dodávali energii, abych naši společnou snahu dotáhl do zdárného konce,“ dodal na závěr povídání předseda Jindřich Sojka, muž, jenž za fotbalové Klatovy dýchá a položil by za ně ruku do ohně.

poděkovat. Za tohle, ale i za ostatní věci, které pro klub a celkově i fotbal v regionu udělal. Tohle hřiště totiž kromě nás budou využívat i jiné týmy a nejen z okresu.“ (Jiří Jánský, místopředseda SK Klatovy 1898).

„Klatovy už tohle potřebovaly jako sůl. Klub se o hřiště s umělým povrchem snažil moc dlouho. Všichni se už těšíme.“ (Michal Hoffmann, trenér Klatov).

„Co na to říct, konečně nemusíme přes zimu jezdit někam na okolní hřiště či umělky malých rozměrů. Jsem rád, že se to v Klatovech povedlo zařídit, mám z toho opravdu velkou radost. Už se těším, až si na ní zahraji.“ (Tomáš Partyngl, fotbalista Klatov).






Reklama - tyto stránky sponzorují :

Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.
Oslovte zákazníky na perspektivním médiu současnosti.

Zpět - návrat na předchozí stránku